Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.10.2015, 11:32:31
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
Ai arătat gresit, deoarece acele asa-zise icoane (heruvimii din Sfânta Sfintelor) nu erau în sala unde se ruga poporul evreu. Nici măcar preotii de rând nu aveau acolo acces, decât marele preot si doar o singură dată pe an.
nu amice, nu la heruvimii din templu m-am referit eu. M-am referit la versetele biblice din Cartea lui Iosua Navi, cap.7 versetele 6-7, atunci cand Iosua a ingenuncheat impreuna cu batranii poporului evreu inaintea Chivotului Legii si s-a rugat lui Dumnezeu. A folosit Iosua si batranii poporului Chivotul (obiect cioplit ) la rugaciune? A folosit! L-a derajat pe Dumnezeu acest lucru facut de Iosua? Nu! Asa ca...
Vechi 06.10.2015, 12:17:45
The Willful One
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
nu amice, nu la heruvimii din templu m-am referit eu. M-am referit la versetele biblice din Cartea lui Iosua Navi, cap.7 versetele 6-7, atunci cand Iosua a ingenuncheat impreuna cu batranii poporului evreu inaintea Chivotului Legii si s-a rugat lui Dumnezeu. A folosit Iosua si batranii poporului Chivotul (obiect cioplit ) la rugaciune? A folosit! L-a derajat pe Dumnezeu acest lucru facut de Iosua? Nu! Asa ca...
Excelent!
Centesimus, ganditi-va ca noi suntem materiali, intr-o lume materiala. Tot ce reprezinta act de inchinare, are inevitabil o componenta materiala. Ah, ca poporul necatehizat indeajuns si campion la hotii, minciuni, curvii si avorturi numeste "inchinare" si cinstirea sfintilor si folosirea icoanelor, e vina in primul a noastra ca popor, si partial a institutiei ecleziastice. Dar NU a crestinismului traditional, in cazul de fata ortodox. Nici dogmatic, nici institutional nu e o greseala orice practica ce angreneaza materialul in actul de cult. Intrebare simpla: Liturgia savarsita in Cer este materiala? Evident, nu. Cea de pe Pamant poate fi nemateriala? Evident, nu. Ce a mai ramas? Trageti si dvs. concluzia...
Reply With Quote
Vechi 06.10.2015, 12:33:53
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu trebuia să-l întrebi asta, pen'că_concluzia lui e că "ce-i aia liturghie"?
Reply With Quote
Vechi 06.10.2015, 13:05:25
The Willful One
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nu trebuia să-l întrebi asta, pen'că_concluzia lui e că "ce-i aia liturghie"?
Bine, P/NP o numesc "Cina Domnului". Stii asta. Sincer, imi pare o denumire saraca de sensuri. E ca si cum ai spune ca Domnul a luat o cina....una din multele luate cat a fost pe Pamant cu Trupul. In schimb, Liturgia evoca si este ceva divino-uman, cu participare angelica.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 05:50:28
centesimusvicesimusoctavus's Avatar
centesimusvicesimusoctavus centesimusvicesimusoctavus is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.12.2014
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de The Willful One Vezi mesajul
Bine, P/NP o numesc "Cina Domnului". Stii asta. Sincer, imi pare o denumire saraca de sensuri. E ca si cum ai spune ca Domnul a luat o cina....una din multele luate cat a fost pe Pamant cu Trupul. In schimb, Liturgia evoca si este ceva divino-uman, cu participare angelica.
Nicio problemă, nu mă deranjează terminologia. E drept, noi folosim terminologia biblică și nu Tradiția; de aici diferențele. Ca și în cazul icoanelor de altfel...
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2015, 17:21:56
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Nicio problemă, nu mă deranjează terminologia. E drept, noi folosim terminologia biblică i nu Tradiia; de aici diferenele. Ca i în cazul icoanelor de altfel...
Ți-am mai spus odată, cine-a fost înainte: Biblia sau Tradiția?

Păi fără Tradiție, nu exista Biblie.
Creștinii, în primii 140-150 de ani, nu aveau Biblie.
De exemplu, Teofil, căruia Luca îi scrie Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor, nu avea decât atât: Evanghelia după Luca și Faptele Apostolilor.

Creștinii din primele două secole, nici prin cap nu le trecea că va exista în viitor, ceva numit Biblie.
Nu.
Ei mergeau la slujbe și dimineața și seara, cum învață Constituțiile Apostolice și de acolo învățau credința și o spuneau la rândul lor, mai departe nealterată.

Deci despre terminologie vorbești?

Terminologia Bibliei, e strictă și pură terminologie a Sfintei Tradiții. A ei, îi aparține, Tradiției.

Și apropo...

După Pavel, episcopii ce au urmat, ce i-a lăsat Pavel și ca și el, toți ceilalți Apostoli care au lăsat pe episcopi, pe preoți, cum ar fi Tit, Timotei, Carp, și mulți alții care au scris unii altora scrisori sau epistole, erau acele scrisori și epistole, insuflate sau nu erau insuflate de Duhul Sfânt ?

Sigur că erau insuflate de Duhul Sfânt. Dovedesc:

Acei mulți Sfinți, ucenicii Apostolilor, episcopii, se numesc până azi: Sfinții Părinți.

Au aceași valoare ca și Biblia, sub insuflarea Duhului Sfânt fiind și ei, ca și Pavel, Petru, Iacov, Matei, Luca, Marcu, Ioan, la fel Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Grigorie de Nazians, Sfântul Grigorie de Nyssa sau alții.
Nici nu se poate altfel, că altfel, n-ar mai fi urmașii Sfinților Apostoli.

Ceea ce noi numim azi Sfinții Părinți, vă vor judeca pe voi, dragii mei, care îi huliți în predicile voastre și nu îi recunoașteți.

"nu știți că sfinții vor judeca lumea? ... Nu știți, oare, că noi vom judeca pe îngeri? Cu cât mai mult cele lumești?" - I Corinteni 6, 2-3.

Să mai zic: treziți-vă ?

Bine, poftim, mai zic: TREZIȚI-VĂ !
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 08.10.2015 at 17:25:13.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 05:47:21
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de The Willful One Vezi mesajul
Excelent!
Centesimus, ganditi-va ca noi suntem materiali, intr-o lume materiala. Tot ce reprezinta act de inchinare, are inevitabil o componenta materiala. Ah, ca poporul necatehizat indeajuns si campion la hotii, minciuni, curvii si avorturi numeste "inchinare" si cinstirea sfintilor si folosirea icoanelor, e vina in primul a noastra ca popor, si partial a institutiei ecleziastice. Dar NU a crestinismului traditional, in cazul de fata ortodox. Nici dogmatic, nici institutional nu e o greseala orice practica ce angreneaza materialul in actul de cult. Intrebare simpla: Liturgia savarsita in Cer este materiala? Evident, nu. Cea de pe Pamant poate fi nemateriala? Evident, nu. Ce a mai ramas? Trageti si dvs. concluzia...
Înțeleg de aici că excesele (care se întâlnesc la tot pasul) sunt doar din vina lipsei de catehizare? Păi ce împiedică Biserica prin instituția ei eclezială să facă odată și odată corect această catehizare? A trecut totuși un mileniu...
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2015, 17:08:34
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Îneleg de aici că excesele (care se întâlnesc la tot pasul) sunt doar din vina lipsei de catehizare? Păi ce împiedică Biserica prin instituia ei eclezială să facă odată i odată corect această catehizare? A trecut totui un mileniu...
Păi noi nu facem prozelitism ca neo-protestanții, noi nu strigăm sau nu mergem la ușile oamenilor.
Catehizarea se face în Biserică. Și preoții fac asta, crede-mă, din belșug.

Dar dacă Hristos, ne-a dat libertate să alegem noi ce vrem și unde vrem să mergem și să facem ce vrem, deci liberul albitru, să ne mântuim sau nu, atunci, au libertatea și să vină sau să nu vină la catehizare, nu?

E firesc. Tu ce spui? Sau ignori mai departe tot ce scriu eu, nu? Te arde prea tare?

Vino acasă, în Ortodoxie și nu te va mai arde dragostea lui Hristos.

Te iubesc în Domnul Iisus Hristos, și în Maica Domnului, Mama mea și a tuturo și în toți Sfinții care vor judeca lumea și vor judeca și pe toți îngerii.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 05:42:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Iosua nu s-a rugat heruvimului de chivot, nu l-a sărutat, nu l-a tămâiat, nu i-a spus ”Preasfinte Heruvim Născător de Sf. Shekina, mântuiește pre noi!”, etc. Acum înțelegi care e diferența? Iosua și bătrânii poporului s-au rugat Domnului care Se manifesta totdeauna în acel loc, nu heruvimilor.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2015, 09:48:54
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
Iosua nu s-a rugat heruvimului de chivot, nu l-a sărutat, nu l-a tămâiat, nu i-a spus ”Preasfinte Heruvim Născător de Sf. Shekina, mântuiește pre noi!”, etc. Acum înțelegi care e diferența? Iosua și bătrânii poporului s-au rugat Domnului care Se manifesta totdeauna în acel loc, nu heruvimilor.
amice, in templu nu se tamaia chivotul legii de catre marele preot?
ps: care ortodox spune in timpul rugaciunii: icoana ajuta-mi?