Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.01.2015, 02:32:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Si atunci, ca oameni care avem"pretentii culturale" si care am dat cu nasul de un pic de "leteratura"/carte in viata noastra, si care pe deasupra ne luptam cu vitejie pt a noastra mintuire, ne putem pune in mod sincer in inima noastra urmatoarea intrebare: care este calendarul adevarat, cel acceptat si bineplacut si lui Dumnezeu? Cel iulian, plin de defecte stiintifice sau cel indreptat cu stiinta noastra si numit gregorian ?
Raspunsul cu adevarat corect nu il stie inca nimeni dar stim din semnele dumnezeiesti facute si in prezent pe pamint ca:
- sfinta lumina vine in fiecare an la Ierusalim la Sf. Mormint la data calculata dupa vechiul calendar si nu dupa noul,
- Iordanul isi schimba sensul de curgere, adica se intoarce inapoi, in ziua de Boboteaza, calculata tot dupa vechiul calendar iulian,
- norul de pe muntele Taborului apare in fiecare an de ziua schimbarii la fata, calculata si ea tot pe stilul vechi.
Si acum intrebarea intrebarilor: de ce ingaduie Dumnezeu un asemenea calendar care aparent este gesit?, pt. care motiv? ... cine mai stie!
Problema calendarului este o falsa problema, amplificata de stilisti. Din punct de vedere dogmatic nu are nicio importanta cum calculam zilele si anii. S-a pastrat ziua Sfintelor Pasti pentru ca era singura care avea legatura cu hotararea unui Sinod ecumenic. Dar si acea data era stabilita ca sa existe o data unitara in toate zonele.
Explicatia pentru care acele minuni au loc pe vechiul calendar este simpla: ele au loc in urma rugaciunilor Patriarhului Ierusalimului sau cine se roaga in alte parti. Iar Patriarhia Ierusalimului are vechiul calendar. Sfanta Lumina apare numai dupa ce se roaga Patriarhul, altfel ar fi ca un fenomen natural. De asemenea, am citit ca Iordanul incepe sa curga invers dupa rugaciunile facute de Patriarh in ziua Bobotezei. Daca Patriarhia Ierusalimului ar trece la noul calendar in mod sigur aceste minuni s-ar intampla dupa noul calendar. Sa ne amintim de serpii din acea insula greceasca, au inceput sa vina dupa noul calendar, adica atunci cand aveau sarbatoarea acei crestini. Calendarul nu are nicio importanta, decat pentru stilisti.
E adevarat, schimbarea calendarului nu era nevoie sa fie facuta, ca sa se produca dezbinare. Dar s-a facut datorita ratacirilor Patriarhiei Ecumenice, care o luase pe calea ecumenismului si a vrut sa faca modificari pentru unirea cu celelalte "biserici" (cum le numea in comunicat). A vrut sa schimbe mai multe (inclusiv postul, dupa cel catolic), dar s-a schimbat doar calendarul, pentru ca era singurul (dintre propuneri) care nu avea legatura cu dogmele sau canoanele. Numai ratacire si dezbinare a produs ecumensimul acesta protestant si inca produce.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 08:24:45
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Da, am inteles ca vechiul calendar este cu 13 zile in urma celui nou. Deci dupa vechiul calendar, echinoctiul de primavara se intampla pe 8 Martie (Echilaventul lui 21 Martie in calendarul nou). Corect pana aici, nu?

Prima luna plina se intampla in acelasi timp pentru toti (pe 4 Aprilie dupa calendarul nou, 23 Martie pe calendarul vechi). Acelasi fenomen pentru toata lumea, nu? Pai atunci de ce exista un decalaj de 7 zile? Ziua de 5 Aprilie/24 Martie ar trebui sa fie duminica Pastelui...
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 10:05:23
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Prima luna plina se intampla in acelasi timp pentru toti (pe 4 Aprilie dupa calendarul nou, 23 Martie pe calendarul vechi). Acelasi fenomen pentru toata lumea, nu? Pai atunci de ce exista un decalaj de 7 zile? Ziua de 5 Aprilie/24 Martie ar trebui sa fie duminica Pastelui...
Fiindca, potrivit modalitatii de calcul in uz in Bisericile Rasaritene, concordanta cu o veche hotarare a unui sinod ecumenic la care se refera dl catalin, exista o a doua regula: in cazul in care, potrivit primei reguli (=prima duminica cu luna plina de dupa echinoctiul vernal) data pastelui s-ar suprapune peste data pastelui evreiesc, sarbatoarea crestina se amana cu o saptamana.

Cum anul acesta pastele evreiesc (= Pessah) cade pe 3-4 aprilie, Pastele Rasaritean cade in saptamana urmatoare.

In speranta ca cele de mai sus clarifica,
M.D.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 12:19:02
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Eu am unele nelamuriri legat de stabilirea datei Pastilor.

1. De ce nu este o data fixa?
Stiu si eu ca la evrei calendarul este altfel, dar nu inteleg daca el este variabil. Cumva la ei toate sarbatorile au date variabile.
Si totusi alte sarbatori, ca de ex. Nasterea Domnului au fost lasate la crestini mereu la aceeasi data, fara calcule si zapaceli.
Si echinoctiul de primavara este si el mereu la aceeasi data.
Cumva s-a stabilit la crestini tot anul bisericesc. Nu stiu cum. De ce nu s-a stabilit atunci si data Pastilor fixa. Unii sustin ca data Nasterii Domnului nu este nici ea corecta si asta este alta enigma. Dar macar cu aproximatie sa avem cu totii (crestinii) toate sarbatorile la anumite date fixe.

In fond Iisus nu se naste si moare si se suie la cer de sapte ori in an, asa cum vrea fiecare popor.

2. Este ciudat si altceva: cei care serbeaza pe stil vechi (rusi si etc.) serbeaza Pastile la aceeasi data cu noi. In schimb am inteles ca la ei si anul nou se serbeaza tot dupa stil vechi. In schimb cumva celelalte sarbatori religioase vin la aceeasi date ca si la noi. Numai Craciunul difera.

Am inteles ca ca se va discuta problema calendarului la sinodul ce va sa vina. Sa dea Domnul sa se faca ordine si sa-l serbam toti asa cum se cuvine.
Vechi 08.01.2015, 12:36:51
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

La mulți ani Sophia!
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 18:58:49
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu am unele nelamuriri legat de stabilirea datei Pastilor.

1. De ce nu este o data fixa?
Stiu si eu ca la evrei calendarul este altfel, dar nu inteleg daca el este variabil. Cumva la ei toate sarbatorile au date variabile.
Data Pastelui este variabila deoarece data Pessah-ului (Pastele evreiesc) este variabila. Sfintii Parinti au dorit ca data Pastelui sa cada mereu dupa Pessah, deoarece atunci cand Domnul nostru a patimit, a fost omorat, a inviat tocmai fusese Pessah-ul. El este Mielul Pascal.

La randul lui, Pessah-ul este variabil deoarece evreii, avand calendar lunar si nu solar, au toate sarbatorile variabile.

Citat:
Si totusi alte sarbatori, ca de ex. Nasterea Domnului au fost lasate la crestini mereu la aceeasi data, fara calcule si zapaceli.
Nasterea Domnului este un eveniment unic, fara corespondent in Vechiul Testament. Este noutatea cea mare.
In ceea ce priveste data Pastelui, nu este necesar sa faceti calcule si sa va simtiti zapacita. Altii se ocupa cu asta. Tot ce aveti de facut este sa va uitati in calendar si nu veti simti nici cea mai mica zapaceala.

Citat:
2. Este ciudat si altceva: cei care serbeaza pe stil vechi (rusi si etc.) serbeaza Pastile la aceeasi data cu noi. In schimb am inteles ca la ei si anul nou se serbeaza tot dupa stil vechi. In schimb cumva celelalte sarbatori religioase vin la aceeasi date ca si la noi. Numai Craciunul difera.
Cineva, mai la deal pe topic, a explicat foarte bine cauza acestui lucru.
Pe scurt, cei care sunt pe stil nou, in mod exceptional calculeaza data Pastelui tot pe stil vechi. Celelalte sarbatori insa, care nu depind de data Pastelui se calculeaza dupa stilul nou. Bunaoara, Craciunul.

Citat:
Am inteles ca ca se va discuta problema calendarului la sinodul ce va sa vina. Sa dea Domnul sa se faca ordine si sa-l serbam toti asa cum se cuvine.
In fiecare Duminica, ba chiar in fiecare zi, oricand se savarseste Sf Liturghie, sunt Pastile. "Iata Mielul lui Dumnezeu" (Ecce Agnus Dei) spune protos-ul in Liturghia in rit apusean, ca sa fie mai limpede ca sunt Pastile. Nu gresiti cu nimic daca, in plecand de la orice Liturghie de peste an, salutati pe ceilalti credinciosi spunandu-le "Cristos a Inviat".

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 20:40:15
maria.15 maria.15 is offline
Member

Data înregistrării: 14.12.2014
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

poate ca va deranja mesajul meu, dar "sinodul ce va sa vina" nu-mi inspira incredere.
multe dintre problemele care se vor discutate ridica mari semne de intrebare.
si ca sa nu fiu off topic,sunt profetii ca in vremurile din urma calendarul nou se vrea impus in toate Bisericile.cat despre Pastile care se tin dupa stil vechi,am citit ca atunci cand Biserica Ortodoxa Romana a trecut pe stil nou,a vrut sa tina si Pastile pe stil nou,iar Lumina Sfanta nu a venit in acel an la romani...recunosc totusi ca doar am auzit despre acest lucru,se poate sa fie un zvon.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 20:59:09
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria.15 Vezi mesajul
poate ca va deranja mesajul meu, dar "sinodul ce va sa vina" nu-mi inspira incredere.
multe dintre problemele care se vor discutate ridica mari semne de intrebare.
si ca sa nu fiu off topic,sunt profetii ca in vremurile din urma calendarul nou se vrea impus in toate Bisericile.cat despre Pastile care se tin dupa stil vechi,am citit ca atunci cand Biserica Ortodoxa Romana a trecut pe stil nou,a vrut sa tina si Pastile pe stil nou,iar Lumina Sfanta nu a venit in acel an la romani...recunosc totusi ca doar am auzit despre acest lucru,se poate sa fie un zvon.
A venit lumina, nici o problema. Problema era ca ortodoxia se impartea in doua: Cei care sarbatoresc pastele pe rit vechi, si cei pe rit nou. Asa ca au pastrat calendarul vechi ca sa nu existe o segmentare.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2015, 08:39:51
maria.15 maria.15 is offline
Member

Data înregistrării: 14.12.2014
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
A venit lumina, nici o problema. Problema era ca ortodoxia se impartea in doua: Cei care sarbatoresc pastele pe rit vechi, si cei pe rit nou. Asa ca au pastrat calendarul vechi ca sa nu existe o segmentare.

de unde stii ca a venit? eu nu am gasit o sursa sigura nici pt ce am scris in mesajele anterioare (ca am tinut si Pastile pe stil nou,ca nu a venit Lumina si apoi ne-am intors pe vechi) si tare sunt curioasa.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2015, 21:22:18
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
cand Biserica Ortodoxa Romana a trecut pe stil nou,a vrut sa tina si Pastile pe stil nou
A vrut atat de mult incat a si reusit.

Citat:
,iar Lumina Sfanta nu a venit in acel an la romani
Nu a venit multi ani la romani.

Acum serios, nu vreau sa fiu rautacios (nu prea imi iese), dar cand postam ceva nu ar fi indicat sa si gandim? Cum si unde vine Lumina Sfanta?
Cum si unde sa vina la romani?
Lumina Sfanta este adusa de cativa ani cu avionul la noi in tara.