![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca rostul pe lume al celorlalte fapturi este aceea de a-l servi pe om este un inteles care dezvaluie natura puternic egocentrica a "homo sapiens". Unui stapan de sclavi, desigur, ca aceasta idee i se pare fireasca si justa. Albii sudisti credeau sincer ca a fi serviti de oameni de culoare era edict divin. Este suficient ca cineva sa obtina un status mai ridicat in societate ca servitutea celorlalti sa inceapa sa i se para legitima. Cand omul are o perceptie mai inalta despre sine prin comparatie cu alte fapturi (cultivata de societate, parinti, scoala, religie sau parere proprie) ceilalti incep sa fie perceputi ca "obiecte de uz personal". Dispensabili atunci cand nu-si mai indeplinesc rolul de "servitori". Omul ar trebui sa serveasca nu sa fie servit - sa ingrijeasca, sa protejeze atat cat ii sta in putinta. Sa respecte orice forma de viata. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa se apere. Insa sa caute sa produca cat mai putina suferinta.
|
||||
|
||||
![]()
Eu va stiam budist. Nu jainist.
Bag seama, deci, ca omul ar trebui sa serveasca animalelor. Pesemne de la aceasta optica multi "ortodocsi" (dar las', ca si "catolici") au ajuns sa creada ca porcusorii lor de Guineea vor sta la Ospatul cel Vesnic. Ratacirile isi fac de cap. Si, din cate vad, cu cat cineva se bate mai tare cu ortodoxia in piept, cu atat le scoate de-ti sta ceasul.
|
||||
|
||||
![]()
In primul rand va multumesc foarte mult pentru raspunsuri! Se pare ca pe acest subiect parerile sunt impartite si e de inteles.
Citat:
Citat:
Acum citind comentariile dumneavostra, mi se pare logic faptul ca animalele nu au viata dupa moarte deoarece ele nu au in primul rand acea ratiune si acea constiinta. Si ar mai fi problema ca daca stam si le numaram, ar fi mult prea multe. Cu toate acestea, dupa cum am afirmat si mai sus, la primul citat, poate ar exista o posibilitate ca anumite animale sa aiba o viata vesnica si printr-o legatura puternica cu oamenii. Poate, daca reusesc sa ajung in Rai, ar putea Dumnezeu sa aduca la viata un animal ce mi-a fost drag mie si astfel, prin mine sa treaca si el in viata vesnica? |
|
||||
|
||||
![]()
De putut, desigur ca poate, fiind atotputernic. Dar e greu de presupus ca, odata ajunsa in rai, veti mai simti nevoia sa fiti langa un animal care v-a fost drag. Fericirea din rai este atat de mare, incat nu veti mai simti nevoia de nimic.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
9. "Iată Eu închei legământul Meu cu voi, cu urmașii voștri. 10. Și cu tot sufletul viu, care este cu voi: cu păsările, cu animalele și cu toate fiarele pământului, care sunt cu voi, cu toate vietățile pământului câte au ieșit din corabie;(Fac9,9-10) Sa-ti traiasca cainele si sa-l iubesti asa cum te iubeste si el pe tine!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si animalele pot avea unele simtaminte. Noi dupa ce murim ne ramane sufletul, dar ele nu au sufletul ca omul. Asta nu inseamna ca nu poti iubi toate vietatile, pentru ca au viata in ele. |
|
|||
|
|||
![]()
Dumnezeu săvârșește minuni chiar și cu animalele, și cu fiarele, El cunoaște exact numărul lor, le îngrijește, le hrănește, le adapă și le îndrumă cu Duhul Lui acolo unde voiește:
„Puii leilor mugesc ca să apuce și să ceară de la Dumnezeu mâncarea lor... toate către Tine așteaptă să le dai lor hrană la bună vreme. Dându-le Tu lor, vor aduna. Deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăți. Dar întorcându-Ți Tu fața Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor și se vor sfârși, și în țărână se vor întoarce. Trimite-vei duhul Tău și se vor zidi și vei înnoi fața pământului” (Psalmul 103, 22-31). Dumnezeu Creatorul este și Dumnezeu Atotțiitorul. (Sfântul Nicolae Velimirovici, 105 capete despre minuni, traducere de Preot Victor Manolache, Editura Egumenița, Galați, 2011, pp. 28-29) Sursa: http://www.doxologia.ro/cuvant-de-fo...ele-pamantului |
|
|||
|
|||
![]()
Buna ziua! Vreau sa raspund si eu cu versete din cartea Genesa!
Referitor la acest subiect in care apar fel si fel de raspunsuri, dupa placerea fiecaruia. Eu consider ca animalele nu au fost create pentru necesitatea omului! Ci ele au devenit ulterior o necesitate pentru om! Au devenit in momentul in care omul a pacatuit si a devenit muritor. Atunci Dumnezeu a blestemat pamantul intreg cu tot ce era pe el, si astfel toate pier, moartea nu era pe pamant pana in momentul cand Adam si Eva, au mancat din pomul oprit, mancand au pacatuit si astfel a intrat moartea in lume! Vietuitoarele pamantului. 24. Sa dea pamantul vietuitoare dupa soiul lor, vite, taratoare si fiare pamantesti, dupa soiul lor. Si asa a fost. 25. Dumnezeu a facut fiarele pamantului dupa soiul lor, vitele dupa soiul lor și toate taratoarele pamantului dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca erau bune. 26. Apoi Dumnezeu a zis: Sa facem pe om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul și peste toate taratoarele cari se misca pe pamant. 27. Dumnezeu a facut pe om dupa chipul sau; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut. 28. Dumnezeu i-a binecuvantat, si Dumnezeu le-a zis: Cresteti, inmultitiva, umpleti pamantul, si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant. 29. Si Dumnezeu a zis: Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant, si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra. 30. Iar voua fiarelor pamantului, tuturor pasarilor cerului, si tuturor vietuitoarelor care se misca pe pamant, cari au in ele o suflare de viata, le-am dat ca hrana toata iarba verde. Si asa a fost. 31. Dumnezeu s-a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune. Astfel a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a sasea. Genesa, Cap. 1, Vers, 24,31 Din ce vad eu animalele nu au fost create ca hrana pentru oameni, si nici ca sa serveasca ca hrana unele altora! Spune Dumnezeu ce anume lea facut ca hrana. Astept parerile voastre. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca atunci cand un animal moare, suflarea vietii din acel animal se intoarce la Dumnezeu, suflarea vietii fiind parte din Dumnezeu.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
8. O, cum te voi lăsa, Efraime! Cum te voi părăsi, Israele! Cum te voi trece cu vederea ca odinioară pe Adma și te voi face ca Țeboimul! Inima se zvârcolește în Mine, mila Mă cuprinde! 9. Nu voi dezlănțui iuțimea mâniei Mele, și nu voi prăpădi din nou Efraimul; căci Eu sunt Dumnezeu atotputernic și nu om: Eu sunt Sfântul în mijlocul tău și nu voi veni să te prăpădesc.(Osea11,9) Dumnezeu nu reactioneaza, ca nu e om. Moartea lui Adam si Eva e duhovniceasca.