Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Nu vreau să te mint, nu am citit retractările, pentru că nu le-am găsit traduse, iar în PL, englez, am țintit doar pistele pe care s-au observat de teologii americani și greci, "aterizări forțate" în "teologia" lui Augustin. Am citit un compendiu al teologilor americani ortodocși de la colegiul "Holy Trinity" din Boston, în care se spunea că în Retractările lui Augustin, el nu vorbește despre greșelile dogmatice, ci doar de câteva retușuri simple, alături de o critică ușoară a dogmaticii vremii sale, puțină, cu referire în principal la screrile sale.
Oricum, să spui că oricine se numește creștin, poate boteza, chiar și eretic fiind, și botezul este valid, pentru că harul lucrează prin pronunțarea forumulei treimice, e o erezie incredibilă. Augustin practic desființează ereziile, și pentru el, oricine se numește creștin și orice spune, e bun spus, dacă rămâne cât de cât, în liniile mare ale învățăturii. Deci e oarecum, primul ecumenist. În fine, asta ca o notă personală.
|
Ce zici de faptul ca amandoi am putea avea dreptate? Tu pe linie dogmatica, iar eu pe linie istorica si patristica? E posibil ca noi sa-l vedem din unghiuri diferite pe Augustin si fiecare sa aiba dreptate in felul sau. Oricum ca si scriitor bisericesc, este al doilea ca numar de opere cu 131, dupa Origen care a scris 3000. Am citit intr-o carte mai noua de la Edit. Sophia o afirmatie care m-a pus pe ganduri, si anume: ca daca vrei sa citesti toata opera lui Augustin ai nevoie de 80 de ani, in conditiile in care citesti 8 ore zilnic. Trebuie tinut cont si de faptul ca daca a scris atat de mult, e posibil sa fi sustinut unele abateri dogmatice (prefer acest termen, in locul termenului erezie), ca si alti Sf. Parinti si Scriitori Bisericesti. Nu mai spun faptul ca intreg Evul Mediu a fost profund influentat de gandirea sa, iar in filosofie a influentat pana in secolul XX. H. I. Marrrou sustine ca Augustin face trecerea de la gandirea antica la cea medievala. Dintre Sf. Parinti care imi vin in minte pe care i-a influentat Augustin imi vin in minte: Sf. Teofan Zavoratul, Sf. Grigorie Palama care se inspira din tratatul De Trinitate, si mai sunt cativa, dar din pacate nu am cartea lui S. Rose la mine momentan. Prefer termenul de abatere dogmatica din cauza ca abaterea nu te scoate in calendar daca esti praznuit, iar daca sustii erezii nu ai ce cauta in calendar. Ca sa-ti dau un exemplu concret: Evagrie Ponticul, care nu e sfant desi a trait o viata sfanta, nu este trecut in calendar pentru ca sustine unele erezii ale lui Origen.