![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Te rugasem sa dezvolti ceea ce incepusei. Ca imi reprosai ceva, acolo, in postarea precedenta. Doream detalii. Numesti, aceasta, ironie? Cum asa? |
|
|||
|
|||
![]()
Asta mai lipsea!...:)
dar cum de ti-a trecut prin minte??.....:)) * Hai, intelege te rog ca subiectul cu micile placeri e nitel cam ridicol, cam tras de par, asa... Pana la micile placeri avem mult de lucru cu .... marile pacate. In acest sens, cred, a intervenit si batranul, mult-hirsitul Pelerin. Adica hai sa nu ne ocupam cu fleacuri, cand treaba e cu totul alta si e grozava. Acum intelegi sensul obiectiei mele (noastre)? Iarta-ma, te rog ca te-am necajit. Asa e, uneori sunt cam sarcastic, imi pare rau. Last edited by ahilpterodactil; 05.01.2016 at 22:44:07. |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intr-adevar, inteleg ce spuneti dvs.Dar va repet: nu toti oamenii sunt la nivelul asta de constientizare a situatiei.Si atunci, cand vine cineva mai nepregatit din toate punctele de vedere si va pune intrebarea respectiva, ce ii raspundeti, pe intelesul lui? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multumesc oricum pentru mesaje. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
de unde vrei să îți spun eu sau altul care e "perspectiva ortodoxa"? Dacă vrei asta, de ce n-o întrebi pe ea? Pe perspectivă, adică. Când erau condamnați la răstignire, creștinii nu erau întrebați "ce perspectivă ai nene? cumva una ortodoxă?" ci, pur și simplu erau întrebați: "Ești creștin?" "Da, sunt creștin." A fost răspunsul milioanelor de mucenici pentru Hristos. Nu a avea, ci a fi. Ființa. |
|
|||
|
|||
![]()
Un raspuns la obiect:
Nici o placere in sine nu e rea, reaua intrebuintare legata de ele, atasamentul, patima in schimb sunt. ex. imi place sa ma intalnesc cu prietenii - nu e rau imi place sa ma intalnesc cu prietenii desi prietenii mei nu ma duc intr-o directie buna - e rau imi place sa fac plimbari in natura - nu e rau imi place atat de mult sa fac plimbari in natura incat lipsesc sistematic de la Sf. Liturghie pentru asta - e rau imi place gustul unor mancariuri anume - nu e rau imi place atat de mult gustul mancarii incat nu pot manca decat ce imi place, imi vine f. greu sa tin postul din cauza asta - e rau etc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca urmare, mai degrabă eu te-aș întreba, cu nădejde de bun răspuns, despre o chestiune sau alta. Înțelege că inocența reală, curăția inimii, sunt o carte demnă de a fi citită, cu mult mai bună decât fițuicile perverse ale unor oameni îmbătrâniți în rău. Ce răspuns aștepți de la un intelectual care a venit înapoi Acasă, după ce și-a irosit anii cu porcii și cu roșcovele? Mai degrabă te-aș întreba eu: ce s-a mai întâmplat între timp Acasă, în vremea când eu rătăceam... * Micile plăceri sunt deja o expresia bolnăvicioasă, de-a dreptul curvească. Ia aminte la asta, înainte de toate! Cuvântul cheie este "micile". Prin această particulă omul ar vrea deja să strecoare sugestia de nevinovăție, de lucru care nu contează, de fleac. Adică să minimalizeze ceea ce poate fi major. Or, dacă spunem lucrurilor pe nume, nu e vorba de mici, e vorba de plăceri. Iar aici Hristos ne vorbește limpede, lămurit, prin sfânta Lui gură și prin apostoli și preoți. Pe de altă parte, ai enumerat o serie de lucruri naturale și de activități naturale ale omului. Vorbeai despre plimbarea prin natură, de pildă. Ei bine, de ce îi pui eticheta de "mică plăcere" a vieții? De ce nu, de adevărată desfătare! Un om cu inima curată, un om în care șușotește blînd Duhul lui Hristos, găsește în plimbarea prin "natură" o adevărată fericire. Oare nu a făcut Domnul, în zilele Creației, toată natura pentru om? Nu este natura o găteală prin care Domnul ne-a împodobit existența? Nu ne minunăm noi, când cercetăm natura, când o contemplăm, de măiestria uluitoare a Ceasornicarului lumii? Așadar, nu doar că NU e o mică plăcere vinovată, dar plimbarea prin casa gătită nouă de Dumnezeu este o adevărată fericire, un act de rugăciune și de contemplație, un prilej binecuvântat de a cunoaște încă mai bine pe Creatorul nostru și de a ne bucura cu duhul că suntem, iată, copiii lui Dumnezeu. Totul atârnă de curăția inimii, a ochiului prin care privim Creația. Așa încât, mai bine ar fi ca tu să mă înveți pe mine, întrucât ai inima curată, cum să mă bucur și eu, îmbătrânitul în rele, de natură și de toate cele oferite nouă în dar de Bunul Dumnezeu. Toate cele bune, Doamne ajută! Last edited by ahilpterodactil; 06.01.2016 at 12:37:41. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multumesc pentru amabilitate si rabdare. Last edited by un.suflet; 06.01.2016 at 14:10:58. |
|