Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 19.09.2014, 00:12:12
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Păi asta să fie ținta și strădania noastră.
  #2  
Vechi 19.09.2014, 00:18:09
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned
 
Data înregistrării: 31.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.296
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Păi asta să fie ținta și strădania noastră.
pai da, asta trebuie sa fie.
  #3  
Vechi 19.09.2014, 00:22:11
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

În cazul de față se observă contrariul.
  #4  
Vechi 19.09.2014, 00:24:49
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned
 
Data înregistrării: 31.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.296
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
În cazul de față se observă contrariul.
Nope.Dar etapa precursoare pregatirii, este informarea.Eu asta fac inainte sa ma pregatesc.Adun informatii, ca sa
stiu pentru ce sa ma pregatesc.
  #5  
Vechi 19.09.2014, 01:39:24
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Cu ce procesor? Cu ce procesor aduni informații? Hîm...?
Cu ce procesor le prelucrezi?........:)
Vezi, aici e bubița încrederii în sine și alte cele, deh...
Nu știu cum e la cugetători, dar eu m-am lecuit de avantajele cugetării de când am dibuit și apoi răsverificat cam cum e cu mintea omului, cu mintea mea mai întâi... Mintea minte, oiță, minte de ... rupe sufletul omului! Mintea cea încrezătoare în sine, mintea turn babilonian, mintea cea robită veacului și cam libertină, ca să nu zic mai mult...
  #6  
Vechi 19.09.2014, 08:28:39
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Mesaje: 1.231
Implicit

^ asta asa aiurea suna...

Sunt sigura (?! oare?!) ca nu asa ar trebui sa sune, dar mie imi suna cea de genu: "nu mai gandi, ca minte te-nseala; ramai prost si crezi tot ce iti zic altii/ sau tot ce vezi/auzi pe oriunde; nu-ti folosi mintea, nu gandi, nu rationa." aproape ca inteleg ca ai zice ca minte-ai de la diavol (desi nu zici asta, si prbabil nici nu crezi asta; Dumnezeu ne-a facut cu tot cu minte).

Da, e bine sa alegi su sufletul (nu stiu cum s-o zic mai bine), dar are si mintea rolul ei... si sunt lucruri care chiar trebuie gandite bine...
__________________
Zambeste, maine poate fi mai rau.
Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare.
Iubeste si nu astepta nimic in schimb.
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
  #7  
Vechi 19.09.2014, 10:17:28
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Trebuie gândite bine?
Cu ce minte?
Cu ce fel de minte "gândești bine"?
Ai auzit de paza și trezvia minții? Ce sens și rost crezi că au expresiile acestea? Nu cumva sunt chestii ciudate de-ale monahilor iar pe noi n-ar trebui să ne preocupe? Hîm...
Anumite minți (majoritatea, chiar) cu cât gândesc mai mult sau "mai bine", cu atât e mai rău. Mintea omului are multe ieșiri din carosabil, are apetit pentru erori, are colți sfâșietori, are multe oglinzi strâmbe, are nesaț la sângiuire ... de nici nu gândești!
Mintea nu e doar ce se vede la suprafață - un gând sau altul de care îți dai seama, când se întâmplă să dai atenție (internă) și iei seama. Mintea e un ocean, ea are și scheme necunoscute nouă, are și conținuturi latente inaccesibile, are și porți deschise și nesupravegheate etc.
În general oamenii nu sunt instruiți să își monitorizeze permanent mintea, dușmanul cel mai periculos situat tocmai înlăuntrul omului. Oamenii sunt educați superficial și narcisic pe principiul: mintea merge bine, nu-ți face griji, fii atent doar în afară, vezi de cele exterioare.

Cel mai folositor lucru pentru om acesta este: despătimirea de obiceiul de a ignora funcționarea libertină a propriei minți și tăierea tentației de a avea încredere în propria minte. Ascultarea are ca scop principal curățirea minții, înnoirea ei, metanoia sau pocăința. Indiferent că ești ortodoxă sau protestant, amintește-ți că Domnul pentru asta a venit printre noi - să ne schimbăm mintea, implicit adâncul din ea, adică inima. "Fericiți cei săraci cu duhul... Fericiți cei curați cu inima..." și toată învățătura și pildele.

Înțelepciunea se manifestă cel mai adesea prin conștientizarea mai întâi a caracterului corupt al funcționării minții proprii. Știi că Bătrânii și în genere toți cei îmbunătățiți puneau mereu pază minții, smerind-o cu rugăciune neîncetată? De ce crezi că făceau aceasta? Pentru a nu lăsa mintea, adică locul preferat de acțiune al viclenilor noștri amici, să funcționeze cum i-ar plăcea ei (și lor). Că minte, atunci când funcționează la largul ei. Minte des și tare.

P.S. Din păcate, în lume sunt dezavuate două lucruri:
a) analiza directă a minții în consiliere psihologică, ani și ani;
b) cercetarea și mărturisirea gândurilor la duhovnic; noi mergem cu lista de păcățele și le zicem acolo, duhovnicului, iar cu asta credem că totul s-a terminat. Din păcate, treaba reală abia atunci începe, iar noi nu știm aceasta. Oamenii care au sporit în bine, dimpotrivă - fac mai puține listuțe de fapte rele și mai multe liste de gânduri, chiar de acestea par bune. Un duhovnic adevărat cam cu aceasta se ocupă în primul rând: cercetează gândurile/funcționarea minții și te învață și pe tine cum s-o faci. Alte preocupări sunt cu totul secundare, deoarece dacă în moara minții (izvor al simțămintelor și al acțiunilor noastre - cuvinte, fapte) ceva merge prost, tot ce vine în aval e deja corupt. Doamne ferește să mai și acționezi! Așa vine păcatul și toată răutatea - de la moara necurată a minții. Adică din inimă, cămara tainică a minții.
Fericiți cei curați cu inima!

Last edited by Ioan_Cezar; 19.09.2014 at 10:26:57.
Subiect închis