Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Dar literatura Duhului Sfânt (Biblia) ce arată? Că trebuie celebrată prima zi a săptămânii? E vreo poruncă dumnezeiască în acest sens?
|
Daca ne referim la perioada Noului Testament, ca nu trebuie nici una in mod expres.
Citat:
Dacă am zis că nu e a dumneaei Èi că e âpersonalăâ, oare a cui ar putea fi? Chiar trebuie să anexez Èi o poză?
|
Serios? Nu Ellen White a venit cu ideea ca Adam ar fi pazit Sabathul in Rai?
Daca nu ea, atunci cine?
Citat:
Vezi cum te contrazici? âNu a spus nimicâ, dar totuÈi a spus...
|
Nu, nu a zis cat a fost in trup "Sa paziti sabathul" sau ceva de genul, doar a corectat fariseii acelor vremuri care sustineau, ca si voi azi, ca anumite lucruri nu trebuie facute in sabath: sa iti faci de mancare, sa vindeci oameni.
Citat:
Ca să aveÈi măcar un singur verset biblic despre Èinerea duminicii, pe lângă sutele de alte versete cu privire la sfinÈenia sâmbetei. Èi uite că totuÈi n-a făcut-o...
|
Intelege ca
Duminica nu e Sabath.
Si ti-am mai spus-o de cateva ori pana acum.
Daca poti.
Daca nu, este inutil, macar abtine-te.
Citat:
Èi mă rog frumos în ce constă ritualismul sâmbetei? Sau altfel spus, duminica e mai âneritualăâ decât sâmbăta? Că nebiblică, nehristică Èi neapostolică e categoric!
|
Tinerea sabathului e o porunca rituala, nu una morala.
Duminica la fel, tine de ritual - altul desigur.
Citat:
Va trebui să te hotăreÈti dacă mă consideri un urmaÈ al lui Luther, ori a Ellenei White. Èi după ce te-ai hotărât, îÈi voi spune că părerea ta nu contează :)
|
Si a lui Miler Cel Mincinos. Si altii :)
E o lunga genealogie a ratacirii.
Citat:
Cum am mai spus [Èi nu ai reÈinut. Poate încerci acum], credinÈa mea/noastră nu se bazează pe âpăreriâ, ci pe principii de doctrină biblică,
|
Asa ziceti voi la
inventii adhoc? "pareri de doctrina biblica"?
Citat:
ori această idee nu este âdogmăâ. Pe de altă parte, chiar dacă prin absurd Adam ar fi săpat prin grădină în timp ce Dumnezeu Se odihnea -vorbesc de primul sabat din istorie- ce legătură ar avea aceasta cu fundamentul doctrinei sabatului?
|
Demonstreaza ca "parerile vostre de doctrina biblica" sunt de fapt ....complet nebiblice.
Citat:
Irelevant (deÈi... iar nu ai fost atent) din moment ce creÈtinii nominali nu Èin seama de multe din predicile apostolilor.
|
"Crestinii nominali" - astia voi sunteti?
Citat:
Interesant că totuÈi Èin seama de ceva ce apostolii nu au predicat niciodată: âsfinÈenia zilei întâi a săptămâniiâ.
|
Ai fost acolo?
Sau nu citisi Biblia care zie ca mult mai multe decat cele ce au fost scrise s-au spus atat de Hristos cat si de Apostoli..
Citat:
Nu am susÈinut niciodată că toÈi, e vorba desigur de perioada de după moartea apostolilor. În schimb, este atestat istoric că Èi după acea oficializare au mai rămas creÈtini ce serbau sâmbăta.
|
Au mai ramas probabil si din cei care se taiau imprejur si de care s-a luat asa tare Sf. Ap. Pavel.
Ati putea incerca si voi...
Citat:
Pentru a treia oară nu ai fost atent (ce am scris în paranteză). Whatever, sărbătoarea aceea e sâmbăta Èi nu âZiua RecunoÈtinÈeiâ. Ziua RecunoÈtinÈei în sine, nici nu e sărbătoare adventistă, e americană.
|
Din pacate e chiar adventista.
Alfel nu s-ar serba in adunarile voastre.
Si nu si in Romania.
Apropo, aveti cumva si
Hallowen -ul?
Sa mai mentionez ca la Americani e in noiembrie si la voi pe 12 octombrie?
Uite aici:
http://www.adventistmures.ro/12-10-2...cunostintei-4/
Si aici:
http://azscrinul.ro/sarbatoarea-recunostintei/
Minciunica, minciunica..greu narav..
Citat:
Fenomenal cât de neatent (spun aÈa din delicateÈe) poÈi fi! Nu ai reÈinut că acele reprezentări (dacă totuÈi sunt) nu sunt âiconograficeâ.
|
Pai nu sunt, pentru ca nu reprezinta pe Adevaratul Dumnezeu ci doar un dumnezeu imaginar al adventistilor.
Fata de care nici macar ei nu au prea multa evlavie, altfel ar fi destul de iconografice, chiar si in sensul strict idolatru.
Citat:
Depinde cine sunt âgreÈiÈiâ Èi âsectariâ în cazul de faÈă
Se pare doar... dar acum nu-Èi mai acuz neatenÈia. Am spus încă de-acum câÈi ani pe acest forum. Èi Constantin nu âa schimbat ziua de odihnăâ, nici nu avea cum, doar Dumnezeu o putea face (Èi nu a făcut-o! ). El doar a legiferat cinstirea âvenerabilei Zile a Soareluiâ, respectiv ziua întâi a săptămânii.
|
Serios minciunila? Esti sigur ca asta a legiferat?
Crestinii nu s-au inchinat nici unui Soare, nici inainte, nici in timpul, nici dupa Constantin cel Mare.
Fiecare zi de altfel era incheiata in perioada aia unei zeitati. De acolo venea si denumirea lor si s-a pastrat chiar si pana in prezent pe alocuri.
Sa inteleg ca voi cinstiti pe Saturn?
Ca de acolo vine denumirea zile de sambata(Saturday): "Saturday dies" - ziua lui Saturn la romani.
Citat:
Că bine zici âvreo uniiâ. A fixat-o Creatorul nostru sub formă de poruncă clară!
|
Pentru evrei.
Citat:
A cerut Domnul aÈa ceva? De exemplu, moartea Sa răscumpărătoare a cerut s-o pomenim (Cina Domnului). Deci...
|
Nici "Ziua recunostintei" n-a cerut..si iote ca a primit
Citat:
Ai descoperit un adevăr, bravo! Acesta a fost unul din motivele pentru care creÈtinii mai âcooperanÈiâ (nu Ètiam ce eufemism să folosesc) au considerat că e mai comod să serbeze ziua pe care toată păgânătatea din Imperiu o serba Èi astfel să nu se supună unui âriscâ suplimentar. Desigur au fost Èi alte motive.
|
Pai paganatatea nu serba saptamanal nici o zi in mod special.
Oricum nu prin stat degeaba. Se lucra 7/7.
Sabatul ca zi de odihna a fost dat doar pentru evrei si doar evreii l-au tinut si il tin.