Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2015, 15:21:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De fapt e problema ta, pentru ca ce spun eu e ce spune Biserica dintotdeauna si toti sfintii.
Bun, nu vroiam sa continui discutia asta, dar daca insisti..

La care mai adaugam ceva idei personale cum fac neoprotestantii cu Biblia.

Poti sa citezi dintr-o invatatura de credinta care spune chiar asa, literal: "doar ortodocsii se mantuiesc"?

Apropo, dreptii Vechiul Testament erau si aia ortodocsi? Sau nu s-au mantuit?

Citat:
Tu (ca si altii) incerci sa armonizezi invatatura cu conceptiile venite din apus.
Si nu prea se potrivesc, dar unii se chinuie sa le taie, sa le alungeasca, doar-doar s-or potrivi
Parca esti Antonia cu placutza ei cu "vrei sa fii corect politic".
Ea atata stie, atata poate, aveam impresia ca tu esti din alt material.

Citat:
. Tocmai am scris de sf. Serafim de Sarov, de exemplu.

1. Tocmai i-am scris lui Teodor, in mesajul precedent, de sf. Serafim de Sarov. Sunt zece randuri, ai raspunsul la toate aceste intrebari din apus. Sfantul spune ca, pentru faptele sale bune, Domnul il ajuta sa afle adevarul si sa vina in Biserica, chiar daca e pagan. La fel ca in cazul sf. Corneliu Sutasul.
Corect, dar de aici putem deriva afirmatia inversa?
Ca daca nu li s-a predicat Evanghelia nu sunt vrednici de ea?

Foarte comod sa afirmi asa ceva, dar realitate pare destul de diferita.

Putem vedea destule cazuri in jur de oameni care inoata in ortodoxie, ba chiar si botezati in credinta ortodoxa, dar nu sunt vrednici nici pe de parte de ea.

22 milioane de avorturi - un intreg popor masacrat - astea sunt roade ortodoxe?

Si oameni mult mai decenti carora nu prea le este la indemana, de exemplu un chinez crestin, desi neoprotestant dar moare pentru Hristos, asa cum l-a aflat el.
Mamele asasine care se spovedesc, fie si formal si pe urma se lafaie bine mersi in strana cumparata de la biserica, au sansa la mantuire dar ala nu.
Phuaaaai, ce teologie faina.

Citat:
2. Diferenta este ca acum este Botezul si Sfintele Taine. De aceea nu se puteau mantui dreptii din VT. Protestantismul spune ca jertfa Mantuitorului a avut efect asupra tuturor oamenilor, ortodoxia spune ca nu, Botezul, Sfintele Taine, credinta si faptele il fac pe om beneficiar al lucrarii Mantuitorului. Deci omul nu s-a schimbat, se schimba dupa ce se boteaza.
Si vrei sa spui ca este ok daca unii nici macar nu afla ca exista vreo schimbare la care trebuie sa se supuna..

Citat:
3. E posibil sa intelegi gresit termenii, in sensul dreptatii si pedepsei in apus. Domnul nu l-a pedepsit pe om, doar l-a ajutat. Omul s-a autopedepsit. Domnul face tot ce poate ca sa ajute pe om, dar nu impotriva vointei lui. Vointa care il face sa faca fapte rele sau sa aiba inima impietrita.
Pai si pe Papuas cu cel ajuta, practic?

Dupa spusele tale, e tot una ca traieste in perioada Vechiului Testament sau al Noului Testament.
Pentru el, Jertfa lui Hristos este inexistenta.

Mai ramane sa afirmi ca Hristos s-a jertfit doar pentru unii oameni, pe baza inaintei vederi a meritelor fiecaruia.
Dupa tine, unii sunt condamnati din start, nu au nici o sansa.
Daca asta nu e un soi de calvinism .. nu stiu ce ar mai fi..
Macar in calvinism, aia alesi sunt mantuiti la sigur, la tine mai e un strad de indoiala.

Dumnezeu vad ca merita sa le aduca la cunostinta Jertfa Lui, dar de fapt nu toti care o merita, merita cu adevarat, ca unii totusi o vor respinge.
Nu stia asta Dumnezeu de la inceput ca sa nu-si mai piarda timpul cu ei?
Sau macar sa le ofere o sansa similara TUTUROR "nemeritosilor" conform dreptatii lui?
Sa intelegem ca Dumnezeu in varianta ta e nitel miop, unii ii vede asa, ca parca s-ar mantui desi nu si altii categoric nu desi nici macar nu li se da o sansa cat de mica?

Din perspectiva ta, rezulta ca Jertfa lui Hristos n-a fost pentru toti oamenii ci doar pentru cativa.
Poti baga mana in foc pentru ortodoxia teoriei asteia?

Sau mai bine convenim ca logica ta cu care unesti diverse afirmatii a unor ortodocsi respectabili este defectuoasa?

Citat:
4. Nu e vorba numai de logica, ci de invatatura revelata. Daca Iisus spune ca nu se mantuieste cineva fara botez noi il ascultam, nu facem filozofii omenesti.
Ok, fie dupa criteriul asta.
Suntem la Judecata de obste.
Ce a spus Hristos?
"Cel ce va crede și se va boteza se va mântui; iar cel ce nu va crede se va osândi."

Vine randul Papuasului.
Si Hristos de Catalin2: "uite nene, esti osandit la Iad ca n-ai crezut"
Papuasul: Crezut in ce, Tata?
Hristos de Catalin2: "Pai sa crezi in mine, in Jertfa mea, etc"
Papuasul: "Pai cat am trait n-am auzit de asa ceva".
Hristos de Catalin2: "Pai mars la Iad ca oricum nu erai vrednic sa auzi".

Vine randul Chinezului.
Hristos de Catalin2: "uite nene, esti osandit la Iad"
Chinezul: "Pai cum nu, Doamne, nu doar am crezut, am si murit pentru Tine, de ce?".
Hristos de Catalin2: "Pai era o clauza ascunsa in contractul de mantuire"
Chinezul: "Ce, clauza Doamne? Ca daca stiam de ea.."
Hristos de Catalin2: "N-ai tu nevoie sa stii, am stiut eu si pentru ca n-ai indeplinit-o nu m-am indurat sa-ti trimit un misionar ortodox, sa ai un botez autentic, te-am pacalit cu pastorul ala. Asa ca degeaba ai luat-o pe coaja pentru Mine, n-ai acte in regula, mergi in Iad".

Super, ai un Dumnezeu tare ciudat.
Pica ambele criterii ale dumnezeirii simultan: si dreptate si milostenie.

Last edited by AlinB; 24.03.2015 at 16:54:15.