Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.01.2016, 13:13:49
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Trist e căco nsideră limba română o cârpă de șters pe jos.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 13:21:42
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Sunt cu totul de acord si sunt bucuros ca ai ales acest pasaj lamuritor, luminos din Serafim Rose.
Da, asa cred ca merita sa gandim chestiunea.
Mă bucur că am ajuns la un consens. :)
Plecând de la această idee sper să înțelegi faptul că nu putem da întâietate științei în ceea ce privește creația și chiar și vechimea Pământului. Iată din link-ul postat de tine ce mai spune părintele Serafim Rose:

STUDENT: Știm oare cât de vechi este pământul după cronologiile biblice ?

Părintele SERAFIM: Problema este controversată. Textul grecesc (Septuaginta) si textul ebraic (masoretic) al Facerii sunt diferite. După Septuaginta, lumea are cam 7500 de ani vechime; după textul ebraic, are cam 6000 de ani vechime. Este o discrepanță evidentă. Cum putem rezolva probleme de acest tip ? Părinții admit că poate exista o oarecare greșeală care să se fi transmis; pot fi simple greșeli de copiere etc. Fericitul Augustin are un întreg capitol despre acest lucru. Poate că unii copiști au adăugat sau au scos ici și colo câte o sută de ani atunci când au copiat textul. Părinții admit că în Scriptură pot fi mici greșeli. Nu există nici o învățătură patristică care să spună că trebuie să definim lumea ca având exact 7490 de ani vechime. Poate fi ceva mai mult sau ceva mai puțin: nu este ceva atât de important.

Dar faptul că Adam a trăit acum șapte sau opt mii de ani, sau a trăit în urmă cu milioane de ani - aceasta este o întrebare importantă. Este un subiect însemnat ce influențează întregul text al Facerii. Trebuie să întelegem cine a fost Adam - dacă a fost sau nu o persoană s.a.m.d. Dacă a trăit în urmă cu milioane de ani, apar o grămadă de întrebări pe care trebuie să ți le pui despre felul cum omenirea a interpretat tradiția începând de atunci.

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Foarte multumesc, Ovidiu!....:)
Eu îți mulțumesc că ai amintit de acest părinte. :)
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 14:20:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Nu se poate pune problema si ca alea cateva milioane au fost inainte de Adam?
Vechi 17.01.2016, 14:46:29
ovidiu b.
Guest

Implicit

Zilele Facerii au fost zile și nu ere, iar Adam a fost creat în ziua a 6-a.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 14:50:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

E un mod de a privi lucrurile.
Vechi 17.01.2016, 15:01:41
ovidiu b.
Guest

Implicit

Fiecare este liber să aleagă.
"Dar adevăratul creștinism ortodox este cu totul altfel. Nu este legat de nici un curent al gândirii modeme."
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 15:06:12
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Zilele Facerii au fost zile și nu ere, iar Adam a fost creat în ziua a 6-a.
Nu cred asta. Facerea e in mod evident un text mult prea subiectiv iudaiceste, totul e scris sa conduca la "sfintenia sabatului". Deseori oamenii nu vad lucruri evidente. Dumnezeu, Ha-Shem, Creatorul, NU oboseste. Un copil de noua ani, destept indeajuns, care nici macar nu a rasfoit catehismul dar a auzit de la bunici destul despre crediinta, iti poate spune asta: e truism. Tot textul Facerii musteste de spirit iudaic. si tocmai asta e si caderea/defectul sau, dar si partea sa buna. Pentru ca "yom" inseamna si "epoci", nu doar zile. Asa ca nu cred nici in creatia in sase zile, nici in geocentrism, nici in altele de acest fel. Si, cinstit sa fiu, nu cred in Facere (enervant cuvant; suna mai bine "Geneza") si pentru ca deseori staruinta unor crestini in a crede si a propovadui acestea este...sufocanta, pur si simplu. Mantuirea nu depinde de prostiile astea fideiste si speculative deopotriva.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 15:21:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citește omilii la Facere scrise de Sfinții Părinți. Dacă ai citit, recitește. :)
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 17:02:34
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Da dom'le, e evident că Dumnezeu a avut nevoie de ere pentru a-Și duce la bun sfârșit Lucrarea. O dovedesc pietrele cu vârste mai mari de 7500 de ani, nu?
Reply With Quote
Vechi 17.01.2016, 18:30:41
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Dumnezeu, fie-I preaslavit Numele, poate face ceva, orice, inclusiv creare de Universuri, in ce timp si ritm doreste El. Daca vrea in miliarde de ani, atunci as ao face. Daca vrea intr-o femtosecunda, atunci asa va fi. Chiar si in sase zile. Dar Nu Se odihneste, pentru ca El NU e creatura biologica. Nici macar angelicii nu obosesc, si sunt doar creaturi, desi nemuritoare si spirituale, cu atat mai mult El nu va obosi. E o gaselnita rabinica, faza cu odihnea a saptea zi, si curente precum adventismul o exploateaza cat pot, si gasesc creduli, pardon, credinciosi pentru asta
Reply With Quote
Răspunde