Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.02.2015, 00:45:27
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Rămânem deci la Scriptură și remarcăm în ea că pe lângă faptul că ea condamnă realizarea de imagini (ΔίÎșώΜ) în scop de închinare și slujire, nici nu găsim în ea exemple de credincioși (evrei ori creștini) care să se se închine ori să slujească înaintea acestor condamnabile reprezentări.
Ce fel de imagini erau interzise?
Ale Dumnezeirii?
Nu aveau cum sa faca asa ceva, pentru ca Hristos nu se intrupase.

A interzis Dumnezeu cu desavarsire folosirea reprezentarilor materiale in practica inchinarii?
Nu, chiar le-a poruncit (chivotul, heruvimi,etc.)

Eu cred ca si un copil ar putea pricepe, dar nu si unul care deja a fost "instruit" sa citeasca Biblia cu ochelarii de cal al unei confesiuni ratacite.
Vechi 23.02.2015, 02:11:48
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ce fel de imagini erau interzise?
Ale Dumnezeirii?
Nu aveau cum sa faca asa ceva, pentru ca Hristos nu se intrupase.

A interzis Dumnezeu cu desavarsire folosirea reprezentarilor materiale in practica inchinarii?
Nu, chiar le-a poruncit (chivotul, heruvimi,etc.)

Eu cred ca si un copil ar putea pricepe, dar nu si unul care deja a fost "instruit" sa citeasca Biblia cu ochelarii de cal al unei confesiuni ratacite.
Într-adevăr, din Scriptură aflăm că Dumnezeu S-a adresat iudeilor care și-au turnat vițel de aur considerîndu-l dumnezeu: "Acesta este dumnezeul tău, Israile" (Ieș. 32,4)
Dar n-au făcut doar atât ci, precum citim în VT, au isprăvit multe altele:
- pe Moloh, idolul moabitean (3 Regi, 11,33)
- pe Baal-Peor (Numeri 25, 3)
- pe Baal (Judecători 1,34)
- pe Așere (4 Regi 21, 1-15),
după cum în vremea lui Ieroboam se închinau vițeilor de aur (3 Regi 12, 28-33), în timpul lui Nabucodonosor se închinau idolului înălțat de acesta (Daniil 3, 1-13)
făcîndu-l pe Psalmist să spună "Și au jertfit pe fiii lor și pe fiicele lor dracilor" (Ps. 105, 37-38).

Acestora, iar nu altora le adresa mustrare Dumnezeu! Pentru astfel de fapte ale zămislirii de falși dumnezei. Cum i-ar fi putut lăsa Bunul Dumnezeu în asemenea rătăcire?

În schimb, Dumnezeu găsește vrednic ca oamenii să facă asemănare, poruncind prin Moise și prin alți bărbați sfinți unele ca acestea: "Vezi să faci toate acestea după asemănarea ce ți-am arătat-o în munte" (Ieș. 25,40).

Last edited by Ioan_Cezar; 23.02.2015 at 02:23:32.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2015, 10:12:05
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Într-adevăr, din Scriptură aflăm că Dumnezeu S-a adresat iudeilor care și-au turnat vițel de aur considerîndu-l dumnezeu: "Acesta este dumnezeul tău, Israile" (Ieș. 32,4)
Dar n-au făcut doar atât ci, precum citim în VT, au isprăvit multe altele:
- pe Moloh, idolul moabitean (3 Regi, 11,33)
- pe Baal-Peor (Numeri 25, 3)
- pe Baal (Judecători 1,34)
- pe Așere (4 Regi 21, 1-15),
după cum în vremea lui Ieroboam se închinau vițeilor de aur (3 Regi 12, 28-33), în timpul lui Nabucodonosor se închinau idolului înălțat de acesta (Daniil 3, 1-13)
făcîndu-l pe Psalmist să spună "Și au jertfit pe fiii lor și pe fiicele lor dracilor" (Ps. 105, 37-38).

Acestora, iar nu altora le adresa mustrare Dumnezeu! Pentru astfel de fapte ale zămislirii de falși dumnezei. Cum i-ar fi putut lăsa Bunul Dumnezeu în asemenea rătăcire?

În schimb, Dumnezeu găsește vrednic ca oamenii să facă asemănare, poruncind prin Moise și prin alți bărbați sfinți unele ca acestea: "Vezi să faci toate acestea după asemănarea ce ți-am arătat-o în munte" (Ieș. 25,40).
Cornilescu (a carui traducere o folosesc cultele evanghelice) e "chiar mai la obiect" in traducerea lui: "Vezi sa faci dupa chipul care ti s-a aratat pe munte."
Reply With Quote
Vechi 23.02.2015, 10:42:05
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Salut Igor,scurte precizari cu privire la dialogul nostru. In aceasta saptamana iti voi posta o opinie a mea despre argumentarea ta din Exod, din prima ta postare.Va fi o opinie structurata pe mai multe paliere.Avand in vedere contextul in care se desfasoara discutia (perioada religioasa in care va gasiti in acest moment) am decis cum voi proceda. Dupa ce voi posta cel mai probabil vei critica opinia mea si vei aduce probabil si alte argumente.Daca nu le voi comenta inseamna ca imi mentin punctul de vedere. Daca un argument al tau ma va convinge voi preciza expres, scurt si la obiect. Daca consider ca un argument al tau nu ma convinge dar suporta dezvoltari voi arata,tot pe scurt, opinia mea.Restul comentariilor la postarile tale, pe care le-am citit cu atentie, le voi face exact in acelasi mod, cu oarecare modificari de abordare, pe absolut toate, dar dupa ce se termina perioada Postului de Pasti, nu inainte.In general voi limita opinia mea strict la contextul ales de tine. Sa ne auzim cu bine.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2015, 11:51:02
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Salut Igor,scurte precizari cu privire la dialogul nostru. In aceasta saptamana iti voi posta o opinie a mea despre argumentarea ta din Exod, din prima ta postare.Va fi o opinie structurata pe mai multe paliere.Avand in vedere contextul in care se desfasoara discutia (perioada religioasa in care va gasiti in acest moment) am decis cum voi proceda. Dupa ce voi posta cel mai probabil vei critica opinia mea si vei aduce probabil si alte argumente.Daca nu le voi comenta inseamna ca imi mentin punctul de vedere. Daca un argument al tau ma va convinge voi preciza expres, scurt si la obiect. Daca consider ca un argument al tau nu ma convinge dar suporta dezvoltari voi arata,tot pe scurt, opinia mea.Restul comentariilor la postarile tale, pe care le-am citit cu atentie, le voi face exact in acelasi mod, cu oarecare modificari de abordare, pe absolut toate, dar dupa ce se termina perioada Postului de Pasti, nu inainte.In general voi limita opinia mea strict la contextul ales de tine. Sa ne auzim cu bine.
Matei 12, 30: Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește.

Slavă Ție Hristoase, Cel Ce Ești, Adevăratul Dumnezeu, Cel în Treime slăvit, cu Tatăl și Duhul Sfânt, Creatorul Universului, Domnul Savaot Iubire, slavă Ție.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Vechi 23.02.2015, 21:13:48
Illuminatu Illuminatu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.03.2012
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Ce ciudatenie de om!

Inaintea pretioaselor sale postari traseaza principiile de comunicare prin care tine sa-si pregateasca auditoriul cu mult timp inainte de stralucirea sa.
Apoi isi lasa auditoriul cu ochii-n soare: va voi lasa in asteptare sa fierbeti in suc propriu pana la a 2-a mea (re)venire... dupa Pasti!

Ha!Ha! Cat de mandru poate sa fie omul asta!
"Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!"
Reply With Quote
Vechi 23.02.2015, 21:41:01
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Cât îi îngăduie Dumnezeu, nu crezi?
Reply With Quote
Răspunde