Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.05.2015, 20:13:03
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul

Pana si animalele intai isi fac un cuib si apoi isi gasesc partenerul si fac pui.
Si nu invers.
Daca va referiti la pasari, exact opusul este adevarat. Desi exista o foarte mare varibailitate de la specie la specie, marea majoritate a pasarilor trec mai intai printr-o etapa de "mating time" si mai apoi prin una de "nesting time".

Comparatia cu lumea pasarilor nu va sustine afirmatia, ci dimpotriva, pledeaza pentru "mai intai casatorie, mai apoi cuib". Din fericire pentru dv, tipul de argumentatie este ilicit. Stiti, oamenii nu sunt galinacee...

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 01.05.2015, 20:55:26
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Asta cu gasitul cuibului inainte de casatorie este deja overrated.
Important este sa gasesti omul ala ideal pt familie,care are potential cum se spune.
Impreuna se poate face orice;este normal ca la 20+ sa nu ai toate conditiile implinite.
O fosta colega a mea,s-a casatorit de tanara cu un baiat simplu (simpla era si ea). Un timp au trebuit sa locuiasca cu socrii,cu o bunica si cu un nepot-toti in 2 camere de bloc.
Si-au strans bani din salariu,au fost chibzuiti,fara cheltuieli pe mofturi ,uneori nu se duceau nici in vacanta,vara.Ba mai gradinareau in weekend si la tara ca sa poata vinde ceva verdeturi la supermarketurile din oras. Ban pe ban se aduna,daca nu ai vicii majore.
Dupa 10 ani,si-au cumparat teren in Cernica si si-au construit casa visurilor lor pt care au strans atata.
Amandoi,pana la 30 de ani au terminat studii universitare(asta si pt ca au avut timp si ocazie,nefiind blagosloviti cu copii,ea nu poate sa faca).

Amandoi oameni credinciosi,au facut nunta in conditiile in care altii nici nu gandeau"de ce sa ma casatoresc caci nu am unde sa stau!am putea sa stam si in concubinaj ca si asa suntem niste parliti,de unde bani si de nunta?"
Dar ei au zis"trebuie sa facem nunta ca nu se poate sa stam in fata lui Dumnezeu necasatoriti,in pacat;de aici ni se trag toate necazurile"!
Asta pt ca au trait o scurta perioada asa iar ea s-a imbolnavit.

Am cunoscut oameni foarte cumsecade si credinciosi in Romania...
Acesti tineri,au fost dovada ca se poate dar...ei sunt deosebiti de multi altii.
Credinciosi,fara vicii,virgini amandoi la 20 de ani ...unde exista puritate,exista si Duhul Sfant s-apoi unde este Duhul Sfant ...este totul!
Altii pana la 20 de ani deja au adunat pacate multe,grele...Nu zice nimeni ca nu se iarta,dar platesti pt ele,nu ai acelasi start in viata cum il au niste oameni puri,fara pacat.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Vechi 01.05.2015, 21:03:30
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
nu ai acelasi start in viata cum il au niste oameni puri,fara pacat.
Nu exista oameni puri.Nu exista oameni fara pacat.
Vechi 01.05.2015, 21:20:03
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Nu exista oameni puri.Nu exista oameni fara pacat.
Ma rog,atat cat se poate,in masura lucrurilor.Desigur nu prezentam exemplele ca 100%...

Oameni fara pacate majore,care traiesc in randuiala bisericii,respecta cele 10 porunci,se infraneaza prin post ,participa la Liturghie etc etc....
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Vechi 02.05.2015, 11:51:13
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Asta cu gasitul cuibului inainte de casatorie este deja overrated.
Important este sa gasesti omul ala ideal pt familie,care are potential cum se spune.
Impreuna se poate face orice;este normal ca la 20+ sa nu ai toate conditiile implinite.
O fosta colega a mea,s-a casatorit de tanara cu un baiat simplu (simpla era si ea). Un timp au trebuit sa locuiasca cu socrii,cu o bunica si cu un nepot-toti in 2 camere de bloc.
Si-au strans bani din salariu,au fost chibzuiti,fara cheltuieli pe mofturi ,uneori nu se duceau nici in vacanta,vara.Ba mai gradinareau in weekend si la tara ca sa poata vinde ceva verdeturi la supermarketurile din oras. Ban pe ban se aduna,daca nu ai vicii majore.
Dupa 10 ani,si-au cumparat teren in Cernica si si-au construit casa visurilor lor pt care au strans atata.
Amandoi,pana la 30 de ani au terminat studii universitare(asta si pt ca au avut timp si ocazie,nefiind blagosloviti cu copii,ea nu poate sa faca).

Amandoi oameni credinciosi,au facut nunta in conditiile in care altii nici nu gandeau"de ce sa ma casatoresc caci nu am unde sa stau!am putea sa stam si in concubinaj ca si asa suntem niste parliti,de unde bani si de nunta?"
Dar ei au zis"trebuie sa facem nunta ca nu se poate sa stam in fata lui Dumnezeu necasatoriti,in pacat;de aici ni se trag toate necazurile"!
Asta pt ca au trait o scurta perioada asa iar ea s-a imbolnavit.

Am cunoscut oameni foarte cumsecade si credinciosi in Romania...
Acesti tineri,au fost dovada ca se poate dar...ei sunt deosebiti de multi altii.
Credinciosi,fara vicii,virgini amandoi la 20 de ani ...unde exista puritate,exista si Duhul Sfant s-apoi unde este Duhul Sfant ...este totul!
Altii pana la 20 de ani deja au adunat pacate multe,grele...Nu zice nimeni ca nu se iarta,dar platesti pt ele,nu ai acelasi start in viata cum il au niste oameni puri,fara pacat.
Eu nu stiu de ce sa fie depasita problema cu gasitul cuibului inainte de casatorie.
As spune dimpotriva: este mai actual si mai important ca oricand.
Poate cei mai tineri de pe aici nu stiu niste lucruri.
Inainte de 1989 in tara primeai locuinta de la serviciu. Nu exista cineva sa nu aibe locuinta. Si nici nu locuiau tinerii cu parintii in casa.
Primeau si ei locuinta.
Aveau serviciu asigurat (deciun venit) si locuinta.
Pe urma a mai fost posibil ca parintii sa le cumpere locuinta, sau sa primeasca ceva mostenire.

Ei astazi lucrurile astea nu mai sunt posibile.
Eu nu pot sa uit cazuri puse aici pe forum de cuplu tanar asteptand un copil si fiind pe strada. Nu aveau locuinta, nu aveau serviciu.
Exista din pacate tot mai multi tineri pe strazi, oameni care nu au capatai.
Si ca urmare multi copii ajung la orfelinat, sau sunt abandonati. Altii chiar renunta mai devreme la ei (avort).
Nu au cum sa-i creasca.

Si aici vad multe situatii din astea. Cu diferenta ca aici mai sunt ajutati tinerii si mai primesc o locuinta sociala ceva.
Aici nici nu este vazut bine sa stea tinerii acasa cu parintii. E mai bine sa plece de acasa de la 16 ani de capul lor cine stie pe unde.

Viata este in mod paradoxal tot mai grea in loc sa fie tot mai buna cu atatea lucruri care se descopera si atatea posibilitati.

Ma intreb de unde au oamenii obisnuiti (nu vorbim aici de mari bogatasi) atatia bani sa-si cumpere teren si sa-si faca o casa. Din salarii obisnuite.
De unde? Cand vorbim de preturi de sute de mii de euro. Se aduna si milionul la cate cheltuieli sunt cu construitul.
Si asta daca dai peste o firma serioasa...

Clar ca trebuie sa gasesti omul potrivit. Una nu o exclude pe cealalta. Si este un devarat noroc sau o loterie sa reusesti sa gasesti un om bun. Daca vrei si stii ce cauti.
Si da, se pot face multe impreuna.
Dar eu vad cat de usor se fac copiii si cat de greu este sa ai copil si nimic mai mult.
Yasmina, de fallen iti mai amintesti?
Vechi 02.05.2015, 19:36:54
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu nu stiu de ce sa fie depasita problema cu gasitul cuibului inainte de casatorie.
As spune dimpotriva: este mai actual si mai important ca oricand.
Poate cei mai tineri de pe aici nu stiu niste lucruri.
Inainte de 1989 in tara primeai locuinta de la serviciu. Nu exista cineva sa nu aibe locuinta. Si nici nu locuiau tinerii cu parintii in casa.
Primeau si ei locuinta.
Aveau serviciu asigurat (deciun venit) si locuinta.
Pe urma a mai fost posibil ca parintii sa le cumpere locuinta, sau sa primeasca ceva mostenire.

Ei astazi lucrurile astea nu mai sunt posibile.
Eu nu pot sa uit cazuri puse aici pe forum de cuplu tanar asteptand un copil si fiind pe strada. Nu aveau locuinta, nu aveau serviciu.
Exista din pacate tot mai multi tineri pe strazi, oameni care nu au capatai.
Si ca urmare multi copii ajung la orfelinat, sau sunt abandonati. Altii chiar renunta mai devreme la ei (avort).
Nu au cum sa-i creasca.

Si aici vad multe situatii din astea. Cu diferenta ca aici mai sunt ajutati tinerii si mai primesc o locuinta sociala ceva.
Aici nici nu este vazut bine sa stea tinerii acasa cu parintii. E mai bine sa plece de acasa de la 16 ani de capul lor cine stie pe unde.

Viata este in mod paradoxal tot mai grea in loc sa fie tot mai buna cu atatea lucruri care se descopera si atatea posibilitati.

Ma intreb de unde au oamenii obisnuiti (nu vorbim aici de mari bogatasi) atatia bani sa-si cumpere teren si sa-si faca o casa. Din salarii obisnuite.
De unde? Cand vorbim de preturi de sute de mii de euro. Se aduna si milionul la cate cheltuieli sunt cu construitul.
Si asta daca dai peste o firma serioasa...

Clar ca trebuie sa gasesti omul potrivit. Una nu o exclude pe cealalta. Si este un devarat noroc sau o loterie sa reusesti sa gasesti un om bun. Daca vrei si stii ce cauti.
Si da, se pot face multe impreuna.
Dar eu vad cat de usor se fac copiii si cat de greu este sa ai copil si nimic mai mult.
Yasmina, de fallen iti mai amintesti?
Eu am in vedere un lucru clar acatul.
Nu casa este importanta ci omul ales cat si respectarea curateniei inainte de nunta. Daca il respecti pe Dumnezeu toate vin de la sine.
Tinerii aleg sa traiasca impreuna,sa incerce un fel de viata conjugala inainte ,sa testeze -motivand ca nu au casa.
Daca nu ai casa si nu te casatoresti nu avea nici relatii sexuale;pot rezulta copii,care devin mai apoi avorturi si te trezesti inainte de 20 de ani cu pacate grave.
Nu trebuie sa fiti de accord cu ce spun eu;astea sunt puctele mele de vedere si sfaturile pe care le-as copiiilor mei,daca as avea ,evident...

Ce trebuie sa-mi amintesc despre Fallen?Ea ce legatura are cu acest subiect?
Este un exemplu pt ce?
Vechi 02.05.2015, 20:03:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Oops!
Vad ca se discuta aici pe mai multe directii si nu ne mai intelegem.
Unii spun de varsta pentru casatorie, altii de omul potrivit si etc.

Eu incercam sa raspund la mai multe.
Mi-am spus parerea mai sus.
Important este si omul potrivit si ordinea lucrurilor.
Adica eu asa am fost invatata si asa as invata si eu pe copiii mei: sa-si vada intai de ei, sa nu se grabeasca, dar nici sa cada in extrema cealalta.
Omul potrivit poti sa-l cauti pe parcurs si sa-l verifici.

De Fallen spuneam pentru ca ea este un exemplu de facut lucrurile un pic invers si cat este de greu (sa nu ai de nici unele). Din fericire are o profesie buna cu care oricand se poate descurca.

Mai multe nu mai spun. Inainte era altfel, acum este altfel.
Ma doare sa vad cupluri cu copii pe strazi, fara nimic.
Vechi 02.05.2015, 20:40:17
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Citat:
Of mai Oaie, si tu ca si altii!
Of, of mai Sophia adevarul este ca fugim de cruce invocand
diferite motive.N-avem curajul sa ne luam crucea.

Citat:
Dumnezeu face cu vrea si gandeste El.
Unora nu le da ceea ce cer, indiferent cat se roaga, sau ce fac.
Asa este pe lumea asta. Punct.
Nope.
Atunci cand Dumnezeu refuza sa-ti onoreze cererile, insemana ca intre tine si
Dumnezeu exista fie un conflict stiut fie unul nestiut.]

Acest conflict poate sa aiba la baza pacate de moarte/strigatoare la cer
nespovedite.
Astfel de pacate pot proveni din urmatoarele cauze:

1.Parintii au astfel de pacate, si au ramas nespovedite inainte de zamislirea
pruncului.In acest caz , pruncul va prelua acest "bagaj" si-l va duce mai departe.

2.Adultul in sine este constient de astfel de pacate si nu se spovedeste.

3.O alta generatie (3-4 generatii) inaintea ta, a facut astfel de pacate de care
tu n-ai habar si nici parintii n-au habar si toate se sparg in capul tau,pe
generatia ta.Astfel, ca viitorul tau prunc sa nu sufere crunt si teribil datorita
acestor pacate care au fost savarsite acum cateva generatii, Dumnezeu opreste neamul,
si rezulta ceea ce crestinul nu-si explica:

"De ce aia pot sa aiba copii si eu nu ? De ce aia pot sa se casatoreasca si eu nu ?
De ce altora li sunt permise lucruri pe care Evanghelia le promoveaza(casnicia,
facerea de copii) si eu sunt oprit ? "

Pai uite din cauza unor astfel de nenorocite de pacate facute de alte generatii
si nespovedite la vremea lor de infaptuitori, care se transmit de la generatie
la alta.

Ei bine daca te spovedesti si spui tot absolut tot, urmat apoi de canon de pocainta
si impartasanie , poti sa pui capat acestor sir de consecinte nefaste.
Si in acest moment, tu si Dumnezeu sunteti pe aceiasi lungime de unda.
In acest moment, cere si ti va da pt ca in prealabil ai batut si ti s-a deschis
atunci cand il intrebai pe Dumnezeu de ce aia au voie si tu nu ai voie.

Ei, dar chiar si dupa impartasire, s-ar putea sa mai astepti. De ce ? Pai simplu.
Dumnezeu iti cauta sotul/sotia care sa fie potrivit/a pt tine.Si apoi trebuie
sa modifice cursul vietilor voastre astfel sa va intalniti.

Daca viitorul sot/sotie este in alta tara, atunci Dumnezeu trebuie fie sa-l aduca
pe unul in tara sau sa-l trimita pe celelalt in aceea tara.

Si asa se explica cand absolut intamplator doi crestini, curati se intalnesc
absolut accidental si amandoi se indragostesc imediat unul de altul.
Daca ai stii cat "s-a lucrat in culise" pt acel "accident" ai fi uimita.

De altfel singura chestie pe care o cere Dumnezeu, de la un crestin curat care i-a
cerut o rugaminte, este rabdare.

"Rabdare, rabdare, rabdare, manca-v-ar Raiul. "
Cat de mult imi place moshul Cleopa. So TRUE.

Citat:
Daca Dumnezeu vrea iti da sot/sotie, iti da copil. Si daca nu vrea nu-ti da si gata.
El hotaraste care este misiunea ta pe aceasta lume. Unul monah, altul medic, altul inginer, unul fara copii, altii sa faca zeci de copii.
Nope.Dumnezeu respecta liberul arbitru al omului si nu trece peste
liber-arbitru.
Dumnezeu actioneaza numai daca omul din liber-arbitru ii cere acest lucru.
Te face monah, daca vrei sa fii unul.
Te face medic, daca vrei sa fii unul.
etc, etc.

PS:vrei sa stii cum poti vorbi cu Dumnezeu prin intermediul duhovnicului ?
Adica Dumnezeu sa vorbeasca direct cu tine dar cu vocea duhovnicului ?
Simplu.Inainte de spovedanie sa te rogi fierbinte astfel:
"Doamne pune in mintea si in gura duhovnicului meu, raspunsul care imi este
de folos"

Si vei vorbi "live" cu Dumnezeu.

Last edited by oaie_cugetatoare; 02.05.2015 at 20:44:43.
Vechi 04.05.2015, 09:29:46
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul

pruncului.In acest caz , pruncul va prelua acest "bagaj" si-l va duce mai departe.

3.O alta generatie (3-4 generatii) inaintea ta, a facut astfel de pacate de care
generatia ta.Astfel, ca viitorul tau prunc sa nu sufere crunt si teribil datorita
acestor pacate care au fost savarsite acum cateva generatii, Dumnezeu opreste neamul,

"De ce aia pot sa aiba copii si eu nu ? De ce aia pot sa se casatoreasca si eu nu ?

la alta.
Da, dar unde e Dumnezeul ala milos in toata ecuatia asta? Ca aici (punctele 1 si 3) vorbesti despre cruzimea lui Dumnezeu, prin care pedepseste pe cineva nevinovat pentru pacate facute de altcineva.
Punctul 2 l-as intelege, dar resul de 2 puncte ne aduce din nou la concluzia ca Dumnezeu e crud mai degraba decat milos; unde e dreapta judecata aici, cand pedepsesti pe cineva care n-are nicio legatura cu persoanele si pacatele comise inainte?! Acele persoane isi vor primi rasplata in viata de apoi?! Si cu ce ii ajuta pe ei asta in viata asta, pamanteasca?! Atunci de ce le-a mai permis dumnzeu sa se nasca? Cu scopul de a fi sacul de box al generatiilor anterioare si a cruzimii celui numit atotputernic, celui care are puterea absoluta de a ierta?
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Vechi 05.05.2015, 14:18:01
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

[quote=oaie_cugetatoare;589876]Of, of mai Sophia adevarul este ca fugim de cruce invocand
diferite motive.N-avem curajul sa ne luam crucea.

Nope.
Atunci cand Dumnezeu refuza sa-ti onoreze cererile, insemana ca intre tine si
Dumnezeu exista fie un conflict stiut fie unul nestiut.]

Acest conflict poate sa aiba la baza pacate de moarte/strigatoare la cer
nespovedite.
Astfel de pacate pot proveni din urmatoarele cauze:

la alta.

Ei bine daca te spovedesti si spui tot absolut tot, urmat apoi de canon de pocainta
si impartasanie , poti sa pui capat acestor sir de consecinte nefaste.
Si in acest moment, tu si Dumnezeu sunteti pe aceiasi lungime de unda.

...

Cam la asemenea concluzie ajinsesem si eu....cine stie ce pacate are neamul meu sau /si al lui, de ne e oprit sa ne intemeiem familie si sa avem copii?
Si tocmai cand ma impacasem cu ideea, pare ca s-a razgandit...
Dar, cine stie, poate nu trebuie sa vedem numai partea pozitiva a lucrurilor, poate s-a gandit Dumnezeu sa ne dea o cruce si mai grea de dus....
Poate cel care vine, vine pt a ne pedepsi pt pacatele facute...( poate ne da un copil rau, sau bolnav, care sa ne faca viata grea si sa ne arate astfel toate pacatele noastre...)
Pana acum pare sa semene in partea lui taica-su, fizic, si mare minune de nu-i mosteneste si caracterul...si pana acum pare sa se dezvolte bine, in ciuda greutatilor...asta ori e o binecuvantare de la Dumnezeu, ori, dimpotriva...este asa tocmai pt a fi mai puternca decat noi si a ne pune la respect...in fine, nu vreau sa gandesc de rau despre copilul meu care inca nici nu s-a nascut, dar m-as astepta si ar fi indreptatit sa ne " rasplateasca" atat pt binele cat si pt raul pe care i l-am facut sau i-l vom face...

( eu nu cred 100% teoria conform careia diavolii s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu si au vrut sa preia puterea, e prea omeneasca o astfel de initiativa, ci mai degraba cum spune in cartea lui Iov, ca ei ar fi special desemnati de Acesta sa faca rau, sa strice, sa puna la incercare, cu scopul de a perfectiona, desavarsi specia umana, alege graul de neghina, etc...)

Din cauza asta ni se dau sa ne alegem de buna voie sa purtam si anumite " poveri": soti/sotii netrebnici, din reavointa sau neputinta, copiii bolnavi sau deasemenea mai putin vrednici, etc..
In fine,nu vedeti ca unii aleg, aparent, de buna voie, mai exact din mila, un sot sau o sotie fie sarac/a,ie somer/a, fie mai sarac cu duhul, fie cudiverse vicii ( lene, alte slabiciuni), iar altii/altele, care aparent au de toate ( bani, cariera, putere de munca sanatate, averi), sunt aparent " inselati" de o astfel de persoana ( care pare buna, frumoasa, binevoitoare, etc, dar defapt se incadreaza in categoriile descrise anterior)? Cinestie subconstientul lor ce conexiuni face, de cine le aminteste o astfel de persoana, de se indragostesc iremediabil si se insotesc cu ea, urmand sa regrete sau nu mai tarziu ???
De asemeni, cine stie ce ii face, in subconstient, sa dezvolte asemenea caracteristici la copiii lor ? adica sa-i invete, incurajeze, sa devina astfel de " poveri"?

Last edited by fallen; 05.05.2015 at 14:39:38.
Subiect închis