![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
si se vede nevazandu-L, doar atunci cand echilibram perfect cognitia catafatica cu cea apofatica. Fericit cel ce intelege aceste sensuri. Nu este inteligenta, ci intelepciune.
|
|||
|
|||
![]()
In sfârșit vă încadrați perfect in subiectul topicului .
|
||||
|
||||
![]()
Avand in vedere ca mintea umana nu intelege infinitul ,are nevoie de o definitie finita a infinitului.
Poti vedea un diamant din toate unghiurile posibile in acelasi timp?Cine poate face asa ceva "percepe" diamantul diferit decat noi,oamenii .Daca nu putem vedea un obiect finit ,cum vom percepe infinitul? ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
dispozitive ce au circuite logice combinationale ce au la baza una din disciplinele fundamentale:Matematici Speciale.Disciplina care se ocupa cu... studiul si modelarea infinitului. Culmea este ca prima notiune de modelare a infinitului se invata in clasa de liceu a 9-a, dar unele cucoane erau ocupate cu altceva.Probabil depuneau cere de admitere in acel club. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Mi-ai pus creierul pe matze.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Text fundamental pentru modul în care Dumnezeu Se definește pe Sine. Definiția e concentrată în celebra tetragramă YHWH (care se poate citi IAHVÉ sau, mai rar, IEHOVA), al cărei nucleu e verbul „a fi“. Textul Ebraic are câteva variante de traduceri: „Eu sunt Cel ce sunt“ (misterul lui Dumnezeu Care refuză să-Și dezvăluie numele); „Eu sunt ceea ce sunt“ (ființă prin ea însăși); „Eu sunt fiindcă sunt“ (care conține în sine propria-i cauzalitate) și chiar „Eu sunt Cel ce voi fi“ (TOB) (Cel pe Care oamenii Îl vor percepe prin revelații succesive). Septuaginta preferă sensul „Eu sunt Cel ce este“ (Dumnezeu este existența în sine, singura realitate adevărată și cauza unică a tuturor realităților); așa traduce și Biblia de Ierusalim, revendicându-și aplicarea unei riguroase sintaxe ebraice.
|
||||
|
||||
![]() ![]() Dupa logica ta omul intelege infinitul pentru ca exista Coloana Infinitului sau o teorie matematica a infinitului...Echivocarea... ![]() ![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Exprimarea “Eu sunt Cel ce este”, spre deosebire de “Eu sunt Cel ce sunt”, traduce mai bine originalul din Septuaginta - "Ego eimi o On" ("Eu sunt Fiinta", Fiinta prin excelenta, de la sine, prin sine iar tot restul universului nu are fiinta in sine, ci e creat ex nihilo). Imi pare ca varianta cu care ne-am obisnuit, “Eu sunt Cel ce sunt”, nu reda subtilitatea foarte fina din original, distinctia mult mai limpede dintre “a fi” si “a exista”. Nu doar ca in limbaj teologic, cele doua verbe nu sunt nicidecum sinonime, ba chiar deseori se face o imensa confuzie intre cei doi termeni atunci cand ii atribuim lui Dumnezeu termenul “a exista”. Dumnezeu e singurul Caruia ii este propriu verbul “a fi”, e singurul care e Fiinta. In timp ce, “a exista” e specific doar celor care isi au originea din afara lor. Prefixul ex- din alcatuirea cuvantului, tocmai asta inseamna: “in afara”. Adica toate, cu exceptia lui Dumnezeu, exista, isi au originea din afara lor si El e singurul care nu exista, ci ESTE. Asa a raspuns Dumnezeu cand Moise L-a intrebat cine e: “Ego imi o On”. De aceea optiunea Mitr. Bartolomeu si exprimarea lui Cristian “Eu sunt Cel ce este” reda mai bine sensul din original. Last edited by delia31; 06.02.2016 at 00:38:52. |
|
|||
|
|||
![]()
Asta face Crezul si dogma. O credinta adogmatica este la fel ca idolatria. Nu e nevoie sa stim mai mult decat ne-a fost revelat, dar e necesar sa stim la Cine ne inchinam, ca sa nu ne inchinam ingerilor cazuti, la fel ca in idolatrie, sa sa avem o inchinare gresita, la fel ca in erezie.
|
|
||||
|
||||
![]() ![]() De acord cu tine, Cristian. |
|