Animalele sunt nemuritoare?

Animalele sunt nemuritoare? Mareste imaginea.

In textul de la Isaia 11, 6-9, se spune ca in lumea de dincolo, lupul va trai laolalta cu mielul, leopardul cu caprioara,  iar pruncii se vor juca fara teama cu serpii. Din acest text reiese ca animalele vor fi prezente in lumea vesnica. Dar Sfintii Parinti nu vorbesc despre prezenta lor in viata fara de sfarsit. Dimpotriva, in comentariile lor, animalele sunt chipul oamenilor impatimiti sau ale celor pagani, care in cele din urma vor ajunge la unirea cu Hristos.

Sunt si autori care vorbesc despre nemurirea animalelor. Insa, in acest caz animalele nu au nemurire prin ele insele, ci datorita nemuririi stapanilor lor. Ce vor sa spuna acesti autori? Ca daca omul nu poate fi inteles decat in relatie cu Dumnezeu, tot astfel, nici animalele nu pot fi intelese decat in relatia lor cu omul. Animalele au fost create ca sa fie subordonate omului, de aceea soarta lor este strans legata de cea a omului. S-a spus ca daca omul isi gaseste implinirea in Dumnezeu, asa si animalele isi gasesc in om starea de la inceput, cea lipsita de salbaticie.

Anumite persoane sustin ca animalul domestic nu este natural, cel real fiind cel din salbaticie, cel care sfasie si prada. Se pierde din vedere ca inainte de caderea omului in pacat nu exista un dezacord intre om si animale. Creatia lui Dumnezeu nu este o carpeala. Scriptura afirma ca toate cele create de Dumnezeu "erau foarte bune", adica toate erau intr-o deplina armonie. Pacatul este cel care aduce in creatie lipsa armonie.

Viata Sfantului Gherasim de la Iordan, ne descopera ca pe masura ce omul se impartaseste de viata dumnezeiasca, fiarele ajung sa i se supuna. Leul care a fost vindecat de Sfantul Gherasim, ii devine ucenic acestuia, dupa ce i-a scos un spin din picior. Deci leul, daca ar fi prezent in vesnicie, ar inceta sa mai fie infiorator, indiferent de coltii, coama, ghearele si ragetul sau. Asa ca nu ar fi o neobrazare nici ca mielul sa stea laolalta cu lupul.

Crestinii ezita sa atribuie nemurire animalelor pe motiv ca ele nu au constiinta, ca sufletul lor nu este identic cu cel uman. Asadar sufletul animalului este muritor, fiind generat de pamant la cuvantul lui Dumnezeu, dupa cum marturiseste Sfantul Vasile cel Mare: "Sa nu socotesti ca sufletul animalelor este mai vechi decat ipostasa trupurilor lor si nici ca ramane mai departe dupa descompunerea trupului! Fugi de vorbaria prosteasca a falnicilor filosofi, care nu se rusineaza sa spuna ca sufletele lor si sufletele cainilor sunt la fel unele cu altele." (Omilii la Hexaimeron., 8, 2, p. 159). Animalele nefiind create dupa chipul lui Dumnezeu, viata vesnica in Hristos nu le poate fi impartasita.

Adrian Cocosila

10 Mai 2010

Vizualizari: 18745

Voteaza:

Animalele sunt nemuritoare? 5.00 / 5 din 1 voturi. 15 review utilizatori.

Comentarii (15)

  • Florin JPostat la 2017-01-04 13:03

    Ecclesiastul 3 : 19. Căci soarta omului şi soarta dobitocului este aceeaşi: precum moare unul, moare şi celălalt şi toţi au un singur duh de viată, iar omul nu are nimic mai mult decât dobitocul. Şi totul este deşertăciune! 20. Amândoi merg în acelaşi loc: amândoi au ieşit din pulbere şi amândoi în pulbere se întorc. 21. Cine ştie dacă duhul omului se urcă în sus şi duhul dobitocului se coboară în jos către pământ? "

  • caareimortanta Nucred Postat la 2010-05-15 20:12

    Nu vad nici o diferenta de sens.

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-05-14 22:31

    Replica pentru (Nucred)si ultima:Da si eu ma bazez pe Biblie dar iata ce zice Biblia Ortodoxa tot la Evrei 2.14. "Deci ,de vreme ce pruncii s-au facut partasi singelui si trupului , in acelasi fel si El S-a facut partas acelorasi , ca sa surpe prin moartea Sa pe cel care are stapinirea mortii, adica pe diavolul" Ce zici se c-am deosebeste de biblia sectara. Biblia nu o poate talmaci orice cititor dupa bunul lui plac, sint teologi de credinta ortodoxa care o fac si o fac bine .

  • caareimortanta Nucred Postat la 2010-05-14 11:44

    REPLICA COSTICA MALAI: Eu nu spun nimic privitor la Adam si Eva, ci Biblia. Am fost botezat de bunici la ortodoxi si ca ortodox spun ca singura autoritate in privinta credintei este Biblia. Celelalte scrieri se pot lua in considerare doar in cazul in care nu se contrazic cu Biblia. Cat priveste moartea, ea este opera lui Lucifer: "Astfel dar, deoarece copiii sunt părtaşi sângelui şi cărnii, tot aşa şi El Însuşi a fost deopotrivă părtaş la ele, pentru ca, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul." Evrei 2:14. INCHIZITIA este istorie, iar biserca ortodoxa nu procedeaza asa. Daca cineva crede ceva, biserica ortodoxa il lasa in pace. Nu il mai arde pe rug. Libertatea de credinta este garantata prin lege si este bine. Dumneavoastra ca ortodox trebuie sa folositi Biblia ca argumentare pt ideile promovate, pt a fi credibil.

  • Madalina BusuiocPostat la 2010-05-12 16:27

    Problema articolului de fata este ca trateaza strict problema existentei sau inexistentei sufletelor animalelor dupa moartea trupului si nu vorbeste despre ce se intampla cu animalele DUPA INVIERE. Asa cum am precizat anterior, chiar daca suflarea de viata dispare in momentul mortii trupului unui animal, cu toate acestea, LA INVIERE, vor invia si animalele nu doar oamenii. Acest fapt este foarte cert.

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-05-12 00:28

    Pentru toti care sustin ca animalele au suflet consultati dictionarul acestui site Suflet=substanta spirituala care da omului viata ,de origine divina. Clar. Auzi vorba, ca numai Adam si Eva au fost inzestrati cu viata vesnica , da acestia ce au fost nu au fost cumva primii Oameni. Nu Lucifer a infiintat moartea cum zice unul din cititori (Nucred) ci primii oameni prin pacatul neascultarii generat de MINDRIE care este, da, acelasi pacat ca al lui Lucifer. Bine ar fi ca Adrian Cocosila sa scrie un alt articol despre suflet unde sa descrie calitatile sufletului din care reiese , inca o data repet ,este dat numai omului.

  • Madalina BusuiocPostat la 2010-05-11 23:39

    Nu putem sti cu siguranta, in starea in care ne aflam, ce se intampla exact cu animalele dupa moarte. Insa, chiar daca sufletul lor (sau suflarea lor de viata) nu ar supravietui dupa moartea trupului, credinta mea este ca la inviere, vom invia cu totii, atat oamenii cat si animalele, de fapt intregul univers va fi restaurat. Va fi un Cer nou si un Pamant nou, iar asta include toata creatia lui Dumnezeu( nu doar omul, ci si animalele si intreaga natura, intregul univers). Animalele vor avea si ele rolul lor in Imparatia lui Dumnezeu. Asa cum animalele au fost in Rai, inainte de cadere, (inainte de cadere, atat omul cat si animalele aveau potentialitatea de a trai vesnic- insa prin caderea omului, a cazut intreaga natura, inclusiv animalele. Astfel, si la INVIERE, animalele vor fi si ele din nou prezente. Daca animalele nu ar fi prezente in viata vesnica dupa INVIERE, ar lipsi de sens insusi faptul crearii lor dintru inceput, ar cadea in inutilitate si lipsa de sens faptul crearii lor. As mai adauga argumente,dar ma opresc aici.

  • gabriel zaman Postat la 2010-05-11 20:13

    Daca Adam si Eva nu ar fi cazut,si animalele ar fi trait in vesnicie in raiul terestru.Deci se poate,ca posibilitate.Dar plecind de la Dumnezeu,trecind prin om si ajungind la ele.Dupa judecata de apoi,cind oamenii vor fi reintregiti cu trupurile inviate,poate ca atunci vor invia si animalele si intreaga creatie care va primi un chip nou. Sau cum spune ecleziastul...ceea ce a fost,va mai fi.Sau omul de stiinta...Nimic nu se pierde,nimic nu se cistiga ci totul se transforma dintr-o stare in alta. Aceasta este parerea majoritara la scotland yard,prin referendum.

  • sorin arsenescu Postat la 2010-05-11 18:37

    sufletul e suflet, nici un suflet nu poate fi mai suflet decat altul. de asemenea asa cum trupul este muritor aici asa sufletul este nemuritor orisicand si orisicum. ce vrea Sfantul Vasile sa zica este ca sunt deosebiri de ierarhie in creatie si Dumnezeu asteapta lucrari speciale de la noi. nu suntem superiori animalelor, deoarece ele sunt in ascultare la fel ca si ingerii. cine spune ca ar putea exista un suflet muritor inseamna clar ca nu are nimic deaface cu Hristos si cu invierea si inseamna ca este in acelasi duh cu adventistii care cred ca pacatosii nu vor mai invia. daca suferinta incununeaza ar insemna ca Dumnezeu a facut o mare nedreptate pentru ca sunt multe animale care mor in chinuri si nu ar primi nici o cununa. deci care ar fi rostul chinurilor lor? dupa ce ca am tarat toata creatie in pacat, acum avem si impresia ca suntem superiori sau cumva mai buni decat alte creatii. dupa Lucifer suntem a doua creatie care a facut neascultare. ganditi-va la asta. si mai e un aspect: unde a ales Hristos sa vina in lume? oare nu intr-un staul - din tot orasul ala plin de oameni - intr-un staul, adica intre animale. iar despre facere..., Dumnezeu la facut pa Adam tot cu suflare de viata in sensul cel mai simplu si anume ca a suflat in tarana. in loc sa va mandriti ca sunteti singura creatie cu sulfet, mai bine ati respecta celelalte creatii ca si nele ce s-au varat in durere din pricina noastra si o sa fim vesnici vinovati si de asta. asta e o mare mandrie, sa consideri ca cineva nu are suflet.

  • caareimortanta Nucred Postat la 2010-05-11 12:57

    Oamenii nu au nemurirea si nici nu au avut-o vreodata. Adam si Eva au fost singurii care au avut dreptul la viata vesnica conditionata de ascultarea de Creator. Deci puteau muri in momentul in care nu ascultau. Ceea ce s-a si intamplat. Apoi, moartea nu a existat in univers pana la rascoala din gradina Edenului (nici peste animale). Desi nu exista dovada scripturala directa cu privire la animale, totusi moartea va fi nimicita pe vecie. (Vezi apoc) Deoarece Lucifer a infiintat moartea, odata cu disparitia lui va disparea si aceasta. Moartea fiind generala este foarte probabil ca si animalele care au fost declarate ca fiind perfecte in acel moment.

  • COSTICA MALAIPostat la 2010-05-11 08:11

    Catalina ce nu iti este clar numai omul creatie a lui Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa este daruit cu suflet ,nu confunda sufletul cu suflarea ,apoi scrie si in articol ce zice Sf. Vasile cel Mare despre acest lucru .Este adevarat ce spui despre calitatile unor animale ce intrec pe cele unor asa zisi "oameni" daar nu putem "sa sustinem nemurirea bietelor animale" cum spui tu, pentru ca asta nu depinde de noi pentru ca insasi nemurirea noastra ne-a fost daruita de Mintuitorul Hristos. Aceasta este realitatea si trebuie sa o acceptam indiferent ca ne place s-au nu. Ca ai grija de un animal ,ca il ajuti ,ca il iubesti chiar ,sint niste calitati care zic eu conteaza pe drumul mintuirii dar nu trebuie ,atentie!! sa ne facem niste zei din aceste animale.

  • Catalina Alexandra RadianPostat la 2010-05-10 17:21

    Acest articol este contradictoriu de la cap, la coada. In opinia mea tema nemuriri este foarte complexa, nu poate fi abordata cu aparent banala referire la animale. Admitand Creatzia in totalitate ca fiind a lui Dumnezeu, mai ales ele, animalele, sunt nemuritoare. Si-au castigat acest deziderat prin fortza inocentzei, a iubirii neconditzionate, a devotamentului de care dau dovada fatza de om(vezi..stapan),a capacitatzii de a se supune, de a invatza(vezi..dresaj), ca sa nu mai vorbim, ca anumite rase dezvolta capacitatzi de prim ajutor pt oameni cu handicap. Cainii utilitari de ex. sunt dresatzi cu succes de detzinutzi, fapt care psihologic aduce un mare beneficiu acestora, in sensul reeducarii, al resocializarii etc. Catzi dintre semenii nostri, cei care scriem, si lansam in unda asemenea subiecte(!?), ne putem mandri cu aceste calitatzi? Catzi caini atzi vazut abandonandu-si puii, omorandu-i?ceea ce la oameni este de acum aproape, comun!!! Cate nu se pot scrie, pentru a le sustzine bietelor ANIMALE accesul la NEMURIRE!

  • stefan steftPostat la 2010-05-10 13:43

    de ce nu se precizeaza clar ca nu exista animale in rai?

  • costel popescu Postat la 2010-05-10 12:45

    Din articol reiese ca animalele nu vor fi prezente in lumea vesniciei.

  • Elena BlanaruPostat la 2010-05-10 11:46

    si pana la urma, in vesnicie vor fi si animale sau nu?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE