![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cele mai sarace judete sunt cele cu o traditie de mentalitatea ortodoxa (Moldova,Muntenia si Oltenia) iar cele mai bogate sunt cele din Transilvania(Ardelenii au fost timp de 250 de ani catolici pana cand au fost ortodoxizati cu forta de catre moldo-valahi comunisti) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vin in tara ta, se folosesc de tradatorii de neam si de tara, iti falimenteaza industria, iti falimenteaza agricultura, iti inchid fabricile, ca apoi sa te oblige sa te duci la ei sa muncesti. Ce se intampla daca nu te-ai supune ? Simplu:Euro-maidan, Ukraina 2, chestii d-astea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Diferenta de moralitate dintre ortodocsi si catolici este o realitate. |
|
|||
|
|||
![]()
Saracia si coruptia din tarile est-europene nu are legatura cu religia ortodoxa din aceste tari, ci exista din cu totul alte cauze, de ordin istoric, economic si social.
In primul rand, aceasta mentalitate legata de spaga, mita, coruptie si o anumita delasare in munca (merge si asa!), se datoreaza faptului ca mult timp actualele teritorii a Greciei, Bulgariei, Albaniei, Romaniei, Macedoniei, Muntenegru si Serbiei s-au aflat sub ocupatie otomana, iar aceste metehne si obiceiuri au fost preluate de la turcii otomani. Apoi exista diferente de la tara la tara. Daca in cazul Romaniei situatia economica si sociala dezastroasa de astazi se datoreaza atat intereselor vestice (de la un mare exportator de produse alimentare si industriale care era in 1989, Romania a ajuns astazi doar o piata de desfacere si sursa de forta de munca ieftina), cat si coruptiei conducatorilor de dupa 1990, in cazul altor state ordodoxe din zona situatia a fost diferita. De exemplul in cazul fostei Iugoslavii, de la un stat puternic si prosper care era pe timpul lui I.B.Tito, datorita unor interese vestice (nici Italia si nici Germania nu doreau un stat puternic in zona- cum era Iugoslavia), dupa 1990 s-a destramat, iar unele parti din fosta IUgoslavie sunt astazi intr-o stare dezastroasa. Este adevarat ca in cazul destramarii Iugoslaviei au contribuit si disensiunile religioase, dar si incapacitatea conducerii Iugoslaviei de dupa moartea lui I.B.Tito. In cazul tarilor ortodoxe desprinse din fosta URSS dupa 1991- Moldova, Ucraina si Belarus, trebuie spus ca acestea sunt state artificiale, care pana in 1991 nu au existat nicioadata ca state independente, si nu sunt viabile.Aici singura rezolvare a problemei pe termen lung este ca- in functie de dreptul istoric si nationalitatea populatiei din aceste state , ele sa dispara si teritoriile respective sa se uneasca cu Romania, Polonia, Slovacia si Rusia. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://postimg.org/image/xppgp80ld/ |
|
||||
|
||||
![]()
Dar nu va ganditi ca toate "relele", sa zicem, vin chiar din avansatul vest? Ganditi-va, ateismul, agnosticismul, nihilismul, marxismul, comunismul, capitalismul... Toate relele care au asuprit Europa vin din sfera unei lumi care s-a indepartat de Dumnezeu si de credinta, si Biserica Catolica, secole detinand puterea in Europa si acum se destrama sub ateismul care se raspandeste ca si cancerul in vest, scazand si morala in mod fulminant, se prabuseste singura... Va spun din cazul meu, vorbind din punctul meu de vedere si vorbind cu fosta mea generatie (eu am crescut intr-o scoala catolica in Spania, apartinand Opus Dei), 120 de copii, din care credinciosi stiti cati mai sunt la ora actuala? 1!, adica doar eu. Unul, din 120 de oameni... Si nu a fost o scoala controversata, ci a fost minunata, cu maicute si preoti, oameni minunati care nu ma discriminau pentru ca eram ortodox, fara spurcaciuni cum ar fi pedofilia sau alte lucruri de care ii acuzata Biserica Catolica...
Poate ca nu stim sa apreciem cele pe care le avem, poate ca Dumnezeu nu ne-a dat mai mult pentru ca nu aveam nevoie, cine stie? Avand credinta dreapta, nu avem nevoie de altceva, pe langa ca nu ii nici saracie lucie, ci in Romania ne bucuram de mediocritate, da, dar liniste, este o tara linistita in care poti trai frumos daca doresti. |
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca trebuie sa incluzi mai multi factori pentru care tarile estice sunt mai sarace decat cele vestice:
1. Cele vestice au fost imperii colonialiste (Spania, Portugalia, Franta, Marea Britanie) si au avut de unde sa aduca bogatii. 2. Estul era intotdeauna campul de lupta ale Imperiului Rus, Imperiului Otoman, si Imperiul Austro-Ungar (Asta recent, ca mai demult erau popoarele migratoare care mai treceau si devastau tot in cale). 3. Comunismul a fost un factor imens in dezvoltarea acestor tari, unde 50 de ani s-a batut pasul pe loc. In rest, argumentul religios nu este unul rau, dar trebuie venit cu argumente istorice, nu ce zice unul si altul: 1. Pe de-o parte, in antichitate, Grecia era considerat leaganul civilizatiei, cu foarte multi filozofi si intelectuali (Arhimede, Pitagora, Thales, Aristotel, Platon, Socrate etc), iar dupa crestinare, a fost cam liniste. 2. Primele universitati erau specializate in studii teologice, fiind sponsorizate de bisericile apusene. Asta a ajutat mult intelecualizarea vestica si formarea curentului renascentist. Pe de alta parte, biserica catolica a fost foarte violenta in modul ei de a propovadui crestinismul, si multe abuzuri au fost facute impotriva intelectualilor de atunci si nu numai. Dar aparent, in timp ce catolicismul s-a recunoscut infrangerea in fata faptelor stiintifice, ortodoxia inca ramane indecisa. Sunt foarte multi factori de discutat, si faptul ca vii aici sa zici pur si simplu "Uite ce e rau, si uite ce e bine" fara sa dezvolti subiectul nu prea ajuta cu credibilitatea ta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Diferenta e religioasa. Altfel cum poti sa-ti explici ca lumea ortodoxa nu a fost afectata de curente culturale precum Renascentismul sau Iluminismul,curente ce sunt specifice doar lumii occidentale (Catolico-protestante) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Crestinii ortodocsi nu detesta pe nimeni si crede-ma ca sunt foarte civilizati, nu stiu ce intelegi tu prin civilizatie...?! Daca crezi tot ce zice la televizor fara sa verifici sursele din care provin informatiile as zice ca esti spalat pe creier fara sa exagerez. Tarile catolice au dus-o bine pentru ca catolicismul a fost cel care a ramas la fraiele Europei crestine dupa ce s-au despartit de crestinii de la rasarit, adica ortodocsii. Nu uita ca, Constantin cel Mare a fost crestin ortodox(a convocat primul consiliu ecumenic ceea ce ma face sa cred ca tinea si el aceleasi invataturi ale Sfintilor Parinti din vremea aceea, pe cand crestinii catolici de azi au uitat de invataturile Sfintilor Parinti din acele vremuri sau chiar le-au schimbat dupa bunul lor plac si aici ma refer la papistasii care au facut asta) si conducatorul ambelor parti crestine si de rasarit si de apus.(http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_cel_Mare) Observatie: in acea vreme nu exista aceasta ruptura in biserica crestina, pe cand astazi exista (citeste aici http://ro.orthodoxwiki.org/Marea_Schism%C4%83) Last edited by hurricane; 17.03.2015 at 15:01:51. |
|