![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Este destul de urat sa spui ca un roman este mai putin roman ca altul pe motiv religios...
|
|
|||
|
|||
![]()
Criteriul care primează dă tonul.
Pentru cineva care e setat cu prioritatea român, sună urât să spui că un creștin român e "mai român" decât un musulman român. Pentru cineva care deține ca valoare mai înaltă adevărul credinței constitutive și cogerminative a poporului român, sună urât să spui că a fi român e mai important decât a fi creștin. Prioritatea oamenilor credincioși de pretutindeni (Slovacia, Ghana, Portugalia, Arabia Saudită, China, SUA, Finlanda) este patria cerească nemuritoare, nu naționalitatea trecătoare. De aceasta din urmă te poți dispensa, la nevoie. De cetățenia spirituală te desparți doar dacă nu mai știi cine ești și ți s-a urât cu viața. Însă, ca să nu te mai necăjești cu urâtul pricinuit scării tale de valori de către creștinii ortodocși, o să-ți scriu spre mângâiere (mai pe seară, după ce aflu rezultatul alegerilor ăstora trucate și furate) o poveste interactivă, foarte frumoasă, cu o stea care s-a arătat unor arabi, cândva... Sigur o să-ți placă, e pentru băieți deștepți, isteți-foc, cu adevărat. Dar nu aici, ca să nu (mai) fiu off-topic. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
În București deja oamenii și-au împărtășit multe nereguli... Vorbește lumea, grupuri-grupuri, spontan, despre lucruri ca: în căminul de bătrâni de lângă biserică au venit cu urna și au condus mâna bătrânilor să pună ștampila... Ceva oribil, cu unele detalii pe care le găsesc scabroase.
În acest sens, al unor nereguli de acest tip, am spus că sunt furate. Desigur că sunt alte pârghii mult mai consistente în alt plan, eu însă am auzit mai multe împărtășiri de genul întâmplării de mai sus. Abuzuri. Vom mai afla din presă o mulțime de detalii zilele acestea. |
|
|||
|
|||
![]()
Pana la urma toata discutia asta se rezolva cu un formular. Il completezi si bifezi ca vrei sa participe copilul la ore de religie si gata... ai rezolvat problema. Tara majoritara ortodoxa, prin urmare, majoritatea parintilor o sa isi "inscrie" si ei copiii la ora de religie deci nu ai de ce sa te ingrijorezi ca ora nu va avea loc din lipsa de cvorum. Nu inteleg de unde atat agitatie si suparare.
Ateii militanti oricum isi retrageau copiii de frica "indoctrinarii", cei de alte religii ii retrageau fiindca nu vroiau sa le fie expusi copiii la "ereziile ortodoxe" si cea mai mare parte de oameni nu prea dadeau importanta subiectului. Deci situatia ramane cam la fel doar ca trebuie sa dai o semnatura in plus. By the way, in Romania sunt recunoscute 18 culte religioase si nici unul nu are -teoretic vorbind- statut privilegiat. Deci... nu e stat ortodox, e stat cu populatie majoritat ortodoxa. Si Constituita zice asa "(2) România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială." iarasi -teoretic vorbind- faptul ca esti ortodox nu te face mai roman decat un musulman roman, un evreu roman etc.
|
|||
|
|||
![]()
Eu sunt de acord cu ce spui, totuși mă împiedic de un gând: să contrabalanseze câteva decenii de anomie și învârteală-n cerc o istorie de 2 milenii a unui popor creștin?
Faptul că azi avem înlăuntrul țării 1875 de culte are vreo relevanță în raport cu ființa creștină a poporului român? Sau, altfel spus, dacă dorm câteva ore și am un coșmar că sunt de mai multe feluri - fluture, cal, buburuză, melc - să cred că după ce mă trezesc mă voi îndoi de identitatea mea de om? Vezi, gândul ăsta mă împiedică! În rest, sunt de acord cu tine - nu-i mare bai că niște domni au căzut de acord cu alți domni, care au căzut și ei cu alți domni, așa cum cad de obicei domnii, când le e lumea mai dragă! Și uneori nici nu bagă de seamă, mama ei de beție nălucitoare... Last edited by Ioan_Cezar; 17.11.2014 at 04:05:51. |
|