Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.04.2015, 20:26:18
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit

Iustin ar fi frumos sa dai o definitie la ce intelegi tu prin persoana, cum a facut Ezio, ca sa intelegem si noi la ce te referi.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2015, 20:47:16
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Imposibil să îmi imaginez un Dumnezeu fără simțire, absolut detașat și indiferent.
Un astfel de Dumnezeu nu mă îmbie să mă închin Lui, să Îi aduc recunoștință, să Îl implor etc.
Un Dumnezeu străin de simțămintele omenești, Unul Care să nu cunoască pe viu dragostea, durerea, bucuria... nu mă îmbie la comuniune. Nu co-există cu mine și nici eu cu El. Sau, mai exact, nu mă poartă din neființă și ex-istență în Ființare.
Voi de unde știți că Domnul zace în ne-simțire veșnică și detașare absolută?
Că eu cred tocmai contrariul (veșnică simțire și voire, implicare absolută), să fiu iertat pentru mărturisire.

Cum poate ierta Dumnezeu, dacă e lipsit de simțăminte? Cum poate pedepsi dacă nu are o voință vie? Cum a putut regreta Potopul? Cum de va vărsa din Gura Lui pe căldicei?
Să fie Dumnezeu o tablă rece de legi și norme? Un tabel de algoritmi? Un procesor care rulează implacabil precum legile neîmblânzite ale naturii?
Greu de crezut.

Firea Dumnezeiască este aceea prin Care, din iubire, a fost creată lumea și a fost făurit Adam. Să cred că Această Natură Iubitoare și cu veșnică voință joacă rece și plictisită, precum un gamer dezolat, jocul de-a Pronia și mântuirea?
Nu, nu îmi pot închipui un tată, fie El și Tatăl Ceresc, care să nu sufere pentru fiul lui. Cu atât mai mult cu cât e Tatăl al Cărui Fiu e pironit pe Cruce.

Bag seamă că Ipostasul divino-uman a devenit pe aici un fel de cutie de tablă, încăpătoare foarte, dar care nu mai e bună nici măcar să sufere rugina ploii ăsteia de aprilie....
Reply With Quote
Vechi 06.04.2015, 20:59:39
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit

Dumnezeu este iubire divina nici nu are nevoie sa simta dragostea, bucuria si durerea acestei lumi. Si ce te face sa crezi ca El are nevoie de inchinarea ta?
Reply With Quote
Vechi 06.04.2015, 21:03:32
Ratacitorul Ratacitorul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Rog pe crestinii ortodocsi sa se abtina de la orice comentariu cu caracter de contradictie sau disputa in aceasta saptamana!Discutiile pot fi reluate saptamana viitoare!
Vechi 06.04.2015, 21:16:09
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Voi n-ati inteles, omului i-au venit niste idei si vroia sa le expuna, nu putea pur si simplu ca va luati de el, nefiind tocmai ortodoxe, asa ca a fluturat nitel capa, voi v-ati repezit ca taurii, si in timp ce gafiati pe langa el primind dezaprobari sub masca unei tentative nereusite de maeutica, el v-a oferit ideile lui, asteptand probarea voastra.

Un meci fara sens dupa mine dar ma rog..

Last edited by AlinB; 06.04.2015 at 21:19:01.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2015, 00:14:38
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bob2909 Vezi mesajul
Dumnezeu este iubire divina nici nu are nevoie sa simta dragostea, bucuria si durerea acestei lumi. Si ce te face sa crezi ca El are nevoie de inchinarea ta?
Dumnezeu Întreit în Persoane. Care, Persoane, sunt și simt dragostea, bucuria, durerea etc. Tocmai de aceea simțim și noi (cei care suntem creați după chipul și asemănarea Domnului), tocmai de aceea Le și iubim.
Dar poate că tu iubești o abstracțiune sau poate că iubești chiar pe robocop. Or, să fim înțeleși: Dumnezeu nu e robocop și nici abstracțiune. Este Ființa.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2015, 00:52:36
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Dumnezeu Întreit în Persoane. Care, Persoane, sunt și simt dragostea, bucuria, durerea etc. Tocmai de aceea simțim și noi (cei care suntem creați după chipul și asemănarea Domnului), tocmai de aceea Le și iubim.
Dar poate că tu iubești o abstracțiune sau poate că iubești chiar pe robocop. Or, să fim înțeleși: Dumnezeu nu e robocop și nici abstracțiune. Este Ființa.
Dumnezeu este iubire .
Chiar si cand pedepseste , o face spre un bine
Dumnezeu nu cunoaste patimirea pentru ca esenta Sa este vesnic bucurie si revarsare de dragoste .
Si cel mai cumplit moment al istoriei creatiei ,rastignirea Fiului sau,a fost de fapt o imensa revarsare de dragoste , fara plata,fara explicatie ,pentru cei care il rastigneau pe Fiul Sau.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2015, 02:31:58
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Dumnezeu este iubire .
Chiar si cand pedepseste , o face spre un bine
Dumnezeu nu cunoaste patimirea pentru ca esenta Sa este vesnic bucurie si revarsare de dragoste .
Si cel mai cumplit moment al istoriei creatiei ,rastignirea Fiului sau,a fost de fapt o imensa revarsare de dragoste , fara plata,fara explicatie ,pentru cei care il rastigneau pe Fiul Sau.
Bine, bine, desigur. Iar când ai puțin timp lămurește-mă și pe mine te rog ce înțelegi prin esență, eventual ce este esența lui Dumnezeu.
Pe de altă parte, eu nu pot crede într-un Dumnezeu impersonal. Nu mă interesează.
Iar dacă e personal, dacă e comuniune de Persoane, apoi eu înțeleg că iubește, suferă ș.a.m.d. Desigur, în alt mod decât o facem noi oamenii însă, dacă e să dăm crezare celor care Îl cunosc, El are toate acele însușiri pe care le găsim de obicei la o persoană - înțelepciune, bunătate, compasiune, milă, răbdare etc.

De la Adam și Eva, Noe, Iov și toți cei din vechime despre care aflăm din Scriptură - până la cuvioșii și sfinții pomeniți în calendar, cu toții au cunoscut un Dumnezeu personal Care S-a manifestat ca deținător al unor atribute printre care se numără și trăirile cât se poate de "emoționale", voliționale, atitudinale etc. Dumnezeu nu e nicăieri în creștinism, în Biserică, prezentat ca rece și ne-simțitor.
Oare nu vrem noi să facem fapte "bineplăcute" Domnului? Așadar Domnului îi plac unele fapte ale noastre, iar altele nu îi plac, ba chiar Îl mâhnesc mult, după cum am aflat de la cei care Il cunosc precum este.

În orice caz, eu cred că Dumnezeu a coborât în istorie și a suferit, precum S-a și bucurat împreună cu noi. Și mai cred că și azi face la fel și că așa va face pururea, cât va dăinui omenirea.
E doar opinia și credința mea, deocamdată așa cum am formulat-o aici. Iertare pentru intervenție, prin care voi fi iritat ca de obicei pe frații bine catehizați și pe cei cu solide cunoștințe de dogmatică...

Last edited by Ioan_Cezar; 07.04.2015 at 02:34:04.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2015, 09:32:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Ai vazut vreo icoana cu Hristos vesel? Sau macar zambitor ?

Pentru "intereactiunea" cu omul, Dumnezeu are o latura umana sau/si a fost definit ca atare, dar nu asta ii defineste natura proprie.

Cum este de fapt natura lui Dumnezeu doar sfintii pot (eventual) intelege, restul isi dau cu parere de la marimea furnicii despre cum ar fi de fapt anatomia elefantului.

Si inca nici nu suntem pe aproape cu proportiile.

Last edited by AlinB; 07.04.2015 at 09:35:11.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2015, 10:34:28
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
El are toate acele însușiri pe care le găsim de obicei la o persoană - înțelepciune, bunătate, compasiune, milă, răbdare etc.

Așadar Domnului îi plac unele fapte ale noastre, iar altele nu îi plac, ba chiar Îl mâhnesc mult, după cum am aflat de la cei care Il cunosc precum este.

...
Despre multe atribute s-a aspus ca sunt esenta lui Dumnezeu :ca este atotputernic ,ca este milostiv, ca este Judecator
Toate sunt desigur adevarate.
Si toate calitatile bune ,enumerate si de tine ,sunt atribute ale lui Dumnezeu ,fara ca insa ele sa ii cuprinda intreaga fiinta.
Liantul,esenta acestora ,ia-o ca pe o parere subiectiva ca sa nu stam sa cautam diferite alte marturii ,pe care le -am mai intalnit dar nu imi vin acum in minte , liantul tuturor acestor 'bunatati' ale lui Dumnezeu este iubirea
Aceasta 'cheie' ne ajuta cand mintea noastra limitata incepe sa se uite si la atributele cu conotatie sau chiar direct negative : patimirea ,suferinta , gelozia ,pedeaapsa,razgandirea

Daca am izola aceste stari ,si nu am cauta motivatia iubirii in acele manifestari ,l-am judeca pe Dumnezeu ca pe un om. Caci la noi asa e,ne racim in dragoste ,si toate obstacolele care le intalnim incep sa devina prilej de poticneala si de carteala si in cele din urma de suferinta

Deci chiar si pe cruce , cititi cu atentie Evanghelia dar si alte cantari din aceasta vreme, Fiul isi dorea cu ardoare sa indeplineasca voia Tatalui pentru noi. Si dragostea pentru noi a acoperit suferinta si rusinea . Mereu Iisus anunta patima sa,nu ca un lucru de rusine sau de care ar fugi ,ci cu bucuria de a indeplini cele pentru care a fost trimis de Tatal.
Chiar si rugaciunea din gradina Ghetsimani , aparent pentru a scapa de chinuri , poate nici nu se referea la El insusi ,ci la a ii scuti pe ucenici sai de incercarile grele ce vor urma .
Chiar si cand Dumnezeu sufera pe cruce ,fara cheia iubirii ,l-am intelege cumva omeneste,precum talharul al doilea ,cel batjocoritor,care in fata durerii,nu a devenit mai bun.
Reply With Quote
Răspunde