![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Aline, repet: nu am nevoie de susținători. Nu sunt pe forum ca să adun susținători.
E psihologie inversă, ți-am mai scris despre asta. În fine, nu are rost să te mai bag în seamă, fiindcă refuzi orice vine de la mine. Te rog nu mă mai băga nici tu în seamă. Spor la mântuire. Subiectul ortodocși versus romano și greco, nu există. Nu e o luptă, nu a fost și nu va fi. Deși unii s-au luptat, împotriva ortodocșilor. E bun simț. Și inteligență. Trebuie să fi lipsit de lucruri elementare de logică, de gândire, de rațiune, de capacități intelectuale, ca să nu îți dai seama care credință este cu adevărat cea creștină. La modul general vorbind, pentru toți care cunosc cât de cât, creștinismul. Iar când un om afirmă, că a ales o credință, datorită liturghiei... e cel puțin ciudată logica de alegere a lui. Aviz Mihai. Aversiunile ce există unii față de alții, sunt pentru cei care se raportază la acest aspect, strict politic. Când citești din Sfinții Părinți de după Marea Schismă, din Răsărit și Apus, poți vedea că Apusul a murit. Patristica Apusului, de după 1054, e ca o oală spartă lovită. Și nu fiindcă ești obișnuit cu limbajul părinților răsăriteni, cum a mai spus, Ioan Cezar, ci fiindcă comparate, efectiv, cele două patristici, sunt... foarte, ilariant de diferite. Iar faptele, când te uiți și vezi faptele apusului de după Marea Schismă, te îngrozești. Deci e bun simț. Prima oară. Apoi, pe partea materială, rațională, credința analizată, prin logică și inteligență, în înțelegerea diferențelor dintre apus și răsărit, pe toată părțile abordate, exegetic biblic, dogmatic, istoric, sunt morți cei din apus. Au vrut să iasă protestanții, și să-i învie pe cei din apus, dar s-au drogat prin învățături atât de diverse și diforme, încât creștinismul protestant, e un soi de șamanism, de magie uneori druidă, alteori celtică, sau vikingă (fără aspectul eroic) Asta ca să nu spun că empiricul, simțirea, trăirea prin experință, ar trebui să fie suficientă, oricărui om, ca să fie aleasă credința creștină ortodoxia... Fără nimic altceva, fără patristică, dogmatică și istorie; asta dacă iubim. Strict cu referire la asta, dacă iubim. Dacă avem cunoștiințe teologice de bază, catehetice, și dacă iubim, devenim ortodocși. Asta fiindcă tot se vorbește despre convertiri prin prisma amintirilor din copilărie, față de liturghie. Ciudat mod, dar chiar și așa devii ortodox, pentru că nu experiențele din copilărie ar trebui să dicteze mântuirea personală a fiecăruia. Ar însemna că Pavel, nu ar mai fi devenit creștin, și nici un Apostol, nu mai devenea Apostol, cu copilărie în templul iudaic, mereu. De ce oare e așa de greu câteodată să gândești maturi și limpede, să fim obiectivi, să fim lucizi și transparență. Hristos nu se ascunde. Nu are de ce. Nu s-a ascuns niciodată. A fost mereu, și în veac este Același. Dar de ceilalți hristoși, am fost avertizați, arieni, nestorieni, monofiziți, romano-catolici, lutherani, etc., de acești hristoși am fost avertizați. Și îi deosebim întâi prin bunul simț. Prin nevinvăția aplicată simțirii, trăirii, comuniunii, aspectului creștin din monahism, de exemplu. Călugării romano-catolici, au voie să-și înființeze formații de muzică, chiar și hard rock. Oare ăsta-i monahismul? Deci, uite, bunul simț... Sunt multe de spus, în câteva cuvinte, chiar pagini, e greu de exprimat.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 28.03.2015 at 23:23:43. |
|