Frate Ioan, mulțumim Domnului, că e minunat Dumnezeu. Și nu încetează să ne arate asta :-(
Mă întristez pentru răspunsurile la repezeală ale Mirelei.
Mirela, soră dragă, nu stă nimeni să numere de câte ori au avut uniri trupești soțul cu soția.
E vorba de conștiință, să spui: draga mea, nu suntem animale. Uite Biserica ce învață, marți și joi. Suntem ai lui Hristos, ai Bisericii, vrem să trăim în curăție, în cumințenie, pe placul lui Dumnezeu. Deci ne vom cunoaște intim, doar în aceste zile.
Și în plus, de ce de mai multe ori pe zi?
Hai că faceți asta în primi ani ai căsniciei, de mai multe ori, marțea și joia, dar spovedind păcatul, te oprești. Fiindcă îți pasă de mântuirea ta.
Dar tot ce am scris, la nelămuririre tale, ție îți par glume, fiindcă atâta timp cât nu simți, nu trăiești, nu citești Biblia și Sfinții, nu dorești sfințenia lor, vei fi departe de orice simțire duhovnicească, spre a ta pierzare.
Cât despre îndreptar, nu mergi cu el la duhovnic.
Îți scrii din el păcatele, pe o foaie. Și derivatele, păcate mai mici sau mai mari, care ies din fiecare punct de păcat amintit în îndreptar. Și cu foaia mergi la spovedanie, ca să nu uiți vreo unul.
Iar apoi, după câteva astfel de ture, depinde de mai multe criterii, dar vei putea opri folosirea lui, că știi procedura, vei scrie tot păcatul, fiindcă vei fi conștient de el, dar mai ales, vei ști că dacă faci sau spui ceva, e păcat și nu vei face.
Dar atunci când tu nu consideri că acelea sunt păcate... e grav... începe iadul înăuntrul nostru... :-(
Din nou, dacă nu-i simțire, nu-i trăire, nu-i nemurire, e vai și-amar.
"Știu faptele tale, că ai nume, că trăiești, dar ești mort." - Apoc. 3, 1. Să nu te încadrezi în aceste cuvinte, Mirela. Că tot mai mulți oameni, au nume, fac fapte, merg pe stradă, dar sunt morți, iadul fiind început înăuntrul lor, ucigându-le conștiința și tot binele din ei, constant.
Recomand, îndreptarul care mi l-a recomandat și mie părintele meu duhovnic și l-am găsit cel mai bun, din cele vreo 3 care le-am studiat:
Părintele Atanasie Anastasiou, Starețul Sfintei Mănăstiri a Meteorelor.