Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 03.07.2014, 14:57:11
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osanbogdan Vezi mesajul
Unii oameni spun că ei sunt creștini,dar n-au nevoie de Biserică.
Dumnezeu - spun ei - le-a dat destulă minte să înțeleagă scripturile.
Cu ce ochi vedeți acest punct de vedere?
Unde sinteti voi 3-4 adunati acolo sint si eu... nu e clar.
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #2  
Vechi 17.07.2014, 19:59:44
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Unde sinteti voi 3-4 adunati acolo sint si eu... nu e clar.
Adunați în numele cui?

"Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor." (Matei 18, 20).
Reply With Quote
  #3  
Vechi 18.07.2014, 17:15:14
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit

Asa Ovidiu cum zici tu suna mai binemersi de corectura.
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #4  
Vechi 23.08.2015, 00:56:35
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.457
Implicit

Iata un articol pe care il gasesc extrem de interesant si ingrijorator. Acum, fiecare poate privi la modul personal ca si cum nu ne-ar privi (si) pe noi, crestinii-ortodocsi, dar citind articolul integral, inclusiv comentariul traducatorilor, vom intelege ca in principiu cu totii suntem prinsi in aceasta stare de fapt pe care o tratam destul de superficial, desi pe termen lung duce in aceeasi directie.
Spuneam cu alte ocazii cum bisericile din Marea Britanie in marea lor majoritate sunt goale, in unele pentru weekend este program afisat de yoga, altele s-au transformat in cazinouri sau cluburi de noapte rau famate unde se consuma droguri si se fac orgii, iar in altele (cele mai norocoase, dupa parerea mea) se slujeste Sfanta Liturghie ortodoxa, fiindca au fost "inchiriate" probabil in scop mai mult rentabil decat strict benefic-religios.

Despre articol, eu l-am citit cu mare interes si sincer m-a pus pe ganduri, desi nu intentionez sa mai raman mult timp prin aceasta zona. Vi-l recomand pe de o parte cu bucurie, iar pe de alta ca un semnal de alarma pentru ceea ce dorim noi insine sa reprezentam peste generatii, prin cei care ne vor urma. Lectura placuta!

(Nota autorilor: "Materialul de astazi, deci, e foarte important. Il redam in traducere romaneasca, abreviat si adaptat limbajului nostru uzual, urmind ca cei interesati sa citeasca articolul in intregime in engleza. Rugaminte: avind in vedere importanta materialului de azi, rugam pe fiecare cititor sa-l transmita tuturor contactelor lor, iar celor care tin bloguri sa-l posteze.")

2067: The End of British Christianity
iunie 3, 2015 Damian Thompson

Extrapolarea datelor statistice nu sunt predictii. Dar nu se poate nega ca bisericile britanice se confrunta cu probleme serioase. Se spune des ca bisericile si congregatiile Marii Britanii se micsoreaza, dar asta nu e indeajuns pentru a exprima dimensiunile dezastrului cu care se confrunta crestinismul britanic. Tot la zece ani recensamintul populatiei reda in detalii situatia critica: intre 2001 si 2011 numarul crestinilor nascuti in Marea Britanie a scazut cu 5.3 milioane - cam 10.000 pe saptamina. Daca aceasta rata a declinului continua, misiunea sfintilor din trecut care au misionat pe britanici, irlandezi si scotieni va ajunge la sfarsit in 2067. Acesta va fi anul in care crestinii care au mostenit credinta parintilor lor britanici va deveni invizibila din punct de vedere statistic. Pretutindeni bisericile vor fi fost deja adaptate pentru folosinte seculare, demolate ori abandonate. Catedralele noastre vor supravietui, dar nu vor fi catedrale adevarate pentru ca nu vor avea episcopi. Declinul Bisericii Anglicane e mai accentuat decit al oricarei alte denominatii religioase. Daca va continua la acelasi pas, asa cum sugereaza ultimele sondaje de opinie, anglicanismul va dispare din Marea Britanie in 2033. Intr-o zi ultimul britanic crestin nascut in Marea Britanie va muri si asta va fi sfarsitul.
Biserica Anglicana
Aceste extrapolari statistice sunt bazate pe cele mai bune si precise date disponibile: rezultatele recensamintelor, sondajele de opinie si alte studii similare. Dar pentru ca aceste surse statistice sunt obtinute si interpretate in mod diferit, este imposibil sa creezi o singura proiectie liniara. Extrapolarile nu sunt identice cu predictiile. Deci, sunteti incurajati sa priviti viziunea apocaliptica a crestinismului in Marea Britanie cu scepticism. Dar, totusi, punctul esential ramine: crestinismul moare in rindul populatiei anglo-saxone si celtice a Marii Britanii. Evenghelia pe care misionarii crestini au adus-o in insulele britanice in anul 597 este respinsa in mod decisiv. Avind in vedere ca descendentii anglo-saxonilor si al celtilor constituie 90% din populatia crestina a Marii Britanii, respingerea aceasta reprezinta o pierdere devastatoare pentru credinta crestina. Si totul s-a petrecut atit de repede. Anglicanii in special isi abandoneaza credinta la un pas incredibil. Conform sondajelor de opinie numarul anglicanilor a scazut de la 40% din populatia Marii Britanii in 1983 la 29% in 2004 si la 17% in 2014. (...)
Fostul Arhiepiscop al Bisericii Anglicane, Lord Carey of Clifton, a atras atentia luna trecuta ca Biserica Anglicana e "la un pas de extinctie". Ultimele date furnizate de sondajele de opinii confirma aceasta concluzie. Intre 2012 si 2014 proportia britanicilor asociati cu Biserica Anglicana a scazut de la 21% la 17%, o pierdere de 1.7 milioane de persoane in doar doi ani. La asta poate te-ai astepta daca Biserica Anglicana ar fi fost implicata in scandaluri serioase, de exemplu de pedofilie. Dar nu a fost.
Biserica Catolica
Numarul catolicilor in Marea Britanie a scazut de la 10% la 8% intre 1983 si 2014. Dar acest declin ar fi fost cu mult mai mare in absenta influxului masiv al catolicilor din Europa, America Latina, Africa si Filipine. Nu e de mirare, deci, ca Vincent Nicholas, Cardinalul Bisericii Catolice, accentueaza "invatatura Evangheliei" de a primi imigranti. Dar el se insala daca crede ca strainii catolici vor continua sa umple bancile bisericilor. Tinerii polonezi din Anglia si Tara Galilor sunt cu mult mai putin religiosi decit acum zece ani. M-ar surpinde daca mai mult de a cincime dintre ei participa la slujbele religioase. Si asta se aplica si Scotiei. Polonezii care intaresc parohiile catolice scotiene nu o vor mai face multa vreme. Intre timp, procentul celor care se identifica cu Biserica Scotiana ("Church of Scotland") s-a prabusit in prapastie: a scazut de la 36% dintre scotieni in 2001 la 18% in 2013.
Cauze si explicatii?
Din ce cauza se confrunta crestinismul britanic cu aceasta catastrofa? Nu exista un singur rapuns, dar impune o atentionare - secularismul. Deseori auzim plangeri privind secularismul militant si excluderea religiei din spatiul public. Multi crestini cred ca singurul lucru care-i impiedica sa-si practice credinta in libertate e conspiratia organizata de Paul Toynbee, Richard Dawkins si BBC. [Nota AFR: Toynbee si Dawkins sunt printre ateii notorii si agresivi britanici] Adevarul este ca Toynbee si Dawkins se dovedesc a fi prosti cind e vorba de a discuta despre religie. Pe de alta parte, BBC e partinitoare impotriva crestinilor si ingnoranta privind crestinismul.
Dar, pe de alta parte, secularismul a intrat si in biserici. Se accentueaza deseori, si pe bund credinta, ca secularizarea care se petrece in biserica e la fel de importanta ca si secularizarea care se petrece in afara bisericilor. Sociologul american James Davison Hunter a explorat acest fenomen in doua carti ale lui, Culture Wars (1991) ("Razboiul culturilor") si To Change the World (2010) ("Schimbarea lumii"). Hunter e nepoliticos cind discuta crestinii politicii de stanga care afirma ca incalzirea globala ori hartuirea sexuala in campusurile universitare sunt subiecte care apartin teologiei crestine. Dimpotriva, zice el, crestinii care sunt preocupati de astfel de cauze, sunt de fapt persoane secularizate. Iar daca agenda lor are succes, biserica pierde. La fel se poate spune si despre crestinii conservatori care fac cruciade impotriva avortului si a casatoriilor homosexuale. Pina acuma nu au reusit sa le interzica prin lege. Dimpotriva, casatoriile homosexuale si avortul inca sunt legale in America. La fel si in Marea Britanie unde in 1967 catolicii au lansat o campanie fara success de abrogare a legii avortului. Aceste esecuri, insa, nu pot fi atribuite popularitatii avortului. Ele sunt semne ale stingerii treptate a crestinismului in Marea Britanie si America. E vremea, deci, sa abandonam notiunea ca America e cumva speciala privind religia ori dovada ca religia poate supravietui foarte bine intr-o democratie avansata din punct de vedere industrial. Luna trecuta [Nota AFR: mai 2015] organizatia Pew Research a publicat un studiu gigantic privind modificarile religioase din America. Doar 57% dintre americanii nascuti intre 1981 si 1996 se identifica ca fiind crestini. 36% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani se declara "nones" adica fara apartenenta religioasa. La fel, in Marea Britanie, ultimul recensamint indica ca proportia persoanelor care nu se afiliaza religios a crescut de la 15% in 2001 la 25% in 2011. Ba mai mult, sondajul de opinii British Election Survey spune ca 45% dintre britanici nu se identifica cu nici o denominatie religioasa.
Islamul
Am comparat Anglia cu America pentru ca ele au atitudini radical deferite privind crestinismul. Dar directia e aceasi. Si asta e adevarat cu toate ca America nu are o populatie mare de musulmani. Sa nu ne pierdem, insa, in discutia noastra discutind islamul. Cu toate ca islamul va deveni cea mai raspindita religie in Marea Britanie pe parcursul acestui secol, islamul nu goleste bisericile de la tara. Cel mai mortal inamic al crestinismului occidental nu e islamul ci procesul extrem de complex al secularismului.Ori, dintr-o alta perspectiva, alegerea. (...) Bisericile nu pot tine pasul cu optiunile pe care enoriasii lor le au. (...) James Davison Hunter e un crestin traditional, dar crede ca a aflat calea de iesire din impasul cu care bisericile se confrunta - urmarea poruncilor lui Iisus si prezenta Lui in inimile noastre ne va schimba pe noi si societatea. Dar si perspectiva asta mi se pare ca ignora realitatea ca religiile mor, cel putin la nivel local unde nimeni nu poate fi constrans sa mearga la slujbele religioase. Eu sunt catolic si cred ca portile locuintei mortilor nu vor birui Biserica cladita de Sfantul Petru. Totdeauna va fi cineva care sa ia locul "ultimului crestin". Dar nu neaparat in Marea Britanie unde zgomotele mortii deja se aud!!!


Sursa - PREOTI:
https://www.facebook.com/groups/2706...0215649342561/
__________________
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
  #5  
Vechi 23.08.2015, 11:52:17
Grand Moff Hadrianus
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Trist. Asta inseamna cand inlocuiesti un Papa, cu un rege curvar si ucigas, ca sef al Bisericii. Asta spune multe despre poporul care, daca nu a facut-o, a acceptat-o. De aici se ajunge la monstruozitati gen femei-preot (!!!!), homosexuali declarati ca episcopi absolut functionali si nesanctionabili, etc. Orice pacatos pocait poate ajunge orice, inclusiv sfant. Nepocait, si bagat prin usa din spate printre laici, nu mai zic in cler sau ierarhie, e o sfidare la adresa Intemeietorului Bisericii.

Last edited by Grand Moff Hadrianus; 23.08.2015 at 12:21:36.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 23.08.2015, 14:02:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grand Moff Hadrianus Vezi mesajul
Asta spune multe despre poporul care, daca nu a facut-o, a acceptat-o.
Pai, nu prea a acceptat-o de voie. Poporul englez, sau o buna parte din el, s-a opus cat a putut schismei, dand Bisericii multi sfinti mucenici, in fruntea lor fiind cardinalul Fisher si lordul cancelar Thomas More. Sa fie vreo legatura cu faptul ca acesta din urma este autorul..."Utopiei" ?
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #7  
Vechi 23.08.2015, 15:43:22
Grand Moff Hadrianus
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pai, nu prea a acceptat-o de voie. Poporul englez, sau o buna parte din el, s-a opus cat a putut schismei, dand Bisericii multi sfinti mucenici, in fruntea lor fiind cardinalul Fisher si lordul cancelar Thomas More. Sa fie vreo legatura cu faptul ca acesta din urma este autorul..."Utopiei" ?
Stiu asta, dar...in timp...a facut-o. Francezii din zona unde esti acum, indeosebi, dar si din alte parti ale Frantei, da, si ei au luptat cat au putut impotriva unei stapaniri fara de, adica impotriva lui Dumnezeu (evident, ma refer la lovitura de stat a masonilor din funestul an 1789). Insa...specia umana si diviziunile ei numite popoare/natiuni/rase/etc., are/au o memorie scurta a faptelor si a ce este sursa de bine, adica de la Dumnezeu poruncita sau adusa, respectiv a ce este metastaza spirituala a raului. Aici este buba. Englezul sau francezul secularizat de astazi au o cu totul alta perspectiva. Ca si romanul sau rusul secularizat, care sunt prea lenes, respectiv prea beat ca sa mai vrea sa auda de ce zice Biserica despre, de pilda, avort sau betia crunta, respectiv, de altfel.
Reply With Quote
Răspunde