![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Usor... nu va repeziti ! Este adevarat ce spuneti dar daca lumea ar fi inceput cu Dumnezeu, asa cum corectati voi in cunostintele voastre, si unul si si celalalt, altfel aratau interventiile voastre ca si chipul netarist al userilor.
Vorbe... ca fapte, mai puti ! Si Hristos ii mustra pe meschini, pe travestitii religiosi cind le spune:"... voi nu face-ti milostenie cu aproapele vostru caci zice-ti ca (avutu vostru) este corban(incinat lui Dumnezeu sau pt. Dumnezeu !)". Tot asa, si cei mai multi profereaza ca lumea incepe cu Dumnezeu si apoi cu aproapele si pe urma eu, la obligatii, si la placinte, invers. Printre acestia, pe undeva, si preotul. Chiar credeati ca pot avea o scapare ca asta? Ati citit pe nerasuflate ce am scris, dar sensul l-ati pierdut pe drum ! Dar este bine ca nu cedati, vorba aceea : din vigilenta, desigur , nu !? Mai revedeti inca o data pilda vamesului si a fariseului, va va prinde bine, este o reptitie pt chiar peste 3 zile, adica pt duminica vamesului si a fariseului(ce coincidenta frumoasa)care tocmai urmeaza ! Si dupa aceea poate va vine dorul si de parintii capadocieni, in legatura cu mirenii si preotimea. Succes ! Pa !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 29.01.2015 at 15:52:43. |
|
|
|||
|
|||
|
|
|
|
||||
|
||||
|
N-am mai citit in cei 7 ani de forum o postare atat de directa si frumoasa !
|
|||
|
|||
|
Sper să nu supere pe nimeni.
|
|
|
||||
|
||||
|
M-ați aprins și vă uitați gânditori la mine… Simtiți bucurie în suflet ? În mod sigur eu mă bucur, pentru că am un sens numai când ard. Nu sunt tristă, chiar dacă arzând am devenit mai mică. De fapt eu am doar două posibilități.
Prima, e să rămân întreagă. Asta ar însemna să nu fiu aprinsă și atunci nu mă micșorez, dar nici nu-mi împlinesc rostul meu. A doua, ar fi să răspândesc lumină și căldură și prin asta să mă dăruiesc chiar pe mine însumi… Asta e mult mai frumos decât să rămân rece și fără rost. Și voi oamenii sunteți la fel. Când trăiți numai pentru voi, sunteți lumânarea neaprinsă, care nu și-a împlinit rostul. Dar dacă dăruiți lumină și căldură, atunci aveți un sens. Pentru asta trebuie să dați ceva: iubirea, adevărul, bucuria, încrederea și dorurile pe care le purtați în inimă. Să nu vă temeți că deveniți mai mici… Asta e o iluzie. Înlăuntrul vostru e mereu lumină. Gânditi-vă, cu pace în suflet, că sunteți ca o lumânare aprinsa. Eu sunt numai o simplă lumânare aprinsă… Singură luminez mai puțin, dar când suntem mai multe împreună lumina și căldura sunt mai puternice. Și la voi oamenii e tot așa ,, împreuna luminați mai mult’’..
|
||||
|
||||
|
Am stat si m-am gind cum ca s-au scurs citeva zile, timp in care cautatorii adevarului cu siguranta au refelectat la binomul preot-enorias. Care este mai egal decit celalalt si daca cumva o fi pus Dumnezeu vreo diferenta duhovniceasca intre ei.
In zilele acestea, care vor urma, se intimpla sa fie citeva sarbatori la rind si preotul este musai sa slujeasca. Acum ca maninca de frupt sau ca o tine post ca sa se impartaseasca este ceva, dar ma gindesc cum se va impartasi el trei zile la rind fara sa se spovedeasca? sau se va spovedii trei zile la rind aleargind la duhovnicul lui zi de zi ca sa se spovedeasca in vederea impartasirii ? Sau daca duhovnicul este mai departe de el pt. ca este vreun monah, ce le va spune enoriasilor, ca duminica si de intimpinarea Domnului sa mearga lumea acasa deoarece nu s-a spovedit si deci, prin urmare, nu poate sa slujeasca si nici sa faca sf. liturghie "seaca"! Sau se poate impartasi si fara post si si fara spovedanie? pai atunci ce mai este asta? Mai este ortodoxie? Pai si noi, care ne asemanam lor intru totul, de ce sa tinem post si sa ne si mai spovedim... sau sa nu tinem? ... pai mai are vreun rost? Eu zic sa nu facem de zice popa(profesorul, medicul, legiuitorul, seful de la servici, etc) ci sa facem exact ce face si el ! Nu suntem noi deopotriva ? Imi? sau cum vine asta? Si dupa ce vom vedea ce pareri sunt in legatura cu acest aspect, mergem mai departe, la o treapta mai sus cu parerea si cugetarea despre mireni si preoti. Ce tratat frumos, deosebit, are Sf. Ioan Gura de Aur "Despre preotie"! Multi sfinti, mai ales sfinti, au scris despre preotie, dar ca Ioan Gura de Aur nu a scris nimeni . La fel cum SF. Grigorie Teologul a scris un tratat despre "Prietenie" si cum Sf. Vasile cel Mare a scris despre Facere(Hexaimeronul)in cuvinte si tilcuiri insuflate cert de Dumnezeu. Pomenirea aceasta este desigur in legatura cu aceasta zi . De aceea am si facut trimitere la sfintii capadocieni anterior. Amaraciunea mea este ca nu ma pricep la interventii, fie ele si numai raspunsuri, directe si frumoase, dar nadajduiesc ca se va gasi vreun frate care pe o baza temeinica (canonica desigur, dar si scripturistica) si din inima sincera va venii cu vreun raspuns despre preotii acestia. Cine stie? Poate ! Nici nu ma gindeam ce se va intimpla daca vin aici in forum si aprind o luminare !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 31.01.2015 at 01:29:54. |
|
|
|||
|
|||
|
Musai este ascultarea de duhovnic, restul sunt teleogumene. De aceea, cu binecuvântarea duhovnicului postim, ne rugăm, ne spovedim, ne impărtășim ș.a.m.d. De ce e "musai" 5 zile de post și nu 10 zile? De ce 10 zile și nu 3 zile? Oare nu binecuvântarea părintelui duhovnic este peste toate acestea? Oare nu el leagă sau dezleagă? Sunt de părere că rigiditatea nu-și are locul în biserică. Mai cugetă frate și vezi de unde ai scos acel musai. Ai fi citit pe la vreun părinte. Nu zic nu. Dar vezi că fiecare are un duhovnic care îi știe măsura.
Exemplul legat de sărbătorile la rând pune-l frăția ta și în dreptul mireanului. Nu poate el (mireanul), cu binecuvântare de la duhovnic, să treacă prin același caz? Liturghia nu se ține numai de preot, ci de preot împreună cu norodul, comunitatea. Noi suntem împreună slujitori cu preotul, nu doar preotul este slujitorul. Preotul este mijlocitorul norodului, capul adunării, el nu este altceva decât parte din trupul Bisericii. Bineînțeles, fiecare are rolul lui în Biserică, nu amestecăm lucrurile. Preotul la hirotonie primește harul Preoției, lucru care îl face diferit față de noi și care îi dă puterea de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși Sfintele Taine si slujbele bisericești, și de a conduce pe cei credincioși la mântuire. Este cunoscut faptul că Sf. Vasile, printre altele, era și mare postitor și nimeni nu neagă importanța și beneficiile postului. Dar ar fi bine de știut că pe vremea Sf. Vasile cel Mare capodocienii se împătășeaau de 4 ori pe săptămână, iar prin alte părți se împărtășeau chiar și zilnic. |
|
|