Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2014, 18:52:48
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit Stiti ce este amuzant, dar cu semnificati sociologice si spirituale profunde?

...faptul ca Dalian are fatza de ierarhie exact o atitudine de tip catolic: supusenie 100%. Daliane, faptul ca un om este episcop nu ii confera o cunoastere superioara. Cartile, in primul rind, Scripturile, circula liber. Asa ca...doar sa nu vrei, si nu te informezi.
Daca ierarhii tai dragi ar uni BOR cu BC, ai accepta scrasnind din dinti. Sunt sigur de asta. Esti exact genul de conformist, care, daca era catolic in Razboiul de 30 de ani, s-ar fi uitat la cadavrele calvinilor ca la niste insecte strivite, sau nici atit. Sau daca erai ortodox in vremea luptei cu paulicienii: "ereticii nu e oameni; bine face imparatul ca ii omoara, apara sfanta biserica". Ce m-as fi amuzat ca umnul ca tine sa fi apucat monotelismul sau iconoclasmul! In aceasi viata de om ai fi lins si scuipat succesiv in acelasi loc (nu numesc acel loc, cine stie, o fi tinind de un sinod :D) de cel putin doua ori. Dar de, facem ascultare. Ratiunea? Aia e ceva ce folosesc protestantii. Ptiu!

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 22.09.2014 at 19:03:53.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 19:09:43
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
...faptul ca Dalian are fatza de ierarhie exact o atitudine de tip catolic: supusenie 100%..
Conform Dogmei, Dallian are dreptate.Asa trebuie sa se desfasoare lucrurile.
Ascultarea este un lucru necesar si inseamna smerenie.Problema este
urmatoarea :ascultare atat timp cat ordinile respecta dogma sau ascultare
orbeasca ?
Pentru ca daca la nivelele superioare in conducere, incep sa se intample
chestii ciudate sau se iau decizii extrem de "ciudate" , atunci ascultarea
orbeasca nu-i calea cea buna.

De aceea eu merg pe ascultare atat timp cat se respecta dogma.Daca
am suspiciuni privind unele decizii luate de mai marii, atunci se impune
imediat dezbatere, dialog, rezolvarea neclaritatilor.Adica comunicare.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 19:37:59
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Aprofundarea învățăturii diferă de căutările și credința fiecăruia dintre noi. Ceea ce căutăm, Domnul ne va descoperi. Și avem dreptul, când avem o nelămurire, să fim rezervați și să cerem mai multe păreri. Însă, nu avem dreptul să corectăm noi preotul, să organizăm grupuri care să se ridice împotriva lui sau împotriva conducerii Bisericii.
Aici parcă ai mai echilibrat un pic balanța! Oricum, intenția mea era să întreb, urmând ca răspunsul să-l afli singur.

Citat:
Am citit o singură carte în care apare numele pr. diac. Ioan Ică Jr. și a fost suficient să am rezerve în a citi alte cărți în care apare acest nume. E vorba de cartea Sfinții Părinți despre originile cosmosului și omului în care Dr. Kolomiros încearcă să arate că Sfânta Scriptură și învățătura Sfinților Părinți sunt compatibile cu teoria modernă a evoluției. Dacă îl citim pe părintele Serafim Rose, întâlnim o cu totul altă interpretare a Cărții Facerii bazată, de asemenea, pe scrierile Sfinților Părinți. Două cărți care citează din Sfinții Părinți, dar care sunt contradictorii. Cum aflăm în care din cele două cărți e adevărul?
Citește, te rog, prezentarea cărții la care ai făcut referire, în link-ul de mai jos. Și dacă observi aprecierea ta eronată poți să faci corectura de rigoare, în numele onestității care ar trebui să caracterizeze conduita creștinilor. Dacă vrei, evident!

http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=81

Last edited by Mihailc; 22.09.2014 at 19:42:11.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 19:51:19
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit Frate oaie, fa un experiment.

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Conform Dogmei, Dallian are dreptate.Asa trebuie sa se desfasoare lucrurile.
Ascultarea este un lucru necesar si inseamna smerenie.Problema este
urmatoarea :ascultare atat timp cat ordinile respecta dogma sau ascultare
orbeasca ?
Pentru ca daca la nivelele superioare in conducere, incep sa se intample
chestii ciudate sau se iau decizii extrem de "ciudate" , atunci ascultarea
orbeasca nu-i calea cea buna.

De aceea eu merg pe ascultare atat timp cat se respecta dogma.Daca
am suspiciuni privind unele decizii luate de mai marii, atunci se impune
imediat dezbatere, dialog, rezolvarea neclaritatilor.Adica comunicare.
Du-te la episcopul tau, si prezinta-i o petitie, iscalita de tine si de alti colegi de eparhie, la fel de atenti si documentati ca tine in cele duhovnicesti ( deci fara "indiferenti" sau "conformisti" alaturi!), pe tema saptaminii de batjocura ecumenista, pardon rugaciune ecumenica, sau a membershipului autocefaliilor ortodoxe principale in cemebeu.
Apoi asteptati rezultatul. Noteaza cit va dura, sau daca raspunsul va fi amabil, sau dimpotriva, daca printre semnatari vor fi si diaconi, preoti sau monahi, daca nu cumva se vor trezi cu masuri disciplinare fulger.
Nu e un indemn ironic. Eu nu cred in ierarhia preoteasca, asa ca nu are rost sa fac asta. Insa cu tine si alti credinciosi-in-mod-constient, vorba devizei blogului Pr. Pruteanu (stii, "...pentru cei ce cred sau vor sa creada constient") e alta poveste: voi sunteti o speranta. Nu va supuneti orbeste ca unii, nici nu ati plecat dezgustati si sceptici ca mine, nici nu ati dezertat la inamic, precum cei plecati la secte.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 20:02:40
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Mihail, Ovidiu are dreptate: cartile parintelui Ica jr. sunt teren fertil pentru viziuni ecumeniste si revizioniste de ti-e mare dragul. Citeste cartile in care ii scoate senin ortodocsi pe diferiti orientali.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 20:30:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Mihail, Ovidiu are dreptate: cartile parintelui Ica jr. sunt teren fertil pentru viziuni ecumeniste si revizioniste de ti-e mare dragul. Citeste cartile in care ii scoate senin ortodocsi pe diferiti orientali.
Adrian, cred că aprecierile tale drastice cer niște exemple, altfel vorbim, așa, să ne aflăm în treabă.

Primo, Ovidiu confundă oamenii și poți să te convingi singur citind prezentarea cărții.
Secundo, spune-mi te rog câte cărți avându-l ca autor pe diaconul Ioan Ică jr ai citit și titlurile lor!
Vechi 22.09.2014, 20:30:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Citește, te rog, prezentarea cărții la care ai făcut referire, în link-ul de mai jos. Și dacă observi aprecierea ta eronată poți să faci corectura de rigoare, în numele onestității care ar trebui să caracterizeze conduita creștinilor. Dacă vrei, evident!

http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=81
Citește cartea și apoi stabilește fără prejudecăți dacă aprecierile mele sunt "eronate" sau nu. Ar fi mai onest din partea ta.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 20:34:26
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Exemplu: cartea despre Sf. Isaac Sirul si Biserica Nestoriana, zisa si Asiriana a Rasaritului. Aia in care il scoate (sau socoate :) ) mare autoritate pe Brock, care habar nu are deosebirea dintre dioprosopism si diofizism. (Dupa Brock, ortodocsii si nestorienii sunt tot cam....pe acolo).
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 20:41:49
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Ce oameni sunt confundati de Ovidiu? E vorba de acelasi nucleu ecumenist-erudit-pretios de la Sibiu.
Sunt vremuri cind furia dreapta pentru Dumnezeu a unui cioban fie el certat cu dusul pe viata, este mai presus de fineturile mitteleuropoide ale unui teolog "rafinat".
P. S. Notiunea de "rafinare" are si o valenta ce trimite la procese degenerative. Ma tem ca si in lumea celor apropiati de spirituale patrunde acest aspect. Ma gindesc la teologii aia ecumenisti de salon...care daca ar curata grajdul cu magari ai unei manastiri athonite sunt asfixiati de mirosul "ala infect, vai draga, ce acolo e Hristos?".
Reply With Quote
Vechi 22.09.2014, 20:42:11
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Citește cartea și apoi stabilește fără prejudecăți dacă aprecierile mele sunt "eronate" sau nu. Ar fi mai onest din partea ta.
Ovidiu, confunzi oamenii. Acolo e vorba de altcineva, nu de Ioan Ică jr.