Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.08.2015, 02:56:59
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dubioasa teologie.
Stie toata povestea sau doar varianta prescurtata?
Ba da,eu am citit despre aceasta "dezlegare a Sf.Euharistii" in cazuri majore, unul dintre ele fiind femeia insarcinata(care nu a mai apucat sa se indrepte sau sa se pocaiasca in conformitate cu dogmele ortodox)pt ca exista pericolul mortii la nastere.

Nu se impartaseste pt vrednicie(pana la urma rar se gasesc vrednici,in randurile sfintilor in viata),se impartaseste pt sufletul copilului care ar putea muri nebotezat si neimpartasit.
Dar si pt sufletul mamei,caci o femeie gravida este tratata in rand cu muribunzii,carora li se iarta si nu li se cere pocainta si canon chiar inaintea mortii.

Numai ca dupa nastere, aceasta dezlegare se sisteaza iar femeia este oprita din nou de la impartasanie pana cand rezolva motivul pt care a fost oprita si/sau canonul.

Nu o consider teologie dubioasa ci mai ales teologie logica :)
Are o logica si o iconomie :)
In fata mortii sau a probabilitatii de moarte nu mai suntem atat de rigizi cu canoanele.
In rest,cine-i tanar si sanatos merita sa fie pus la canon pana la indreptare,are cu ce :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 06.08.2015 at 02:59:24.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 03:01:52
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

http://ziarullumina.ro/raspunsuri-du...ide-54913.html
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 03:37:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Dar articolul citat nu sustine aberatia teologica potrivit careia s-ar impartasi copilul din burta mamei.

De altfel, nu inteleg la ce ar putea folosi impartasirea nebotezatilor ? Asta nu mai e teologie, e nebunie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 05:49:34
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar articolul citat nu sustine aberatia teologica potrivit careia s-ar impartasi copilul din burta mamei.

De altfel, nu inteleg la ce ar putea folosi impartasirea nebotezatilor ? Asta nu mai e teologie, e nebunie.
Da,este adevarat articolul nu sustine asta iar eu m-am hazardat sa trag niste concluzii care nu cred ca sunt sprijinite de Biserica.Mea culpa.

Poate(iarasi, posibilitatea) ca pruncii morti la nastere,nebotezati dar din mame care au primit Sf.Taina in timp ce purtau pruncul,vor fi altfel socotiti/insemnati/desemnati printre randul celorlalti care nu au primit(pruncii mamelor necredincioase,atee etc ).

Dar asta,recunosc,este reflectie personala.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 07:22:47
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Poate esti nitel incoerenta, poate n-am inteles eu bine.

Vechiul duhovnic din cate am inteles, nu-ti da dezlegare la Sf. Impartasanie pentru ca traiesti cu un barbat nefiind cununata cu el, ceea ce este perfect corect dpdv dogmatic si moral.

Daca am inteles bine, actualul iti da sub teologumena care mie cel putin mi se pare cel putin cam ciudata (as zice si mai mult, dar ma abtin) ca "nu tu te impartasesti ci copilul".

Acum daca lucrurile stau altfel, poate ar trebui sa faci precizarile de rigoare.

Ce ar trebui sa faci tu? Sa inceci sa respecti normele morale, sa nu te mai minti, etc.
Nu, ai inteles gresit, este unul si acelasi ( duhovnicul), nu l-am schimbat ( inca). Adica acelasi care m-a legat mi-a dat acum si dezlegare ( temporar). E drept ca nici eu nu am inteles exact daca ii foloseste copilului in caz ca moare nebotezat, sau daca nu vom fi noi in stare sa-l botezam, dar mi-a zis sa nu ma mai gandesc atat de departe... ( acum nici eu nu vreau sa ma gandesc ca nui foloseste, ce rost ar avea? Poate ii foloseste la ceva...)
Idea e ca nu stiu daca ma pot duce sa ma impartasesc undeva mai aproape de casa pt ca exista posibilitatea ca preotul de aici sa nu fie de acord cu " dezlegarea " mea, la fel cum nu ati fost nici voi, sau sa refuze chiar sa impadtaseasca pe cei care nu s-au spovedit la el personal...
Iar articolul din ziar mi se pare destul de clar, chiar si eu am priceput...nu inteleg de ce atatea indoieli la unii si la altii...
Ba chiar cred, dupa ce am citit, ca nu m-ar reuza nici preotul din cartuer, insa probabil m-ar sfatui daca inca mai am un alt duhovnic si pot ajunge la el, sa incerc sa o mai fac...

Last edited by fallen; 06.08.2015 at 07:26:51.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 12:51:23
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
E drept ca nici eu nu am inteles exact daca ii foloseste copilului in caz ca moare nebotezat, sau daca nu vom fi noi in stare sa-l botezam,
Am inteles.Tu esti gravida, si ti s-a dat dezglegare temporara, ca sa te
impartasesti, pt ca orice gravida care va naste s-ar putea sa moara si
atunci daca moare sa fie inainte impartasita astfel incat sa ajunga in Rai.
Deci dezlegarea pt impartasanie a facut-o preotul pt ca exista posibilitatea
ca gravida sa moara la nastere.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 14:10:09
ovidiu b.
Guest

Implicit

Sfânta Împărtășanie nu este un premiu pentru vrednicie, ci este Izvorul Vieții, este Însuși Iisus Hristos care se dăruiește celor care Îl doresc.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 14:41:53
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Și atunci din Sfânta Impărtășanie, care este Izvorul Vieții, nu primește viață și copilul?

Citat:
Atâta timp cât este în pântecele mamei, copilul este parte din trupul ei botezat.

Last edited by ovidiu b.; 07.08.2015 at 03:21:59.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 17:54:39
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Atâta timp cât este în pântecele mamei, copilul este parte din trupul ei botezat.
Dar nu se boteaza trupuri, se boteaza persoane.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 06.08.2015, 18:35:24
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Dar nu se boteaza trupuri, se boteaza persoane.
Tu vrei să insinuezi că Sfânta Împărtășanie nu ajută pruncul din pântecele mamei care se împărtășește. Ori noi știm tocmai invers.

Last edited by ovidiu b.; 06.08.2015 at 18:37:26.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16