Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.09.2014, 22:36:12
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Mirela, aș vrea să ne reamintim cu atenție maximă că Sfântul Ștefan este primul martir creștin. Ucis după datina evreiască prin acel teribil procedeu numit "cu pietre". Știi ce presupunea aceasta? Printre altele, aruncarea pe piatră a victimei de la o anumită înălțime (de pe un zid sau fie și de deasupra capului, atunci când călăul era un bărbat suficient de bine făcut), de câteva ori până își dădea duhul. Dacă victima rezista acestei prime etape de tortură, urmau și altele printre care zdrobirea sistematică a corpului cu pietre aruncate de ucigași.
Nu e vorba de o ceată de puști care aruncă cu pietricele într-un bătrânel caraghios care trece pîș-pîș prin mijlocul terenului unde joacă ei fotbal, e vorba despre un asasinat oribil, premeditat și realizat cu sânge rece, de oameni care îl considerau pe Ștefan un obiect numa bun de zdrobit. E o crimă bestială, abjectă.

Sfântul Ștefan rezistă torturii, după cum aflăm din textul biblic, până în etapa finală când, zdrobit efectiv de pe urmă loviturilor, își dă sufletul. Întrucât Ștefan se luptă acolo pentru mărturisirea neștirbită a Adevărului, el neaflîndu-se în vreo dispută oarecare, minoră.

Personal consider că abjecția și monstruozitatea omorârii lui Ștefan este incalificabilă, afară doar de încadrarea ei în categoria "drăcească". Duhul lui Hristos vorbește prin Sfânt iar duhul drăcesc se exprimă prin asasini. Într-adevăr, cred că putem spune că forțele întunericului se dezlănțuie cu toată furia lor împotriva mărturisitorului lui Hristos. Așa cum va fi mereu în Biserică, până azi și în veci. Milioane și milioane de martiri au fost uciși bestial de cel a cărui ură noi nici n-o putem înțelege, nici n-o putem suporta (fără ajutor divin), nici n-o putem curma. Este ura potrivnicului lui Dumnezeu. Se manifestă azi, acum, în lume pretutindeni. Se va manifesta mereu, până când Domnul o va curma (revezi Apocalipsa).

Nu avem voie să bagatelizăm aceste lucruri cruciale din realittea lumii și a Bisericii. Decât dacă ne-am pus gând rău, foarte rău, nouă înșine.

Cu atât mai mult omul lui Hristos își arată măreția iubirii când, conștient de motivul și de modul inuman în care e ucis de semenii lui, adresează acea rugăciune demnă de Hristos către Cer. Pentru aceasta Hristos Însuși Se ridică de pe Tronul Împărătesc și, în picioare fiind (stând) îl întâmpină pe Ștefan.

Acum te rog să mă ierți surioară, însă eu sunt cu totul de acord cu modul în care înțelege Pelerinul scena. Am aceeași reprezentare a momentului, aceleași semnificații dau și eu, așa înțeleg și eu. Ar fi ridicol să spun că înțeleg altfel.

P.S. Ca să nu te superi că rezonez cu Pelerinul în această chestiune, te rog să iei în considerare că rezonez în multe altele și aceasta se datorează faptului că pe mine și pe Pelerinul ne leagă ceva indestructibil, ceva care ne conduce la interpretări asemănătoare în multe din întâmplările omenești. Ne leagă iubirea. Anume, iubim amândoi aceeași echipă de fotbal, una englezească, echipa cea mai frumoasă a britanicilor cu a mai minunată galerie din lume: F.C. Liverpool! Cine iubește pe Liverpool nu poate să nu rezoneze din când în când și în privința altor chestiuni......:)
Ne vei ierta așadar pe amândoi că uneori ne aflăm pe aceeași lungime de undă, te rog!

Last edited by Ioan_Cezar; 27.09.2014 at 22:53:20.
Reply With Quote