Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.11.2014, 19:27:38
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Rostul animalelor este spre a servi omului (sau altor animale). Ele servesc drept hrana, imbracaminte, paza, companie ori in alte feluri mai rare (conduc orbi, ghideaza marinari, salveaza rataciti pe munte etc). Nu vad nicio logica pentru care ar avea viata de veci, fiindca pe lumea cealalta nu mai pot servi omului.

Prin anii 70 a devenit celebra fraza unui tanar preot catolic, care predica despre faptul ca numai omul (si ingerul) a primit darul nemuririi. O tanti mai in varsta s-a ridicat revoltata sa il infrunte, explicand ca porcusorul ei de Guineea va trai vesnic. E asa de minunat porcusorul ei de Guineea, incat precis Dumnezeu il va nemuri. Dealtfel, se stie, toti porcusorii de Guineea sunt minunati si toti vor merge direct in rai. "Dar, doamna," spuse preotul, "daca porcusorul dv de Guineea va merge sigur in rai, trebuie sa aveti mare grija de dv! Va dati seama cat va fi de nenorocit daca va vedea ca v-ati dus in alta parte ?"

Ca rostul pe lume al celorlalte fapturi este aceea de a-l servi pe om este un inteles care dezvaluie natura puternic egocentrica a "homo sapiens".

Unui stapan de sclavi, desigur, ca aceasta idee i se pare fireasca si justa.

Albii sudisti credeau sincer ca a fi serviti de oameni de culoare era edict divin.

Este suficient ca cineva sa obtina un status mai ridicat in societate ca servitutea celorlalti sa inceapa sa i se para legitima.

Cand omul are o perceptie mai inalta despre sine prin comparatie cu alte fapturi (cultivata de societate, parinti, scoala, religie sau parere proprie) ceilalti incep sa fie perceputi ca "obiecte de uz personal". Dispensabili atunci cand nu-si mai indeplinesc rolul de "servitori".

Omul ar trebui sa serveasca nu sa fie servit - sa ingrijeasca, sa protejeze atat cat ii sta in putinta.

Sa respecte orice forma de viata.

Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa se apere. Insa sa caute sa produca cat mai putina suferinta.

Reply With Quote
Vechi 07.11.2014, 19:39:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Eu va stiam budist. Nu jainist.

Bag seama, deci, ca omul ar trebui sa serveasca animalelor. Pesemne de la aceasta optica multi "ortodocsi" (dar las', ca si "catolici") au ajuns sa creada ca porcusorii lor de Guineea vor sta la Ospatul cel Vesnic.

Ratacirile isi fac de cap. Si, din cate vad, cu cat cineva se bate mai tare cu ortodoxia in piept, cu atat le scoate de-ti sta ceasul.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.11.2014, 20:11:39
TheWolfdog's Avatar
TheWolfdog TheWolfdog is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.11.2014
Implicit

In primul rand va multumesc foarte mult pentru raspunsuri! Se pare ca pe acest subiect parerile sunt impartite si e de inteles.

Citat:
În prealabil postat de Mena59 Vezi mesajul
Destul de interesanta ideea ca soarta animalelor este strans legata de cea a omului. Cu toate acestea la sfarsit zice "Animalele nefiind create dupa chipul lui Dumnezeu, viata vesnica in Hristos nu le poate fi impartasita.". Poate animalele au viata dupa moarte doar daca au avut o legatura mai puternica cu omul.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Rostul animalelor este spre a servi omului (sau altor animale). Ele servesc drept hrana, imbracaminte, paza, companie ori in alte feluri mai rare (conduc orbi, ghideaza marinari, salveaza rataciti pe munte etc). Nu vad nicio logica pentru care ar avea viata de veci, fiindca pe lumea cealalta nu mai pot servi omului.

Prin anii 70 a devenit celebra fraza unui tanar preot catolic, care predica despre faptul ca numai omul (si ingerul) a primit darul nemuririi. O tanti mai in varsta s-a ridicat revoltata sa il infrunte, explicand ca porcusorul ei de Guineea va trai vesnic. E asa de minunat porcusorul ei de Guineea, incat precis Dumnezeu il va nemuri. Dealtfel, se stie, toti porcusorii de Guineea sunt minunati si toti vor merge direct in rai. "Dar, doamna," spuse preotul, "daca porcusorul dv de Guineea va merge sigur in rai, trebuie sa aveti mare grija de dv! Va dati seama cat va fi de nenorocit daca va vedea ca v-ati dus in alta parte ?"
Mi se pare trist faptul ca singurul rost al animalelor ar fi sa-i fie de folos omului. Parerea mea, gandindu-ma la populatie, este ca majoritatea oamenilor nu merita acest lucru. Si noi oamenii, nu ne putem folosi de toate animalele oricum. Dar as putea sa gresesc, recunosc ca inca sunt o novice in cadrul crestinatatii, am avut o perioada in care am fost agnostica, apoi umblam cu meditatii (care nu au avut bineinteles niciun efect asupra mea) si incercari de a-mi gasi ghidul spiritual (dinou, niciun rezultat). Este adevarat ca animalele au ajutat foarte mult oamenii dar cred ca si oamenii ar trebui sa le ajute (exact cum fac cei din rezervatii sau diferite adaposturi) deoarece pana la urma vorbim de creatiile lui Dumnezeu. Nu vorbesc de o relatie sluga-stapan.

Acum citind comentariile dumneavostra, mi se pare logic faptul ca animalele nu au viata dupa moarte deoarece ele nu au in primul rand acea ratiune si acea constiinta. Si ar mai fi problema ca daca stam si le numaram, ar fi mult prea multe. Cu toate acestea, dupa cum am afirmat si mai sus, la primul citat, poate ar exista o posibilitate ca anumite animale sa aiba o viata vesnica si printr-o legatura puternica cu oamenii. Poate, daca reusesc sa ajung in Rai, ar putea Dumnezeu sa aduca la viata un animal ce mi-a fost drag mie si astfel, prin mine sa treaca si el in viata vesnica?
Reply With Quote
Vechi 07.11.2014, 22:19:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TheWolfdog Vezi mesajul
Poate, daca reusesc sa ajung in Rai, ar putea Dumnezeu sa aduca la viata un animal ce mi-a fost drag mie si astfel, prin mine sa treaca si el in viata vesnica?
De putut, desigur ca poate, fiind atotputernic. Dar e greu de presupus ca, odata ajunsa in rai, veti mai simti nevoia sa fiti langa un animal care v-a fost drag. Fericirea din rai este atat de mare, incat nu veti mai simti nevoia de nimic.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 07.11.2014, 05:09:08
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Buna, sunt prima data pe acest forum si, ca orice om, am o multime de intrebari. Totusi, sunt cateva care ma apasa destul de tare. Si una dintre ele ar fi cea din titlu: Ce se intampla cu animalele dupa ce mor?
Ma scuzati daca s-a mai pus intrebarea aceasta aici pe forum. De asemenea as vrea sa zic ca am doar 16 ani asa ca as prefera niste raspunsuri mai concise, mai putin tehnice poate, poate chiar si niste indrumari. Eu am mai cautat si pe internet, pe google si multi afirma ca animalele nu au viata dupa moarte precum noi oamenii deoarece nu au suflet. Eu sunt o mare iubitoare de animale, dupa cum vedeti si la avatar si la nume si acest lucru oarecum ma deranjeaza. Inteleg la insecte sau pesti sau reptile si pasari, dar mamiferele sunt atat de aproape de oameni si de multe ori am vazut ca si ele simt emotiile. Ma gandesc la animalele maltrate, am si eu un caine care inca ii mai este frica de unii oameni din cauza mediului provenit (l-am luat de la adapost), oare nu merita acestea, macar dupa ce mor, sa primeasca iubirea lui Dumnezeu? Nu merita si aceste fiinte sa se bucure de prezenta sa?

Care este parerea voastra, parerea ortodoxa sa zicem, pe acest subiect? Aveti anumite teorii?
In Biblia Ortodoxa scrie:

9. "Iată Eu închei legământul Meu cu voi, cu urmașii voștri.
10. Și cu tot sufletul viu, care este cu voi: cu păsările, cu animalele și cu toate fiarele pământului, care sunt cu voi, cu toate vietățile pământului câte au ieșit din corabie;(Fac9,9-10)

Sa-ti traiasca cainele si sa-l iubesti asa cum te iubeste si el pe tine!
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 07.11.2014, 13:52:42
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Eu sunt o mare iubitoare de animale, dupa cum vedeti si la avatar si la nume si acest lucru oarecum ma deranjeaza. Inteleg la insecte sau pesti sau reptile si pasari, dar mamiferele sunt atat de aproape de oameni si de multe ori am vazut ca si ele simt emotiile. Ma gandesc la animalele maltrate, am si eu un caine care inca ii mai este frica de unii oameni din cauza mediului provenit (l-am luat de la adapost), oare nu merita acestea, macar dupa ce mor, sa primeasca iubirea lui Dumnezeu? Nu merita si aceste fiinte sa se bucure de prezenta sa?
Care este parerea voastra, parerea ortodoxa sa zicem, pe acest subiect? Aveti anumite teorii?
Animalele au viata, dar nu au suflet, care este chipul si asemanarea lui Dumnezeu, doar oamenii au. Aceasta presupune ratiune, vointa proprie, constiinta, etc. De exemplu un animal nu stie ca este animal, nu isi constientizeaza conditia.
Si animalele pot avea unele simtaminte. Noi dupa ce murim ne ramane sufletul, dar ele nu au sufletul ca omul. Asta nu inseamna ca nu poti iubi toate vietatile, pentru ca au viata in ele.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2014, 14:54:04
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit Dumnezeu iubeste animalele

Dumnezeu săvârșește minuni chiar și cu animalele, și cu fiarele, El cunoaște exact numărul lor, le îngrijește, le hrănește, le adapă și le îndrumă cu Duhul Lui acolo unde voiește:

„Puii leilor mugesc ca să apuce și să ceară de la Dumnezeu mâncarea lor... toate către Tine așteaptă să le dai lor hrană la bună vreme. Dându-le Tu lor, vor aduna. Deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăți. Dar întorcându-Ți Tu fața Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor și se vor sfârși, și în țărână se vor întoarce. Trimite-vei duhul Tău și se vor zidi și vei înnoi fața pământului” (Psalmul 103, 22-31).

Dumnezeu Creatorul este și Dumnezeu Atotțiitorul.

(Sfântul Nicolae Velimirovici, 105 capete despre minuni, traducere de Preot Victor Manolache, Editura Egumenița, Galați, 2011, pp. 28-29)

Sursa:
http://www.doxologia.ro/cuvant-de-fo...ele-pamantului
Reply With Quote
Vechi 18.02.2017, 12:42:17
IubescAnimalele IubescAnimalele is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.02.2017
Implicit Animalele au viata lor!!!

Buna ziua! Vreau sa raspund si eu cu versete din cartea Genesa!
Referitor la acest subiect in care apar fel si fel de raspunsuri, dupa placerea fiecaruia.
Eu consider ca animalele nu au fost create pentru necesitatea omului! Ci ele au devenit ulterior o necesitate pentru om! Au devenit in momentul in care omul a pacatuit si a devenit muritor. Atunci Dumnezeu a blestemat pamantul intreg cu tot ce era pe el,
si astfel toate pier, moartea nu era pe pamant pana in momentul cand Adam si Eva,
au mancat din pomul oprit, mancand au pacatuit si astfel a intrat moartea in lume!

Vietuitoarele pamantului.

24. Sa dea pamantul vietuitoare dupa soiul lor, vite, taratoare si fiare pamantesti, dupa
soiul lor. Si asa a fost.
25. Dumnezeu a facut fiarele pamantului dupa soiul lor, vitele dupa soiul lor și toate
taratoarele pamantului dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca erau bune.
26. Apoi Dumnezeu a zis: Sa facem pe om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra;
el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot
pamantul și peste toate taratoarele cari se misca pe pamant.
27. Dumnezeu a facut pe om dupa chipul sau; parte barbateasca si parte femeiasca i-a
facut.
28. Dumnezeu i-a binecuvantat, si Dumnezeu le-a zis: Cresteti, inmultitiva, umpleti
pamantul, si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului,
si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant.
29. Si Dumnezeu a zis: Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata
intregului pamant, si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana
voastra.
30. Iar voua fiarelor pamantului, tuturor pasarilor cerului, si tuturor vietuitoarelor
care se misca pe pamant, cari au in ele o suflare de viata, le-am dat ca hrana toata
iarba verde. Si asa a fost.
31. Dumnezeu s-a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune. Astfel a fost o seara,
si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a sasea. Genesa, Cap. 1, Vers, 24,31

Din ce vad eu animalele nu au fost create ca hrana pentru oameni, si nici ca sa
serveasca ca hrana unele altora! Spune Dumnezeu ce anume lea facut ca hrana.

Astept parerile voastre.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2017, 14:38:34
PocsanCatalin PocsanCatalin is offline
Member

Data înregistrării: 28.02.2017
Implicit

Eu cred ca atunci cand un animal moare, suflarea vietii din acel animal se intoarce la Dumnezeu, suflarea vietii fiind parte din Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2017, 20:24:07
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de IubescAnimalele Vezi mesajul
Buna ziua!

Dumnezeu a blestemat pamantul intreg cu tot ce era pe el,
si astfel toate pier, moartea nu era pe pamant pana in momentul cand Adam si Eva,
au mancat din pomul oprit, mancand au pacatuit si astfel a intrat moartea in lume!

Astept parerile voastre.

8. O, cum te voi lăsa, Efraime! Cum te voi părăsi, Israele! Cum te voi trece cu vederea ca odinioară pe Adma și te voi face ca Țeboimul! Inima se zvârcolește în Mine, mila Mă cuprinde!
9. Nu voi dezlănțui iuțimea mâniei Mele, și nu voi prăpădi din nou Efraimul; căci Eu sunt Dumnezeu atotputernic și nu om: Eu sunt Sfântul în mijlocul tău și nu voi veni să te prăpădesc.(Osea11,9)

Dumnezeu nu reactioneaza, ca nu e om.
Moartea lui Adam si Eva e duhovniceasca.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Răspunde