Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.07.2014, 15:55:37
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Ce ai socotit tu este cu totul altceva. Tu ai socotit ca daca statia orbitala da un ocol complet Pamantului in 91 de minute, va rezulta ca intr-un minut pa parcurge cca 4 grade din cercul descris de orbita Statiei orbitale.
da, si se va roti si in jurul axei sale (a statiei) cu exact aceleasi 4 grade; in 6 ...10 minute se formeaza cercurile alea.
Vechi 07.07.2014, 16:01:20
t4ilgunn3r's Avatar
t4ilgunn3r t4ilgunn3r is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2013
Implicit

Citat:
Din pacate cred ca ai cam gresit. Sper ca ai observat ca acel unghi de 18 grade scade progresiv, ajungand sa fie zero in momentul echinoctiului dupa care creste progresiv pana la 18 grade.

In desenul de mai jos, Soarele la ora 6.00 este jos iar Pamantul este sus in coltul din stanga. Acum cred ca ai vazut ca ai gresit nu doar aprecierea distantei ci si dinamica miscarii ...
Nu ma intereseaza miscarea soarelui prin galaxie, l-am luat ca referinta. Am observat ca acel unghi scade progresiv de la ora 6:00 pana la 12:00 si apoi creste la loc, pana la apus, insa unghiul este de 6 minute, nu 18 grade:

Calculeaza si tu pe alfa (in triunghiul ABS). Inca astept calculul din care rezulta unghiul de 18 grade.
Vechi 07.07.2014, 16:14:01
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r Vezi mesajul
Nu ma intereseaza miscarea soarelui prin galaxie, l-am luat ca referinta. Am observat ca acel unghi scade progresiv de la ora 6:00 pana la 12:00 si apoi creste la loc, pana la apus, insa unghiul este de 6 minute, nu 18 grade:

Calculeaza si tu pe alfa (in triunghiul ABS). Inca astept calculul din care rezulta unghiul de 18 grade.
Ai gresit iar. Pozitia in care ai pus tu soarele este cea de la ora 12.00 in care razele soarelui cad perfect perpendicular pe ecuator. Trebuie sa pui corect atat Soarele la ora 6.00 cat si Pamantul la ora 6.00. Distantele sunt cu totul altele in acesta situatie, si unghiul evident este altul.

In desenul tau, soarele se poate raporta strict la pozitia pamantului de la ora 12.00 si nu la pozitia de la ora 6.00
Ca sa intelegi mai bine, unghiul tau alfa nu masoara nimic ... el nu corespunde unei situatii reale.

Daca vei fi un pic mai atent si vei tine cont de pozitia de la ora 6.00 atat a soarelui cat si a pamantului vei reusi cu usurinta sa determini unghiul de cca 18 grade. In desenul tau nu trebuie sa apara decat un soare si un pamant, altfel este gresit.

Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:20:30.
Vechi 07.07.2014, 16:15:27
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
abaaaabbbb63, linia aia care se plimba exact in lungul ecuatorului este umbra unui bat infipt pe linia ecuatorului la echinoctiu. Acest fenomen poate fi vazut de oricine in cele doua zile din an. In momentul echinoctiului, batul nu mai are umbra deloc, de fapt umbra este perpendiculara pe bat.

Problema este ca acest fenomen se poate explica STRICT in sistemul geocentric.

In sistemul heliocentric, tinand cont ca pamantul este inclinat la 23,5 grade fata de ecliptica, unghiul format de umbra batului infipt in linia ecuatorului si linia ecuatorului este de 18 grade !

In concluzie, sietemul heliocentric propus de Copernic si Galilei NU este conform cu realitatea observata in cel putin doua situatii EVIDENTE: cel cu umbra unui bat infipt in linia ecuatorului la echinoctiu, care se plimba in lungul liniei ecuatorului si cel prezentat anterior, cu umbra care merge de la Vest la Est in timpul eclipsei de Soare.
Ba nu. Simulatorul este bun. Interpretarea ta este gresita.

Un bat infipt pe ecuator va avea umbra de-a lungul ecuatorului in ziua de 21 martie, nu la 18 grade ,pentru ca soarele bate exact pe linia ecuatoriala a Pamanului. La echinoctiul de primavara, unghiul de inclinatie al pamanului nu are relevanta in formarea umbrelor la ecuator.

Pe imagine, punctele rosii reprezinta cate un "bat", iar sageata galbena cate o umbra. La echinoctiu, soarele bate cel mai puternic drept in mijloc (punctul rosu care n-are umbra), ceea ce inseamna ca orice punct am alege pe pamant, si am infige un bat acolo, umbra batului va fi perpendiculara cu tangenta proiectiei acelui punct pe orizont, dupa cum vezi pe desen.

Asta inseamna ca orice punct pe ecuator va avea umbra proiectata pe acesta.

E clar?
Vechi 07.07.2014, 16:24:09
Banned

Implicit

E clar ca ai gresit. Doar in momentul echincotiului din jurul orei 12 si 6 minute, umbra este perfect perpendiculara pe un bat infipt in ecuator ... in restul intervalului, umbra se formeaza in lungul liniei ecuatorului ... pentru asta vezi simulatorul.

Pentru observarea acestui fenomen (geocentric), pe simulatorul de mai jos selectați următorele:
- the day of year: 21 March sau 21 September ; the time of day: 12:00 ; the observer's latitude: 0.0
- bifați "loop day" ; debifati "show the ecliptic" , click pe "start animation"

Simulatorul este acesta -> http://astro.unl.edu/naap/motion3/an...sunmotions.swf

Ca sa intelegi mai bine, nu uita ca pamantul se invarte pe orbita in jurul soarelui ... iar acesta miscare in ziua echinoctiului, cand ziua este perfect egala cu noaptea, incepe de la ora 6.00 si se termina la ora 18.00
Trebuie sa tii cont de acest lucru. In momentul echinoctiului, strict in acel moment in jurul orei 12.06, centrul Soarelui se afla in planul definit de ecuatorul pamantului, in rest, totul este in miscare.

Ma bucur ca esti interesat de acest subiect, desi este off-topic ... poate vei face si calculul corect pana la urma.

Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:29:49.
Vechi 07.07.2014, 16:32:49
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
E clar ca ai gresit. Doar in momentul echincotiului din jurul orei 12 si 6 minute, umbra este perfect perpendiculara pe un bat infipt in ecuator ... in restul intervalului, umbra se formeaza in lungul liniei ecuatorului ... pentru asta vezi simulatorul.

Pentru observarea acestui fenomen (geocentric), pe simulatorul de mai jos selectați următorele:
- the day of year: 21 March sau 21 September ; the time of day: 12:00 ; the observer's latitude: 0.0
- bifați "loop day" ; debifati "show the ecliptic" , click pe "start animation"

Simulatorul este acesta -> http://astro.unl.edu/naap/motion3/an...sunmotions.swf

Ca sa intelegi mai bine, nu uita ca pamantul se invarte pe orbita in jurul soarelui ... iar acesta miscare in ziua echinoctiului, cand ziua este perfect egala cu noaptea, incepe de la ora 6.00 si se termina la ora 18.00
Trebuie sa tii cont de acest lucru. In momentul echinoctiului, strict in acel moment in jurul orei 12.06, centrul Soarelui se afla in planul definit de ecuatorul pamantului, in rest, totul este in miscare.

Ma bucur ca esti interesat de acest subiect, desi este off-topic ... poate vei face si calculul corect pana la urma.
Perpendicular pe tangenta proiectiei punctului pe orizont, nu cu pamantul. Ai inteles gresit.

Practic, umbra va fi pe linia care vine din centru, trece prin punctul batului, si se duce spre orizont (margine).

Adica la ecuator, la echinoctiu, nu se va forma nici un unghi de 18 grade. Unghiul va fi de aproximativ 0 grade, sau 180 (depinde cum privesti).
Vechi 07.07.2014, 16:36:08
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Perpendicular pe tangenta proiectiei punctului pe orizont, nu cu pamantul. Ai inteles gresit.

Practic, umbra va fi pe linia care vine din centru, trece prin punctul batului, si se duce spre orizont (margine).

Adica la ecuator, la echinoctiu, nu se va forma nici un unghi de 18 grade. Unghiul va fi de aproximativ 0 grade, sau 180 (depinde cum privesti).
Daca tu crezi ca asta-i o demonstratie si te multumeste ... treaba ta. Eu pana acum ti-am aratat ca ai calculat si ai desenat gresit. Rationamentul tau este gresit. Probabil ca tu consideri ca daca repeti de 100 de ori ca este acelasi unghi .. asta va tine loc de demonstratie ... te asigur ca gresesti.

Mai bine fa un desen corect, ca la geometrie, scrie exact ca la geometrie cum ai calculat si daca ai dreptate este OK.

Cand vorbim de unghiuri, demonstratia este matematica ... si nu argumentativa.
Sa vedem cat este unghiul calculat de tine corect ... mie mi-a rezultat 17,9573 grade ... adica cca 18 grade.

Nu uita ca pamantul se roteste in jurul axei proprii si face un unghi de 23,5 grade cu ecliptica. Variatia unghiului format de batul infipt in linia ecuatorului este data de rotatia pamantului in jurul axei si de miscarea pamantului in jurul soarelui pe un interval care incepe la ora 6.00 si se termina la ora 18.00 in ziua de 21 Martie de exemplu.

Tine cont de acest desen:

Nu uita sa revezi acest film care descrie foarte bine miscarea pamantului in jurul soarelui in modelul heliocentric:
https://www.youtube.com/watch?v=lkWyM-M8o0c

Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:48:06.
Vechi 07.07.2014, 16:44:02
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Daca tu crezi ca asta-i o demonstratie si te multumeste ... treaba ta. Eu pana acum ti-am aratat ca ai calculat si ai desenat gresit. Rationamentul tau este gresit. Probabil ca tu consideri ca daca repeti de 100 de ori ca este acelasi unghi .. asta va tine loc de demonstratie ... te asigur ca gresesti.

Mai bine fa un desen corect, ca la geometrie, scrie exact ca la geometrie cum ai calculat si daca ai dreptate este OK.

Cand vorbim de unghiuri, demonstratia este matematica ... si nu argumentativa.
Ideea e ca, daca lumina bate central pe o sfera, atunci orice umbra de pe sfera va fi spre exterior, perpendiculara cu orizontul.

Demonstratia mea este una corecta. Daca nu o intelegi, sau alegi sa nu o intelegi, imi pare rau.

Desenul meu trebuie gandit in spatiu. Daca faci asta, o sa-l intelegi perfect.

Unghiul "meu" este de aproximativ 0 grade, sau 180, daca batul este exact pe ecuator la orice moment al zilei de 21 martie sau septembrie, demonstrat geometric prin perpendicularitatea in spatiu.

Last edited by abaaaabbbb63; 07.07.2014 at 16:47:59.
Vechi 07.07.2014, 16:50:10
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Unghiul "meu" este de aproximativ 0 grade, sau 180, daca batul este exact pe ecuator la orice moment al zilei de 21 martie sau septembrie, demonstrat geometric prin perpendicularitatea in spatiu.
Asta nu este demonstratie .. e doar polologhie. Dar nu vreau sa te mai contrazic ... Crezi ce vrei !
Nu strica sa faci un desen, in spatiu ... ca doar intelege toata lumea care a terminat cele 8 clase primare geometria in spatiu.

Nu uita, unghiul este variabil, el descreste de la cca 18 grade la ora 6.00 pana la 0 grade la ora 12.00, dupa care se formeza pe partea opusa, crescator pana la cca 18 grade la ora 18.00.

Last edited by AlbertX; 07.07.2014 at 16:54:57.
Vechi 07.07.2014, 16:53:14
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Asta nu este demonstratie .. e doar polologhie. Dar nu vreau sa te mai contrazic ... Crezi ce vrei !
Nu strica sa faci un desen, in spatiu ... ca doar intelege toata lumea care a terminat cele 8 clase primare geometria in spatiu.
E greu in paint XD
Subiect închis