![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Romanță negativă
de Ion Minulescu N-a fost nimic din ce-a putut să fie, Și ce-a putut să fie s-a sfârșit... N-a fost decât o scurtă nebunie Ce-a-nsângerat o lamă, lucioasă, de cuțit!... N-am fost decât doi călători cu trenul, Ce ne-am urcat în tren fără tichete Și fără nici un alt bagaj decât refrenul Semnalului de-alarmă din perete. Dar n-am putut călători-mpreună... Și fiecare-am coborât în câte-o gară, Ca două veverițe-nspăimântate de furtună- Furtuna primei noastre nopți de primăvară! Și-atâta tot!... Din ce-a putut să fie, N-a fost decât un searbăd început De simplu "fapt divers", ce nu se știe În care timp și-n care loc s-a petrecut!... ![]()
|
|||
|
|||
![]()
L-am rugat pe Dumnezeu
Să-mi dea putere, Dar El m-a făcut slab Ca eu să învăț simplitatea și smerenia. L-am rugat să mă ajute Să fac fapte mari. Dar El m-a micșorat Ca eu să fac fapte bune. L-am rugat să-mi dea bogăția Ca eu să fiu fericit, Dar El m-a făcut sărac Ca să devin înțelept. L-am rugat toate lucrurile Ca să pot gusta viața. Dar El mi-a dat viața Ca să pot gusta toate lucrurile. Nu am primit nimic Din tot ce-am cerut, Dar am primit tot Ce-a fost bun pentru mine. Împotriva voinței mele Au fost ascultate rugămințile mele. Sunt printre oameni Un om binecuvântat. (Jalal ad-Din Muhammad Rumi- Rugăminte)
|
||||
|
||||
![]()
Bine ai venit Octombrie – Brumarel!
Octombrie-a lăsat pe dealuri Covoare galbene și roșii. Trec nouri de argint în valuri Și cântă-a dragoste cocoșii. Mă uit mereu la barometru Și mă-nfior când scade-un pic, Căci soarele e tot mai mic În diametru. Dar pe sub cerul cald ca-n mai Trec zile albe după zile, Mai nestatornice și mai Subtile… Întârziată fără vreme Se plimbă Toamna prin grădini Cu faldurii hlamidei plini De crizanteme. Și cum abia plutește-n mers Ca o marchiză, De parcă-ntregul univers Privește-n urmă-i cu surpriză, – Un liliac nedumerit De-alura ei de domnișoară S-a-ngălbenit, s-a zăpăcit Și de emoție-a-nflorit A doua oară… Octombrie – George Toparceanu
|
||||
|
||||
![]()
Sf.Ioan Iacob Hozevitul
Imnul Românesc Acum, ca niciodata Treziti-va, români! Având credinta-n suflet Si arma sfânta-n mâini. În rodul nascocirii Sa nu nadajduiti, Ci arma mântuirii Mereu s-o mânuiti! Uniti-va în cuget Prin simturi crestinesti La sânul “Maicii voastre” Celei duhovnicesti! În pavaza credintei Fiind adapostiti, La vreme de razboaie Veti fi nebiruiti. Tot neamul de pe lume Si cel de sub pamânt De s-ar scula-mpotriva, Va fi de voi înfrânt. Plecati-va la Domnul Grumazul umilit, Sa va înalte fruntea În “plaiul” cel dorit. De somnul nesimtirii Sa nu mai dormitati, Ca “zorii mântuirii” Se-arata la Carpati Ca fratii petrecând, Sa nu stirbim onoarea Si graiul nostru sfânt! Trezindu-ne simtirea Din suflet crestinesc, Sa punem semnul Crucii Pe steagul românesc! Pe tronul cel din suflet S-avem necontenit Icoana preacinstita A Regelui Marit! De vom pazi unirea Si “Crezul din stramosi”, Vom fi si jos, în lume, Si-n ceruri gloriosi! În scumpa noastra tara Atunci vor creste iar Virtutile strabune Cu nume secular. Din groapa stricaciunii, Sapata de “tiran”, Se va scula cu slava “Rasadul lui Traian”. Deci azi, ca niciodata, Sa ne vadim crestini, Pastrând neprihanita Credinta, prin straini!
|
|||
|
|||
![]()
Ieșise-n calea sufletului meu
aiurea, din trotuare, Dumnezeu, dar seara grea de stele și de lut ardea pe străzi și nu l-am cunoscut. În felinarele cu iz de scrum ochi de pisică-mi licăreau în drum și pasul greu mi se-așternea nătâng ... și fluieram, așa, ca să nu plâng. Dar tot credeam că poate viermii moi nu cresc în ochii mai pustii și goi, nici în surâsul meu nedăruit și tot credeam că poate n-am murit. Ieșise-n calea sufletului meu aiurea, din trotuare, Dumnezeu dar nu l-am cunoscut și, gol de gând, trecui așa-nainte, fluierând. (Nichita Stănescu)
|
|||
|
|||
![]()
Tare sunt singur, Doamne, și pieziș!
Copac pribeag uitat în câmpie, Cu fruct amar și cu frunziș Țepos și aspru-n îndârjire vie. Tânjesc ca pasărea ciripitoare Să se oprească-n drum, Să cânte-n mine și să zboare Prin umbra mea de fum. Aștept crâmpeie mici de gingășie, Cântece mici de vrăbii și lăstun Să mi se dea și mie, Ca pomilor de rod cu gustul bun. Nu am nectare roze de dulceață, Nici chiar aroma primei agurizi, Și prins adânc între vecii și ceață, Nu-mi stau pe coajă moile omizi. Nalt candelabru, strajă de hotare, Stelele vin și se aprind pe rând În ramurile-ntinse pe altare Și te slujesc; dar, Doamne, până când? De-a fi-nflorit numai cu focuri sfinte Și de-a rodi metale doar, pătruns De grele porunci și-nvățăminte, Poate că, Doamne, mi-este de ajuns. În rostul meu tu m-ai lăsat uitării Și mă muncesc din rădăcini și sânger. Trimite, Doamne, semnul depărtării, Din când în când, câte un pui de înger, Să bată alb din aripă la luna, Să-mi dea din nou povața ta mai bună. (Tudor Arghezi - Psalm)
|
|||
|
|||
![]()
Târziu de tot Te-am iubit, O, Tu, Frumusețe atât de veche, și totuși atât de nouă, târziu de tot Te-am iubit.
Și iată că Tu Te aflai înlăuntrul meu, iar eu în afară, și eu acolo, în afară, Te căutam și dădeam năvală peste aceste lucruri frumoase pe care Tu le-ai făcut, eu, cel lipsit de frumusețe. Tu erai cu mine, dar eu nu eram cu Tine; mă țineau departe de Tine acele lucruri care, dacă n-ar fi fost întru Tine, nici n-ar fi existat. M-ai chemat și m-ai strigat și ai pus capăt surzeniei mele. Ai fulgerat și ai strălucit, și ai alungat orbirea mea; ai răspândit mireasmă și eu am inspirat, și acum Te urmez cu înfocare; am gustat din Tine și acum sunt înfometat și însetat după Tine; m-ai atins doar și m-am și aprins de dor după pacea Ta. (Fericitul Augustin)
|
||||
|
||||
![]()
Pune inima
Pune inima să cânte Psalmul sfânt al regăsirii, Pe altarul de speranță Să-nflorească trandafirii. Pune ceasul să vegheze Timpul ce-n risipa lui A pierdut minute bune, Pe tărâmul nu știu cui... Pune lacrima să plângă În chilia unui gând, Eu de cer senin și soare Sunt atâta de flămând. Pune mugurii de floare Pe tărâmul meu de dor, Curcubeu de după ploaie VeÈnicia s-o măsor. Pune suflet în poeme Să dau paÈnic bucurii, Când gonit de întâmplare Pe tărâmul meu vei fi... Pune inima să cânte Într-o coardă de vioară De atâta frumusețe, Gândul bun se înfioară. Timpul să rămână-n loc Poate doar vreo trei secunde, Două inimi la un loc Bat acum pe nu știu unde... Camelia Cristea
|
||||
|
||||
![]()
Atât de mult iubesc iubirea,
Așa de mult ca nemurirea. Așa de mult iubesc și omul, Dar cel mai mult iubesc pe Domnul. Nu e nevoie să vă spun Cât Dumnezeu este de Bun, Sau câtă dragoste arată Pentru fiecare-n parte. Sau câtă iubire revarsă Atunci când viața ne e arsă. Sau cât e Dumnezeu de mare Când omul-l roagă cu ardoare. Sau Harul care Îl revarsă Când are omu' viața arsă. De necaz și de durere , Atunci primește mângâiere. Dar omul nemulțumitor Aduce înjurii uneori. Înjură chiar pe Dumnezeu Fără părere de rău. Ca și cum El a greșit De nu i-a împlinit un vis. Ca și cum ar fi dator Doamne ai milă de noi. Iartă-ne că suntem răi, Suntem plini de patimi grele Nu știm să ieșim din ele. Iar pe Tine te uităm, Până ajungem iar la greu. Hristos a Inviat! Bucuria noastră a tuturora!
|
|||
|
|||
![]()
„O, Doamne, ai milă de cei care-i chemi
Să vină pe urmele Tale, Ajută-i în lupta din grele vremi Nimic să nu-i frângă pe cale. Ajută-l pe acel care-n urmă-a lăsat Prea mari prietenii sau păcate, Să nu-l mai întoarcă din drumul curat Dorința spre cele lăsate. Ajută-l pe-acel ce-a lăsat pe pământ Iubiri prea adânci și prea grele, Să nu-Ți lase calea cu sufletul frânt Și inima-ntoarsă spre ele. Ajută-l pe-acel ce-a lăsat multe-averi Și scapă-l de orice robie, Ca, slobod de-a’ lumii deșarte poveri, Să-Ți poată urma numai Ție. Ajută-l pe-acela cu suflet bogat, Ce-ascunse păcate mai ține, Pe-acel care Tu nu-l desparți de păcat Păcatu-l desparte de Tine. Ajută-l pe cel ce, plecând, lasă tot, Pe veci să se rupă de toate. Să n-ajungă stâlp ca femeia lui Lot Privind blestemata cetate. Ajută-l pe-acel ce-a ajuns pe Altar Și nu-i pregătit de junghiere, Să nu-l prindă frica de-al morții hotar, Pierind la un pas de-nviere. Ajută-i pe toți, când e clipa cea grea, Să biruie tot ce-i mai leagă, Ca, dând lumea-ntreagă pe dragostea Ta, Să afle-a Ta dragoste-ntreagă”. „Ca, dând lumea-ntreagă pe dragostea Ta, Să afle-a Ta dragoste-ntreagă.” |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|