Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.03.2015, 20:48:01
vasilescu65 vasilescu65 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.10.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Scriptura e a Domnului, "Sola" e a domnului Luther.

Poti sa faci diferenta?
Hai sa te scap de o problema. "Sola Scriptura" este o denimire lumeasca data unui principiu lansat de Insusi Hristos si sfintii apostoli. Ca sa nu te mai impiedici de o simpla denumire, hai sa-i spunem "principiul " este scris".

Citat:
Deci daca eu scriu o carte in care ma recomand drept Apostol, tu o iei automat de buna?
Interesant.
Normal ca o iau de buna si sun imediat la salvare (la un echipaj cu camasi de forta).

Nu-i frumos sa faci o paralela (nici macar imaginara) intre tine/ o scriere a ta si o scriere din Sfanta Scriptura. Scriptura este credibila, in totalitate (cel putin pentru mine). Daca la inceputul unei epistole, din Scriptura, scrie ceva de genul "Pavel .... catre biserica din Corint ..." am toata convingerea ca acea epistola a fost scrisa de apostolul Pavel.

Citat:
2. Cum justifici autoritatea Noului Testament?
Pot sa spun cum justific autoritatea intregii Scripturi. Prin vietile schimbate, in bine, (uneori inimaginabil de radical), a celor ce se incred in cuvintele acestei Carti. Am exemple vii destule.

Citat:
Probabil ai vrut sa spui ceva inteligent dar te-ai impiedicat in cuvinte.
Reformuleaza.

Multumesc pentru corectie. Am pus un "nu" in plus. Reformulez.

Intepenirea in dogme (mai ales cand sunt rodul a ceea ce-ti spun altii) este sursa ratacirilor sau a plafonarilor.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2015, 21:17:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasilescu65 Vezi mesajul
Hai sa te scap de o problema. "Sola Scriptura" este o denimire lumeasca data unui principiu lansat de Insusi Hristos si sfintii apostoli. Ca sa nu te mai impiedici de o simpla denumire, hai sa-i spunem "principiul " este scris".
Da?
Arata-mi unde este sunt in Scriptura scrise cuvintele astea: "Sola Scriptura".
Daca nu poti, recunoaste macar: a fost inventia eereticului Luther.

Citat:
Normal ca o iau de buna si sun imediat la salvare (la un echipaj cu camasi de forta).
Da? Dar in cazul tau cine suna de ex.?
Ce argument ai pentru ideea ca Sf. Scriptura (Noul Testament) ar fi fost scrisa de Apostoli?
De unde stii ca au existat "Apostoli" daca nu poti demonstra (altfel) autenticitatea Sf. Scripturi?

Tu iti dai seama ca te invarti in jurul cozii, macar?

Citat:
Nu-i frumos sa faci o paralela (nici macar imaginara) intre tine/ o scriere a ta si o scriere din Sfanta Scriptura. Scriptura este credibila, in totalitate (cel putin pentru mine).
Motivul fiind...?
Si eu pot indeplini criteriul tau de "autenticitate".

Citat:
Daca la inceputul unei epistole, din Scriptura, scrie ceva de genul "Pavel .... catre biserica din Corint ..." am toata convingerea ca acea epistola a fost scrisa de apostolul Pavel.
Si eu daca scriu ceva si pun la inceput "Paval catre..." la mine de ce nu o iei de buna?

Citat:
Pot sa spun cum justific autoritatea intregii Scripturi. Prin vietile schimbate, in bine, (uneori inimaginabil de radical), a celor ce se incred in cuvintele acestei Carti. Am exemple vii destule.
Unii s-au schimbat viata in bine mergand la psiholog sau Alcolicii Anonimi.
Si astea tot Scripturi sunt?

Citat:
Intepenirea in dogme (mai ales cand sunt rodul a ceea ce-ti spun altii) este sursa ratacirilor sau a plafonarilor.
Si tu nu esti intepenit, te pomenesti...
Ai demonstrat mai sus ca esti intepenit si macar daca ai avea un motiv solid pentru asta..
Vechi 11.03.2015, 00:39:04
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alexdu Vezi mesajul
Gandirea gresita ale sectarilor?
Nu ma refer la traditie, la icoane, la slujbe etc.

Ma refer la gandirea, ca de exemplu, ca sunt mantuiti daca spun o rugaciune si il accepta pe Iisus Hristos in inima lor.
Se cred mai buni decat ceilalti pacatosi.
Mai stiti si altele?

Doamne, ajuta!
Sigur că gândirea lor e greșită.
Îți dai seama prin ce cuvinte greșite spun!

Cum să crezi că ești mântuit când spui o rugăciune în inima ta? :) Ce glumă bună, nu?

Când în Biblie spune clar:
Filipeni 2, 12: "cu frică și cu cutremur lucrați mântuirea voastră"

Deci atunci când te rogi, ce faci? Lucrezi la mântuire, nu?
Deci ești mântuit?
Sigur că nu.
Că dacă ai fi mântuit gata, nu ar mai trebui să lucrezi la mântuire. Și încă cu frică și cu cutremur să lucrezi la mântuire, nu oricum.

Și plus că mai este "șansa", ca și dacă te rogi, tot nu te mântuiești. Uite:
Matei 7, 21: Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor.

Și multe altele...

Îți dai seama că gândirea sectară e diavolească, e eretică și plină de întuneric.

Foarte repede îți dai seama de asta, dacă ești ortodox, mai ales. Dacă mergi la Liturghie, la Maslu și la alte slujbe, și primești har, îți descoperă Dumnezeu, care e învățătura sănătoasă și care e diavolească, extrem de rapid, instantaneu, spontan.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 11.03.2015 at 00:45:47.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 00:57:17
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Serios?
De aia Apostolii au avut Biblie, nu?
De aia Biblia, cum o avem astăzi, au început să o aibe oamenii, creștinii, abea prin anii 150?
Au stat 150 de ani, fără Biblie. Nu-mi spune că nu știai asta.
Și cum se mai mântuiau, fără "sola scriptura care e un principiu lansat de Însuși Hristos și Sfinții Apostoli", cum spui tu mai sus?
Uite ce zice Pavel:
II Tesaloniceni 2, 15: stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.
Deci unde-i Biblia?
Când tesalonicenii, grecii din Tesalonic, citeau epistola a doua către tesaloniceni, către ei, aveau Biblie? Nu! Nu aveau Biblie.
Era predania prin cuvânt și prin epistola lui Pavel. Care? Prima. Că versetul e din a doua epistolă către Tesaloniceni. Și ce mai e? Predaniile prin cuvânt. Deci Sfânta Tradiție. Biblia, care nu exista, transmisă prin viu grai. Prin vorbit. De la unii la alții. Aia-i Biblia. Sfânta Treadiție care-o fost înaintea Bibliei.

Nu vezi ce prostii vorbești? :) Absurdități. Ouă de struț ale prostiei. Că te doare capu, numai când citești... "Sola Scriptura"...

Da! Sola Scriptura. Vino că vorbim numai din Sola Scriptura. Îți dovedesc numai din Biblie, că NIMIC din ce există în ORTODOXIE, nu e înafara Bibliei, TOTUL e din Biblie.

Minți? Tu minți? Sigur că da. Ești mincinos. Dacă te fac mincinos, te superi. Dar uite, ți-am dovedit că minți, ești mincinos.

Citat:
Nu-i frumos sa faci o paralela (nici macar imaginara) intre tine/ o scriere a ta si o scriere din Sfanta Scriptura. Scriptura este credibila, in totalitate (cel putin pentru mine). Daca la inceputul unei epistole, din Scriptura, scrie ceva de genul "Pavel .... catre biserica din Corint ..." am toata convingerea ca acea epistola a fost scrisa de apostolul Pavel.
Dacă Scriptura este credibilă, precum spui, ai deveni ortodox. Spontan.
Pune mâna și citește Biblia, și lasă prostiile din secte, că nu ai să te mântuiești. Ai fost avertizat. Și toți care mai citiți pe forum. Nu degeaba v-o adus Dumnezeu aici. A-ți fost avertizați. Deveniți ortodocși, sau nu vă mântuiți.

Citat:
Viața cu adevărat o ai schimbată, atunci când trăiești Ortodoxia.
Când simți și trăiești Ortodoxia, ți se schimbă viața. Radical. Începi să dorești creștinismul. Și să urci spre mântuire.

La fel ca și creștinii timp de 1500 de ani, până la Luther, 1900 de ani până la penticostali și așa mai departe, toți care au trăit cu adevărat Ortodoxia, și-au înțeles rostul și scopul pe pământ și și-au schimbat viețile.

Citat:
Nu mai spune! Serios?
Păi Sfinții Părinți, la Sinoadele Ecumenice, crezi că de proști s-au adunat ei acolo?
Nu ! Ca să facă dogmele.
Când spui că cred în Sfânta Treime, nu-i o dogmă? Este !
Dacă nu ar fi dogmă, n-ai mai ști unde-i erezia.
Unde-i creștinismul și unde-i înșelarea, n-ai mai ști. De asta au fost puse de înaintașii noștri, dogmele.
Ce trebuie să facem cu înaintașii noștrii?
Evrei 11: "Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința."
Deci trebuie să le urmăm credința înaintașilor noștrii, spune Biblia.
Nu să inventăm Lutheranismul, Calvinismul, Penticostalismul, Baptismul și alte drăcovenii, adică jucării diavoșeti. Să nu fie! Nicidecum nu avem nevoie de așa ceva ! Doamne ferește.
Și prin aducere aminte de înaintașii noștrii, nu se referă la pomenirea celor adormiți? Să te rogi pentru ei? Să le dorești binele prin rugăciune? Să le faci un parastas? Cu niște alimente, care simbolizează defapt bunăstarea de dincolo. Nu toate alimentele de aici, de pe pământ, sunt defapt simboluri? Nu zice că acum privim totul ca prin ghicitură, ca prin oglindire? Așa zice Pavel. Și ce mai zice Biblia? "Că nu numai cu pâine va trăi omul, ci tot cuvântul lui Dumnezeu." Uite cum ți-am dovedit că mâncarea este defapt doar o imitație, o prefigurare a celor ce vor veni, cu adevărat. Deci pe cei adormiți, pomeniți, cinstiți, ca simbol, dar să ne rugăm viu pentru ei, cum și ei se roagă pentru noi, toți, și din cer și de pământ, iar versetele sunt cu zecile.

Deci fi foarte atent înainte de a afirma, de a întreba, de a răspunde. Mai ales în cel mai delicat subiect de pe pământ: mântuirea.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 11.03.2015 at 02:24:07.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 09:37:12
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Serios?
De aia Biblia, cum o avem astăzi, au început să o aibe oamenii, creștinii, abea prin anii 150?
Și cum se mai mântuiau, fără "sola scriptura care e un principiu lansat de Însuși Hristos și Sfinții Apostoli", cum spui tu mai sus?
la intrebarea asta si eu astept raspunsul amicului adventist!
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 12:37:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Ce 150?
Eu stiu ca afost definitivat Canonul in jurul anului 400.
Pana atunci erau numeroase carti "sacre" in circulatie, unele de natura gnostica, nu toate respinse categoric si oficial.
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Tes...tury_and_later

Deci inchipuiti-va cam cum ar fi fost cu "Sola Scriptura" pe atunci.

Oricum, de cand cu "Sola Scriptura" confuzia s-a intors intr-o forma revizuita si ceva mai subtila.
Pentru ca a fost deja stabilit (si inchis) Canonul, nu mai pot adauga nimic la modul "uite inca o scrisoare a apostolului cutare"

Asa ca NeoGnosticii nu mai scriu carti cu pretentii de inspiratie divina, ereticii zilelor noastre nostrii scriu carti cu pretentie de inspiratie divina despre cum trebuie intelese cartile de (autentica) inspiratie divina.
Misiunea imposibila cu el, este sa-l lamuresti ca nu e asa inspirat si divin cum se crede.

Sunt la mijloc ani multi in care i se baga in cap ca ar fi un autentic cunoscator al Bibliei, cu conditia sa inghita pe nemestecate tot ce ii zice pastorul.

Daca incepe sa aiba si idei personale divergente cu doctrina oficiala e dat imediat afara, asa cum s-a intamplat si cu anabatistii cand au inceput sa iasa din doctrina lui Luther.Si ei erau cu "Sola Scriptura" doar ca n-au vrut sa o priceapa in acelasi "duh".
Doar ca aia au patit-o ceva mai urat decat sa fie dati afara cu un sut in dos...

Last edited by AlinB; 11.03.2015 at 12:42:54.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 12:37:54
Banned

Implicit

Citat:
Serios?
Uite ce zice Pavel:
II Tesaloniceni 2, 15: stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.
Deci unde-i Biblia?
1. Sfintii Apostoli citau foarte des din Moise si prooroci (Vechiul Testament - Scripturile pe care le aveau la vremea aceea si care-l marturiseau pe Hristos).
2. Ultima carte a Sfintei Scripturi a fost incheiata in a doua parte a sec. 1. Epistolele si Evangheliile au existat din vremea apostolilor.
3. 2 Tesaloniceni 2:15 (versetul citat de tine): observi ca este vorba de invataturi propovaduite prin epistole sau prin vorbire. Era vorba de aceleasi invataturi. Nu poti spune ca apostolii una vorbeau si alta scriau. Nu incerca sa gasesti un paravan pentru adaugirile din ortodoxie. Erau excluse. Totul se verifica cu cele scrise (cu Scriptura - vezi Fapte 17:11). Ce bine ar fi sa facem si noi la fel! De cate amagiri am scapa!

Citat:
Da! Sola Scriptura. Vino că vorbim numai din Sola Scriptura. Îți dovedesc numai din Biblie, că NIMIC din ce există în ORTODOXIE, nu e înafara Bibliei, TOTUL e din Biblie.
Foarte indrazneata afirmatia ta. Iti dau cateva exemple de practici ortodoxe pe care nu le gasesti nicidecum in Biserica Apostolica (Biserica model - neintinata de adaugiri):
- sfintii apostoli nu o pomenesc deloc pe Maica Domnului in epistolele lor; de unde vine practica inchinarii la Maica Domnului;
- sfintii apostoli nu tineau slujbe si nu foloseau obiecte de cult (renunta la aiureala aceea cu mantia - greceste "felon" - pe post de mantie preoteasca - apostolul era in inchisoare si avea nevoie de acel obiect de imbracaminte si de carti ca sa citeasca - nu avea unde sa tine slujbe si nu a tinut niciodata asa ceva);
- sfintii apostoli nu-si faceau semnul crucii;
- sfintii apostoli respingeau inchinarea la sfinti;
etc.

Citat:
Dacă Scriptura este credibilă, precum spui, ai deveni ortodox. Spontan.
La mine s-a intamplat tocmai invers. Am crezut Scriptura si am plecat din ortodoxie. Nu chiar spontan.

P.S. Cu putin timp in urma am asistat la marturia unui fost preot (de rang inalt - cu brau rosu) care a parasit ortodoxia dupa ce a cunoscut Scriptura si a inceput sa-si puna intrebari sincere.

Citat:
Pune mâna și citește Biblia, și lasă prostiile din secte, că nu ai să te mântuiești.
Ascult cu mare placere indemnul tau, de a citi Biblia. Nu uita sa-i indemni pe toti acelasi lucru.

Citat:
Ai fost avertizat. Și toți care mai citiți pe forum. Nu degeaba v-o adus Dumnezeu aici. A-ți fost avertizați. Deveniți ortodocși, sau nu vă mântuiți.
Nici un sistem religios (ortodoxie, catolicism, adventism, etc) nu detine mantuirea. Scriptura spune ca "Singurul Nume in care avem mantuirea" este Domnul Iisus Hristos (Fapte 4: 12)

Citat:
Nu mai spune! Serios?
Păi Sfinții Părinți, la Sinoadele Ecumenice, crezi că de proști s-au adunat ei acolo?
Nu ! Ca să facă dogmele.
Când spui că cred în Sfânta Treime, nu-i o dogmă? Este !
Dacă nu ar fi dogmă, n-ai mai ști unde-i erezia.
Unde-i creștinismul și unde-i înșelarea, n-ai mai ști. De asta au fost puse de înaintașii noștri, dogmele.
Ce trebuie să facem cu înaintașii noștrii?
Evrei 11: "Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința."
Deci trebuie să le urmăm credința înaintașilor noștrii, spune Biblia.
Da. Este bine sa luam in seama invataturile inaintasilor "care au grait Cuvantul lui Dumnezeu". De asta este bine sa cunosti Cuvantul lui Dumnezeu, ca sa stii pe cine sa asculti. Multi, foarte multi, au vorbit pe langa Cuvant, in mod inselator (ex: parintele Cleopa si a lui teorie s.f. despre drumul sufletului dupa moarte).

Last edited by vasilescu65; 11.03.2015 at 12:42:42.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 12:59:39
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
1. Sfintii Apostoli citau foarte des din Moise si prooroci (Vechiul Testament - Scripturile pe care le aveau la vremea aceea si care-l marturiseau pe Hristos).
Serios?
(1)Si cand au declarat ca Legea Veche a fost abolita si ca nu mai e nevoie de taierea imprejur si jerfe la templu tot de acolo citau?

Pai cum si-au permis sa incalce Scriptura care recomanda expres aceste lucruri??

Citat:
2. Ultima carte a Sfintei Scripturi a fost incheiata in a doua parte a sec. 1. Epistolele si Evangheliile au existat din vremea apostolilor.
Cu o circulatie f. limitata si intr-o mare de alte zeci poate sute de scrieri apocrife unele eretice (gnostice).

Canonul NT a fost stabilit si universal acceptat abia in secolul IV.

Mai citeste si tu pe langa, nu mai inghiti pe nemestecate ce iti da pastorul.

3. 2 Tesaloniceni 2:15 (versetul citat de tine): observi ca este vorba de invataturi propovaduite prin epistole sau prin vorbire. Era vorba de aceleasi invataturi. Nu poti spune ca apostolii una vorbeau si alta scriau. Nu incerca sa gasesti un paravan pentru adaugirile din ortodoxie. Erau excluse.

Nu, doar ca ceea ce au spus nu este totul in scris.
N-au avut niciodata pretentia ca sa lase in scris tot ce era de spus asa cum pretinzi tu prin "sola".

Citat:
Totul se verifica cu cele scrise (cu Scriptura - vezi Fapte 17:11).
Acolo e vorba de Scriptura Vechiului Testament.
Vezi si punctul (1) de mai sus
Of, ce grele trebuie sa fie sa iesi din tiparele de gandire neoprotestanta si sa te racordezi la realitate..

Citat:
Ce bine ar fi sa facem si noi la fel! De cate amagiri am scapa!
Presupunand (pe ce baze?) ca n-ai fi asemeni unuia din cei de care vorbea Timotei spunand ca "talmacesc Scriptura spre a lor pierzare".

Citat:
Foarte indrazneata afirmatia ta. Iti dau cateva exemple de practici ortodoxe pe care nu le gasesti nicidecum in Biserica Apostolica (Biserica model - neintinata de adaugiri):
Biserica Apostolica este Biserica Ortodoxa.

Citat:
- sfintii apostoli nu o pomenesc deloc pe Maica Domnului in epistolele lor; de unde vine practica inchinarii la Maica Domnului;
Si de unde stii ca nu? Doar pentru ca n-au scris despre asta?
Dupa cum si ei spun, multe lucruri le-au lasat spuse, nu neaparat scrise.

In plus asa cum ti s-a mai spus deja in doua randuri, sunt lucruri care nici ei nu le-au facut si voi le faceti (zdranganit la instrumente, zeciuiala, umblatul cu Biblia sub brat, "Sola Scriptura", etc.)
A voastre de ce sunt "apostolice" daca apostolii nu le-au facut?

Citat:
- sfintii apostoli respingeau inchinarea la sfinti;
Nici noi nu "ne inchinam" la ei, ii cinstim si sunt sigur ca si Sf. Apostoli faceau la fel.
De altfel daca ai fi citit Scriptura personal, nu cu ochelarii de cal ai confesiunii tale, ai fi gasit asta chiar in Sf. Scriptura.

Citat:
La mine s-a intamplat tocmai invers. Am crezut Scriptura si am plecat din ortodoxie.
Nu, ai crezut ca esti destul de mintos sa pricepi Scriptura si ca asta e tot ce ai nevoie.
Premize gresite, concluzii la fel.

Citat:
P.S. Cu putin timp in urma am asistat la marturia unui fost preot (de rang inalt - cu brau rosu) care a parasit ortodoxia dupa ce a cunoscut Scriptura si a inceput sa-si puna intrebari sincere.
Sau probabil nu era prea bine salariat la el in sat daca nu cumva a fost in prealabil si caterisit pentru problem de conduita si si-a dat seama ca exista alti fraieri de la care ar mai putea lua totusi bani ca si "credincios".
Nu l-ati facut pastor chiar?

Citat:
Nici un sistem religios (ortodoxie, catolicism, adventism, etc) nu detine mantuirea. Scriptura spune ca "Singurul Nume in care avem mantuirea" este Domnul Iisus Hristos (Fapte 4: 12)
Nu exista notiunea de "sistem religios" in Sf. Scriptura.
Doar Biserica, necredinciosii si pretinsii credinciosi - ereticii.

Nicaieri nu scrie acolo ca apartenenta la Biserica se face prin frunzarirea unei carti sau prin botezul la eretici.

Citat:
Da. Este bine sa luam in seama invataturile inaintasilor "care au grait Cuvantul lui Dumnezeu".
Pai in cazul asta te afli unde nu trebuie.

Citat:
De asta este bine sa cunosti Cuvantul lui Dumnezeu, ca sa stii pe cine sa asculti.
A cunoaste nu e tot una cu a pricepe.

Faptul ca stii sa citesti carte (spre deosebire de majoritatea taranilor lui Luther) nu inseamna ca esti capabil si sa pricepi, am mai discutat asta deja si o dai sucita.

Si Luther a cunoscut dar asa cum au spus chiar urmasii lui, nu a priceput prea multe desi el a inventat conceptul de "Sola Scriptura".

Ce garantie ar fi insa ca urmasii lui ar fi priceput pana la urma si nu s-au afundat si mai mult in prostie?

Last edited by AlinB; 11.03.2015 at 13:06:26.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 15:43:29
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
Serios?
(1)Si cand au declarat ca Legea Veche a fost abolita si ca nu mai e nevoie de taierea imprejur si jerfe la templu tot de acolo citau?

Pai cum si-au permis sa incalce Scriptura care recomanda expres aceste lucruri??

Cu o circulatie f. limitata si intr-o mare de alte zeci poate sute de scrieri apocrife unele eretice (gnostice).

Canonul NT a fost stabilit si universal acceptat abia in secolul IV.

Mai citeste si tu pe langa, nu mai inghiti pe nemestecate ce iti da pastorul.

3. 2 Tesaloniceni 2:15 (versetul citat de tine): observi ca este vorba de invataturi propovaduite prin epistole sau prin vorbire. Era vorba de aceleasi invataturi. Nu poti spune ca apostolii una vorbeau si alta scriau. Nu incerca sa gasesti un paravan pentru adaugirile din ortodoxie. Erau excluse.

N-au avut niciodata pretentia ca sa lase in scris tot ce era de spus asa cum pretinzi tu prin "sola".

Acolo e vorba de Scriptura Vechiului Testament.
Vezi si punctul (1) de mai sus
Of, ce grele trebuie sa fie sa iesi din tiparele de gandire neoprotestanta si sa te racordezi la realitate..

Presupunand (pe ce baze?) ca n-ai fi asemeni unuia din cei de care vorbea Timotei spunand ca "talmacesc Scriptura spre a lor pierzare".

Si de unde stii ca nu? Doar pentru ca n-au scris despre asta?
Dupa cum si ei spun, multe lucruri le-au lasat spuse, nu neaparat scrise.

In plus asa cum ti s-a mai spus deja in doua randuri, sunt lucruri care nici ei nu le-au facut si voi le faceti (zdranganit la instrumente, zeciuiala, umblatul cu Biblia sub brat, "Sola Scriptura", etc.)

Nici noi nu "ne inchinam" la ei, ii cinstim si sunt sigur ca si Sf. Apostoli faceau la fel.
De altfel daca ai fi citit Scriptura personal, nu cu ochelarii de cal ai confesiunii tale, ai fi gasit asta chiar in Sf. Scriptura.

Nu, ai crezut ca esti destul de mintos sa pricepi Scriptura si ca asta e tot ce ai nevoie.
Premize gresite, concluzii la fel.

Sau probabil nu era prea bine salariat la el in sat daca nu cumva a fost in prealabil si caterisit pentru problem de conduita si si-a dat seama ca exista alti fraieri de la care ar mai putea lua totusi bani ca si "credincios".
Nu l-ati facut pastor chiar?

Nu exista notiunea de "sistem religios" in Sf. Scriptura.
Doar Biserica, necredinciosii si pretinsii credinciosi - ereticii.

Nicaieri nu scrie acolo ca apartenenta la Biserica se face prin frunzarirea unei carti sau prin botezul la eretici.

Pai in cazul asta te afli unde nu trebuie.

A cunoaste nu e tot una cu a pricepe.

Faptul ca stii sa citesti carte (spre deosebire de majoritatea taranilor lui Luther) nu inseamna ca esti capabil si sa pricepi, am mai discutat asta deja si o dai sucita.

Si Luther a cunoscut dar asa cum au spus chiar urmasii lui, nu a priceput prea multe desi el a inventat conceptul de "Sola Scriptura".

Ce garantie ar fi insa ca urmasii lui ar fi priceput pana la urma si nu s-au afundat si mai mult in prostie?
Prostie si nebunie: cat de psihopat trebuie sa fii ca sa rupi Biblia, sub pretextul, vrednic de camasi de forta, ca "Epistola lui Iacov e de paie"?! si apoi sa treci in extrema ailalalta, declarand-o cica "infailibila"...
Reply With Quote
Vechi 11.03.2015, 21:53:55
Banned

Implicit

Citat:
Serios?

Tu ai citit Scriptura? Sunt cam ciudate intrebarile tale.

Raspuns: tot de acolo citau. Faci referinta la legea veche. Daca citesti, spre exemplu, in cartea Evrei la cap 7(partea finala), cap 8, cap, 9 si cap. 10, vei vedea ca apostolul Pavel face referire clara si directa la cele scrise in cartile Levitic sau Deuteronom, despre legea jertfei si a preotiei, care s-a incheiat odata ce adevarata Jertfa a fost adusa si adevaratul Preot si-a inceput lucrarea, in cer.

Intrebi, cum de si-au permis sa incalce Scriptura care recomanda aceste lucruri (legea veche). Ciudata intrebare. Inteleg de ce inca mai sunteti pe legea veche si mai aveti o preotie pamanteasca. Nu ati inteles simbolstica legii vechi (care arata catre lucrarea lui Hristos) si inca o mai tineti (de parca Hristos nu s-ar fi jertfit si nu ar indeplini rolul de Adevarat Preot).

P.S. Citreste Evrei cap. 8. Apoi sa-mi spui ce rost mai are preotia pamanteasca. Pentru mine, seamana ca o respingere a unui adevar al Scripturi: Singurul si adevaratul Preot este in cer. "Caci daca ar fi pe pamant nu ar mai fi preot" (Evrei 8:4).

Citat:
Au avut pretentia ca "oricine propovaduieste o alta Evanghelie afara de cea propovaduita de noi sa fie anatema"(Galateni 1:8,9). Evanghelia sfintilor apostoli arata numai si numai catre Hristos, jertfa Lui, revenirea Sa, invierea mortilor si mostenirea vietii vesnice. Exclus, inchinare la moaste, sfinti, icoane, Maica Domnului, etc (astept dovezi, cu Scriptura, ca gresesc). Cine vine cu astfel de adaugiri, sa fie anatema. Asa spun Sfintii Apostoli.

Citat:
Spui un paradox. Biserica Apostolica |(ma gandesc la Biserica din vremea Sfintilor Apostoli) nu seamana aproape deloc cu Biserica Ortodoxa. Iar tu, pui semnul egal intre ele.

Citat:
1. Noi nu zdranganim la instrumente. In Biserica Adventista vei asculta, preponderent, muzica inaltatoare (imnuri) acompaniate la pian sau alte instrumente (vioara, flaut). Nu ne confunda cu altii (desi, am inceput si noi sa alunecam, un pic, ca stil muzical).
2. Nu are valoare de dogma modul cum ne manifestam reconostinta fata de Dumnezeu (ma refer la imnurile cu acompaniament instrumental).

De exemplu, nici despre cantarea pricesnelor, nu am citit in practica apostolilor. Dar, nu poti avea nimic impotriva acestui mod de a-L slavi pe Dumnezeu.

3. Despre zecime a vorbit Insusi Hristos (sa nu o lasam nefacuta). Matei: 23:23.

4. Eu nu umblu cu Biblia sub brat. Si, daca as umbla vezi ceva rau in asta?

Citat:
1.Afirmi -"Noi nu ne inchinam la ei" (la sfinti). Esti sigur? Mai gandeste.

2. Cinstea adevarata se da sfintilor, asa cum au cerut ei. "Calcati pe urmele mele". Sa facem ceea ce Sfintii Apostoli ne-au invatat. Nu este cinstire mai mare. Altfel, poate fi o cinstire doar cu buzele (despre care vorbea Domnul Hristos - Marcu 7). Sau, mai rau, o cinstire cu totul neplacuta lui Dumnezeu (ceea ce se si intampla).

Citat:
Ce tot ii dai cu Luther? Eu te invit sa vorbim despre Cuvantul lui Dumnezeu.

P.S. Incearca sa uiti de "sola Scriptura", daca tot de deranjeaza asa mult. Ti-am spus ca este o simpla denumire omeneasca (nu o gasim in Scriptura). Hai sa-i spunem principiul "ESTE SCRIS" (aceasta denumire o gasim de cca 80 de ori - rostita de Domnul Iisus si Sfintii Apostoli).

Last edited by vasilescu65; 11.03.2015 at 22:03:58.
Reply With Quote
Răspunde