![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
da, si se va roti si in jurul axei sale (a statiei) cu exact aceleasi 4 grade; in 6 ...10 minute se formeaza cercurile alea.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Calculeaza si tu pe alfa (in triunghiul ABS). Inca astept calculul din care rezulta unghiul de 18 grade. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In desenul tau, soarele se poate raporta strict la pozitia pamantului de la ora 12.00 si nu la pozitia de la ora 6.00 Ca sa intelegi mai bine, unghiul tau alfa nu masoara nimic ... el nu corespunde unei situatii reale. Daca vei fi un pic mai atent si vei tine cont de pozitia de la ora 6.00 atat a soarelui cat si a pamantului vei reusi cu usurinta sa determini unghiul de cca 18 grade. In desenul tau nu trebuie sa apara decat un soare si un pamant, altfel este gresit. Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:20:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Un bat infipt pe ecuator va avea umbra de-a lungul ecuatorului in ziua de 21 martie, nu la 18 grade ,pentru ca soarele bate exact pe linia ecuatoriala a Pamanului. La echinoctiul de primavara, unghiul de inclinatie al pamanului nu are relevanta in formarea umbrelor la ecuator. ![]() Pe imagine, punctele rosii reprezinta cate un "bat", iar sageata galbena cate o umbra. La echinoctiu, soarele bate cel mai puternic drept in mijloc (punctul rosu care n-are umbra), ceea ce inseamna ca orice punct am alege pe pamant, si am infige un bat acolo, umbra batului va fi perpendiculara cu tangenta proiectiei acelui punct pe orizont, dupa cum vezi pe desen. Asta inseamna ca orice punct pe ecuator va avea umbra proiectata pe acesta. E clar? |
|
|||
|
|||
![]()
E clar ca ai gresit. Doar in momentul echincotiului din jurul orei 12 si 6 minute, umbra este perfect perpendiculara pe un bat infipt in ecuator ... in restul intervalului, umbra se formeaza in lungul liniei ecuatorului ... pentru asta vezi simulatorul.
Pentru observarea acestui fenomen (geocentric), pe simulatorul de mai jos selectați următorele: - the day of year: 21 March sau 21 September ; the time of day: 12:00 ; the observer's latitude: 0.0 - bifați "loop day" ; debifati "show the ecliptic" , click pe "start animation" Simulatorul este acesta -> http://astro.unl.edu/naap/motion3/an...sunmotions.swf Ca sa intelegi mai bine, nu uita ca pamantul se invarte pe orbita in jurul soarelui ... iar acesta miscare in ziua echinoctiului, cand ziua este perfect egala cu noaptea, incepe de la ora 6.00 si se termina la ora 18.00 Trebuie sa tii cont de acest lucru. In momentul echinoctiului, strict in acel moment in jurul orei 12.06, centrul Soarelui se afla in planul definit de ecuatorul pamantului, in rest, totul este in miscare. Ma bucur ca esti interesat de acest subiect, desi este off-topic ... poate vei face si calculul corect pana la urma. Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:29:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Practic, umbra va fi pe linia care vine din centru, trece prin punctul batului, si se duce spre orizont (margine). Adica la ecuator, la echinoctiu, nu se va forma nici un unghi de 18 grade. Unghiul va fi de aproximativ 0 grade, sau 180 (depinde cum privesti). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai bine fa un desen corect, ca la geometrie, scrie exact ca la geometrie cum ai calculat si daca ai dreptate este OK. Cand vorbim de unghiuri, demonstratia este matematica ... si nu argumentativa. ![]() Sa vedem cat este unghiul calculat de tine corect ... mie mi-a rezultat 17,9573 grade ... adica cca 18 grade. Nu uita ca pamantul se roteste in jurul axei proprii si face un unghi de 23,5 grade cu ecliptica. Variatia unghiului format de batul infipt in linia ecuatorului este data de rotatia pamantului in jurul axei si de miscarea pamantului in jurul soarelui pe un interval care incepe la ora 6.00 si se termina la ora 18.00 in ziua de 21 Martie de exemplu. Tine cont de acest desen: ![]() ![]() Nu uita sa revezi acest film care descrie foarte bine miscarea pamantului in jurul soarelui in modelul heliocentric: https://www.youtube.com/watch?v=lkWyM-M8o0c Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:48:06. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Demonstratia mea este una corecta. Daca nu o intelegi, sau alegi sa nu o intelegi, imi pare rau. Desenul meu trebuie gandit in spatiu. Daca faci asta, o sa-l intelegi perfect. Unghiul "meu" este de aproximativ 0 grade, sau 180, daca batul este exact pe ecuator la orice moment al zilei de 21 martie sau septembrie, demonstrat geometric prin perpendicularitatea in spatiu. Last edited by abaaaabbbb63; 07.07.2014 at 16:47:59. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Nu strica sa faci un desen, in spatiu ... ca doar intelege toata lumea care a terminat cele 8 clase primare geometria in spatiu. Nu uita, unghiul este variabil, el descreste de la cca 18 grade la ora 6.00 pana la 0 grade la ora 12.00, dupa care se formeza pe partea opusa, crescator pana la cca 18 grade la ora 18.00. Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:54:57. |
|
|||
|
|||
![]()
E greu in paint XD
|
|