![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eu cred ca tocmai intelepciunea il scuteste pe om de efortul culegerii tuturor informatiilor...:) |
|
|
|||
|
|||
|
Cărarea Împărăției - note de subsol (pe lângă mult mai multe care fac referire la versete din VT sau NT):
pag. 17: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 19: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 22: Sf. Ioan Cassian pag. 27: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 28: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 30: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 31: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 32: Sf. Marcu Ascetul, Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 33: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 34: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 40: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 41: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 42: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 43: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 44: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 46: Sf. Marcul Ascetul pag. 47: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 52: Sf. Vasile cel Mare, Sf Ciprian pag. 53: Sf. Vasile cel Mare pag. 56: Sf. Marcu Ascetul pag. 60: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 61: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 64: Sf. Maxim Mărturisitorul, Sf. Marcu Ascetul pag. 73: Sf. Chiril al Ierusalimulu pag. 75: Sf. Grigorie de Nyssa pag. 79: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 90: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 101: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 108: Sf. Efrem Sirul pag. 108: Sf. Efrem Sirul pag. 115: Sf. Chiril al Ierusalimului pag. 133: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 135: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 136: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 140: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 142: Sf. Marcul Ascetul pag. 143: Sf. Maxim Mărturisitorul, Sf. Marcul Ascetul pag. 144: Pr. Prof. D. Stăniloae, Sf. Nicolae Cabasila pag. 157: Sf. Marcul Ascetul pag. 158: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 140: Pr. Prof. D. Stăniloae, Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 160: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 171: Sf. Maxim Mărturisitorul, Sf. Marcul Ascetul pag. 173: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 176: Sf. Marcul Ascetul pag. 177: Sf. Marcul Ascetul pag. 182: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 202: Sf. Marcul Ascetul pag. 204: Pateric pag. 205: Pr. Prof. D. Stăniloae, Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 212: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 213: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 214: Sf. Maxim Mărturisitorul pag. 301: Sf. Ioan Gura de Aur pag. 318: Sf. Nichita Stithatul |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Pentru a face un copy-paste este nevoie de multă lectură, iar dacă aceasta este din Sfinții Părinți capeți mult folos. De ce să ne dăm cu părerea noastră, când avem cuvintele Sfântului Duh ce lămuresc problemele? Atunci chiar că ne-am pierde vremea, fluturând din mândrii.
Efeseni 5:9 Pentru că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr.10 Încercând ce este bineplăcut Domnului.11 Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față. Last edited by Dr. Victor Ardeleanu; 26.01.2016 at 04:33:33. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Bine v-am găsit! Ne cunoaștem? :) |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Isa 66:2 „Toate acestea mâna Mea le-a făcut și sunt ale Mele, zice Domnul. Spre unii ca aceștia Îmi îndrept privirea Mea: spre cei smeriți, cu duhul umilit și care tremură la cuvântul Meu! Deși avea atâtea trimiteri în Cărarea Împărăției, esența erorilor sfinției sale nu este, din păcate, lipsa citatelor și referințelor, ci un lucru cu mult mai grav, de care ne avertizează tot Sfânta Scriptură, și anume răstălmăcirea lor și necunoașterea Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos, fiindcă punea prea mult preț pe sine și pe părerile lui: 2Pe 3:15 Și îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiți-o drept mântuire, precum v-a scris și iubitul nostru frate Pavel după înțelepciunea dată lui, 16 Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare. :17 Deci voi, iubiților, cunoscând acestea de mai înainte, păziți-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâți de rătăcirea celor fără de lege, să cădeți din întărirea voastră, 18 Ci creșteți în har și în cunoașterea Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos. A Lui este slava, acum și în ziua veacului! Amin. A citit (nu întotdeauna chiar lucrurile care l-au folosit, ba multe care l-au și vătămat) și a citat cu adevărat Părintele Arsenie Boca, însă bizuindu-se prea mult pe sine și izolându-se de restul părinților duhovnicești contemporani cât și de Sfinții Părinți, pentru a face ascultare de un duh "mort de 200 de ani" și a experimenta religiile superioare în viața personală lăuntrică, multe din cele pe care le-ați enumerat cu atâta osârdie mai sus, le-a răstălmăcit după propria părere, aducând asupra sa (și asupra cititorilor sfinției sale) marea primejdie (ucigașă de suflet) a minciunii și ereziilor, nefiind nici din acest punct de vedere o pildă bună. Mă gândesc, însă, spunându-vă acestea, ca nu cumva să vă supăr. Aș vrea să vă atrag atenția, cu citate concrete din Cărarea Împărăției și Cuvinte vii (fiindcă oamenii intelectuali, ucenici ai părintelui Arsenie Boca, cum sunteți și dvs. susțin că celelalte scrieri sunt exagerări care nu-i aparțin) asupra gravelor abateri ale sfinției sale de la Ortodoxie și Ortopraxie, dar dacă vă supărați, atunci poate că ar fi mai bine să nu scriu nimic.
Efeseni 5:9 Pentru că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr.10 Încercând ce este bineplăcut Domnului.11 Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Plecând de la premisa că părintele și-ar fi atribuit cuvintele Sfinților, adică Marioara primește un răspuns de la părintele citând un Sfânt, aveți aici un răspuns cât de poate de concludent:http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=58 Citat:
Last edited by ovidiu b.; 26.01.2016 at 18:57:32. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/...te-spirituale/ Apoi la Măn. Sâmbăta l-a avut aproape pe părintele Serfim Popescu, un părinte de excepție. Practic au fost primii viețuitori de la Sâmbată. Părintele Serafim a adunat notițele părintelui Arsenie și le-a publicat în acea serie de volume "Din învățătrile Părintelui Arsenie Boca". Și sunt mulți alți părinți cu care a colaborat, spre exemplu, aș aminti de părintele Stăniloae (este drept, nu pe toată perioada vieții sale). Citat:
Citat:
Citat:
Eu, personal, nu sunt în măsură să stabilesc eventualele erori, abatareri ale părintelui. Legat de ucenicie, nu sunt ucenicul părintelui, nici nu prea am cum să fiu, vârsta m-ar da de gol. :) Apoi, părintele a lăsat scris că el nu a avut uncenici. Sfinția sa a fost căutat de foarte mulți oameni, unii dintre ei astăzi preoți, călugări sau mai mari ai bisericii. Dar nici unul dintre ei nu se poate pune în postura de fost ucenic. Aș aminti câteva nume: IPS Antonie Plămădeală, IPS Laurențiu Streza, PS Daniil Stoenescu, Arhim. Teofil Părăian... Și aș putea continua, dar să evităm exagerările, nu-i așa? :) Last edited by ovidiu b.; 26.01.2016 at 22:25:55. |
|
|
|||
|
|||
|
Degeaba... Vorbesti in pustiu. Tu nu vezi ca distinsul nostru coleg de forum a elaborat deja o lucrare monumentala (1500 de pagini!) in care il denigreaza sistematic pe Parintele Arsenie?
Si lucrul cel mai cumplit e ca aceasta o face sub povatuirea/la indemnul "catorva duhovnici". Acuma, ce sa zic, pentru unii oameni nu e de ajuns un duhovnic, ci trebe o echipa. Poate chiar un sobor... |
|
|
||||
|
||||
|
N-a mai fost unul acum ceva vreme?
De unde tot vin, frate?
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Dacă răspunsul va fi afirmativ, nu credeți că cel mai corect ar fi să așteptăm verdictul Sfântului Sinod, evitând riscul de a cădea într-o polemică interminabilă? Sper să nu vă dezamăgesc, dar nu am să dau curs cerințelor dumneavoastră (mă refer la o polemică pro-contra erezii). Citat:
Puteți aduce argumente câte doriți, sunteți liber să scrieți ce doriți, deocamdată convingerile mele nu le puteți schimba. Ca să mă înțelegeți mai bine, postez mărturia părintelui Ciprian Negreanu (președinte ASCOR). Această mărturie într-o oarecare măsură mi se potrivește, sunt în asentimentul părintelui Negreanu. Credeți că argumentele aduse îmi pot schimba convingerile? Sau ale acestui părinte? Părintele Ciprian Negreanu: https://www.youtube.com/watch?v=Wb6UWEhwJ3g |
|
|