![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
la facultate la Teologie.Vrei sa devii preot pt ca ai o misiune sau vrei sa dai la facultatea de Teologie ca sa faci bani.Pt ca na la botez/nunta/inmormantare/parastas nu se taie chitanta. Daca vrei sa te duci la Teologie pt bani deja esti in Iad.Din ce spui tu, la facultatea aia de Teologie a ta ,nu salasluieste demult Duhul Sfant ci Mamona. Asadar Wryetui vrei preotia ca pe o misiune sau vrei sa faci repede bani multi ? |
|
|||
|
|||
![]()
Oaie cugetătoare, în ciuda cugetărilor tale (simpliste și vădit pătimașe), Biserica și tradiția Facultății de Teologie au lăsat ca, în realitate, lucrurile să fie așa cum sunt, iar nu așa cum ți-ar plăcea ție sau mie.
Desigur, și mie mi-ar plăcea o mulțime de lucruri dar, vezi tu, lumea e mult mai mare decât sunt eu, viața e mult mai dinamică decât mi-ar plăcea, poate, mie, iar Dumnezeu conduce altfel decât mi-ar plăcea mie să cred prin prisma vieții și cunoștințelor mele oferite de cateheza comună. Așa că îți place sau nu, lucrurile sunt cum sunt. Facultatea de Teologie e condusă așa cum trebuie să fie condusă, chiar dacă unora ca noi ne displac multe. Sau ne miră. Mie, personal, îmi pare interesant (da!) ce se întâmplă azi, în general, pe la diverse facultăți de Teologie, atât cât am cunoștință (București, Constanța, Sibiu și puțin Iași). Teologia nu e sfârșitul sau culmea pregătirii unui viitor preot, ci abia primul pas. E o introducere. Nu i se cere prea mult nici studentului, nici facultății. O minimă orientare, ceva cultură teologică generală, niscaiva istorie și muzică și, dacă se poate, cât mai puțină îndoctrinare - asta-i tot. Restul o face viitorul preot, comunitatea și, desigur, Bunul Dumnezeu. Teologia academică are un rol limitat în formarea și exersarea unui viitor preot. Și e firesc să fie așa, întrucât viața nu atârnă de academii, ci academiile (ar trebui să atârne) de viață! |
|
||||
|
||||
![]()
Mi se par jignitoare declaratiile tale si permite-mi din momentul asta sa nu te mai iau in serios, Copacel. A spune ca voiesc sa merg la teologie doar ca sa fac bani (asta tinand cont de faptul ca nici nu stiu daca voi ajunge preot) este o lipsa de respect si arata cat de putina credinta in Dumnezeu si in Biserica ai.
Parintii mei lucreaza in Spania de 14 ani, si datorita ajutorului si milei lui Dumnezeu situatia mea financiara este excelente, deci banii nu sunt nici pe deprate telul meu in viata, ci eu doresc sa merg la teologie ca sa invat cele necesare ale mantuirii si sa studiez credinta pura si nestirbita in Iisus Hristos. De aia si merg la o BC, pentru a le studia teología, pentru a le studia litúrgica si toate celelalte, deoarece consider ca un preot trebuie sa fie o persoana culta din toate punctele de vedere si sa stie da raspunsuri la orice intrebare, nu sa urlu: Nu mergeti acolo la schismatici! Si sa injur. Trebuie sa stiu de ce sa le spun oamenilor ca sunt schismatici, trebuie sa invat despre liturgica si doctrina lor inainte de a o expedia, pentru ca daca nu voi ramane un ignorant care nu a iesit niciodata din propria ograda. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si intrebarea este fireasca.Nu este cazul sa faci scene de drama. Multi se duc azi la Teologie ca sa se faca preoti pt ca sa castiga bani si putini vad preotia ca pe o misiune.Pana si babele mele de la parohie stiu acest lucru. Citat:
personala , ca virgula cumva am atins adevarul ? De fapt nu te superi sau te simti tu jignit stai linistit.Se simte lezat si ranit demonul ala, caruia prin cuvintele mele i-am dat la cap cateva ciocane.Si urla Si demonul ala al mandriei te obliga pe tine sa reactionezi. "Zi ba ceva, ca ortodoxul asta ma jigneste".Nu m-ar mira daca n-ar fi acelasi demon care iti sopteste "Du-te la catolici dar nu stai la slujba lor ,ci stai doar acolo.Tu du-te acolo si stai acolo.Ca de restul ma ocup eu" Citat:
scazi nivelul de trai. Ori preotia ca misiune presupune scaderea nivelul de trai insa preotia ca metoda de profit (functionar cu cadelnitza) reprezinta repede o metoda eficienta de mentinere a nivelului de trai de pana acum. Siigur in cazul tau nu se pune problema.Tu stii sfintele canoane, tu chiar stii ce inseamna Ortodoxie si vrei sa aprofundezi. Ei dar ce vorbesc eu aici.In cazul tau nici nu se pun astfel de probleme. Citat:
sfintii parinti. Last edited by Copacel; 03.08.2015 at 12:40:27. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Simplu este cel mai bine.Altfel daca te complici vine dracu si te scoate cum vrea el din incurcatura. Citat:
Noul Testament ? Iti faci un ONG si apoi incepi sa pui in practica cele scrise in Noul Testament ? Si astfel ai o Ortodoxie practica ? Adica tu imi spunei mai sus ca exista riscul sa intrii Ortodox si sa iesi protestant . Pai cum sa fie Duhul Sfant in acel loc.Cum este binecuvantat acel loc de Duhul Sfant ? Cum adica acolo unde este Duh Sfant intra omul Ortodox si poate iesi protestant ? Last edited by Copacel; 03.08.2015 at 12:59:09. |
|
||||
|
||||
![]()
Nici nu am sa mai raspund la acuzatiile tale, sunt caracteristice unei persoane care nu stie sa vada mai incolo de sfera lui si care are nivelul de empatie a unei caramizi, pe langa ca esti foarte exagerat si nu vezi realitatea asa cum este ci preferi sa o adaptezi la viziunea ta inchisa asupra lumii.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ceva.De acord cu tine Citat:
Citat:
De acord si cu asta. Viziune inchisa.Bine am si viziune inchisa.De acord si cu asta. Acum te simti mai bine ? ![]() Eh cu empatia de caramida/granit si exagerat eu fac ceea ce 99% din ceilalti n-au facut niciodata pana acum. Eu ma rog la ingerul meu pazitor sa-mi dea acces la informatiile pe care le pot pricepe si pe cele pe care nu le pot pricepe sa mi le ascunda. Eu bag mana in foc ca 80 % din cei care citesc aceste randuri nu l-au bagat deloc inseamna pe ingerul pazitor si pe restul 19% pana la 99 % nu-i intereseaza ingerul lor pazitor(caci altfel n-ar putea debita ca masina de tocat tot felul de chestii ) =)) |
|