![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Unul din cei mai iubiți prieteni ai părintelui Tihon a fost și evlaviosul Părinte Sava, care avea rugăciunea neîncetată și ajunsese la o mare înălțime duhovnicească.
Părintele Sava a venit de mic copil (de la paisprezece ani) în Grădina Maicii Domnului, lăsându-și părinții și patria sa, Filipiada și s-a închis aici, nu ca să se joace, ci ca să se lupte. Și într-adevăr, s-a nevoit cu bărbăție, a devenit atlet al lui Hristos și s-a încununat. Pricina plecării lui din lume a fost, precum mi-a spus, viata Sfântului Ioan Colibașul, care a aprins în inima sa flacăra cea dulce a dragostei lui Hristos și așa a venit în Sfântul Munte la Sfânta Mănăstire Esfigmenu. Aici s-a nevoit cu multă mărime de suflet până la bătrânețile sale, fără să se socotească pe sine. De aceea se și gândea mereu la ceilalți și încerca să odihnească pe fiecare. După o asceză aspră de mulți ani era firesc să sufere și unele vătămări trupești, adică să aibă probleme de sănătate. Atletul lui Hristos, însă, răbda cu bucurie durerile, aducându-și aminte de sfinții mucenici și slavoslovea pe Dumnezeu. Când îl întrebam: “Cum o duci cu sănătatea?”, acela îmi răspundea: “Slavă lui Dumnezeu, foarte bine! Suferința mea este nimic pe lângă cea a sfinților mucenici, iar nevointa mea nici nu se poate compara cu cea a Cuvioșilor Părinți”. Acestea le spunea deși niciodată nu-și neglijase îndatoririle sale duhovnicești, nici chiar la bătrânețe, când îl părăsiseră puterile trupești și când durerile i se măriseră. Părintele Sava era totdeauna bucuros în dureri și mereu spunea: “Slavă Ție, Dumnezeule!”. Părinți mănăstirii, din dragoste, l-au dus la Atena pentru consultații, iar el, ca un bun ascultător ce era, s-a supus, însă Părintele Sava cel iubitor de liniște a fost chinuit mai mult de zgomotul lumesc decât de durerile bolii sale și de aceea i-a rugat pe părinți să-l aducă la metania sa, în Grădina Maicii Domnului. Părinții au fost de acord, dar l-au dus provizoriu în Mănăstirea Hrisovalantu, ca să-și revină puțin și abia după aceea să plece spre Sfântul Munte. Intr-o noapte însă, toată mănăstirea a fost inundată de o mireasmă nespusă. Stareța nu știa de unde provine, însă după puțin timp au depistat că mireasma ieșea din chilia unde stătea Părintele Sava. Când au deschis ușa, s-a umplut totul de bună mireasmă și au văzut că Părintele Sava adormise în Domnul, numai atunci au înțeles că mireasma aceea ieșea din sufletul înmiresmat al Părintelui Sava. După aceea au venit și părinții și l-au dus la metania sa. Să avem binecuvântarea lui. Amin.