![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
E adevarat, religie si cultura merg mana in mana. Se influenteaza reciproc. De exemplu, morala catolica, desi este aceeasi, in esenta, cu cea ortodoxa, incat nici nu putem vorbi de "morala catolica" ori "morala ortodoxa", ci numai de "morala crestina", totusi exista mari deosebiri date de felul in cre credinciosii percep morala in viata de zi cu zi. Astfel, deosebirea dintre "asta este permis" si "asta este interzis" e mult mai neta la catolici. La fel este cu deosebirea dintre "lucru recomandat" si "porunca". La catolici stii cu precizie ca, daca faci asta, astalalata si nu faci asta si cu asta, atunci te mantuiesti. La ortodocsi nu stii niciodata. Postul e obligatoriu (si draconic fata de cum e la catolici), dar de fapt nu e obligatoriu, ci posteste cine vrea si cat vrea, alegand din post zilele sau saptamanile care-i convin. Divortul nu este permis, in schimb este practicat si oamenii se recasatoresc la biserica. Nu este permisa nici macar abstinenta periodica, in schimb prezervativele si anticonceptionalele sunt permise de multi "duhovnici". Si s-a ajuns aici, fiindca nu exista canoane la zi, nici instructiuni din partea episcopilor. Pe scurt, e debandada, iar acest lucru e cultural, nu religios. E suficient sa vizitati cimitirul Bellu. Catolic, pe urma ortodox. Sa observati diferenta dintre ordinea dispunerii mormintelor. Astea sunt diferenta culturale, nu religioase. Parerea mea.
|
||||
|
||||
|
Citat:
După logica inițiatorului topicului, ortodocșii ar trebui să fie cei mai prăpădiți dintre americani. Și a nu se ignora că sunt vreun milion de suflete. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Daca "rationamentul"tau ar fi valabil, ar trebui sa fie valabil peste tot.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cele mai sarace judete sunt cele cu o traditie de mentalitatea ortodoxa (Moldova,Muntenia si Oltenia) iar cele mai bogate sunt cele din Transilvania(Ardelenii au fost timp de 250 de ani catolici pana cand au fost ortodoxizati cu forta de catre moldo-valahi comunisti) |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Uite ca eu vreau sa fiu sarac. Sarac. Nu muritor de foame. Nu putred de bogat. Sarac. M-as simti aiurea cu prea multi bani in cont. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Duhovnicii ortodocsi corupti sunt o majoritate. Cei saraci cu "duhul" sunt o minoritate. Last edited by IceBreakerDota; 17.03.2015 at 14:38:53. |
|
|
||||
|
||||
|
Ai putea să mi-i dai mie mă egoistu-le!
|
|||
|
|||
|
Citat:
Vin in tara ta, se folosesc de tradatorii de neam si de tara, iti falimenteaza industria, iti falimenteaza agricultura, iti inchid fabricile, ca apoi sa te oblige sa te duci la ei sa muncesti. Ce se intampla daca nu te-ai supune ? Simplu:Euro-maidan, Ukraina 2, chestii d-astea. |
|
|