Citat:
În prealabil postat de catalin2
Se pare ca nu ati citit si mesajele mele, in sute de mesaje am scris detaliat despre asta, ultimul fiind pe acest topic: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=26
E mai mult decat un canon, sunt chiar hotarari ale sinoadelor si chiar si ecumenice. Exista si canon, al Sfantului Vasile cel Mare, care explica mai detaliat.
|
Asadar, va referiti la un mesaj anterior care si el se refera la un mesaj anterior. Vorbiti in termeni generali despre un concept inventat: botezul prin iconomie. Spuneti ca "s-a stabilit la sinoadele ecumenice". La care sinoade ecumenice ? Cel putin in dialog cu catolicii, va recomand mai multa precizie. De exemplu: "Conform hotararii dogmatice de la Niceea 1 (text sau hiperlegatura) articolul (cutare) si paragraful (cutare) botezul ereticilor este invalid, dar prin iconomie devine valid.
M-ar mira peste masura ca o astfel de curiozitate teologica precum "botezul prin iconomie" sa fie sustinut de invatatori ai Bisericii Catolice de talia lui Vasile cel Mare. Astept de la dv textul in care acest mare parinte clarifica asemenea notiune.
Citat:
Probabil ca sunteti singurul, pentru ca in canon scrie clar de preotii care accepta botezul si tainele ereticilor (ca fiind valide).
|
Dar nu scrie "ca fiind valide", aceasta e adaugirea dv. Am observat ca ortodocsii obisnuiesc sa faca adaugiri, inclusiv in Crezul de la Niceea. De ce nu ar face si in Sfintele Canoane ?Canonul la care ne referim spune de preoti care "primesc botezul si jertfa ereticilor". Punct. Atat. Acuma, interpretarea mea: adica ei insisi se boteaza sau se cumineca (precum s-a vorbit de cazul fostului mitropolit de Banat).
Citat:
Asta suna asa de amuzant si fara sens, ca toata dogma catolica (cel putin cea dupa Vatican II, ca inainte mai avea o logica).
|
Adica, dogma ortodoxa de dupa Moscova XV nu vorbeste si ea de impartasanie valida, dar ilicita ? E amuzant ca va impartasiti cu nevrednicie ? Inseamna aceasta ca ceea ce luati fara folos, ori chiar spre osanda, este altceva decat Sanctissimum Sacramentum ?