Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.01.2015, 23:33:35
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Wryetui Vezi mesajul
ei au argumentul suprem cand vad ca pierd o discutie: "No bun, arata-mi ca D-zeu exista, ca eu nu il vad". Este cumva frustrant, dar mai bine am sa ignor de acum incolo aceste conversatii.
Si asta este frustrant, acesta este argumentul lor suprem ? Prietene, pe masura ce ai sa cresti in credinta, vei deprinde si felul in care e bine sa o aperi, adica notiuni de apologetica.

Marea majoritate a lucrurilor despre care credem ca exista nu le-am vazut, nu le vedem si nici nu le vom vedea vreodata. Ai vazut vreodata Antarctica ? Nu ai vazut-o. Nici eu. Nimeni dintre colegii tai nu a vazut-o. Nimeni dintre colegii mei nu a vazut-o si e extrem de improbabil sa o vedem in viata aceasta. Si totusi, niciunul dintre noi nu se indoieste catusi de putin ca Antarctica exista si ca e ditamai continentul. De fapt, pe ce se bazeaza credinta noastra ca Antarctica exista ? Pe ce scrie in niste carti. Pe ce ne-au transmis (foarte indirect) acei foarte putini oameni care au vazut-o. Pe ceea ce ne-au transmis profesorii nostri din ce au primit de la profesorii lor, care au primit de la exploratorii care s-au apropiat de ea si au cercetat-o.
Ei bine, tot pe asta se bazeaza (mutatis mutandis) si credinta noastra ca Dumnezeu exista. Pe carti si pa marturii ajunse la noi de la cei care L-au vazut. Care s-au apropiat de El si L-au cercetat.

La fel e si cu curentul electric. Daca Antarctica a fost vazuta de cativa oameni (dintre care nu am cunoscut pe niciunul), in schimb curentul electric nu a fost vazut de niciun om, niciodata. Spre deosebire de Dumnezeu, care a fost vazut de mii si mii de oameni. Ceea ce percepem noi sunt efectele curentului electric. De exemplu, un fulger. Sau aprinderea unui bec cand inchidem un circuit. Dar curentul electric insusi, sau vantul insusi noi nu il putem vedea. Si totusi, nimeni nu se indoieste in mod rezonabil ca exista curent electric si exista vant.

Iar in legatura cu postarea de deschidere, scuze, dar nu am inteles bine teza. Spune-le prietenilor tai sa o formuleze mai limpede. Deci, crestinismul a fost fondat de cine si in ce scop ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote