![]() |
![]() |
|
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Nu m-a smintit nimeni, atata doar ca din pacate nu am posibilitatea sa gatesc " sanatos"( desi noile tendinte arata ca stilul nostru traditional de a gati nu e chiar 100% sanatos...), decat la sfarsit de saptamana, sambata si duminica, si imi ajunge maxim pana pe mercuri-joi. Mai mult nici nu mi se pare sanatos...chiar daca unele chestii mai tin pana la o saptamana. Seara cel mult pot face chestii foarte usoare, daca e cazul. Tot asa, mai mult sau mai putin sanatoase. Depinde de cerere si oferta.... nu am ceface, ajung foarte tarziu, de la o vreme las treburile mai anevoioase ( spalatul cratitelor, tigailor) pt dimineata...nu ca m-ar omori cheful la prima ora de asa ceva,'dar macar sunt mai odihnita si vad mai bine :). Din pacate nu ne putem permite cel putin deocamdata sa mai angajam pe cineva ( la serviciu)...( chiar mi s-a plans sefa ca daca intru in medical, sau in prenatal, cand o fii, trebuie sa ma plateasca si pe mine , chiar daca e vb numai de 600 lei, si pe cine-o sa-mi tina locul...si acum problema e daca respectivul/respectiva va reusi sa faca atatia bani, sa fie atat de " productiv" incat sa ne ajunga la amandoi... cred ca nimni nu segandeste la aspectle astea cand isi deschide o afacere asa mica...chiar daca teoretic plateste casa de asigurari medicalele, initial le plateste firma si apoi face cerere sa recupereze banii si dureaza pana la cativa ani....)
Last edited by fallen; 18.03.2015 at 18:23:12. |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu zic ca"evenimentul"unic de a deveni mama este o ocazie destul de buna pt a gati si alege sa mananci sanatos macar pt 9 luni :) Secretul este sa faci cumparaturi din timp,sa sortezi,speli si portionezi legume proaspete si fructe in asa fel incat cand vii flamanda totul sa nu iasa din control. Americanii spun ca este prea tarziu sa tii dieta cand iti este foame;cand vii flamand acasa si nu esti pregatit faci cele mai proaste alegeri. De fapt asta este regula generala. Si eu am ajuns la concluzia ca mancarea romaneasca este grea si nu printre cele mai sanatoase alegeri,prea multa carne,grasime ,rantasuri si prajeli. Eu de regula,nu gatesc romaneste decat de sarbatori,si atunci dietetic. Nu pot sa mananc nimic prajit pt ca-mi declanseaza refluxul de acid gastric.
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Cam aceiasi parere am si eu.Mancarea traditionala este foarte gustoasa,nimeni nu poate contesta asta, dar prea grea, se foloseste prea des carnea de porc in alimentatia zilnica.Am observat ca se utilizeaza rar meniuri bazate pe salate sau peste preponderent, fructe si sucuri naturale.Un lucru surprinzator: multi romani consuma masa cea mai ,,grea" seara si sar peste micul dejun, iar in timpul zilei nu consuma cereale sau fructe ci produse gen shaorma sau pizza.Nu prea exista o cultura a unei alimentatii sanatoase dar, totusi, am vazut si oameni care, in perioadele de post macar, renunta la meniul traditional, bazat in exces pe carne, in favoartea unei alimentatii mult mai sanatoase si echilibrate.Insa aspectul care m-a intrigat cel mai mult este apetenta multor oameni pt bauturi gen cola sau de acest tip in detrimentul unor ceaiuri cu miere de exemplu.Foarte multi oameni nu practica nici un fel de sport sau de exercitii fizice iar mersul pe bicicleta este foarte putin raspandit.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 19.03.2015 at 11:35:09. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Amandoi uitati un lucru.Retele traditionale au fost facute in vremea in care
omul avea un sistem super-imunitar, intr-o era fara poluare (produsii secundari de reactie ai industriei petro-chimice), intr-o era unde munca fizica era principala activitate(si nu statul la birou),intr-o era unde nu exista super-inflatia de E-uri iar organismul omenesc nu era supra-saturat in E-uri si alte chimicale, intr-o era unde taranul roman respira doar aer de munte, si nu aerul din tzeava de espamente. Faptul ca organismul nostru din ziua de azi, tolereaza greu (pt unii) astfel de mancaruri este un semn de slabiciune si semnal de alarma pt sistemul imunitar.Pur si simplu, sistemul digestiv nu poate face fata unor alimente naturale, pt ca sistemul digestiv de azi se hraneste doar cu E-uri. Daca nu poti manca mancarea traditionala, este un semnal de alarma. Sistemul imunitar se duce de rapa, iar sistemul digestiv este la pamant. Problema nu este la retetele traditionale ci la omeni.Acolo e problema. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Ca întotdeauna.
__________________
Îmi cer scuze celor pe care i-am supărat! "Trebuie sa mori înainte de a muri Pentru a nu muri atunci când mori" |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Problema este si mai complicata.Bunicii. nostrii nu consumau carne in exces, muncau multe mancaruri bazate pe legume, intradevar naturale, desfasurau munca fizica, avea un regim de viata mult mai ordonat si echilibrat si intradevar poluarea era mai mica, la fel si pt E-uri.Dar acum conditiile de viata s-au schimbat radical, din toate punctele de vedere si trebuie sa-ti adaptezi si alimentatia intrucat nu prea sunt sanse sa revenim la conditiile lor.Mancarea traditionala avea un sens in conditiile lor de viata, in noul context nu mai are acelasi efect benefic. Din punct de vedere al sanatatii, comparativ cu alte tari din UE, este un dezastru. Insa marea majoritate,neputand schimba conditiile si mentinand si sistemul traditional de alimentatie preponderent pe baza de carne grea,vor trai pe propria piele efectele.Ar fi ideal sa schimbam anumite conditii de viata dar sistemul romanesc,pe acest segment, nu are nici o viziune si este primitiv. Se merge pe ideea ,,merge si asa". Cu tot ce decurge din asta, inclusiv nevoia de a apela la sistemul medical public, o nenorocire din ce in ce mai mare pe zi ce trece.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 19.03.2015 at 12:03:41. |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Imi aduc bine aminte cum bunicii mei faceau o mamaliga la pranz. Din care uneori aveau si seara. In fiecare zi. Eu fac o mamaliga pe luna. Imi aduc aminte limpede cum ei mancau "cir" frecvent, cam o seara din doua. Adica, un fel de terci cu lapte in loc de apa. Nu am facut niciodata. Grisul era nelipsit. In tot felul de combinatii, inclusiv in compozitia placintelor. Astazi, copiii mei socotesc bunatatea de gris cu lapte ca un fel de pedeapsa. Toate mancarurile traditionale se bazau pe cereale. Alivanca. Nu mai exista. Julfa. Lipsa. Coliva. A persistat numai in ritualul funerar. O soarta asemanatoare cu cerealele au avut-o leguminoasele, cu care se aseamana ca valoare nutritiva. Mai folosim numai mazarea si, mai rar, fasolea verde. Ambele au disparut din meniurile oricarui restaurant, nu mai sunt de bon ton nici macar ca garnitura la friptura. Insa, in vremea cand eram copil, mancam frecvent mazare ca garnitura. La restaurante de prestigiu. Inainte se foloseau si leguminoase iesite cu totul din uz. Bobul. Lintea. Bamele. "Un blid de linte" era socotit ceva asa de bun, incat merita sa cedezi dreptul de primogenitura pentru el. Cine mai mananca, azi, linte ca fel principal ? Extrem de rar, se mai mananca supa de linte, ca o curiozitate exotica. Supele in general se mananca tot mai rar. Si nu doar in Romania. Acelasi lucru e si in Franta, unde am dificultati de a mai gasi chiar si farfurii adanci. Ceea ce e impresionant este viteza cu care saracirea meniurilor are loc. Cu doar o generatie in urma, supa era nelipsita de la orice restaurant francez. Obiceiul de a servi o supa usoara, seara tarziu, cand vii de la spectacol a generat cuvantul "supeu", iesit din vocabular. Patrunsese in toate limbile pamantului, fiindca toti oamenii iubeau supa. Azi, in engleza, cand spui "the supper" lumea se gandeste la Cina cea de Taina, numai la supeu nu se gandeste, fiindca nu mai exista. Prin "crema", pe vremuri, adica acum 20 de ani, se intelegea o supa concentrata, eventual pasata. Prin "consomé" se intelegea o supa subtire, cu galbenus de ou crud. Eu am apucat consomé-uri chiar si in Romania, la Romische Kaiser din Sibiu. Nu mai exista, iar lumea nici nu mai stie de ele, nici macar nu-si mai aminteste, ca si cand nu au existat niciodata. Dramatica e si ingustarea sortimentului de ciorbe, o mancare specific balcanica, o mancare in care bucataria traditionala romaneasca avea un cuvint de spus. Astazi, la restaurante mai sunt (daca sunt) trei feluri de ciorbe: de "vacuta", de perisoare si de burta. Erau zeci, sute de feluri de ciorbe. Minunate ciorbe, inclusiv de post. Semnul primaverii era ciorba de stevie, prima "ciorba noua", din postul Pastelui. Nu dupa mult timp, era vremea ciorbei de loboda. In posturile mici, de vara, bunica mea, coana preoteasa, facea o ciorba de hribi de iti mancai degetele. In alternanta cu "ciorba de buruieni", sau de fasole, ca sa nu ne plictisim. In postul Craciunului, domnea ciorba de sfecla. TOATE au disparut. Un restaurant cu pretentii, daca ar avea nebunia sa propuna ciorba de fasole, ar fi imediat calificat ca "zahana". Daca nu cumva "cantina". Si totusi, acum doar 10 ani, inca mai gaseam ciorbe de fasole la restaurante la nivel de Capsa. Bucataria devine tot mai monocorda. Putinele ciorbe pe care le mai gasesti in meniuri sunt numai cu otet, ca agent de acrire. Nu mai umple nimeni borsul, nici nu mai stie cum se face. Sucul de lamaie (in realitate sarea de lamaie, produs al industriei chimice) l-a inlocuit. Corcodusele verzi sau agrisele nu se mai folosesc ca agenti de acrire nici macar de catre gospodinele foarte avansate. Multumesc mult pentru cele doua jumatati de andive imbalsamate cu un maglavais alb si servite pe post de felul I. Mie dati-mi ciorba mea inapoi !
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 19.03.2015 at 13:42:18. |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Mihnea, eu si a mea tinem postul da capo al fine, si preparam cu schimbul, de 3-4 ori pe saptamana, dupa cum urmeaza: ciorba de linte, naut, soia, ridiche neagra, cartofi innabusiti, compoturi de mere/pere fara zahar, suc de morcovi, suc de pomelo, grapefruit, lamaie aproape zilnic. Tot mananc ca porcu', cum ma stii, dar cel putin sanatos.
Si da, cand nu fac trasee lungi prin stravechiul cartier al copilariei mele in scop de, vorba lu' a mea, "slabesti 500 g si pui 3 kile", stau si noptile cu fundul pe scaun facand instalari, compilari, alea-alea. (Io lucrez home). |
#9
|
|||
|
|||
![]()
La noi s-a gatit mancare de bame recent si a fost apreciata, s-a terminat repede.Linte am cumparat aseara, din comert,gata preparata si nu mi-a placut foarte mult cum era pregatita.In schimb am cumparat ingrediente pt salata verde cu porumb.Andivele imi plac doar cum le prepara mama :)
|
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Este chiar scandalos sa mananc pt prima data unele alimente de baza la 30 de ani,dupa plecarea din tara. Linte,bob,naut si multe altele pe care nu le mai enumar.De ce nu se gaseau de cumparat?Daca ar fi fost pe piata am fi cumparat macar din curiozitate.Insa pe timp de iarna la piata nu gaseai decat cartofi,morcovi,telina,mere si varza. Bame mancam numai la bunici care cultivau in fiecare an si le foloseau la "ghiveciul de legume". Mama si bunica fac bors in mod uzual,mai rau este de mine ca nu gasesc cele necesare in US cunm nu gasesc nici sare de muraturi(decat la engrossuri unde trebuie sa cumpar cam 10 kg)-asta pt varza murata sau castraveti. Dupa ce am"facut cunostiinta"cu lintea nu-mi mai lipseste din camara.Fac o ciorba de linte cu rosii,telina,morcov si uneori cartofi pe care o acresc cu otet de mere,sau nu...depinde. Alteori ii pun turmeric, curry si ghimbir. Aseara am facut o supa crema din conopida,fasole alba si cartofi;condimente ![]() Cresc ierburi in gradina,am rozmarin,salvie,busuioc,curry,menta si cimbru. Mama mi-a trimis seminte de leustean,pe care o sa le plantez in curand. Ciorbe si supe fac des,posibilitatile sunt nelimitate. De curand,fiind intr-o calatorie am mancat la un restaurant supa greceasca de...vinete!!! Sau supa Africana de naut. Devenind vegetariana in 2011 am ajuns cam la nivel de chef in bucatarie;dar acum in post ma mai temperez cu exotismele. Din pacate mamaliga nu am facut in ultimii 10 ani ![]() Bunicii si strabunicii mei mancau carne doar in weekend(poate si lunea ca ramaneau resturi),in schimb in timpul saptamanii se gatea fara carne si se tinea post strict neaparat vinerea-adica ceai cu paine la mic dejun,paine cu masline intre mese si salata orientala sau mancare de cartofi/fasole pt cina. Toti au murit de batranete fara boli metabolice sau cancer;bunica inca mai traieste pe plantatie si nu cred ca a mai vazut vreun doctor de la ultima nastere...
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|