Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2015, 11:46:26
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dupa cum ti-a zis catalin2 (il ai pe ignore? :) - canonul respectiv nu se refera la obligativitatea Sf. Impartasanii ci aceea de a ramane la Sf. Liturghie.
E de la sine înțeles că cel care rămâne până la sfârșitul Sf. Liturghii ar trebui să intre sub incidența obligativității împărtășirii. :))) Practic nu se întâmplă așa. De ce? Pentru că noi am pierdut acea conștiință a "obligativității", acea conștiință a comuniunii. Am transformat Sf. Liturghie într-un ritual, spunem una și facem alta. Ori Sf. Liturghie NU este un ritual (un joc de de teatru), ci este un mod de viață de zi cu zi, nu doar duminica când suntem în biserică.

Sfânta Liturghie este însăși manifestarea truplui lui Hristos, nu este o slujbă. E foarte complicat înțelegem acest lucru, pentru că neavând experința a ce înseamnă a fi mădular a trupului lui Hristos. A simți lăuntric, e ca o celulă care are același ADN ca oricare altă celulă din organism, deși are funcția propie fiecare celulă (celule hepatice fac ceva, celulele nervoase fac altceva, celule stem altceva), totuși fiecare celulă are conștiința că aparține unui trup și formează un singur organim. Practic, asta trebuie să facă Liturghia, să mă aducă la conștiința a unui singur organism, realmente să-l simt pe celălat mădular al meu, dar lăutrinc. O simțire mult, mult mai adâncă decât ar avea niște fani a unui star de muzică la un concert. Acolo 70.000 de oameni pulsează la unison, și trăiesc la unison, și pentru ei idolul e viața lor, și se înțeleg unii cu alții, și simt unii pe alții, și se unesc unii pe alții, și se iartă unii pe alții. Întrebarea este: trăim noi la Liturghie, ca stare lăutrică, măcar zece la sută din intesitatea pe care o trăiesc rockerii la un concert rock sau microbiștii la un meci de fotbal când se ridică zeci de mii de oameni și urlă la unison "hai Dinamo!" Păi e clar atunci că Liturghia nu există ca stare lăuntrică și ca conștiință ca apartenență a Trupului. Dacă ești fan nu știu care, ăia se simt una. Ei vreau să spun că acea simțire deși, este destul de lăuntrică că nu-i chiar numai superficială când mergi la un concert sau la un meci de fotbal, este atât de departe de unirea în Biserică încât nici nu există termen de comparație. Deci, dacă nu trăim exterior cât trăiesc ceilalți vă dați seama unde ar trebui să fim noi de fapt în Sfânta Liturghie? Asta este problema. Și atunci, practic, primul lucru esențial la Sfânta Liturghie este că dacă noi suntem trupul...Cum este un trup fără o mână sau un picior? E frumos sau spunem că e handicapat? Ei problema este foarte simplă.

Liturghia trebuie să mă schimbe pe mine ca mod de fi din cap până în picioare, cu toată ființa mea trebuie să fiu un om liturgic, euharistic și ăsta e rolul împărtășaniei și a Liturghiei.

Citat:
Daca el s-ar aplica astazi, probabil ar trebui afurisiti cativa zeci de crestini in fiecare duminica.
Așa este...trăim perioda pogorământului sau cine știe....

Citat:
Duhovnicul care a insistat pe acest canon, afuriseste pe cei care cad sub incidenta lui?
Nu, duhovnicul respectiv cel mai probabil a vrut să ne facă să conștientizăm atât noi mirenii, cât și preoții cât de importantă este Sf. Liturghie și care este scopul ei.

ps: nu spun lucrurile astea pntru a stabili vreo "regulă", până la urmă regula o stabilește duhovnicul, iar ascultarea de duhovnic este mântuitoare, chiar dacă duhovnicul te-ar povățui greșit...Domnul nu se uită la perfomanța omului, ci la inima lui. :)

Last edited by ovidiu b.; 06.05.2015 at 11:53:36.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16