Citat:
În prealabil postat de VHAlexandru
Mai era o nelamurire : apostolii si-au lasat meseriile dupa ce l-au urmat pe Iisus?Dar ucenicii lui Ioan Botezatorul
|
Foarte interesante intrebari si nu chiar usoare. Apostolul Pavel, de exemplu, pe langa propovaduirea Evangheliei a practicat si o meserie, facea corturi. Matei Levi era vames in zona Galilea, sub puterea tetrarhului Irod Antipa, si in mod cert nu a mai practicat meseria sa dupa ce l-a urmat pe Hristos. Unii dintre apostoli erau pescari (Petru, Ioan, Andrei, Iacob cel batran, Filip) ,sau membri ai unor grupari politico-religioase ( Simon Zelotul, unii cercetatori au emis ipoteze conform carora si Bartolomeu Natanael ar fi fost zelot la origini dar eu nu sunt deloc convins in acest ultim caz).Mai exista o teorie interesanta despre Natanael.Au fost cercetatori care au afirmat ca era singurul ucenic cu origini nobile, intrucat numele sau complet, Bartolomeu Natanael, ar fi legat de sintagma ,,fiul lui Tolmai" sau ,,Talmai", rege din Geshur (vezi 2 Samuel 3:3) a carui fata, Maacah, a fost sotie a lui David si mama lui Absalom. Este doar o alta ipoteza.
Despre altii (Iacob cel tanar, Iuda Tadeul) nu se ofera foarte multe info, in relatarile NT, despre biografia lor.Cel mai probabil practicau meserii specifice sec I in Galilea, precum pescuit, comert, agricultura sau cresterea animalelor.Despre cei care erau pescari multi spun ca nu au mai practicat meseria lor intre momentul cand l-au urmat pe Hristos si pana la Crucificare (avand in vedere radicalismul solicitarilor Mantuitorului si dedicarea lor in acest scop) altii spun ca ar mai fi facut-o sporadic sau ulterior( considerand ca predicarea avea nevoie, fie si din cand in cand, de necesitati practice precum asigurarea hranei). Andrei, cel mai probabil,a fost pescar in perioada in care era ucenic al lui Ioan.
Poate mai doresc sa participe si alti forumisti la discutie, intrebarile tale sunt foarte interesante, fie si din perspectiva cunoasterii biografiei Apostolilor.