![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
bogdan81: motivul pentru care am postat cele două exemple n-a fost acela de a justifica mixajul sinaxarelor în ortodoxie. Dincolo de valoarea incontestabilă a iconarilor cretani, cred că lucrările lor arătate mai sus sunt compromisuri eșuate tematic. Prezența celor două personaje sanctificate în apusul postschismatic pe post de complementare la icoana Adormirii Maicii Domnului nu se poate justifica altfel decât ca un act de politețe față de stăpânirea epocii. Deși, analizând modul cum a gândit Ritzos iconostasul acela, cred că mai degrabă a vrut să evite inserarea apusenilor în Deisis, lipindu-i artificial de o pericopă din registrul praznicelor.
Iar plasarea lui Francisc de Assisi în interior la Theotokos e și mai discutabilă, fiindcă vorbim despre expresia vizuală a unei dogme nu de un eveniment unde te poți mișca mai liber în planul secundar cu variabilele. Singurul îndreptățit oarecum să fie zugrăvit așa, în anumite situații doar, este Sfântul Chiril al Alexandriei cel care a aprofundat și argumentat ca nimeni altul theotokia Maicii Domnului, luptându-se din răsputeri ca să o impună ca dogmă împotriva susținătorilor lui Nestorie. Dar la câte madonne cu pruncul importate din apus tronează în bisericile și casele credincioșilor ortodocși de astăzi, să-l critici pe Tsafouris pe detalii tematice este chiar chițibușerie exagerată. În fine, ideea era că n-a inventat părintele Arsenie Boca coada la prună, pictând doi apuseni de după schismă în soboare de sfinți ortodocși. Am văzut în prea multe biserici din Ardeal, ortodoxe evident, tablouri cu Anton de Padova și nimeni nu sare ca mămăliga supraîncălzită că un "eretic" are parte de spațiu privilegiat în nartex, candelă și dispozitiv de îngenunchiere confortabilă cu suport pentru cartea de rugăciuni. Și, bineînțeles, nelipsita cutie metalică destinată colectării "darurilor benevole".
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 24.06.2015 at 12:58:34. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Parintele Arsenie Boca | Carmen FUNIERU | Biserica Ortodoxa Romana | 141 | 20.01.2014 16:22:05 |
PR. ARSENIE BOCA | cristina83 | Mari Duhovnici si predicile lor | 70 | 17.01.2013 14:14:43 |
7 intamplari cu Arsenie Boca | florisca | Generalitati | 13 | 31.08.2010 20:40:31 |
|