Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.03.2015, 23:21:08
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

dar in pastorala scrie clar :"Hristos a devenit o persoană omenească"
Reply With Quote
Vechi 06.03.2015, 00:45:33
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
dar in pastorala scrie clar :"Hristos a devenit o persoană omenească"
Dar asta nu inseamna ca cei care au scris-o transmit ideea eronata ca persoana divina a Logosului n-ar mai fi persoana divina.

Prin Intrupare, Persoana divina a Logosului, existenta din veac si-a luat firea umana cu tot ce inseamna asta, cu toate trasaturile si insusirile umane. De aceea spunem ca e Persoana divino-umana (una singura, nu doua), spre deosebire de Tatal si de Sf. Duh, despre care spunem ca sunt persoane divine, nu divino-umane.

Dupa Intrupare, nu ne mai putem referi la Cea de-a doua Persoana a Treimii ca ipostas simplu, ci ca ipostas compus, compus nu din doua persoane, ci din doua firi cu insusiri specifice atat firii dumnezeiesti cat si firii omenesti. Nici Lucian, nici eu, nici altii nu am lasat sa se inteleaga altceva.

Doar ca Capy nu accepta afirmatia ca Acela care are insusiri specifice omenesti, pe langa cele dumnezeiesti, ar fi Persoana (una singura, nu doua) divino-umana.

Last edited by delia31; 06.03.2015 at 00:50:25.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2015, 01:17:15
Capy Capy is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Nici Lucian, nici eu, nici altii nu am lasat sa se inteleaga altceva.
Ar fi cazul să nu mai creezi diversiune și să vorbești în dreptul tău, asta doar dacă nu ai scris de pe mai multe conturi.
Poate să citească toți cine și ce a scris. Lucrurile sunt clare ca lumina soarelui. Dacă Hristos este O Singură Persoană în două firi - nu este permis nimănui să vorbească despre două persoane când se referă la Hristos - în cazul în care se consideră ortodox.

Last edited by Capy; 06.03.2015 at 01:24:41.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2015, 01:40:36
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Ar fi cazul să nu mai creezi diversiune și să vorbești în dreptul tău, asta doar dacă nu ai scris de pe mai multe conturi.
Poate să citească toți cine și ce a scris. Lucrurile sunt clare ca lumina soarelui.].

Am citit ce a scris Lucian si pur si simplu, eu ,una nu deduc absolut deloc ca ar face referire la doua persoane. Cand s-a zis de persoana dumnezeiasca si omeneasca, a fost clar vorba DOAR DE UNA SINGURA.
De Ipostasul simplu devenit compus prin Intrupare. Ipostas divin devenit ipostas divino-uman.

Si nu, nu scriu de pe contul lui, dar e total aiurea sa insinuezi ca ar fi facut referire la doua persoane cand vorbea de persoana divino-umana.

Citat:
Dacă Hristos este o singură Persoană în două firi, nu este permis nimănui să vorbească despre două persoane când se referă la Hristos.
Dar e permis sa zicem O singura Persoana divino-umana? Sau Ipostas teandric?
Sau Ipostas simplu divin devenit prin Intrupare Ipostas compus divino-uman?

too much ado about nothing!

Last edited by delia31; 06.03.2015 at 01:42:47.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2015, 08:21:29
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Poate să citească toți cine și ce a scris. Lucrurile sunt clare ca lumina soarelui. Dacă Hristos este O Singură Persoană în două firi - nu este permis nimănui să vorbească despre două persoane când se referă la Hristos - în cazul în care se consideră ortodox.
Exact ce spuneam: interpretari tendentioase si diversionism.
Am spus in acelasi timp ca este atat persoana umana, cat si persoana divina, dar specificand ca este una si aceeasi persoana. Atunci cam ce spune asta despre demersul tau?
Iar sugestia subtila ca as avea mai multe conturi este foarte amuzanta. Stai linistit ca oricum nu te crede nimeni, asa ca demersul asta chiar este inutil. Daca tu chiar crezi asta e mai grav.