![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, cred ca cel mai simplu e sa faca fiecare cum ii spune/cere preotul lui...daca ii cere sa sespovedeasca saptamanal, daca vrea sfanta impartasanie, asa sa faca. Daca ii cere sa posteasca, asisderea ( daca nu e post, poate ajunge miercurea si vinerea, sau poate unii cer si sambata, daca vrei sa te impartasesti duminica ???); femeile insarcinate, de asemenea, sau bolnavii, sa faca tot asa cum le spune duhovnicul lor, eventual sa specifice daca au vreun tratament special ( medicatie) sau regim de urmat cu strictete ( mancat la ore fixe etc), si sa gaseasca o solutie de comun acord.
In fine, nu stiu daca o solutie ( buna) ar fi ca in cazul in care nu ne convin reglementarile impuse de duhovnicul nostru, sa cautam altul sau sa mergem la unul care am auzir noi ca ar fi mai permisiv... daca a fost cu cineva nu inseamna musai ca e cu toata lumea; sa nu fie similar cu ce auzim prin vecini ca lui cutare i-a dat doctorul un anume medicament si a fost " mai bun" ca ce ne-a dat noua medicul nostru...( ca si cum toti am suferi de aceiiasi boala :) Last edited by fallen; 07.05.2015 at 12:33:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Adevarul asta e, daca vrei sa te impartasesti rar, te duci la unul care iti da dezlegare doar de 2 ori pe an.
Daca vrei sa te impartasesti des, cauti pe unul care sa-ti dea saptamanal daca chiar vrei si cu spovedanie mai rara si etc. Pana la urma cu adevarat, reperul nu este duhovnicul ci constiinta credinciosului. Si constiinta asta, pe unii ii duce la mantuire, pe altii la pierzare daca omul nu isi cunoaste masura. Chiar ca si credinciosi practicanti.
|
||||
|
||||
![]()
Acuma nici să-ți cauți duhovnicul după cum îți dă sau nu dezlegare la Potir.
|
|||
|
|||
![]()
De ce nu?
Argumentele ar fi: 1. 2. 3. etc
|
|||
|
|||
![]()
Pentru cine n-a citit, Parintele Calciu scrie despre deasa impartasanie si impartasania fara spovedire, raspunzand unui preot din SUA. Vedem cat de aiuristice sunt argumentele folosite de cei ce propovaduiesc asta. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...ie-spovedanie/
Pentru a se realiza impartasirea saptamanala au spus la inceput ca nu e nevoie de post, ca nu se poate tine post tot timpul. Apoi ca nu mai e nevoie nici de spovedanie, ca la protestanti si catolici (doar ca la ei nu e Trup si Sange, asa ca nu-i arde nimic). Si am vazut pe forumul Par. Pruteanu ceva si mai ciudat si ilar, totodata. Pentru ca se invoca faptul ca Sf. Maria Egipteanca nu s-a impartasit decat inainte de trecerea la Domnul, unii afirmau ca de fapt nu a existat sf. Maria Egipteanca, e o povestire gresita. Ca sa nu mai spun ca Par. Pruteanu a ajuns sa spuna ca majoritatea vietilor sfintilor sunt doar povestiri neadevarate. Este des invocat sfantul Nicodim Aghiorotul, dar am dat citatul in care sfantul spune si de deasa spovedanie, chiar la fiecare mic gand aparut. Iar sf. Nicodim Aghioritul spunea ca a luat de la catolici aceasta practica (la fel ca parintii colivari, in primul mesaj intelesesem invers), eu pun mai mult pret pe traditia Bisericii. Chiar la inceputul topicului e dat un citat din sf. Simeon, care a trait in sec. XIV, si acolo aminteste de cele 40 de zile. Asa a considerat Biserica fiind bine. |
|
|||
|
|||
![]()
Parintele Cleopa: "- Se poate impartasi cineva fara sa se spovedeasca ?
-Nu. Niciodata. Si in caz de moarte si de altceva, nu. Intai spovedania si apoi sa se impartaseasca." Parintele Dionisie d ela Muntele Athos: "Și să nu îndrăznească cineva vreodată să se ducă să se împărtășească fără să se spovedească." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Multumesc pentru citate! Chiar se simtea nevoia...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De la o vreme nu stiu ce spirit va incearca. Mai intai,corect si principial ar fi sa vb numai pt dvs. Nu pt ca nu-mi cunosc eu pacatele si am lipsa acuta de smerenie,dar nu este correct sa generalizati cand vb despre vietile si stilul de viata al unora. Nu stiu prin ce ispite treceti dvs ,ma gandesc ca altii care au viata mai retrasa dpdv social,nu le au;si atunci nu este drept sa ganditi ca daca dvs sunteti rau si altii sunt la fel,automat(figurativ vorbind). La fel,nu am putut sa nu remarc un raspuns pe care mi l-ati dat in paginile trecute,punand accent pe:"sunt reguli clare pt impartasanie si fiecare mirean le cunoaste". Am vrut sa dezvolt idea,dar m-am intristat si rusinat. De unde deduceti ca eu sunt "orice" mirean? ba mai mult unul care le stie pe toate si care se afla in practica de o viata? Nu sunt domnule,sunt fara exagerare si falsa smerenie omul din urma;care afla ultimul...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spuneam undeva, nu demult ca uneori orice aluzie a cuiva ni se pare ca ne priveste direct si personal, iar asta ne tulbura enorm, riscand sa nu-l iertam prea usor pe cel care-o face. Doar ca (cel putin in cazul tau), discutia era de principiu si nimeni nu te-a vizat pe tine personal. Din pacate/fericire, stiu foarte bine cum este sa ma simt cu musca pe caciula si sa mi se para ca si cei care fac "gramada" la rugby, se aduna sa ma barfeasca si nu pentru altceva... (chiar gluma fiind, constiinta ataca prin orice mijloace!!!). Nenorocirea este ca, de fiecare data cand suntem tulburati, si cand ne recunoastem din complezenta pacatosi, mandri si trufasi, inca nu reusim sa trecem "testul". Vorbesc din proprie experienta. Daca spun ca sunt "cel dintai dintre pacatosi", trebuie sa ma recunosc in fiecare clipa in ochii lui Dumnezeu, la modul cel mai sincer. Cat timp nu sunt sincer, constiinta ma va da de gol, iar eu voi fi tulburat pentru orice fleac, considerandu-ma mereu jignit si ofensat, chiar si atunci cand nu este cazul.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mă gândeam de nu cumva starea de spirit a unuia plin de bune (sau rele) intenții înainte de spovedanie e diferită de a aceluiași om după spovedanie. Să fie vreo diferență semnificativă între cel spovedit și cel nespovedit? Dar între cel îmbunătățit și același om înainte de pocăință? * Oare o rază de lumină care se refractă în apă își schimbă direcția la trecerea dintr-un mediu în altul independent de indicele de refracție al apei? Direcția luminii prin apă să fie aceeași și când apa e limpede și când apa e plină de murdărie? Dar cu apa sufletească oare cum o fi? Lumina neînserată ajunge în același loc indiferent de starea de curăție a acestei ape? Oare cel străveziu (prin nevoință și har) e la fel de opac cum este omul gros/grosolan prin păcatele lui constitutive? (Păcatul și virtutea au obiceiul de a ne alcătui, nerămînînd exterioare nouă.) * Unuia îi ajunge doar să îl privești o clipă și a priceput tot, e receptiv și se pune (deîndată! - "iată-mă, Doamne!") în mișcare la modul adecvat mesajului, de parcă ar fi doar un alt trup al aceluiași duh comun; altuia îi citezi tomuri și nu se clintește, fiind un caz abordabil cu macaraua, excavatorul ori, poate, cu rotopercutorul...:) Last edited by Ioan_Cezar; 08.05.2015 at 05:11:14. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa ne impartasim des sau rar? | Va_iubesc | Impartasania (Taina Euharistiei) | 978 | 17.05.2017 02:29:00 |
Cum sa ne impartasim? | Adriana-Simona | Impartasania (Taina Euharistiei) | 21 | 09.01.2014 14:17:16 |
|