Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.06.2015, 21:32:56
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Stii de ce am rezerve? Fiindca de exemplu parintele Arsenie Papacioc spune ca parintele Arsenie Boca credea in reincarnare. Dar insusi parintele Boca a scris cu mana lui un fragment care s-a tot citat din care reiese exact invers: anume ca era impotriva reincarnarii si o combatea. Acum pe cine sa cred? Pe parintele Papacioc sau pe Arsenie Boca insusi ?
Asta ca sa vezi cat e de complicat totul.
Din moment ce avem lăsat scris de Părintele Arsenie Boca, tu pe cine crezi? :)))
Acea afirmație a părintelui Arsenie Papacioc apare într-o înregistrare audio, o înregistrare foarte dubioasă, a cărei autenticitate nu poate fi dovedită.

• "Reîncarnarea (indiană) se referă la oameni – și deosebirea între om și înger este o deosebire de natură, nu numai de desăvârșire. Deci oamenii, forțați de karma, trebuie să se renască în vieți succesive, să-și ispășească fără să știe vinovățiile din viețile trecute, până când încercând să se dezlipească de dorința vieții nu mai contractează legături care să-i reclame la ispășire. Purificarea aceaste se face automat și necesită perioade de zeci de mii de ani.
Dacă doctrina aceasta ar exprima adevărul, toată iconomia, mântuirii omului descoperită nouă prin Iisus
Hristos, ar fi inutilă. Mântuirea ar fi automată, iar venirea lui Iisus n-ar mai fi avut rost.
Dar fiindcă a venit Iisus și a pus cu adevărat problema măntuirii omului, reîncarnarea, deci mântuirea automată, nu are nici o bază în Revelație. O mai spune și Sfântul Pavel: „Este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecați” (Evrei 9, 27). Deci nu este rânduit să fie vieți și morți succesive." (extras din Tanalanții Împărăției - Părintele Arsenie Boca)
Vechi 27.06.2015, 22:20:31
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Din moment ce avem lăsat scris de Părintele Arsenie Boca, tu pe cine crezi? :)))
Acea afirmație a părintelui Arsenie Papacioc apare într-o înregistrare audio, o înregistrare foarte dubioasă, a cărei autenticitate nu poate fi dovedită.
Oare ce este atat de "dubios" si lipsit de autenticitate, in aceasta inregistrare dintre Parintele Ioanichie Balan si Parintele Arsenie Papacioc? (https://www.youtube.com/watch?v=w9AAI9iwvkM) Eu o gasesc chiar credibila avand in vedere "greutatea" cuvantului Parintelui Papacioc in ortodoxia romaneasca. Ascultati cu totii pana la capat si decideti in virtutea credintei, nu a intereselor de grup sau mai grav, a dorintei nepotrivite, de a-l face pe Parintele Arsenie Boca, sfant, fara voia lui Dumnezeu!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Vechi 27.06.2015, 23:21:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Oare ce este atat de "dubios" si lipsit de autenticitate, in aceasta inregistrare dintre Parintele Ioanichie Balan si Parintele Arsenie Papacioc? (https://www.youtube.com/watch?v=w9AAI9iwvkM)
Timbrul vocal se potrivește perfect, dar nu am certitudinea că această convorbire a avut loc.

Însă, chiar și așa, să plecăm de la premisa că acea înregistrare este autentică. Există posibilitatea ca cei din înregistrare să greșească, adică să fi înțeles greșit lucrurile?

ps: Părintele Arsenie Boca căuta a fi vorbit de rău, își îndemna apropiații să-l vorbească de rău și dacă nu făceau ascultare îi mustra.

Citat:
Eu o gasesc chiar credibila avand in vedere "greutatea" cuvantului Parintelui Papacioc in ortodoxia romaneasca.
Nu pun la îndoială sfințenia Părintelui Arsenie Papacioc, dar ce facem, apelăm la infailibilitate? Sincer, vreau să cred că acea înregistrare nu este autentică, nu pentru că este "anti-pr. Arsenie Boca", ci pentru că îi pune în umbră pe protagoniștii înregistrării. Chiar nu vreau să cred că Părintele Arsenie Papacioc a luat parte la o asemenea discuție...și, din câte îmi amintesc, spre sfârșitul înregistrării apare și Părintele Cleopa.

Last edited by ovidiu b.; 27.06.2015 at 23:31:29.
Vechi 28.06.2015, 00:07:58
Mosh-Neagu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Timbrul vocal se potrivește perfect, dar nu am certitudinea că această convorbire a avut loc.

Însă, chiar și așa, să plecăm de la premisa că acea înregistrare este autentică. Există posibilitatea ca cei din înregistrare să greșească, adică să fi înțeles greșit lucrurile?

ps: Părintele Arsenie Boca căuta a fi vorbit de rău, își îndemna apropiații să-l vorbească de rău și dacă nu făceau ascultare îi mustra.

Nu pun la îndoială sfințenia Părintelui Arsenie Papacioc, dar ce facem, apelăm la infailibilitate? Sincer, vreau să cred că acea înregistrare nu este autentică, nu pentru că este "anti-pr. Arsenie Boca", ci pentru că îi pune în umbră pe protagoniștii înregistrării. Chiar nu vreau să cred că Părintele Arsenie Papacioc a luat parte la o asemenea discuție...și din câte îmi amintesc spre sfârșit apare și Părintele Cleopa.
Iarta-ma frate, dar indaradnicia nu este deloc de dorit in sufletul unui ortodox. Mai concret, ori esti total razvratit, ori n-ai inteles nimic pana acum.
1 - Parintele Papacioc era in vizita la Sihastria. E normal sa apara in inregistrare si Parintele Cleopa.
2 - Parintele Ioanichie Balan nu umbla cu "nimicuri". Avea darul de a simti sfintenia cuiva. Astfel a dorit in mod special sa inregistreze cumva, dialoguri ziditoare, iar acest dialog nu este singurul. La fel a procedat si cu Parintele Paisie Olaru. In ce ma priveste, am spus-o in cateva randuri si aici pe forum: Am fost la Prislop, dar n-am simtit nimic. Nici nu era obligatoriu, mai ales ca eu chiar parca asteptam sa simt... "ceva"! Iar asta numai Dumnezeu ingaduie sau oranduieste. In schimb pe Parintele Paisie Olaru "l-am simtit" inainte sa stiu cate ceva de existenta lui. Si abia acest semn m-a determinat "sa-l caut" si sa aflu lucruri uimitoare. Da, pentru mine, Parintele Paisie Olaru este un sfant, dar este parerea mea, curata, iar pentru asta nu fac nici petitii, nici nu ma lupt sa fie canonizat. Asta tine de bunul Dumnezeu, nu de noi, pacatosii. Si tot la Sihastria sunt atatia sfinti in cimitir incat e de-ajuns sa priveghezi in liniste 15 minute, ca sa cunosti macar cativa. Fratii Parintelui Cleopa, cu siguranta sunt printre ei, iar aceasta convingere nu mi-o poate lua nimeni. Parintele Iustin Parvu, dincolo de faptul ca l-am cunoscut si m-a uimit la ultima noastra intrevedere, cand mi-a spus lucruri pe care practic nu avea cum sa le stie, mi-a aratat mie, nevrednic pacatos, la cateva saptamani dupa "plecare", cat de mult se bucura ca ma aflu acolo cu intreaga familie, si NU eram la mormantul lui, ci in biserica de la maicute, unde fusese staret, si unde am intrat doar pentru scurt timp sa ne rugam, fara sa banuiesc ce va urma... Sfintii sunt acei care cunosc sufletul si vin ei in intampinare, nu-i cautam noi, doar doar vom descoperi vreo minune, ceva. Nu spun toate astea sa ma mandresc, desi acele intamplari sunt puncte de mare referinta in viata mea, ci o spun ca o ciudatenie a acestui curent urias care s-a starnit in jurul Parintelui Arsenie Boca, pe care eu nu-l fac vinovat de ceva, dar nici nu pun la indoiala vreun cuvintel al acelor parinti-duhovnici, care au facut dovada clara a intelepciunii si harului lui Dumnezeu, fara controverse sau suspiciuni.
Tu esti extrem de ingaduitor in anumite probleme (parca mai conteaza daca vorbim de zece carti sau 100!!!), si brusc pui la indoiala pozitii ale acelor preoti de care stie toata lumea ca erau intr-o permanenta ascultare avand fiecare duhovnici, asa cum cunoastem bine din Sfintii Parinti ca trebuie sa avem. Tot ce ne-a pus cristirg la dispozitie, ar trebui macar sa ne puna in garda si sa nu ne incapatanam sa mergem pana la capat intr-o directie nefiresc de ciudata!

Vechi 28.06.2015, 00:24:13
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Citat:
Iarta-ma frate, dar indaradnicia nu este deloc de dorit in sufletul unui ortodox. Mai concret, ori esti total razvratit, ori n-ai inteles nimic pana acum.
1 - Parintele Papacioc era in vizita la Sihastria. E normal sa apara in inregistrare si Parintele Cleopa.
2 - Parintele Ioanichie Balan nu umbla cu "nimicuri". Avea darul de a simti sfintenia cuiva. Astfel a dorit in mod special sa inregistreze cumva, dialoguri ziditoare, iar acest dialog nu este singurul. La fel a procedat si cu Parintele Paisie Olaru. In ce ma priveste, am spus-o in cateva randuri si aici pe forum: Am fost la Prislop, dar n-am simtit nimic. Nici nu era obligatoriu, mai ales ca eu chiar parca asteptam sa simt... "ceva"! Iar asta numai Dumnezeu ingaduie sau oranduieste. In schimb pe Parintele Paisie Olaru "l-am simtit" inainte sa stiu cate ceva de existenta lui. Si abia acest semn m-a determinat "sa-l caut" si sa aflu lucruri uimitoare. Da, pentru mine, Parintele Paisie Olaru este un sfant, dar este parerea mea, curata, iar pentru asta nu fac nici petitii, nici nu ma lupt sa fie canonizat. Asta tine de bunul Dumnezeu, nu de noi, pacatosii. Si tot la Sihastria sunt atatia sfinti in cimitir incat e de-ajuns sa priveghezi in liniste 15 minute, ca sa cunosti macar cativa. Fratii Parintelui Cleopa, cu siguranta sunt printre ei, iar aceasta convingere nu mi-o poate lua nimeni. Parintele Iustin Parvu, dincolo de faptul ca l-am cunoscut si m-a uimit la ultima noastra intrevedere, cand mi-a spus lucruri pe care practic nu avea cum sa le stie, mi-a aratat mie, nevrednic pacatos, la cateva saptamani dupa "plecare", cat de mult se bucura ca ma aflu acolo cu intreaga familie, si NU eram la mormantul lui, ci in biserica de la maicute, unde fusese staret, si unde am intrat doar pentru scurt timp sa ne rugam, fara sa banuiesc ce va urma... Sfintii sunt acei care cunosc sufletul si vin ei in intampinare, nu-i cautam noi, doar doar vom descoperi vreo minune, ceva. Nu spun toate astea sa ma mandresc, desi acele intamplari sunt puncte de mare referinta in viata mea, ci o spun ca o ciudatenie a acestui curent urias care s-a starnit in jurul Parintelui Arsenie Boca, pe care eu nu-l fac vinovat de ceva, dar nici nu pun la indoiala vreun cuvintel al acelor parinti-duhovnici, care au facut dovada clara a intelepciunii si harului lui Dumnezeu, fara controverse sau suspiciuni.
Tu esti extrem de ingaduitor in anumite probleme (parca mai conteaza daca vorbim de zece carti sau 100!!!), si brusc pui la indoiala pozitii ale acelor preoti de care stie toata lumea ca erau intr-o permanenta ascultare avand fiecare duhovnici, asa cum cunoastem bine din Sfintii Parinti ca trebuie sa avem. Tot ce ne-a pus cristirg la dispozitie, ar trebui macar sa ne puna in garda si sa nu ne incapatanam sa mergem pana la capat intr-o directie nefiresc de ciudata!
Chestiile astea cu "am simtit", "n-am simtit", parintele mi-a prorocit, astea sunt baliverne.
Chiar trebuie sa ne intemeiem credinta pe asa ceva? Iar eu personal despre parintele Ioanichie Balan am parerea ca spunea atatea aberatii incat e greu de imaginat cum poate cineva sa abereze atata. La un moment dat chiar spunea ca americanii ne dau sida prin televizor: adica deschizi televizorul si ies virusii de sida si te infecteaza.
Eu nu stiu cum poate sa aiba cineva ca reper asemenea aberatii.
Vechi 28.06.2015, 01:03:44
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Chiar trebuie sa ne intemeiem credinta pe asa ceva? Iar eu personal despre parintele Ioanichie Balan am parerea ca spunea atatea aberatii incat e greu de imaginat cum poate cineva sa abereze atata. La un moment dat chiar spunea ca americanii ne dau sida prin televizor: adica deschizi televizorul si ies virusii de sida si te infecteaza.
E suficient să asculți înregistrarea de pe CD-ul revistei Familia Ortodoxă (ediția lunii Aprilie). Asta nu anulează valoarea părintelui Ioanichie. Fiecare a avut greșeala lui, Domnul să-i miluiască!

Last edited by ovidiu b.; 28.06.2015 at 01:21:25.
Vechi 28.06.2015, 01:31:00
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
E suficient să asculți înregistrarea de pe CD-ul revistei Familia Ortodoxă (ediția lunii Aprilie). Asta nu anulează valoarea părintelui Ioanichie. Fiecare a avut greșeala lui, Domnul să-i miluiască!
Dar ce zice acolo? Bine că mi-ai adus aminte, că mi-am luat si eu revista + CD-ul când am plecat din România, de Pasti, însă m-am luat cu una, cu alta si am uitat complet de ea.
Vechi 28.06.2015, 01:36:10
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

Citat:
Fiecare a avut greșeala lui, Domnul să-i miluiască!
-adica "fiecare " inseamna si p Boca a avut greseli,sau doar ceilalti ?

-ca vad ca imediat gasesti greseli la duhovnici care au pastrat dreapta credinta ortodoxa si nu au fost in inselare,dar cand vine vorba de p Boca, te faci ca nu vezi nici o greseala,toate le interpretezi,rastalmacesti...
Vechi 28.06.2015, 01:11:31
Mosh-Neagu's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Chestiile astea cu "am simtit", "n-am simtit", parintele mi-a prorocit, astea sunt baliverne.
Pai asta e credinta in Dumnezeu: "simtirea"! Iar daca nu e, macinam in gol.
Parintele NU mi-a proorocit nimic, ci mi-a vorbit despre unul dintre fii, ca si cum ar fi fost prezent cu o seara inainte la discutia pe care-o avusesem eu cu el, in familie. Iar eu cu Parintele ne vazusem de vreo doua ori inainte, in intrevederi de cateva minute, nu in mod privilegiat, ci ca simplu pelerin, asteptand sa-mi vina randul dupa multe, foarte multe zeci de oameni. Sunt un om cat se poate de discret in viata de zi cu zi si n-ai sa ma vezi facand conversatii pe coridor, in astfel de situatii. Dupa sute si sute de oameni care treceau prin fata Parintelui, eu eram exact un firicel de nisip pe plaja!!! Totusi, Parintele a simtit (iarasi "a simtit"!!!) nevoia sa-mi spuna ceva anume despre conversatia din ajun... Iar tema era "Biserica lui Hristos"! Acum tu poti spune ce vrei, fiindca ai toata libertatea!!! Dar mai tarziu la Petru-voda, eram toata familia, inclusiv acel fiu de care imi vorbise.
Despre Parintele Ioanichie Balan, nu inteleg ce vrei sa spui si nici ce relevanta are in contextul nostru. Eu vorbeam de mari duhovnici, pe care Parintele Ioanichie i-a inregistrat ca sa ne lasa noua invataturile lor. Ce spui tu acolo, ma lasa rece. Din cate stiu, Parintele Ioanichie este si autor de carti si e putin probabil sa fie adevarate "balivernele" tale, daca nu le auzim de la cineva care are credibilitate in acest sens. Tu si eu, tot NIMENI suntem. Tu nu ma crezi, eu nu te cred, vezi ce bine ne intelegem noi doi?

Vechi 28.06.2015, 01:19:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Frate, după cum vezi, multe "baliverne" se pot inventa. Te rog, dacă binevoiești, ascultă aceste înregistrări (câte puțin din fiecare) și spune-mi dacă fac sens. Sunt doar o parte dintre cei care l-au cunoscut:

- IPS Laurențiu Streza: https://www.youtube.com/watch?v=i-rL2s40oco&t=0m47s

- IPS Serafim Joantă: http://www.arsenieboca.ro/un-mare-sf...eamului-nostru

- PS Daniil Stoenescu: https://www.youtube.com/watch?v=N4k7...A_zC5&t=10m07s

- Părintele Nifon Boboia: https://www.youtube.com/watch?v=GJm47PBFeNY&t=12m48s

- Părintele Stareț Arhimandrit Ghelasie Țepeș: https://www.youtube.com/watch?v=JUaChbLJiJU&t=0m36s

- Părinele Nicolae Streza: https://www.youtube.com/watch?v=l8-mw9ze_Z0&t=0m36s

- Părintele Dionisie Ignat: https://www.youtube.com/watch?v=srncWBsvQJY&t=0m56s

- Părintele Viorel Trifa: https://www.youtube.com/watch?v=BhmWwnu_3Ww&t=0m50s

- Părintele Petru Vamvulescu: https://www.youtube.com/watch?v=vozFqlk7sOA&t=27m18s

- Părintele Teofil Pârăian: https://www.youtube.com/watch?v=vozFqlk7sOA&t=18m46s

- IPS Antonie Plămădeală: "Lumea avea o mare credință, o mare evlavie la Părintele Arsenie și am trăit acolo [Sâmbăta de Sus] cu adevărat sentimente ca în primele zile ale creștinismului. Accentul contactului cu Pr. Arsenie Boca era, în esență, prin spovedanie și în cea mai profundă deplinătate ortodoxă. O spovedanie la el era un lung proces de analiză de conștiință. Cine ieșea de la dânsul, știa că este eliberat de toate relele, născut cu adevărat din nou."

- Părintele Dumitru Stăniloaie: "Părintele Arsenie Boca a fost un fenomen unic în istoria monahismului românesc".

- Părintele Ciprian Negreanu (nu l-a cunoscut pe părintele Arsenie, dar merită ascultată mărturia): https://www.youtube.com/watch?v=Wb6UWEhwJ3g&t=0m47s

Last edited by ovidiu b.; 28.06.2015 at 01:49:06.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Parintele Arsenie Boca Carmen FUNIERU Biserica Ortodoxa Romana 141 20.01.2014 16:22:05
PR. ARSENIE BOCA cristina83 Mari Duhovnici si predicile lor 70 17.01.2013 14:14:43
7 intamplari cu Arsenie Boca florisca Generalitati 13 31.08.2010 20:40:31