![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si asa ajungem la crestinism. DAR....si crestinismul are mai multe confesiuni; aici apare problema mai mare, la diferentierea intre acestea si in alt mod decat istoric. Istoric inca nu se stie 100% precis care a fost prima: BO sau BC? Apoi, celelalte au aparaut in timp, dar, toate au aparut ca reactie la ceva ce s-a schimbat in cadrul Bisericii din care s-au rupt. De-asta eu imi spun simplu:crestina si nu zic ce fel de crestina, pentru ca habar nu am ce fel e crestina sunt. Cred in Dumnezeu ca si Creator, cred in Iisus si Sfanta Fecioara, cred in cei 12 Apostoli, cred in moartea si Invierea lui Iisus; dar in astea cred si majoritatea confesiunilor crestine....
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca sa o identificam cu usurinta, avem patru criterii, dintre care niciunul nu e istoric. Stim ca acea Biserica este cea intemeiata de Cristos, care indeplineste TOATE cele patru criterii, si anume: -este una (unica), adica are o singura credinta, o singura guvernare vizibila -este sfanta, adica invata un mod de viata sfant si a avut in randul ei sfinti, pana in ziua de azi -este universala, adica raspandita pe intregul pamant si gata sa inmugureasca pana si in Univers daca acolo s-ar gasi suflete. -este apostolica, adica nu a renuntat la nimic din ce au predat apostolii, conducatorii ei sunt urmasi ai apostolilor si acest lucru e identificabil, are si a avut mereu zel apostolic.
|
||||
|
||||
![]()
Mboon, dar asta tot nu ma prea ajuta (pe mine personal); mie mi se incadreaza aici destul de bine cel putin BO si BC...AMBELE...cele 4 criterii eu le regasesc si la ortodocsi si la catolic.
Si atunci eu ce fac?
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. |
|
||||
|
||||
![]()
Cel mai bine este să nu ai îndoieli și să rămâi în Biserica Ortodoxă. Dacă, totuși, ai îndoieli, atunci poți căuta să înțelegi mai bine care sunt diferențele dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică. După care vei alege să rămâi în cea în care te afli :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Subscriu. Numai că această căutare poate dura ani și ani, nemaipunînd la socoteală că vei întâlni feluriți oameni care te vor asigura (uneori cu multă elocință) că vei găsi așa cum te învață ei...
În ce mă privește, căutarea mea a fost scurtată de următoarele evenimente: a) spovedania și participarea la slujbele bisericești, cele ortodoxe b) studiul Scripturii (am citit și comparativ, nu doar Biblia ortodoxă; cea care mi-a mers la inimă a fost Biblia noastră, celelalte fiind vădit "aranjate" și facil-adaptate la comoditățile minții lumești, la nevoile mundanului cel mult-logicist și fără de taină...) c) studiul răbdător al unor cărți duhovnicești, în special studiul Filocaliei, al Vieților Sfinților dar și al unor cărți care pun față în față duhul ortodox cu alternativa catolică - dintre acestea am găsit numeroase clarificări mai ales în cartea editată sub îngrijirea Părintelui Stăniloae unde e prezentată disputa dintre Sfântul Grigorie Palama și adversarii săi care s-au rătăcit în negura ignoranței (Achindin, Varlaam și alți teologi catolici). d) studiul cărților de dogmatică, unde sunt prezentate comparativ învățătura ortodoxă și învățătura celorlalte confesiuni; aici, în special, sunt evidențiate diferențe clare și, în virtutea principiilor logicii omenești, e imposibil să accepți ca fiind adevărate variante care se exclud reciproc, aflându-se nu în raport de diferență oarecare ci de contrarietate. Dar cel mai mult, cel mai convingător, m-a îndrumat rugăciunea, mai exact lucrarea ei. Lucrarea rugăciunii învață pe orice om, îi deslușește ce e cu el și unde îi este Biserica. Așa cum îți e rugăciunea, așa îți e și raportul cu Dumnezeu Cel Viu. Personal consider că nicăieri omul nu are parte de Adevăr și de Viață atât de deplin ca în Ortodoxie. Dar prin asta nu înțeleg nici că toți care se numesc pe ei ortodocși ar fi de urmat sau, ca să zic așa, de invidiat...:) Și nici că oamenii care aparțin altor confesiuni ar trebui, cumva, înfierați sau desconsiderați. Am cunoscut oameni frumoși, oameni buni și înțelepți care aveau credințe și educație religioasă diferite de a noastră, a ortodocșilor, după cum am cunoscut oameni care se pun ori sunt puși la mare preț în Biserică dar pe care eu nu voiesc nici să îi văd nici să îi salut. Afară de cazul când ar arăta că, prin minunea lucrării duhului de pocăință înlăuntrul lor, ei ar avea o cât de mică dispoziție să renunțe la mârșava și nebuneasca lor așezare. Din nefericire, canaliile și trădătorii, urâtorii de om și de Dumnezeu știu foarte bine să se pitească sub măști dintre cele mai bine brodate cu citate din sfinți. Nu de alta, dar tatăl lor este nimeni altul decât vicleanul făcător al minciunii și al tuturor otrăvurilor răutății. Bașca, al nebuniei incurabile. Și, în final, al garantării morții. Așadar, să caute sufletul omului duhul de umilită curăție și de smerită pace în Hristos, mai întâi! Aceasta e cheia care va deschide Ușa Milostivirii, aducînd Lumina Neînserată a Dumnezeirii prin Biserica Adevărată - una, sfântă, sobornicească și apostolească. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Buna asta :) Oricum nu am de gand sa imi schimb religia/confesiunea; oricum nu ma pot considera o crestina practicanta, asa cum trebuie, dar nici nu renunt la lectiile de bunatate si milostenie care le-am invatat in ortodoxie; chiar daca probabil de fapt le-am invatat trecand prin viata, dar si bunica imi citea din Biblie cand eram mica si imi citea pildele si de la ea am invatat primele rugaciuni, si tot ea ma ducea la Biserica aproape in fiecare Duminica. Practic ea mi-a insuflat bunatatea si mila in parte si din ceea ce mi-a citit. Asa ca asa nepracticanta cum sunt si pacatoasa si cum mai vreti s-o ziceti, sunt crestina ortodoxa. Cine nu e de acord cu asta, asta este; nu toti putem fi la fel si nu toti putem fi sfinti. PS: foarte frumos ai scris domnule Ioan Cezar; chiar m-a emotionat.
Zambeste, maine poate fi mai rau. Iarta, maine poate ai tu nevoie de iertare. Iubeste si nu astepta nimic in schimb. Daruieste si vei primi la randul tau. Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata. Last edited by Corinusha; 12.02.2015 at 15:54:46. |
|
|||
|
|||
![]()
Emoția poate fi începutul și susținătorul faptei bune. Sau, vai, doar înlocuitorul subiectiv și steril...:)
Așadar, dacă vrei să mă emoționez și eu (...:)) dă-mi vestea bună că ai luat în serios îndemnul lui Cristian și că te-ai pus pe căutat și (pre)lucrare de sine. E doar începutul unui drum, dar cei care pășesc fie și un pas pe el, au deja parte de Adevăr și de Viață. Doamne ajută! |
|
|||
|
|||
![]()
Tu chiar ai nevoie sa-ti schimbi religia.
|
|||
|
|||
![]()
Nu, eu nu vreau sa ma lepad de Biserica Ortodoxa, doar intreb de unde putem sti daca este cea adevarata
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca mosii si stramosii nostri au fost ortodocsi inseamna ca au stiut de ce luptau pt patrie si credinta dreapta,deci bine ar fi sa nu ne ducem la alte grupuri sectare sau structuri de alta confesiune.Doamne ajuta sa multumim lui Hristos si Maicii Domnului ca nu ne am nascut de alta credinta
|
|