![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Da, mi-e clar de-acum ca diavolul lucreaza prin mine
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Seminar - partea practica si smerita a milosteniei - destainuirea unui amic
Imi povestea un prieten cum ca a ales sa faca milostenii mai mult in bani, fiind mai comod de felul lui... I se parea greu sa pregateasca cate un pachetel acolo .. si sa-l care dupa el era exclus, haine uzate zicea ca n-avea decat "jerpelituri", cu mancarea se descurca ad-hoc, neavand pe cineva care sa-i gateasca... asa ca banii i s-au parut lui cei mai la indemana. Numai ca dupa cum marturisea, dupa un timp, incepuse sa faca contabilitate, cat si cui dadea (avea el cativa clienti..), ba se mai si mandrea. Pentru ca nu-l lasa inima sa dea doar 1 leu, alegea 1-2 persoane carora le punea in mana banii pe care dorea sa-i dea de pomana dar, neavand prea multi bani, ajungea sa-i refuze pe altii care asteptau si ei ceva. Azi asa, maine asa ... mandria tot acolo, il insotea ori de cate ori dadea milostenie... Ce s-a gandit el?! Stia ca nu-l lasa inima sa dea de pomana doar 1 leu, de fapt zicea el ca-i era rusine sa-i puna omului in mana atat de putin. Dar ca sa scape de diavolul mandriei, si-a calcat pe inima si a inceput sa imparta doar cate 1 leu. Stateam si-l ascultam cum imi povestea bucuros ca de atunci n-a mai fost nevoit sa refuze pe mai toti saracii pe care-i intalnea si din cauza rusinii de a face o atat de mica milostenie a scapat si de mandrie. ![]() Nostima mi s-a parut atunci lectia asta a lui, dar cred ca oricand se poate dovedi eficienta pentru "smerenia mandra" din noi. ![]() Sa ne smerim, asadar, oferind cat mai multor semeni nu cat ne-ar da noua clasa ci cat nu ne lasa mandria din noi! Si numai dupa ce inima noastra va creste smerita, sa oferim cat ne sta in putere si chiar mai mult de atat...! Last edited by crinrin; 06.12.2014 at 11:18:51. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Seamana si cu pilda aceea din NT ,prin care Stapanul se invoieste la aceiasi plata cu toti ,si cu cei veniti de dimineata si cu cei veniti la ultima ora. Practic , amicul tau cadea in gresala de a considera ca cei veniti la prima ora, si care isi striga mai tare nevoia ,merita mai mult ,decat unul mai tacut ,sau a carui nevoie nu I se parea lui asa evidenta. Si aceasta se amesteca cu mandria ca poate parea mai darnic unora ,dar de fapt el atunci omitea pe altii. Mai bine sa dai 1 leu ,caci intre a nu da nimic si a da 1 leu e o diferenta uriasa ,mult mai mare decat aceea intre a da 1 leu sau a da 5 lei. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa punem deci inceput bun cu un ban, dorindu-ne insa sa ajungem si noi la masura Cuviosului Filaret cel Milostiv a carui sfanta pomenire se face la 1 decembrie! "Iar când duceau trupul sfântului la groapă s-a putut vedea un lucru de plângere și de sfărâmare a inimii; căci s-a strâns mulțime fără de număr de săraci și de scăpătați la îngroparea sfântului, de prin cetăți și de prin sate, și înconjurau trupul fericitului și îl duceau la groapă cu glas de tânguire, strigând: "O, Doamne Dumnezeule, pentru ce ne-ai lipsit pe noi de un părinte că acesta, hrănitorul nostru? Căci cine după dânsul ne va hrăni pe noi flămânzii și ne va îmbrăca pe noi și cine va mai primi pe cei străini în casa sa? Cine va îngriji pe frații noștri cei morți și aruncați pe ulițe și-i va da îngropării? Mai bine ar fi fost să murim noi toți înainte, decât să ne lipsim de făcătorul nostru de bine". Așa plângând săracii după dânsul și tânguindu-se, și chiar împăratul, împărăteasa și boierii, mergând împrejurul trupului sfântului se umileau și plângeau." Mai multe despre viata acestui minunat sfant, cititi aici: http://www.doxologia.ro/viata-sfant/...t-cel-milostiv Last edited by crinrin; 06.12.2014 at 14:17:18. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Contributia ar fi minora daca ei folosesc banii pt pacat ,caci drogurile sunt scumpe :) Dar ar fi majora , caci ar insemna jumatate de paine pt unul care chiar are nevoie. In cafenea lasam 30 ron pt 2 sucuri si o cafea. Cu banii aia putem ajuta 30 astfel de oameni - incredibil !! - din care macar 10 , sigur aveau nevoie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Adica socotelile astea si judecatile pe seama altora,cat lasa unii la cafea si suc,cat dau pe haine etc...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]()
iustin10 cred ca vorbea despre propriile lui cheltuieli la cafenea... Mai putin ma impac insa cu judecarea aproapelui, ca ce face cutarica apoi cu banii. Dar ce, noi n-avem placeri vinovate?!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Buna ideea amicului lui crinrin,ne ajuta sa invatam sa fim darnici ,si sa nu judecam dupa astpect pe cine ne cere, ca oricum nu ne costa asa mult. Azi deja am refuzat pe cineva care in capul meu mi se parea ca cerea pt bautura,dar de unde stiu eu ca omul ala chiar nu avea nevoie pt hrana , si ca impresia mea gresita,m-a oprit sa fac o fapta buna . Nu ma voi lauda cu fapte bune ,ci doar le voi pomeni pe cele nebune ,care au motive asa superficiale ,cum ar fi impresia data de infatisarea omului . |
|
||||
|
||||
![]()
Serios, asa de scump e în România?? Mai scump ca la New York !
|
|
|||
|
|||
![]()
Si prin mine daca am ajutat ca tu sa ai astfelm de concluzii deznadajduite.
O asemenea constatare exprima deznadejdea . Ea e adevarata partial doar, caci fara stirea lui Dumnezeu ,diavolul nu ar putea face nimic in noi. Aminteste-ti de incercarile la care a fost supus Iov ,toate au fost cu voia lui Dumnezeu Sunt doar incercari la care esti supusa,si trebuie sa vezi partea lor buna : ca ai ajutat un om si ca ai suferit paguba pt asta . Gandul tau rau izvorat dupa aceasta fapta buna ,este doar o ispita a diavolului ca sa nu mai faci altadata fapte bune |
|