![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Boemă
- fantezie - Umblam cu pumnii-n buzunările crăpate Și chiar paltonul îmi părea că-i ideal. Mergeam sub ceruri, Muză, și-ți eram vasal: Ce de mai dragosti am visat, frumoase toate! Nădragii mei aveau o gaură cam mare, Dar înșiram la rime, cufundat în vis. Găseam în Ursa Mare-un han mereu deschis, Iar stelele-mi foșneau pe cer, încântătoare. Le ascultam, pe margine de drum șezând, În serile acelea de septemvre, când Simțeam pe frunte roua – vin amețitor, Și când, rimând prin întunericul fantastic, Trăgeam ca de o liră de-al ghetelor elastic, Proptindu-mi inima cu un picior! * Ars Poetica Ci numai muzica s-o desmierzi. Precumpănească, deci, vers impar, Mai vag în aer, fără habar, Ușure ce-i, tot ușor îl pierzi. Nu te-avânta cuvântul să-l alegi De nu ți-e arma puțin dispreț: Cântul de-i tern e cel mai de preț; Precisu-i nepresis: privilegi. Priviri ascunse după-un voal, Ziua ce tremură-n amiezi, Stelele limpezi care le vezi În cerul serii, autumnal! Că numai Nuanța e de folos. Iată Culoarea. Nu – nicidecum! Singură Nuanța, mai știe-acum De vis să lege vis sfiicios! Fugi dar de crima ce-o Poantă e, Spiritul crud și Râsul impur, Lacrimi smulg ele și din Azur, Astă fiertură de be-he-he! Ia elocința, strânge-o de gât! N-ar strica – tot ești în formă azi– Rima în ape cuminți s-o scalzi, Că nu-și face iar de cap – dar cât?! De-atâta Rimă, zău că mi-e silă! Ce copil surd sau care nebun Ne-a dat veriga asta drept bun, Vădit fier vechi de-o freci cu-o pilă?! Ci numai muzică, tot mereu! Stihul tău fie-acel zburător Ce-și ia avânt din cei ce mor Spre noi iubiri, spre-un nou empireu. Versul tău fie o aventură, Vântului soră-n zori și-n perind, Mentă și cimbru, câmp înflorind… Să știi că restu-i literatură! |
|
|