Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.08.2014, 16:21:31
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adrian7 Vezi mesajul
In cartea Parintele Arsenie Boca - O viata inchinata schimbarii vietii noastre, scrie si despre ce problema a fost cu Manastirea Sambata de Sus si Manastirea Prislop. Parintele Teofil Paraian mai explica ceva si despre motivul pentru care Parintele Arsenie Boca nu s-a intors la Sambata de Sus.
Posibil. Nu am citit cartea. Eu ma refeream la ce a spus Maica Stareta a Man.Prislop la inceputul cartii Pr.Arsenie Boca "Cararea Imparatiei".
Vechi 03.08.2014, 18:15:18
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

"Ultima lămurire este asupra celor două scrieri apocrife: "Acatistul Prea Cuviosului Părinte Arsenie" și "Viața Sfântului Prea Cuvios Părinte Arsenie", scrise de Ieromonahul Dometie de la Mănăstirea Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus, preoțit la 75 de ani, cu 4 clase primare, maniac și exaltat religios, care venea pe la Părintele, îi scria scrisori, dintre care din întâmplare i s-a păstrat ultima, dar care mereu pleca supărat că Părintele nu-i da sfatul pe care-l voia el.

Culmea este că acest Acatist a fost scris cu încuviințarea Prea
Cuv. Părinți de la Sâmbăta și cu binecuvântare arhierească (după măr- turisirea autorului), unii fiindcă sunt probabil de același nivel cu autorul, iar alții ca să-l denigreze. Dovadă că cu toate demersurile făcute de conducerea Mănăstirii Prislop atât către conducerea Mănăstirii Sâmbăta, cât și către Arhiepiscopia Sibiului, precum și anunțurile publicate în Telegraful Român și Credința Străbună (anul 1992), cele două apocrife, scrise sub o formă puerilă, cu multe minciuni, exagerări și invenții, circulă și acum nu numai în țară ci și peste hotare, ajungând până în America, încât nu știm cui i-a făcut mai mult rău acest pseudo-acatist, Părintelui sau Mănăstirii Sâmbăta și Arhiepiscopiei Sibiului, că îngăduie asemenea scrieri, fară să le interzică și să lămurească pe credincioși.

Ca urmare, nu numai că nu s-a luat nici o măsură de a stăvili răspândirea acestei necuviințe, dar au pus pe un călugăr ieșit din mănăstire, după ce dăduse pe alți călugări afară, căsătorit, văduv, având o
fiică, revenit în viața monahală și devenit arhimandrit, să acuze con-
ducerea Mănăstirii Prislop, că ar fi scris "Acatistul" și "Viața Părintelui", care de fapt luase atitudine împotriva acestor improvizații, contestând prin adresa din 22 februarie 1992 către redacția Telegrafului Român din Sibiu, "autenticitatea și cuprinsul acestui pseudo-acatist și pseudo-viață atât pentru că nu sunt decât o înșiruire de invenții și inexactități a unei minți exaltate, cât și pentru faptul că nu orice neavenit are dreptul să scrie "Acatiste" sau "vieți de sfinți", iar acestea se fac numai după canonizarea unei personalități duhovnicești, - și numai cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române"; iar prin adresa 14/1992 către Mănăstirea Brâncoveanu îi roagă să ia măsurile cuvenite de "stingere a răspândirii lor în popor pentru ca răul să nu se înmulțească și pentru ca să nu li se întoarcă în pedeapsă... lipsa de dragoste și respect față de Părintele Arsenie".
Ca urmare, rugăm pe cititorii Cărării împărăției să nu se mai lase înșelați de improvizații, ci să se adreseze Mănăstirii Prislop pentru a obține scrierile autentice ale Părintelui." Monahia Zamfira Constantinescu

IEROMONAH ARSENIE BOCA: CĂRAREA ÎMPĂRĂȚIEI:

http://www.ortodoxia.md/phocadownloa...aratiei(1).pdf
Vechi 03.08.2014, 18:25:25
Banned

Implicit

-pai atunci in afara de cararea si predicile restul pot fi sau nu adevarate, deci pana la urma mai bine sa nu se citeasca deloc, ca oricum contin sfaturi ale parintelui Arsenie Boca prin care acesta ii impartasea pe greco-catolici,in loc sa-i boteze ointai la ortodoxie
-dar oricum ramane pictura cu ereticul Francisc care iar e discutabila ,credea parintele Arsenie Boca ca e sfant sau nu.

aici se gasesc insirate cateva carti despre si cu predici...de nu mai stii care e adevarata,adica unde gasesc predicile dupa original?

"Pricina de căpătâi care a nimicit viata ascetică a lui Francisc poate fi atribuită stării fundamentale a Bisericii romano-catolice, în care a crescut si a fost învătat acesta. Date fiind acele vremuri si starea Bisericii Romane în ansamblu, adevărata smerenie nu se putea ivi în sufletul oamenilor. "Vicarul lui Hristos pe pământ", cu ale sale pretentii de autoritate duhovnicească si temporală, era un reprezentant al mândriei duhovnicesti. Nu se poate închipui o mândrie mai mare decât gândul infailibilitătii (negreselniciei) personale . Această cădere nu putea să nu afecteze spiritualitatea lui Francisc si, în general, spiritualitatea romano-catolicilor. Asemenea Papei, si Francisc suferea de mândrie. Acest lucru se poate vedea din cuvântul său de despărtire către franciscani, atunci când a rostit: "Acum mă cheamă Dumnezeu, si vă iert pe toti, fratilor, atât pe cei de aproape, cât si pe cei de departe, de toate greselile si răutătile, si vă sterg păcatele atât cât îmi stă în putere".

Aceste cuvinte arată că pe patul de moarte, Francisc însusi se simtea destul de puternic ca să ierte păcatele, asemenea Papei. Se stie că iertarea păcatelor, în afara Tainei Spovedaniei si a Împărtăsaniei, era un atribut exclusiv papal . Asumarea de către Francisc a acestui prerogativ trebuie să se fi făcut pe temeiul credintei în sfintenia proprie.

Spre deosebire de el, nevoitorii sfintei Ortodoxii nu si-au îngăduit niciodată să-si atribuie dreptul de a ierta păcate. Toti au murit cu gândul proprii păcătosenii si cu nădejdea că Dumnezeu, în mila Sa, le va ierta păcatele. Este de ajuns să ne amintim cuvintele marelui nevoitor din Thivaida veacului al cincilea, Sfântul Sisoe. Înconjurat de fratii strânsi lângă patul său de moarte, el părea să vorbească cu făpturi nevăzute, după cum spune cronica; fratii l-au întrebat: "Părinte, spune-ne cu cine vorbesti?" Sf. Sisoe a răspuns: "Sunt îngerii care au venit să mă ia, dar mă rog de ei să îmi mai lase răgaz de pocăintă." Atunci când fratii, stiind că Sisoe era desăvârsit în virtuti, au răspuns "Tu nu ai nevoie de pocăintă, părinte", Sfântul le-a zis: "Adevărat vă spun, nici nu stiu dacă am pus început pocăintei." http://www.odaiadesus.ro/comparatie.html

Last edited by cristirg; 03.08.2014 at 18:36:56.
Vechi 03.08.2014, 20:39:34
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

cristirg , In afara de net si de diferite barfe si informatii culese de ici de colo , ai mai pus mana pe o carte clasica , cu coperti de carton ?
La atata se reduce cultura dvs. ?
La Manastirea Prislop sau la alta Manastire ai fost ?
La atata se reduce "cultura " dumitale , la un link sau doua ?
Din bun simt , cand postezi ceva , despre cineva , fie el si Parintele Arsenie Boca , iti tocesti oleaca incaltamintea , si mai ales iti pui mintea la lucru , si nu preiei precum Gaga orice informatie !
Citeste , citeste , citeste , si nu uita vorba Parintelui Arsenie Boca :
"sa ne ferim capul de frig si de prostie !". Frig nu mai este acum , dar cu prostia ce ne facem cristirg?
Vechi 03.08.2014, 21:28:45
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
[Frig nu mai este acum , dar cu prostia ce ne facem cristirg?
No problem, chiar daca cristirg isi da seama, stai ca au inceput politicienii.
Tocmai azi am aflat ca politicienii au implicat Biserica Ortodoxa in
baltoaca lor politica.
Vechi 03.08.2014, 21:32:04
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
No problem, chiar daca cristirg isi da seama, stai ca au inceput politicienii.
Tocmai azi am aflat ca politicienii au implicat Biserica Ortodoxa in
baltoaca lor politica.
Am auzit ceva , cica "dreapta" a lovit aiurea B.O.R., iar "stanga" a sarit ca fripta sa-i ia apararea !
E inceputul campaniei , sa vezi ce se intampla in toiul ei !
Vechi 03.08.2014, 21:58:25
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Am auzit ceva , cica "dreapta" a lovit aiurea B.O.R., iar "stanga" a sarit ca fripta sa-i ia apararea !
E inceputul campaniei , sa vezi ce se intampla in toiul ei !
Nu cred eu ca a lovit aiurea. Preotii BOR s-au opus gazelor de sist si exploatarii Rosiei Montane, iar mare parte din politicieni sunt sponsorizati
de cei care doresc exploatarea acestor resurse.
Cum un presedinte nou = un nou inceput, rezulta ca un nou inceput = noi
contracte de exploatare si noi oportinitati in renegociere vechilor contracte.
Vechi 03.08.2014, 23:58:27
Banned

Implicit

Citat:
cristirg , In afara de net si de diferite barfe si informatii culese de ici de colo , ai mai pus mana pe o carte clasica , cu coperti de carton ?
La atata se reduce cultura dvs. ?
La Manastirea Prislop sau la alta Manastire ai fost ?
La atata se reduce "cultura " dumitale , la un link sau doua ?
Din bun simt , cand postezi ceva , despre cineva , fie el si Parintele Arsenie Boca , iti tocesti oleaca incaltamintea , si mai ales iti pui mintea la lucru , si nu preiei precum Gaga orice informatie !
Citeste , citeste , citeste , si nu uita vorba Parintelui Arsenie Boca :
"sa ne ferim capul de frig si de prostie !". Frig nu mai este acum , dar cu prostia ce ne facem cristirg?
-pai tocmai am citat din prefata la "cararea imparatiei",unde Monahia Zamfira Constantinescu zice ca "Acatistul Prea Cuviosului Părinte Arsenie" și "Viața Sfântului Prea Cuvios Părinte Arsenie" : "cele două apocrife, sunt scrise sub o formă puerilă, cu multe minciuni, exagerări și invenții" si acest "pseudo-acatist și pseudo-viață sunt o înșiruire de invenții și inexactități a unei minți exaltate,"

-chiar am inceput sa citesc acum Pidalionul (gr. "cârmă") sau Cârma Bisericii este o carte publicată la anul 1800 în limba greacă de ieromonahul Agapie și sfântul Nicodim Aghioritul, și care cuprinde canoanele Sfinților Apostoli, ale Sinoadelor Bisericii și ale Sfinților Părinți și dascăli ai Ortodoxiei.
, Pidalionul readuce prospețimea și veșnica-folosință a Canoanelor apostolice la urechile celor îndoielnici în dreapta credință, îndemnându-i deopotrivă pe mireni, călugări, teologi, preoți și episcopi:
€ž"Dacă le veți păstra întru totul, veți fi mântuiți și veți avea pace; dar dacă nu le veți asculta, veți fi pedepsiți și veți avea o luptă continuă, unii contra altora, primindu-vă astfel plata cuvenită pentru neascultarea voastră.€" (Epilogul canoanelor apostolice).

"€žCei ce pun întru defăimare pe sfințitele și dumnezeieștile canoane ale sfințiților părinților, care și pe sfânta biserică o trec cu vederea, anatema fie. Fiindcă sfinții noștri părinți creștineasca viețuirea împodobesc, și către dumnezeiasca evlavie o povățuiesc.€"

Last edited by cristirg; 04.08.2014 at 00:01:53.
Vechi 04.08.2014, 00:25:11
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-pai tocmai am citat din prefata
Am inteles , momentan nu poti citi mai mult , in rest netul sa traiasca si domnul google !
Vechi 05.08.2014, 11:23:32
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Implicit

Sunt pe net 3 filme legate de Arsenie Boca - trateaza tema inselarii sale.

Va pun linkurile mai jos. Va rog mult sa comentati / sa va dati cu parerea.

https://www.youtube.com/watch?v=spXHMLWdqR8
https://www.youtube.com/watch?v=1FeFhHwPEXg
https://www.youtube.com/watch?v=eSvdUJlgXMA

Sunt multe lucruri pe care eu le-am auzit prima data.

Scuze - vad ca au fost puse deja.

Last edited by gpalama; 05.08.2014 at 11:25:33.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? inclusiveu Generalitati 9 02.07.2012 15:08:55
Ceva frumos..."invata" ioana30 Generalitati 1 29.11.2010 17:23:12
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10