Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.02.2015, 00:42:15
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Nu stiu de ce va certati...foarte probabil ca in BC sa se numeasca "paji",chestie de terminologie...
In BO chiar si in engleza isi pastreaza sensul de "baiat de altar"-altar boy.
De ce sa ne stricam pacea pt o terminologie?

Cat despre Cezar...eu zic ca nu mai obisnuieste domnilor sa aiba viciul asta,de care ne-a povestit,chestie de trecut :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2015, 00:54:34
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Un alt mijloc foarte util de ocupare a copiilor, de asta data la initiativa preotului, este atribuirea de roluri in cadrul Sfintei Liturghii.
Preotul meu nu are diacon, in schimb are multi copiii care il ajuta. Baietii sunt ministranti. Unul cara carafa cu apa, pentru ca preotul sa se spele pe maini inainte de Sf Jertfa. Altul cara un stergar cu care sa se stearga pe maini dupa aceea. Patru cara, fiecare, cate o lumanare la Sanctus (echivalentul Trisaghionului), ca sa-i inchipuie pe ingerii prezenti. Unul cara apa sfintita la Aspersiune. Un flacau mai mare, care e in perioada de discernamant vocational, incenseaza (=cadeste). Are o pozitie preeminenta intre ministranti, se cheama "turiferar" (=purtatorul tamaiei). Etc, etc. In total sunt vreo cincisprezece. Ministranti pot fi si la liturghiile rasaritene, numai ca nu le zice "ministranti", le zice "paji". E normal. Daca preotul este Cristos, atunci e normal sa fie inconjurat de paji, care sunt ingerii. Imi aduc aminte, parintele Galeriu, Dumnezeu sa-l ierte, slujea mereu cu cativa paji bine instruiti.

La randul lor, fetele pot primi atributii in cor, in sacristie, in pregatirea Missaletelor (=micile Liturghiere pentru credinciosi) etc. Via este mare, sunt multe feluri in care copiii il pot ajuta pe lucratorul vrednic, spre lauda lui Dumnezeu si spre mai marele rod pentru El.
Avem si noi Domnule Mihnea ,baieti de altar vreo 5-6.
Dar sunt baieti mari intre 8 si 15 ani.
Eu vorbeam de debandada creata de copiii mici,a caror parinti sunt atat de detasati si total indiferenti la dezordinea creata.
Cu cei mai mari,care trec de 6 ani lucrurile stau bine; nu stau insa bine cu copiii mici deoarece parintii lor nu vor sa intervina cand plang sau devin insuportabili. Au ei,occidentalii o intreaga teorie care mie mi-a scapat...

Pana la urma,nu avem ce face,este tolerabil mai ales ca si copiii sunt candidati seriosi in Imparatia Cerurilor :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2015, 01:12:02
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Da, bine frate și soră, mulțumesc pentru certare. Uitați, îmi cer iertare de la Mihnea:
Te rog să mă ierți, Mihnea, am greșit față de tine, m-a luat mânia pe dinainte, iartă-mă te rog, pentru Hristos!
Reply With Quote
Vechi 25.02.2015, 01:33:16
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Da, bine frate și soră, mulțumesc pentru certare. Uitați, îmi cer iertare de la Mihnea:
Te rog să mă ierți, Mihnea, am greșit față de tine, m-a luat mânia pe dinainte, iartă-mă te rog, pentru Hristos!
Nu te-am certat Cezar :)
Si nici pe Domnul Mihnea nu-l cert.

Sper sa luati comentariul meu mai putin decat o cearta :)
Cel mult ca pe o aluzie.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2015, 09:47:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Te asigur, fratioare, ca nu am lasat soarele sa apuna peste mania mea. Domnul este repede iertator, iar eu trebuie sa Il urmez.

La randul meu, te rog sa ma ierti ca, batjocorindu-te, am zis ca esti plin de must (Fapte, 2:13).

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 25.02.2015, 10:07:41
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Au ei,occidentalii o intreaga teorie care mie mi-a scapat...
Da, "lasa copilul sa se exprime". Altfel spus, "daca vreau sa fluier, fluier". Inclusiv in biserica...

Dar de ce spuneti "occidentali" ? Am inteles ca frecventati o parohie rasariteana si ortodoxa. Ma asteptam ca acolo sa nu fie prea multi occidentali.

Citat:
Pana la urma,nu avem ce face,este tolerabil mai ales ca si copiii sunt candidati seriosi in Imparatia Cerurilor :)
Exista o cale de mijloc. Pe de o parte, nu este normal sa-i lasam sa joace leapsa in naos. Pe de alta parte, nu ne putem astepta de la un copil de 4 ani sa se roage ca mitropolitul. Raman la parerea ca un copil trebuie sa stea langa parintii sai (preferabil ambii), eventual cu o carte de colorat, o Biblie ilustrata sau ceva asemanator in mana.

Dar, poate ca multi parinti isi lasa copiii sa zburde cu galagia nu din cine stie ce teorii psihologice la moda, ci cu gandul ca nu cumva copiii sa perceapa slujba ca pe o corvoada.

Acum mai multi ani, am avut o deosebire de vederi cu sotia mea pe aceasta tema. Ea (care nu merge la biserica) imi spunea ca nu e bine sa-i trag pe copii dupa mine la slujba daca ei nu vor sa vina, fiindca astfel vor prinde ura si se vor scarbi de cele sfinte. Asadar, ei vor fi mai aproape de Dumnezeu daca se uita la desenele animate de Duminica dimineata. Eu spuneam ca nu mergem la biserica precum la film. La film, mergem de placere. La biserica, mergem fiindca trebuie sa mergem. Mai general, consider ca forta motivationala a datoriei trebuie cultivata, iar pe copii, asa cum ii vom creste, asa ii vom avea. In lumea asta hedonista, acest lucru se cam uita. Nu ne place ceva, nu facem. Iar din ce facem, asteptam placerea. Si sa nu vina maine, ci azi, daca se poate, chiar acum!
Intre timp, copiii au mai crescut. Ei merg la biserica si in duminicile cand lipsesc de acasa. Nu stiu daca de placere, dar sunt sigur ca ei constientizeaza datoria duminicala. Iarasi, sunt sigur ca nu o percep ca pe cine stie ce corvoada. Ei au auzit cuvintele Domnului: "jugul Meu este bun si povara Mea este usoara".

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 25.02.2015 at 10:13:44.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2015, 00:44:31
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

[quote=Mihnea Dragomir;582340]Da, "lasa copilul sa se exprime". Altfel spus, "daca vreau sa fluier, fluier". Inclusiv in biserica...

Dar de ce spuneti "occidentali" ? Am inteles ca frecventati o parohie rasariteana si ortodoxa. Ma asteptam ca acolo sa nu fie prea multi occidentali./QUOTE]

Biserica este Greaca Ortodoxa ,frecventata in principal de familii cu radacini grecesti dar si in mare masura de americani convertiti dinspre catolicism precum alte ramuri din Protestantism.
Nici vb sa fie acelasi aer rasaritean de acasa :)

Totusi e bine ca o avem si pe asta,cand locuiam in Utah eram printre mormoni,nici vb de BO prin preajma,poate doar la 5 ore in alt stat :)
Reply With Quote
Vechi 09.04.2015, 11:35:44
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Se spune ca femeile insarcinate se imparatasesc pentru pruncul pe care-l poarta in pantece...desigur, daca merita, se impartasesc si ele, dar daca nu merita, e bine sa o faca macar pentru prunc...
Dupa ce se naste pruncul insa, nu mai poate fi impartasit pana nu e botezat...ma intreb oare, ii foloseste macar ca a fost impartasit in pantecele mamei, daca cumva se intampla sa piara ? Sau sa nu mai apuce sa fie botezat, pt ca ai lui nu mai binevoiesc sa o faca, sau il abandoneaza?

Mie mi s-a zis ca trebuie sa ma impartasesc pt copil, ca alminteri, pt mine, cel putin la cat am pacatuit zilele astea, nu cred c voi merita niciodata, dar pt cea mica cred ca e foarte important, mai ales ca am cam stresat-o in ultima vreme...ma intreb insace se va intampla cu ea daca cumva ne despartim si ramane cu ai lui, de botezat or s-o boteze, si oricum nu o las pana nu merge pe picioarele ei, dar la impartasit nu cred ca o vor mai duce, si nici nu stiu ce educatie ii vor da...bine stiu ca de dragul ei ar trebui sa nu ma despart niciodata si sa suport orice umilinta, dar nu stiudaca chiar ii face bine ca parintii ei sa se certe si sa se injure si sa tipe unul la altul....mai ales daca el sustine ca e numai vina mea...atunci inseamna ca eu trebuie sa plec, ca sa fie liniste, nu, si sa nu mai aiba cine sa-l infurie...daca fata va fi agitata si nervoasa din cauza tensiunilor dintre noi, si nu o vom putea linisti altfel, inseamna ca unul din noi trebuie sa dispara ca sa fie liniste, nu ?
Dar daca ea nu va ajunge credincioasa din cauza ca am abandonat-o, nu voi fi eu vinovata?
( chiar m-am gandit ca mai bine ar adopta-o o familie credincioasa, dar nu va accepta al meu si ai lui asa ceva niciodata...ei o vor pt dansii...)

Last edited by fallen; 09.04.2015 at 11:51:59.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2015, 11:47:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Daca "se spune" nici nu merita comentat.
Vechi 10.04.2015, 14:16:26
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Pai da, asa se spune....c vreti acum, sa scrie la lege ????
Asa am auzit si eu si pe aici, si pe la biserica, si mi-a zis si duhovmicul. C vreti mai mlt, sa dea o ordonanta de urgenta parlamentul ????
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
impartasirea copiilor liclic27 Preotul 94 26.12.2017 21:05:13
Poezii pentru cei mici Ekaterina Generalitati 14 20.03.2013 14:25:14
Importanta lucrurilor mici glykys Spiritualitatea ortodoxa 19 02.11.2012 18:40:48
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05