Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.02.2015, 09:09:34
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Te poti mantui fara "Biserica ca institutie","partea terestra a Bisericii"?
Raspuns:nu.
Cand vei intra in "Biserica ca institutie" cu sentimentul ca nu esti vrednic sa-i pasesti pragul,abia atunci va fi primul milimetru din kilometrii pe care ii ai de parcurs,ca si crestin.Pana atunci,nu e nici o diferenta intre tine si un protestant.Avem pe forum si un protestant-budist , care zice ca e ortodox ,asa zici si tu dar...ideile va tradeaza.

raspuns, zici ca nu, dar nu este nici un argument in favoarea raspunsului. Pentru ca exista biserica ca institutie, ca cladire si exsta Biserica ca credinta, caun tot al invataturilor transmise de Hristos si apostolii sai. Biserica =/= biserica.
Nu sti nici tu, nu stim nici restul daca nu te poti mantui in afara bisericii cu b mic; nu stim noi cum judeca Dumnezeu, pe ce criterii, de ce etc. Exact asa cum nu stim daca cei din alte religii nu se mantuiesc; cum zicem, nu stim noi cum judeca Dumnezeu; n-o sa stim niciodata...
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 09:25:34
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
[...]
Cred că te ții de el, îl asculți, îl iubești, îi simți ajutorul, îi ceri rugăciunile, că doar știi valoarea duhovnicului, dacă ești ortodox, nu?
Asculți de Biserică, dacă ești ortodox, nu? Duhovnicul e glasul Bisericii către tine, dar deja știi asta, nu?
Să mai dau versete? Simt că acum, nu are rost să dau versete.

[...]te încurajează duhovnicul, spre ce cărți să citești, ce sfinți, sau ce subiect, nu?
Că doar nu citești de capul tău, ce îți vine, ce se mai năzare de pe internet.
Nu stai pe internet cu orele, pe youtube, facebook, sau alte "surse" de resurse, nu?
Și mai știi că nu toate sursele sunt credibile. Deci mântuitoare. Prețuiești timpul dat ție de Mântuitorul, nu?
Articolele fără autor și fără bibliografie, scrise de anonimi, nu se citesc.
Iar cele care au bibliografie atee, iarăși nu se citesc.

Asta, sunt convins că știi deja.

Fiindcă ai duhovnic, ai dezlegare când să te sfințești prin Sfintele lui Hristos Taine, să te împărtășești, că doar nu te împărtășești de capul tău, nu?
Că dacă facă așa ceva, ai să te îmbolnăvești, știi deja!
Fiindcă ești ortodox, mergi cu atâta râvnă la Sfintele Slujbe, la Sfânta Liturghie, îți faci Sfântul Canon de rugăciune, rugăciunea fiind sfântă, ca orice virtute. Faptele sfințeniei. Credința sfinților.

Iartă-mă, am fost puțin ironic.
Ți-am arătat calea creștină, față de calea pe care ești tu, care nu-i bună.
Sfintele Icoane, nu ai să le simți niciodată, dacă nu practici credința.
Poți doar să vorbești frumos sau urât, despre ele, dar nu le simți câtă vreme nu înțelegi și nu practici credința creștină, să fi oiță, a Mântuitorului, care ascultă glasul Lui, și Îl urmează, nu căpriță, care nu ascultă.
Deci, serios? NU SE CITESC carti scrise de autori care nu-s crestini si ortodocsi pe de-asupra? Hai, serios?!
Adica daca vreu sa citesc ceva, imi intreb duhovnicul?! Adica atat de cretina sunt ca nu pot sa citesc e ma taie pe mine capul ca cine stie ce se intampla?!
Daca sta calea crestina, atunci, NU, multumesc... nu cand vin vorba de ce sa citesc sau nu... nu cand vine vorba de ce subiecte sa abordez in viata si ce subiecte NU. Ast e calea crestina? O cale care TE LIMITEAZA in ce ai voie sa studiezi sau nu, adica in aspecte ce nu ar trebui sa intereseze pe nimeni altcineva decat pe tine?

Sper din tot sufletul sa fi fost o gluma proasta asta cu cititul. Partea ce impartasania, o inteleg (mai putin aia cu imbolnavitul, dar treaca-mearga; vad rostul sa te impartasesti daca ai primit binecuvantarea preotului). Dar sper ca restul sa fi sot, pe bune, o gluma proasta...
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 11:08:30
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Deci, serios? NU SE CITESC carti scrise de autori care nu-s crestini si ortodocsi pe de-asupra? Hai, serios?!
Adica daca vreu sa citesc ceva, imi intreb duhovnicul?! Adica atat de cretina sunt ca nu pot sa citesc e ma taie pe mine capul ca cine stie ce se intampla?!
Daca sta calea crestina, atunci, NU, multumesc... nu cand vin vorba de ce sa citesc sau nu... nu cand vine vorba de ce subiecte sa abordez in viata si ce subiecte NU. Ast e calea crestina? O cale care TE LIMITEAZA in ce ai voie sa studiezi sau nu, adica in aspecte ce nu ar trebui sa intereseze pe nimeni altcineva decat pe tine?

Sper din tot sufletul sa fi fost o gluma proasta asta cu cititul. Partea ce impartasania, o inteleg (mai putin aia cu imbolnavitul, dar treaca-mearga; vad rostul sa te impartasesti daca ai primit binecuvantarea preotului). Dar sper ca restul sa fi sot, pe bune, o gluma proasta...
Pai tu nu stii de asa-zisa a cincea porunca bisericeasca? "Sa nu cititi carti eretice". M-am stricat de ras citind asta. Un fel de narcisism ideologico-institutional la greu. Ca si cand tu i-ai zice sotului tau "Ba, daca privesti la o femeie cand vorbesti cu ea, te-a luat milvus!". Sau invers, cu corectiile de rigoare.
Oricum, vederile astea depasite, medievaliste, nu fac credinta inutila. Dimpotriva, evoluand in functie de modul in care poate fi adus Harul cel mai bine in sufletele oamenilor, ea isi rafineaza frumusetea si puterea. Asa ca gandeste-te bine, si nu parasi credinta in care te-ai nascut, doar pentru ca pe un forum dai de categoria "suntem soldati de termita, pocnim zidul cu capul, ca sa dam alarma". Ar avea si ortodoxia nevoie de un "vatican 2", dar, sa speram nu asa de modernist (destructiv si apostat) ca acela. Adica ma refer la Sinodul Panortodox de la anul, de care se leaga multe sperante, si nu toate ale suboamenilor cu sort si colan.

Last edited by Barsaumas; 24.02.2015 at 11:11:30.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 12:14:40
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

Thank God ca nu e o chestie care o impartasesc toti crestinii ortodocsi....

ma intreb, ce o zice lumea ca am citit 50 shades of grey, ca tot am vazut ca e blamata si controversata... e pana la urma o carte(ma rog, 3) din care tot m-am ales cu ceva, si anume, dragostea poate schimba un om, dar asta nu se scrie/zice nicaieri; lumea se concentreaza DOAR pe aspectele negative ale cartii(cartilor mai bine zis).
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 12:48:40
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Îți țâțâie balamalele să primești răspuns, să fi băgată în seamă, să te exprimi, of, of, of, dar e bine pe de-o parte, e constructiv, dar nu știm spre ce direcție. Putem bănui... După formă și scop. E tipic cult-urii în care trăim, tipic ideo-logic demon-strat(-iv), postmodernismului secular. Crezi că toate ți se cuvin obligatoriu, dar n-ai nici un stabiliment. Nu ești fondată pe nimic. N-ai bază. Iar acele răspunsuri care le cauți, le cauți la oameni. La ei nu le vei găsi niciodată. Niciodată. Pentru că și ei caută. Caută-le la sfinți. Ei au găsit. Au ce să-ți ofere. Pentru că odată găsit, afli și că nu poți ține doar pentru tine. E prea mare bucuria și prea frumos și adânc Infinitul, ca să nu-L dai și la alții, să-L împrăștii. Nu din obligație. Ci din uimire. Nu entuziasm, ci realitate.

Dar odată găsită Comoara, dacă nu știi ce e, e ca și cum dai la un copil mic 1 milion de euro. Se râde, colorează bancnotele, le rupe, le aruncă, se joacă cu ele. Niciodată nu le va folosi. Dar ne depărtăm prea mult.

Corinușa dragă, nădăjduiesc și mă silesc chiar, ca în fiecare post, să vorbesc cât se poate de serios. Dacă sunt sau nu luat în serios, asta-i partea a doua. Nu mă supăr. După cât poate fiecare. Și cât vrea. La fel cum L-au luat și pe Hristos în seamă. Cine-a vrut și cine-a putut. Și pe urmașii Lui. Luca 10, 16: "Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine." Poftim duhovnicul. E în acest verset. Îl vezi?

Încerc, și de data asta, să îți dau calea sănătoasă. Fiindcă cred cu tărie că și eu și mulți suntem pe ea. Iar lupta noastră este să rămânem pe ea. Vreau să o înțelegi măcar, "calea sănătoasă", fără pretenția să o practici.
Îți spun și ție, ce mi-a spus duhovnicul meu, dar cu cuvintele mele:

"Dragul meu, Biserica recomandă, nu obligă. Hristos Însuși nu obligă. Zice: -cel ce îmi urmeză Mie, să se lepede de sine-, nu zice -toți trebuie să-mi urmeze Mie și să se lepede de sine-. Deci, există mai multe trepte, în practica cititului, care să fie de folos spre mântuire. Că de aia citim, nu? Ca să ne mântuim! Nu să ne pierdem timpul. Nu să devenim mai înțelepți, că atunci e pentru noi, e egoism, mândrie, ci să ne apropiem de Dumnezeu, să dobândim ceea ce putem să dăm și la alții. Dacă nu ăsta-i scopul cititului, suntem în primejdie.

Prima treaptă, ar începe din educația părinților, de mic copil, citești "mica biblie", catehismul, viețile Sfinților, și alte lecturi ușoare, cărțile de rugăciune ale Canonului dat de părintele cu care vorbești și cu care descoperi creștinismul. Desigur, cărți cu care poți continua mai apoi, oricând pe parcursul vieții. Apoi începi să citești Biblia. Apoi, desigur, istoria creștină. Ce s-a petrecut în diferiți ani, în diferite părți ale pământului. Ca să înțelegi unde suntem, de unde am plecat, spre ce ne îndreptăm, ca să poți lua partea cuiva, și să lupți împotriva altcuiva. Să ai pentru ce să trăiești. Scopul vieții creștine. Apoi în paralelă cu Biblia și istoria creștină, poți începe cu concordanțele biblice, istoria Bibliei, apoi încet și sigur, depinde de râvnă, de capacitatea de asimilare, de înțelegere, de timp, de stres, etc., începi deci să urci puternic în sus. Astfel, apoi începi să citești pe Sfinții Părinți. Ce au scris, de ce au scris asta, unde se aflau când scriau. Ce opere au scris, tâlcuiri scripturistice, învățături. Genul învățăturilor, scopul, către cine trimiteau, de ce, ce s-a petrecut apoi cu ei, pe mai multe planuri, fizic, duhovnicesc, social, etc. Ce căutau și ce obțineau. Între toate aceste trepte, se continuă cu cititul Bibliei, și al canonului de rugăciune, chiar dacă suntem obosiți și o citim mecanic, Dumnezeu vede intenția, știe inimile și rărunchii. Și răsplătește când știe El că e de folos spre mântuire. Sau nu e de folos. Pentru că n-am dat încă destul, ca să ajungem să cerem. Dar de cele mai multe ori, primim gratuit. Și suntem nemulțumiți, eh, astea-s altceva. Deci, după ce am citit măcar vreo 10 cărți sau volume, din Sfinții Părinți, care ne-au fost nouă dragi, de viața lor, "peripețiile" lor, în drumul lor către unirea cu Hristos, pentru că ne regăsim în ei, mulți sau unul, în acel sfânt ne regăsim ideile, sau găsim ceva ce am căutat demult, îl dorim, îl înțelegem, fiindcă e viu, citindu-l, el ne vorbește. Deci după ce l-am înțeles și iubim calea lui, luându-l exemplu, fiindcă el a reușit! Ne cheamă să reușim și noi. Atunci abea, citim și cărți scrise de... cei care scriu fără dorința de a mântui pe cineva, de a se mântui ei înșiși, fără dorința de a fi pe calea mântuitoare. Pentru că atunci când facem ceva, trebuie să ne gândim, de ce ne dorim lucrul acela, și de ce îl facem, cu ce scop. Orice ar fi, din cele ce facem. Și atunci citim, profan, laic, dar și asta cu un scop: de a compara cu gândirea mântuitoare a lui Hristos din Sfinții Lui. Și când vedem ce scop obscur, lugubru, sinistru, ascund cuvintele laicilor, profanilor, ce patimi și unduiri ale gândirii, forme și prăpastii sunt în scrierile lor, râdem copilăresc, închidem cartea și ne continuăm drumul, spre mântuire, suntem în siguranță. Suntem în Biserică, cu Hristos, suntem pe drumul de a-L primi pe Hristos în noi. Și nu ne temem. Și cu El, îi primim în noi, pe toți Sfinții Lui. Ce inimă mare și plină am avea atunci. Cei mai curați și desăvârșiți oameni, ar fi la masa noastră. Și noi la a lor, în același timp. Ce onoare ! Ce frumos va fi. Și ce comori vor intra cu ei și prin ei, în inimile noastre. Ce spațiu deschis și bogat. Adevărata bogăție. Ce infinit frumos... Împărăția Cerurilor... Nu ne temem !..."

Înțelegi, Corina dragă?
Asta-i calea creștină. La care eu unul, nu pot spune NU, cum spui tu. Pur și simplu nu pot. E prea frumoasă. Cea mai frumoasă cale. Inexprimabilă...
Spui că te limitează? Și nu e frumos și bine să ai limite? Cu ce sunt greșite limitele?
Corpul nostru, funcționează după limite. E Viața Însuși, din el. E Iubirea, care face globulele roșii să alerge prin vene...
Natura în sine, toată natura are principii, limite, reguli. Și e atât de frumoasă. Și totuși e ca prin ghicitură, față de cele ce vor fi... Acolo... Acasă...
Universul ! Corina ! Universul ! Despre care nu știm nici 0,1 %. Tot ce știm, sunt doar presupuneri, teorii. Universul ! E plin de reguli.
În Univers, Dumnezeu, crează permanent. Cu Sfinții Lui. nu poți construi o casă fără reguli. Poți să-ți impui un design, o formă, un aspect, dar materialele cu care construiești, nu? Sunt reguli. Limite.
Ce bine e să fie limite. Ce plăcut, și odihnitor e să fie reguli. Poți să fi liber în voie... Paradox? Gândește profund. E Adevărul.
Ce bine e să fi supus și ascultător Iubirii. Lui Dumnezeu. Deci Bisericii. Unii altora. N-avem nimic de pierdut. Absolut nimic nu pierdem. Avem numai de câștigat.

Iartă-mă Corina, dar nu, nu a fost o glumă proastă. Nici glumă bună. Nu a fost o glumă deloc. E Adevărul. E Hristos. Definiția a toate, e Hristos. Pe care noi, în libertatea noastră, căzuți fiind, le administrăm greșit.

Ce am scris, e valabil și pentru "Barsaumas".
Iartați-mă din nou, dacă v-am supărat cu ceva. Un Post Mare, cu mult belșug duhovnicesc pe mai departe.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 24.02.2015 at 13:23:01.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 13:28:46
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Thank God ca nu e o chestie care o impartasesc toti crestinii ortodocsi....

ma intreb, ce o zice lumea ca am citit 50 shades of grey, ca tot am vazut ca e blamata si controversata... e pana la urma o carte(ma rog, 3) din care tot m-am ales cu ceva, si anume, dragostea poate schimba un om, dar asta nu se scrie/zice nicaieri; lumea se concentreaza DOAR pe aspectele negative ale cartii(cartilor mai bine zis).
Ei vezi, Corina? Că tot vorbeam despre "scop obscur, lugubru, sinistru, ascund cuvintele laicilor, profanilor, ce patimi și unduiri ale gândirii, forme și prăpastii sunt în scrierile lor", fără să știu ce ai citit, am simțit parcă, ceva nu era în regulă...

Umbrele Apostolilor când treceau peste bolnavi, se vindecau. Dar "umbrele lui grey", îmbolnăvesc, poate chiar ucid sufletul... Nu întâmplător e numele grey, adică gri, adică pe nicăieri, să nu aparții nimănui, să nu ai un scop al binelui, și 50, de ce nu 7, sau 9 sau 12, 14, poate, sau 72 ? Toate acestea sunt numere cu simbolistică creștine. Dar e chiar 50. Și 5, e numărul simbolistic al morții. Întâmplător? O legiune romană, trebuie să aibe minim 5000 de soldați. O legiune de draci, erau în posedatul din ținutul gherghesenilor, în Biblie...
Unde ne sunt ochii duhovnicești? Doamne miluiește (de 12 de ori)

Da, spui foarte bine, toată lumea (de-ar fi așa) se uită la aspectele negative ale cărților, că acele aspecte nu sunt bune. Fac rău. Indispun. Aduc frici și temeri. Nu avem nevoie de ele. Nu ne înmulțesc nădejdea, credința și dragostea. Nu ne putea mântui prin ele, nu? De aceea e bine să privim la ele, să le cunoaștem, nu să le practicăm, cum spune ereticul "fericit" Augustin, dar cunoscându-le, să le respingem, să le denigrăm, avem voie să le urâm, să luptăm împotriva lor.

Sigur că știi cine se mântuie și cine nu. Pentru că mântuirea nu e ceva care ți se cuvine, nu e un drept, e ceva pentru care lupți, te silești, spune Scriptura. Deci o obligație. Spre care mergi de bună voie. De ce? Fiindcă înțelegi și îți pasă. Te silești să fi în Biserică? Minunat. De ce? Pentru că cauți stabilimentul, baza, înțelegi, lupți, știi ce-i erezia, și Adevărul. Știi limitele, știi bucuriile, ești în comuniune și în duh cu sfinții, viezi prin Hristos, vezi primejdiile, te lupți pe cele 3 mari fronturi, ale războiului nevăzut, cu tine însuți, cu lumea și cu puterile întunericului...

Și astfel, știi și simți și ești sigur, de cine se mântuie și cine nu. Cunoști sigur ereziile și Adevărul. Te bucuri de toate acestea. Atunci ai putere! Ai primit, ți s-a dat putere. Puterea să ajuți, să faci cunoscut pe Hristos, pe Sfinții Lui, să zâmbești să se înțelegi... Mai departe e să menții puterea și să o înmulțești. Ai puterea să smulgi armele întunericului din mâinile lor, și să le folosești împotriva lor. Acea putere, este harul. Cum îl obții, cum îl menții și cum îl înmulțești, aici e prea mult de scris... Dar răspunsul e clar și limpede, la Hristos, prin Sfinții Lui, scrierile lor. Acea putere o primești, dacă o înțelegi, îi înțelegi utilitatea, și dacă Dumnezeu vede că în inima ta, ești complet dăruit Lui și aproapelui tău. Fiindcă ăsta-i scopul harului. De a se dărui. De a se jertfi, răstigni. De a înmulți iubirea...

Și desigur, răspunsul vizual, e în Sfintele Icoane.
Iar despre dragostea care schimbă omul, de care vorbești și spui că nu scrie/zice nicăieri... ei bine, Biblia! Cuvântul lui Dumnezeu, zice asta, la fiecare cuvânt din Biblie. Uită-te cu atenție. Și cu rugăciune. Ai să vezi. Dar mai ales, ai să simți.

Oh, câte-aș mai vrea să-ți spun... Iartă-mă. Luptă ușoară pe mai departe. Domnul să-ți ajute...

Post ușor, iartă-mă...
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 24.02.2015 at 14:11:10.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 14:09:37
Barsaumas
Guest

Implicit Cu toata sinceritatea

M'a miscat cum poate scrie Igor, uneori.

Last edited by Barsaumas; 24.02.2015 at 15:10:37.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 14:20:33
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Umbrele Apostolilor când treceau peste bolnavi, se vindecau. Dar "umbrele lui grey", îmbolnăvesc, poate chiar ucid sufletul... Nu întâmplător e numele grey, adică gri, adică pe nicăieri, să nu aparții nimănui, să nu ai un scop al binelui, și 50, de ce nu 7, sau 9 sau 12, 14, poate, sau 72 ? Toate acestea sunt numere cu simbolistică creștine. Dar e chiar 50. Și 5, e numărul simbolistic al morții. Întâmplător? O legiune romană, trebuie să aibe minim 5000 de soldați. O legiune de draci, erau în posedatul din ținutul gherghesenilor, în Biblie...
Unde ne sunt ochii duhovnicești? Doamne miluiește (de 12 de ori)
Ok, nici mie nu-mi place cartea, si filmul a fost oribil, dar ...WHAT...

Cred ca mergi un pic prea departe cu conspiratia... autoarea nu este mare intelectuala, a scis cartea initial ca un Twilight Fanfiction, si dupaia a schimbat numele personajelor din Bella si Edward in Anastasia si Grey. Interpretarile asta venite din burta nu sunt deloc de folos.

Citat:
Nu vad de ce te mira. Din punctul de vedere crestin al lui Igor, ar trebui sa ignori inclusiv manualele de stiinte, enciclopediile, orice material inafara de carti publicate de "ortodocsi"- chiar daca acestea au date gresite sau nu-, deoarece au bibliografii "ateiste" sau "eretice". In modul acesta, ramai cumintel la credinta ta, nu pui intrebari, si biserica (institutia) e fericita.

Last edited by abaaaabbbb63; 24.02.2015 at 14:29:45.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 14:45:54
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Trebuie să ignori tot ceea ce-ți omoară sufletul, comoara cea mai de preț primită-n dar.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2015, 15:00:52
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit Pentru Igor

Citind cu atentie prima ta postare am ajuns la concluzia ca problematica supusa discutiei este o eventuala contradictie, care ar rezulta din diferite abordari polemice si argumentati,intre interdictia din Exod 20.4 si dispozitiile din Exod 25.1-22. Din punctul meu de vedere nu exista opozitie(din ce imi dau seama cam asta sustii si tu dar ne diferentiaza motivatia) intre cele doua situatii iar solutia poate fi analizata in contextele in care sunt descrise cele doua situatii. Postarea ta, in opinia mea, sufera de un neajuns, poate din dorinta ta de a condensa tematica pe un aspect particular.Neajunsul este urmatorul: versetele selectate nu sunt prezentate in contextul lor si asta cumva le rapeste din claritate.Eu intentionez exact acest lucru,sa completez cumva postarea ta insa vor fi si cateva diferente de opinie.Trebuie precizat ca postarea mea nu este una academica,nici nu are cum sa fie in contextul dat, ci una amator-informativa.Modul cum am gandit frcventa postarilor este influentat de programul meu de munca si familie, se va face in aceste limite.

Modul cum inteleg sa-ti prezint opinia mea este structurat dupa cum urmeaza: 1.Scurta parte introductiva referitoare la plecare evreilor din Egipt si contextul religios al popoarelor cu care s-au intalnit.O scurta opinie cu privire la o problema complicata: de ce Dumnezeu a ales acel mod de inchinare pt evrei.2.Ce sunt heruvimii in context biblic. 3. Modul si scopul cum Dumnezeu a stabilit inchinarea. 4. Scurte consideratii despre evrei si mentalitatea lor despre Chivot si heruvimi.5. Precizari finale. Scurta concluzie.

Asa cum vezi m-am incumetat la o problematica ampla,poate prea ampla, pe care o voi sintetiza intr-un mod deloc fericit: multe elemente vor fi pomenite doar pe scurt din lipsa de timp dar voi insista pe subiectul ales de tine.Voi posta fiecare subiect in parte intrucat nu le voi putea sintetiza intr-o singura postare.Rugamintea mea,unica, este sa imi dai sansa sa le expun mai intai pe toate ca sa vezi toata ideea in ansamblu si sa o poti critica pe fiecare aspect. Cam asta ar fi, asa cum am promis toate vor fi postate in aceasta saptamana. Sper chiar astazi sa pot termina partea introductiva.M-am gandit sa-ti spun dinainte cam ce am de gand ca sa poti verifica/analiza in paralel.Sa ne auzim cu bine.
Reply With Quote
Răspunde