![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sfânta Scriptură este, așa cum înțeleg eu, un rod al Sfintelor Taine din Biserică. Adică un rod al Veșniciei lucrătoare în istorie. În Istoria Bisericii.
Apostolii și ceilalți Autori biblici nu au scris cărțile care alcătuiesc NT din afara Tainelor, ci tocmai dinlăuntru. Adică din modul de viețuire propovăduit de Hristos, cu aportul necontenit al Sfântului Duh. Viind în Taina Botezului și în Taina Preoției, cei 4 autori sfinți au alcătuit variantele Evangheliei și au scris Epistolele și Apocalipsa. Dacă ar fi trăit în afara Tainelor, ar fi scris cel mult niște apocrife dubioase, pline de neînțelegeri și exagerări. Cum dealtfel s-a și întâmplat cu unii... Mă tem că adeseori vedem Sfintele Taine doar ca acte exterioare, materiale și psiho-sociale. Dacă ar fi alta realitatea, dacă am avea conștiința clară a caracterului sacru, supralumesc al Tainelor, atunci nu am vorbi despre Acestea decât cu sfânt cutremur și nu am petrece cum petrecem în lăcașurile de cult. Pe scurt, reducem Taina la caracterul ei de manifestare exterioară, ca un fel de reprezentație teatrală. Un joc, acolo, cu niște actori... Iar replicile le cam știm deja, pe de rost și, of, până se termină actul ăsta mai dăm un sms, mai șușotim de una de alta, mai facem cu ochiul, mai privim pe sub sprânceană etc. Dar Taina nu e deloc ce pare unora a fi. E manifestare a Sacrului, de aceea o și numim Sfântă, nu doar Taină. Ne-ar prii un picuț de zdrobire, de uimire, de sfântă frică... Sfintele Taine nu pot decurge din Scriptură, deși Scriptura a fost mereu un îndreptar și o memorie colectivă. Apostolii nu consultau Scriptura ca să viețuiască în Taine, ci invers, avînd Tainele și viețuind înlăuntrul lor au scris Scriptura, Noul Testament. Pentru ca noi să avem mereu, peste arcuri de timp, un reper/o dovadă/un dreptar. Ca să nu rătăcim. Deci, Iustin, e decisiv să punem raportul corect între Sfintele Taine și Scriptură și să înțelegem că primele sunt primordiale față de ultima, iar nu invers. A participa la Sfintele Taine are ca rod, printre altele, o înțelegere mai bună a Scripturii. După cum și invers, a studia Scriptura oferă un anumit înțeles pentru Taine. Dar el pică repede în eroare, dacă omul nu viețuiește înlăuntrul Tainelor. Nu Scriptura se împlinește și rodește în Taine, ci Tainele au rodit sub numele de Scripturi. Ele mai rodesc și sub forma vieții noastre, așa încât unii dintre creștini devin, cu Harul Domnului, Scripturi vii, însuflețite, cum erau Apostolii. Să nu căutăm un sens livresc al Tainelor. Ele sunt moduri de a fi, omenesc ȘI Dumnezeiesc împreună. Nu Ortodoxia vine din Biblie ci, ca rod și expresie a vieții Bisericii, a Ortodoxiei, această colecție de cărți numită Biblie exprimă Ortodoxia, viața Bisericii. Firescul vieții oamenilor, viața în Biserică, naște Scriptura. Pentru a rămâne în dar peste secole, eventualilor necredincioși sau puțin credincioși ca noi. Pentru a rămâne semn și poartă către Împărăție următorilor căutători. Faptele Apostolilor, de pildă, sunt numite chiar așa: Evanghelia Duhului Sfânt. Pentru a nu mai avea nici un dubiu că Scriptura este rodul viețuirii în Biserică, în Sfintele Taine. Last edited by Ioan_Cezar; 15.09.2014 at 03:47:33. |
|