Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.08.2015, 15:12:35
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
P.S. În timp ce scriam se pare că a răspuns Delia. Nu știu dacă suntem în acord asupra acestei chestiuni...:)
???

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Tind să mă alătur acestei înțelegeri. Și nu știu ce mă oprește...:)
Pe de altă parte, o depășire, în planul ontologic, eu cred că nu se face prin anularea celor precedente ci prin integrarea și valorificarea lor. Altfel spus, chiar dacă starea finală va fi net superioară celei precedente, ea va conține, cumva, și starea primordială. Altminteri înseamnă că ar nega-o complet, ar zvârli-o în nimicnicie, ceea ce e inadmisibil - pentru că era bună foarte, Dumnezeire aplicată.Nici Domnul nu și-a anulat rănile, ci le-a purtat și le poartă încă în Cer. Întrebați-l pe Toma, vă va confirma că așa e!

În concluzie, eu cred că atunci când Delia face trimitere la procesul oglindirii, nu voiește să cugete o simplă recuperare, de dragul elanului anamnestic. Ci crede că, păstrînd și aceasta, ca prim gest al re-facerii, Dumnezeirea își continuă opera numită Om așa cum numai Bunul Dumnezeu o tăinuiește.
Modelul oglinzii folosește doar ca moment preliminar. Cugetat așa, eu unul îl accept cu folos.
Primul Adam e restaurat in Cel de-al Doilea. Sfarsitul nu doar ca () contine Inceptul, ci il duce la nivelul maxim de desavarsire.
In cele ce se vad in starea Omega, se afla si starea Alfa. "Eu sint inceputul si sfarsitul. Alfa si Omega".

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
In faza adamica a umanitatii, creatura, facuta din lut, de-abia ce intrase in lumina blanda a focului dumnezeirii, dar a fost distrasa spre cele de jos. Nu apucase asadar sa se umple tot de lumina si har, sa devina incandescent, deplin transparent si impregnat tot de har in fiecare molecula a materiei.
De abia pusese inceput. Lucru pe care l-a terminat Hristos pe deplin, unind in Persoana Lui creatul cu necreatul, materia cu Duhul.

Asadar, nu sustin deloc ca trupul adamic ar fi identic cu Soma Pnevmatikon-ul lui Hristos, ci sustin ca e inceputul intentiei lui Dumnezeu pt. noi.

Last edited by delia31; 13.08.2015 at 16:09:43.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 15:20:15
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Așa este, Adam înainte de căderea în păcat nu era desăvârșit, ci a fost făcut pentru a tinde spre desăvârșire, dar cu voința și propia lui alegere. Adam înainte de cădere era ca un măr verde într-un pom frumos, care urma să se coacă. :)
Ba, să știi că era o pară. Am eu un păr în curte, destinat să rodească frumos. Are doar 3 anișori și a făcut ... o pară. Și, ce să vezi! Pe când era ea pe cale să se coacă, a intrat, nu știu cum, o omidă pe-acolo, un viermișor, ceva, și para a început să se coacă în ritm accelerat și, în câteva zile, s-a copt de tot și... a căzut! Cu niște găurele urâte în ea, ca niște tunele subțiri... În ciuda faptului că era, totuși, aurie.
Am gustat, am mâncat-o pe toată, ba am dat și celorlalți din ea, deși para era atât de mititică... Și atât de parfumată!
Îți dai seama cum ar fi fost dacă ar fi crescut până la deplinătatea sortită ei?...:)
(Nădăjduiesc că vom vedea la anul, după ce vom aplica la timp legile stropirii și toate celelalte trebuincioase...!)

Last edited by Ioan_Cezar; 13.08.2015 at 15:26:21.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 15:34:57
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Așa este, Adam înainte de căderea în păcat nu era desăvârșit, ci a fost făcut pentru a tinde spre desăvârșire, dar cu voința și propia lui alegere. Adam înainte de cădere era ca un măr verde într-un pom frumos, care urma să se coacă. :)
Unde scrie asta? Cum asa? Pai nu spun toti ca Omul este facut perfect, dupa chipul (care ar fi acela) si asemanarea lui Dumnezeu?

Si ce s-ar fi intamplat daca Adam si Eva ar fi ascultat si n-ar fi cazut? In ce stare ramaneau, daca spui ca le-a folosit caderea pentru desavarsire?

Pentru Ioan-Cezar : ??? La ce te referi?
Tocmai ca nu putem citi oameni si ganduri. Citim mesaje si ies alte minuni pentru ca nu stim oamenii din spatele lor. Spuneam ca stiu (din mesajele ei) ca Deliei ii place ceea ce scrii si modul. Dar complimentele si modul in care te apara si te sustine, pot sa te duca si la alte chestii. Este un lucru atat de rar sa fie asa o afectiune pe un forum public, incat te intrebi daca o fi poate sotia ta inregistrata aici, sau sora, sau fiica, sau alta ruda. La asta ma refeream.
Si nu era nimic rau in ceea ce am scris. Nu am nimic cu voi. Voi cu mine mai degraba...
Vechi 13.08.2015, 15:43:53
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Ii ramasesem datoare Sophiei cu niste scuze.
Sophia, imi cer iertare, ai dreptate, nu asa se procedeaza cum am facut eu , incercand sa tot corectez erorile tale, cand de fapt, de-abia-s in stare sa le gestionez pe-ale mele.

Dar imi cer iertare. Cine m-a pus sa cred oamenii isi doresc sa iasa din eroare si mai ales, ca eu as fi in stare sa le lamuresc neclaritatile?
Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 16:28:33
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Revin, frate Florin, cu gândul la Taină. Mare îndrăzneală fac, iertat să fiu.
Apucasem să scriu câte ceva legat de impresia că Taina e insondabilă sau, pentru unii, de necercetat. Arătam că eu văd însă Taina ca pe o plinătate a vieții omului, când acesta cunoaște și totodată e conștient că abia a început să spere la cunoaștere. Cred că începem să intuim abisul de necuprins al oceanului Tainei abia atunci când suntem deja cuprinși cu totul în el... Descoperim prin participare.
Dar cum este această participare caracterizată, spuneam, de disponibilitate?
Ei bine, revin pentru a risca să adaug că această disponibilitate e conștientă de sărăcia ei. Omul, conștient într-o anume clipă că e cu adevărat găzduit în existență, că e oaspete în Casa Domnului (și e conștient doar prin rugăciune ori prin roadele ei, adică atunci când mintea a luat deja rodul feminin al sufletului care se roagă, sau ar trebui să se roage, neîncetat lui Dumnezeu), se trezește cumplit de sărac. Fericită înțelegere! Deposedat, prin luciditate, de toate bunurile pe care își închipuia că le deține, în această clipă omul realizează Bogăția deplină și generozitatea Domnului: "că bunătățile mele nu-Ți trebuie", spune Regele David (Ps. 15,2). Cum oare, atunci, Taina să nu fie un moment de recunoștință a omului față de Dumnezeu? Sărac, lipsit de absolut orice bun trecător, omul al cărui suflet se roagă ("Zis-ai Domnului..." - Ps. 15,1) își ridică ochii cu recunoștință spre Cer și laudă Bunătatea Domnului.
Înlăuntrul Tainei, poate miji dorința de a oferi ceva în schimb Celui Preabogat, Deplinătății. Dar ce poate oferi un om sărman Dumnezeului său? "...duhul umilit", ne sare în ajutor tot Psalmistul.
Astfel, taina, departe de a fi doar "mister", se arată dimpotrivă un prilej pentru ca omul să descopere încă mai mult cine este el și Cine este Dumnezeu. Cât de dureros și totodată cât de mângâietor este acest moment, doar cei care au avut parte de el pot spune...:) Ori, mai degrabă, nu pot!

*
Iar înainte, în nesfârșitul Tainei, ce este?
Nădejdea omului spune că este preaplin de veselie și de frumusețe veșnică. Atât.
"Cunoscute mi-ai făcut căile vieții; umplea-mă-vei de veselie cu fața Ta și la dreapta Ta de frumuseți veșnice mă vei sătura." (Ps. 15, 11)
Simțământul nimicniciei, al sărăciei absolute, este unit în rugăciunea sufletului cu nădejdea deplinătății celor viitoare. Taina, așadar, este o experiență completă a credinței. Dăruită, în rugăciune, prezenței - ca o podoabă a ei.
"Taina", intradevar, nu se instituie ca limita cognitiva, ci functioneaza ca o dimensiune a cunoasterii pe coordonata negativa a teologiei (teologia negativa) - o componenta esentiala a pragmatismului lingvistic de factura patristica.

In budism, aceasta functie este indeplinita de "Vacuitatea Eului".

Ceea ce este insa important de evidentiat, ca "preaplinul fericirii", "preabogatia", "frumusetea peste fire" sau "deplinatatea" trairii in comuniune cu Dumnezeu - daca nu sunt echilibrate prin decompensare apofatica - se instituie ca limite, functioneaza ca despartiri, blocaje intre cele doua euri - eul mic si Eul Mare.

Interpatrunderea lor, unirea in Hristos, este realizata progresiv numai prin realizarea transubstantialitatii eurilor (prin realizarea naturii lor fundamental intangibila).

Cate vreme mintea se agata de concretete, subtierea duhului nu se produce, iar Unirea Speciala (Impreunarea Despreunata - unirea perfecta cu retinerea identitatii) - este imposibila.

Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 16:36:12
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
"[b] Interpatrunderea lor, unirea in Hristos, este realizata progresiv numai prin realizarea transubstantialitatii eurilor (prin realizarea naturii lor fundamental intangibila).Cate vreme mintea se agata de concretete, subtierea duhului nu se produce, iar Unirea Speciala (Impreunarea Despreunata - unirea perfecta cu retinerea identitatii) - este imposibila.

Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 16:43:08
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

:)))))))))))))

De milioane, raspunsul tau!
Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 16:47:58
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Ce raspuns? Exact aceea era expresia fetei mele :))
Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 16:50:25
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Unde scrie asta?
"Constientizarea faptului ca starea lui Adam in Rai era starea fireasca a omului, si cea la care nadajduim a ne reintoarce, cu harul lui Dumnezeu, este unul dintre imboldurile cele mai puternice ale nevointei ascetice. Aceasta constiinta este deci de cel mai mare folos practic pentru crestinii ortodocsi care nadajduiesc sa mosteneasca imparatia lui Dumnezeu. O data cu caderea omului, Raiul a incetat sa mai fie o realitate a acestui pamant, fiind asezat intr-un loc neajuns; dar, prin harul lui Dumnezeu, pus la indemana crestinilor prin Hristos, al Doilea Adam, avem inca nadejdea de a ajunge la el. De fapt, prin Hristos nu numai ca suntem in stare sa redobandim starea lui Adam de dinainte de cadere, ci si sa ajungem la o stare inca mai inalta: starea la care Adam ar fi ajuns de nu ar fi cazut."

(Ieromonah Serafim Rose, Scrieri pag.128)
Reply With Quote
Vechi 13.08.2015, 16:52:52
delia31's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Ce raspuns? Exact aceea era expresia fetei mele :))
Aveai tu o spusa: "a te uita precum curca-n lemne", da' reactia de acum a fost ubercool.
Da' ce n-ai inteles? Doar e la mintea cocosului!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16