![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stai linistit, ca urasc visceral neoistoricii euro-amerfloci. Nici o sansa sa pic in jocul lor murdar. De ce cred ce cred? Pai, ma stii cine sunt. Pentru mine, Biserica Nevazuta e formata in primul rand din cea nefacuta de om, anume Natura. Da, ai citit bine. Nu ai cum sa simti si sa intelegi ce am simtit si inteles eu de-a lungul anilor in fata diferitelor aspecte ale Creatiei, dar ca sa va fie clar, tie si tuturor colegilor: 1. Cred sincer ca popoarele care au ramas milenii in asa-zisa inapoiere tehno si asa-zisa inchinare samanica si/sau idolatra sunt/au fost mult mai echlibrate decat eurocentricul mandru de diferitele crestinisme, exportate prin deoptriva pumn si prajitura in toate zarile. Europeanul a fost initial un pagan relativ echilibrat, apoi un crestin mai mult sau mai putin fanatic, apoi un burghez lacom, crud si utilitarist, apoi un conunist mai mult sau mai putin imbecilizat de propaganda, apoi din pacate din nou capitalist, in stadiul final consumerist complet idiot si de o lacomie si lene insuportabile si insurmontabile. 2. Prefer oricand sa cred explicatii ale faptelor istorice si de viata, cate pot parea cinice, dar in realitate sunt doar realiste. Teama mea de minciuna si manipularea, ajunse la perfectiune in comunism si capitalismul imperialist, ma determina sa am doi piloni: o soteriologie bazata pe pelagianism si apocatastaza, si un scepticism naturalist sanatos. Mi-e greata deopotriva de hagiografiile trase la indigo, ca si de povestile capitaliste cu lucratorul care moare de foame cu zambetul pe buze muncind pana la epuizare, ca si de povestile comuniste cu intelepciunea supraumana aproape a lui Lenin, Stalin sau Mao, si cum poporul munceste tot zambaret si tot pana la epuizare, de data asta stahanovist, si de data asta spre profitul Statului (care tot o blestemata de corporatie este). Te intrebi de faza cu hagiografiile? Simplu, nu inghit povesti care motiveaza supunerea, evlavia-fatza-de-ce-este-autorizat doar si concedierea facultatii de a (ne) intreba "de ce?". Nu, Bizantul ortodox nu era cea mai bina societate a vremii sale, nici Roma catolica, nici statele Reformei, nici...Masele se aglutinau duminica la biserica/adunare, asa cum mai recent se aglutinau la sedinte de partid. 3. Pricepe ca eu resping orice institutionalizare. Poate nu gasesc cuvintele corecte, dar te prinzi tu. A iesi din rand e o proba de umanitate si autonomie a mintii. Indiferent daca cel sau cei ce deschid sirul tin sus crucea, semiluna, secera-si-ciocanul, echerul-si-compasul, curcubeul, etc. A fi stapan e crima si vanitate. A fi sclav e slabiciune/lasitate si prostie. Mirela, iertare pentru prea lungul offtopic. Iuliu, zic sa o continuam pe privat. Asa ca eu cred ca Raiul poate fi atins in chiar viata asta: o societate bazata pe comunitati mici, tehnologie de nivel medieval, moralitate la sange, valorizarea muncii fizice si a traiului modest, etc. O lume in care omul e in genunchi in fata tunetelor, a cutremurelor, faunei sau bolilor e o lume in care trufasa noastra specie isi are locul meritat: in smerenie. Pacat ca inchinatorii la copaci au fost aproape nimiciti prin eforturile combinate ale cruciadei din zona baltica si tarilor rusi. Ce usor se enerveaza oamenii pe acest forum, daca explici de ce te indoiesti de ce cred ei! Last edited by Vitiate; 19.06.2015 at 00:33:49. |
|