Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.08.2015, 14:57:03
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Na, pai nici eu n-am zis ca spune prostii.

Pe de alta parte, nici infailibil nu e. Infailibili suntem numai noi, catolicii. Daca avem o poza cu papa in buzunar.

Acuma, serios, sola fide e doctrina care spune ca nu mantuim prin fapte, ci NUMAI prin har. Ceea ce BO si BC considera a fi erezie.

Faptele bune ne ajuta la mantuire ("cine va da acestora un pahar de apa, in numele Meu.... etc.).
Probabil ca harul vine in urma faptelor, pare logic totusi.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2015, 15:05:05
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iliegh Vezi mesajul
Probabil ca harul vine in urma faptelor, pare logic totusi.
Cred ca e mai degraba invers. Ca nimic bun nu putem face fara har. Daca fac milostenie, daca ma rog, daca ma smeresc, le fac si pentru ca am primit de la Hristos ajutor sa fac (adica har).

In terminologia catolica, se cheama (cred) har lucrator. Poate ne ajuta mai mult domnul Dragomir.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2015, 15:13:51
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
Cred ca e mai degraba invers. Ca nimic bun nu putem face fara har. Daca fac milostenie, daca ma rog, daca ma smeresc, le fac si pentru ca am primit de la Hristos ajutor sa fac (adica har).

In terminologia catolica, se cheama (cred) har lucrator. Poate ne ajuta mai mult domnul Dragomir.
Asta duce intr-o zona periculoasa.
Inseamna ca eu trebuie sa astept sa primesc har, inainte sa fac milostenie si tot felul de alte fapte. Bine, astept.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2015, 15:34:14
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iliegh Vezi mesajul
Asta duce intr-o zona periculoasa.
Inseamna ca eu trebuie sa astept sa primesc har, inainte sa fac milostenie si tot felul de alte fapte. Bine, astept.
Nu. Stii ce trebuie sa faci ? Fa.

Dupa ce faci, nu te umfla in pene, ca ce mare branza ai facut tu. Recunoaste ca ce ai facut ai facut cu ajutorul lui Hristos.

Harul lucrator nu il simti ca pe o revelatie mistica, cu cutremur, cu sunete de trambita sau de orga, cu glasuri de ingeri care te trag de maneca, cu artificii si balonase colorate care te ridica la cer.

Dar daca te certi cu nevasta-ta, care-ti reproseaza ca bei prea mult, si esti pe punctul sa-i replici ca si ea s-a ingrasat prea mult, si inainte de a deschide gura iti da, asa, un gand ca "nu-i frumos sa-i spun ca s-a ingrasat, si de fapt are dreptate, chiar am baut o bere in plus aseara, mai bine imi cer scuze si o ajut cu vasele murdare" , ei, ala e harul lucrator.

La care, sigur, poti sa-i dai curs. Sau nu.

Last edited by GMihai; 05.08.2015 at 17:56:28.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 00:17:31
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu. Stii ce trebuie sa faci ? Fa.

Dupa ce faci, nu te umfla in pene, ca ce mare branza ai facut tu. Recunoaste ca ce ai facut ai facut cu ajutorul lui Hristos.

Harul lucrator nu il simti ca pe o revelatie mistica, cu cutremur, cu sunete de trambita sau de orga, cu glasuri de ingeri care te trag de maneca, cu artificii si balonase colorate care te ridica la cer.

Dar daca te certi cu nevasta-ta, care-ti reproseaza ca bei prea mult, si esti pe punctul sa-i replici ca si ea s-a ingrasat prea mult, si inainte de a deschide gura iti da, asa, un gand ca "nu-i frumos sa-i spun ca s-a ingrasat, si de fapt are dreptate, chiar am baut o bere in plus aseara, mai bine imi cer scuze si o ajut cu vasele murdare" , ei, ala e harul lucrator.

La care, sigur, poti sa-i dai curs. Sau nu.
Sau poate fi doar glasul constiintei. Al unei brume de educatie.
Cu exemplul de mai sus se aluneca spre o definitie destul de ambigua a harului.
Vechi 07.08.2015, 13:17:06
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
De fapt, forumlata asa, este mai degraga invatatura protestanta Sola Gratia. In invatatura protetsanta omul a cazut de tot dupa caderea protoparintilor si nu mai poate face fapte bune decat cu ajutorul harului.
In invatatura catolica firea omului nu s-a degradat deloc, doar ca Domnul a retras harul, ca o pedeapsa.
In invatatura ortodoxa firea omului s-a intunecat, pierzand din aceasta cauza si harul. Oamenii pot face fapte bune de la sine, dar nu intr-o masura in care sa poata primi (recepta) harul. Deci un ateu sau un pagan poate face fapte bune, e de la sine inteles.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 13:18:47
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Deci tu, Cătălin, crezi că poți face ceva bun fără Dumnezeu ?

Un răspuns scurt, cu da sau nu, ar fi cel mai cinstit.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 13:25:11
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci tu, Cătălin, crezi că poți face ceva bun fără Dumnezeu ?
Un răspuns scurt, cu da sau nu, ar fi cel mai cinstit.
Evident, am dat explicatia in mesajul anterior. Asta e baza invataturii crestine, daca nu am face noi fapte bune sau rele atunci pentru ce suntem judecati? Invatura protestanta (preluata probabil din augustinianism) este gresita si fara logica. Invatatura protestanta sta la baza invataturii ecumeniste, de aceea unii credinciosi care nu sunt protestanti o impartasesc.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 13:33:54
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Implicit

Deci tu sustii ca poti sa faci ceva bun fara Dumnezeu ?

Da sau nu. Stii tu, asa cum ne invata Scriptura.

Lasa explicatia pentru mai tarziu. Pe moment, vreau sa vad daca ai curajul sa spui, sau sa scrii, negru pe alb, "Da, eu pot sa fac ceva bun fara Dumnezeu".

Last edited by GMihai; 07.08.2015 at 13:36:02.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 13:46:57
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci tu sustii ca poti sa faci ceva bun fara Dumnezeu ?

Da sau nu. Stii tu, asa cum ne invata Scriptura.

Lasa explicatia pentru mai tarziu. Pe moment, vreau sa vad daca ai curajul sa spui, sau sa scrii, negru pe alb, "Da, eu pot sa fac ceva bun fara Dumnezeu".
Ca de obicei, incepe o discutie fara sens. Evident ce inseamna, da sau nu? Am dat si explicatiile necesare,consider discutia incheiata. Cum am precizat si pe alt topic, ceea ce spui tu e invatatura protestanta. Sau, in cel mai bun caz, e o intelegere gresita. nestiind distinctia dintre faptele bune si faptele de credinta. E adevarat, ceva bun facut fara Dumnezeu nu ajuta la mantuire, de aceea se spune asa. Citeste, te rog, scurtul articol despre Sfantul Serafim de Sarov, acolo sfantul explica mai bine acest lucru: http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm
Reply With Quote
Răspunde