Citat:
În prealabil postat de t4ilgunn3r
Usor cu pianul pe scari; ca sa aiba ochi albastri, un copil nu sufera neaparat o mutatie; poate sa mosteneasca genele ochilor albastri de la un stramos, gene pe care le-au avut si parintii lui dar nu au fost active. O mutatie ar insemna sa se nasca cu ochi galbeni, sau violet, sau cumva cum n-a avut nici un stramos de-al lui.
Exista ideea asta, ca mutatiile apar rar, si ca atunci cand apar, au efecte catastrofale. De fapt, mutatii apar la fiecare individ, fara exceptie. S-a calculat ca la om sunt in medie 128 de mutatii la fiecare zigot ( sursa ). Nascutii cu mutatii letale nu supravietuiesc, dar cei cu mutatii neutre/benefice supravietuiesc si se reproduc.
|
Eu am dat un exemplu, ce rol are o gena. Dar si in cazul ochinul, nu se respecta intotdeauna un model mendelian:
http://www.infobazar.ro/sanatate/Cul...ereche-de-gene
Asta scriam si eu, mutatii genice exista la fiecare individ. Dar niciodata o mutatie a unei gene, sau mai multe mutatii genice, nu schimba specia. Esti de acord cu mine? Cel mult poate fi o rasa din cadrul unei specii. Pentru o schimbare a scpeciei e nevoie de modificarea genomului speciei, fiecare specie are un genom. Dar chiar si mutatiile cromozomiale provoaca boli grave (la om, de exemplu).